zondag, april 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameSantokhi: regering niet in staat Suriname uit crisis te halen

Santokhi: regering niet in staat Suriname uit crisis te halen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 16 mrt – De regering mist elk vermogen om de economische en financiële problemen van Suriname op te lossen. Dit zegt Chandrikapersad Santokhi, parlementslid en voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP. Dat het zo lang duurt eer een ontwikkelingsplan voor de komende vijf jaar op tafel ligt, is een symptoom. De problemen zijn de regering Bouterse boven het hoofd gegroeid.

Het nieuwe ontwikkelingsplan blijft maar uit, terwijl Suriname zit te snakken naar richting en leiderschap. “De regering heeft tot nog toe geen crisisbeheersingsplan. Er ontbreekt crisismanagement en crisisleiderschap”, zegt Santokhi tegenover de Times of Suriname. Van de komende begrotingsbehandeling en het ontwikkelingsplan zelf valt dan ook weinig heil te verwachten.

De regering lijkt nu al het spoor bijster. Zoveel problemen waar Suriname voor staat, worden maar niet aangepakt. Voorbeelden zijn er te over, zoals de manke afhandeling van het vertrek van multinational Alcoa. De sociale zorgverzekering loopt vast en het land zelf zit met recordschulden. Wat nu nodig is, is een gedegen crisisbeheersingsplan. Dat vraagt om doortastendheid en leiderschap.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

38 REACTIES
 1. Santokhi moet de bom laten barsten. Die paarse ezels leren toch nooit. Schoolgaan was niet hun dagelijks bezigheid laatstaan zich verdiepen in beleid en crisisbeheersing. Laat de massa op straat gaan en jaag de huidige roversheid terug naar hun hol.


  Maak melding
 2. Wat nu nodig is:
  Is het gezamenlijk optrekken en de schouders eronder zodat Suriname weer wat adem en leefruimte krijgt.
  Gezamenlijk de volgende zaken aanpakken:
  Corruptie
  Afpakken van alle door diefstal verkregen financiën
  Intrekken van de verschrikkelijke uitkeringen van de DNA leden en de ministers
  Een goede bezuinigingsplan
  Veiligheidsplan
  Infrastructuur
  etc

  Hopelijk lukt het dan om ietjes te doen aan de tekorten en corruptie


  Maak melding
 3. Neem Preet Bharara in dienst,die zal de boel opruimen en bouta gevangen doen nemen.
  Echt een kaliber als Preet Bharara hebben wij nodig willen we echt verlost worden van bouta en bende.


  Maak melding
 4. Lummel, jij had 30 jaar de kans om deze man en zijn roversbende op te sluiten en wat heb je gedaan? ….
  precies, … niks.. dan alleen maar dhaal bhaat eten.


  Maak melding
 5. @ tune
  niet alleen heeft tokkie nagelaten om boterse het land uit te smijten richting ned. of om boterse strafrechtelijk te vervolgen ,
  die idioot van een tokkie was ook nog eens super behulpzaam
  met het regelen van die obligatie lening van 500 miljoen.
  dankzij tokkie en mr kirpalani is die lening doorgegaan.
  de volgende regering moet tokkie vervolgen voor nepotisme , landverraad , witwassen en deelname aan een criminele orga.


  Maak melding
 6. @Tune en Buck fouta
  Hallo idioten,Santokhi is geen rechter.Hij kan dus onmogelijk een vonnis gaan uitspreken.Het echte werk moeten de rechters doen.En heden zien wij dat de rechters niet in staat zijn een vonnis uit te spreken tegen bouta!! Het gebeurt niet heden en het zou niet kunnen gebeuren in het verleden!
  Het is Santokhi die deze proces op gang zette tijdens Venetiaan regering. Al de regeringen ervoor waren marjonetten van bouta. Bouta bepaalde en had het voor het zeggen achter de gordijnen. We noemen ze ceremonieele presidenten dus zonder mandaat Kraag ramsewak soender,Ramdatmissier,die waren gewoon voor show!
  Het wachten is op de rechters en niet op Santokhi!!


  Maak melding
 7. Arrestatie en veroordeling[bewerken]
  Nadat Khan en acht anderen door Guyanese justitie werden gearresteerd en weer werden vrijgelaten omdat ze naar verluidt 33 AK-47 geweren zouden hebben gestolen van een politie-arsenaal in Guyana, vluchtte hij naar Suriname[5]. Op 15 juni 2006 werd Khan met drie van zijn lijfwachten in Paramaribo gearresteerd tijdens een geheime anti-drugsoperatie van de Surinaamse politie. Bij zijn arrestatie werd ongeveer 200 kilo cocaïne en een aantal vuurwapens aangetroffen en in beslag genomen.[6]

  Toenmalig minister van Justitie Chan Santokhi besloot dat Khan, in plaats van Guyana, uitgeleverd moest worden aan Trinidad. Dit besluit stuitte op veel verzet in zowel Suriname als Guyana, omdat de wet in Suriname zegt dat een crimineel bij eventuele uitzetting moet worden uitgezet naar het land van herkomst. Een van de de Guyanese advocaten van Khan, Gerold Sewcharan, zei zelfs dat zijn cliënt ‘ontvoerd was door een complot van Suriname en de Verenigde Staten’.[6] Khan werd ook bijgestaan door Irwin Kanhai, die tevens de advocaat van Desi Bouterse is.

  Toen Khan op de luchthaven van Trinidad arriveerde werd hij door immigratieambtenaren overhandigd aan Amerikaanse autoriteiten. In minder dan 24 uur dat hij Suriname werd uitgezet werd hij in de Brooklyn Federal Court in New York aangeklaagd voor “pogingen om cocaïne te importeren in de Verenigde Staten”.[7] Omdat Guyana geen Amerikaanse uitleveringsverzoeken honoreert, werd Khan bij zijn vele arrestaties in Guyana nooit overhandigd aan Amerikaanse justitie.[5]

  In oktober 2009 werd Khan veroordeeld tot 40 jaar celstraf omdat hij schuldig werd bevonden aan het binnen smokkelen van grote hoeveelheden cocaïne in de Verenigde Staten, het afpersen van de kroongetuige in zijn zaak en illegaal vuurwapenbezit

  Een juiste beslissing van Santokhi,!!
  Die Khan komt voorlopig niet vrij!!.


  Maak melding
 8. Alleen maar geklets!!!
  Oppositie heeft niks te vertellen!!!
  Zo af en toe wat (meestal hetzelfde) te roepen, laten ze weten dat ze er nog zijn…Anders bloeden ze misschien wel dood… Stelletje nietsnutten….


  Maak melding
 9. Vervloekt is het paars volk dat willens en wetens stemde op de vervloekte paarse leider en zijn vervloekte nationale duivelse partij.

  De paarse roverheid waar moordenaars de macht uit maken, maken jacht op het gehele volk. Onderdrukking staat hen te wachten. Ze staat altijd klaar om kwaad te doen. Bestuursfunctionarissen en rechters eisen steekpenningen. Zo verdraaien ze de rechtsspraak. De uitnemendste van hen is zo stekeling als een distel, de meeste rechtschapenen onder hen is krommer en verwrongener dan een doornhaag. De tijd voor straf is bijna aangebroken. Angst, schrik en verwarring zal hen overvallen. Vertrouw niemand meer, zelfs niet uw beste vriend, ook uw vrouw kunt u niet in vertrouwen nemen. Want de zoon minacht zijn vader, de dochter komt in opstand tegen haar moeder en de schoondochter tegen haar schoonmoeder. Er zullen vijanden onder uw huisgenoten zijn. De een is anti paars de andere pro paars oerdom. Kortom een aanbidder en vereerder van een onberechte moordenaar en zijn paars politieke religieuze verdoemde sekte der misdaad of hater van de alles wat met de ndp te maken heeft. De paarse vloek der misdaad die haar oorsprong en wortel heeft sinds 25 februari 1980.


  Maak melding
 10. Lullen vanaf de kantlijn is de sterke kant van sheriff. Deze sheriff is bepaald niet integer. Suriname is momenteel beter af met dhr. Bouterse dan met een andere leider. Sheriff mag nimmer de scepter zwaaien, anders zal een kleine groep mensen er zeer wel bij varen en de massa zal verder weinig van merken. Nogmaals duistere realiteit en bevoordelingen van sommigen en veronachtzaming van velen zal zegevieren.


  Maak melding
 11. Eén van de nadelen van een democratie is dat je iemand niet zomaar aan zijn nekvel kan grijpen om in de cel te gooien. Dit moet conform de voorgeschreven regels en is al 100x uitgelegd.
  De ‘not my pres’ heeft vanuit hoogmoedswaanzin nooit gevolg gegeven aan een oproep van de rechter.

  Dhr. Santhoki heeft gelijk, en hij is in staat om dit economisch probleem op te lossen. Sterker nog dat heeft hij eerder gedaan.


  Maak melding
 12. Paarse patstellingen:

  “Hij is democratisch gekozen dus..
  “Het suri-volk heeft hem gekozen, dus..
  “Hij is door God gezonden, dus dat
  “Suri is in crisis en heeft geen geld, waarom wil dhr. Santhoki pres. worden?
  “Als dhr. Santhoki pres. wordt dan worden we ontslagen en vermoord.
  “Waarom heeft hij in 30 jr de ‘not my pres niet opgesloten?
  “Lullen vanaf de kantlijn.
  “Dhr. Santhoki is zelf corrupt, alleen is de ‘not my pres’ bang om hem op te berechten.
  “De oppositie wil alleen maar mee- vreten uit de bruine bone ruif.
  “Santhoki heeft geen sjans..
  “Als baas weg moet, dan komt er een binnenlandse oorlog.
  “ Niet alleen su ligt in een crisis.
  “Hij heeft het geld gebruikt om bruggen te bouwen, naschoolse opvang en schoolboeken.
  “Ze stelen, roven etc. etc. overal in de wereld.
  “ Ze zijn overal corrupt.
  “Geef die man een kans”
  blah, blah, blah.

  Waar blijven de politieke-economische-analisten met als specialiteit suri?
  Of is dit voer voor psychologen, waar komt dit gedrag vandaan?
  Heeft dit te maken met onwetendheid, manipulatie, angst, zelfbewustzijn, of iets dergelijks.

  Oproep aan wetenschappers om dit fenomeen te ontleden.
  Ik wil graag weten waarom mensen die pretenderen ‘I love su’ fanaten te zijn, geen poging doen om te vechten voor een betere toekomst voor hun kinderen en hun land.

  Ik begrijp dit niet en vele met mij.


  Maak melding
 13. Gelukkig hebben jullie in Suriname iemand die NIET bang is om te zeggen wat er moet gebeuren!!!

  DDB heeft het hele land naar de klote geholpen!!!


  Maak melding
 14. Tune
  Lummel, jij had 30 jaar de kans om deze man en zijn roversbende op te sluiten en wat heb je gedaan? ….
  precies, … niks.. dan alleen maar dhaal bhaat eten.

  ===============================================

  Beste Tune, Suriname kent trias politica. De rechter gaat over veroordelingen en niet Dhr Santhoki. De apatische suri’s hebben Bouterse op de troon gehesen en niemand anders…. schaamteloze volk


  Maak melding
 15. Santokhi denkt dat hij met een populistische opstelling de kiezers aan zich kan binden. Populisten beschuldigen anderen en misleiden de kiezers om er politieke winst uit te slepen. Deze populist zegt niet aan het volk dat de regering paardenmiddelen in zou moeten zetten om de economie te hervormen. Duizenden ambtenaren dienen ontslagen te worden en veel overheidsvoorzieningen moet men afschaffen. Ook de sluiting van scholen, crèches,enz. zou tot de maatregelen kunnen horen. Tienduizenden mensen zouden hierdoor in zware problemen geraken. De regering wil niet overgaan tot het nemen van deze drastische maatregelen. Volgens Santokhi kan een regering die wel deze maatregelen doorvoert bestempeld worden als een krachtige bewind.


  Maak melding
 16. Het gaat uitstekend goed in Suriname. Dat zien we toch. Surinamers moeten niet lullen. Als het slecht zou zijn waren jullie allang op straat gegaan.


  Maak melding
 17. Gelukkig ben ik niet woonachtig in Sur en kan vanaf de zijlijn meekijken.Het is een feit dat Suriname met de NDP/DDB (verder)achteruit is gegaan.Zover dat we met zn allen door de bomen het bos niet zien.Hoe komt Suriname deze algehele faillissement weer te boven.Wie kan Suriname er weer boven op helpen en de bevolking weer wat hoop geven.Waar er geen leiding is raakt het volk verwilderd…dat is er wat mankeert.Ik ben erg teleurgesteld in de oppositie,de vakcentrale een ieder die wat kan of kon betekenen en het nalaat/heeft nagelaten.Waardoor Suriname in deze erbarmelijke toestand is beland.Dat er geen beleid is in Suriname dat is een feit.Nu het geld uit de schatkist en de vele geld leningen op is mogen we weer meedoen…Wat is met het geld gebeurd?Waar is het aan besteed?Onderwijs,zorg,infrastructuur?We zitten met zn allen te wachten op 2020.Dan ga je de politieke partijen weer in aktie zien.Waarom wordt er nu zo weinig ondernomen?


  Maak melding
 18. RobG,

  Misschien dat het volk dan eens leert? Altijd de lusten willen, maar lasten dragen ho maar! Tijd dat die materialistische, domme en luie houding een keer afgestraft wordt in dit land!


  Maak melding
 19. @ koos , ray.
  als mini ster van justitie had tokkie ene roger kahn het land uit gezet .
  als tokkie zichzelf geloofwaardig wou maken dan had hij boterse en brunswijk ook op een vlucht gezet of minimaal in frans guyana over de grens geflikkerd.


  Maak melding
 20. Santokhi is een sympathieke man en zeer gewaardeerd in zijn kringen. Hij weet donders goed wat er in Suriname afspeelt. Tevens ( gefrustreerd )

  Bij de Hindostanen ( minderheid ) heeft hij voldoende draagvlak , bij de andere minderheden heeft hij dat niet.
  Is trouwens ook nooit onderzocht.

  Koelies, zoals de Negre’s de Hindostanen noemen, zijn nooit echte mattie’s geweest Een kloof dat nooit weg is geweest.

  Ik ben geen doemdenker, maar dat er ooit een Hindostaan president wordt in Suriname is 0,0 % . .

  Het enige wat deze man nog kan doen is , heel hard van de daken schreeuwen over de situatie in het land. Meer zit er niet in.

  En dat doet hij goed!


  Maak melding
 21. RobG@
  Populisten is weer en nieuw woord voor Robg@ , de Hollandse verkiezingen zijn weer geweest en de populisten hebben niet gekregen wat ze wilden.
  Over populistisch gesproken Robg@, jou favoriete regering doet niet anders dan populistisch uitspraken, wij schenken Nederland geld om uit de zorgen te komen, we bouwen 4 baanswegen
  naar Brazilië, we gaan met het goud exploiteren, het zwarte goud, een 2 de Dubai maken.
  We gaan de bauxiet winning uit het slop trekken, we gaan rails aanleggen om de bauxiet te transporteren naar Mongolië voor verdere verwerking.
  Havens worden uit gediept voor de ontvangst van cruiseschepen, Zoetwater export, 18000 huizen worden gebouwd, trambaan van paramaribo naar onverwacht, ja niet te geloven, met 19 tussen stops, hoe verzin je het.
  En al die mensen die voor of tegen zijn en nog steeds met de slavernij bezig zijn, hoezo populistisch hoezo slavernij, hoezo die stommen bakras, vanaf 1950 tot 1980 ging het goed in sur maar die Hollander moesten er uit gegooid worden, je ziet wat er van gekomen, in de jaren 60 betaalde wij 2 gulden voor een sur gulden, hoezo uitgebuit hoezo kolonialiste gezondheidzorg van hoog niveau, scholen van goed niveau laag hoog en middel, ga produceren zoals jullie het geleerd hebben, je hebt een uniek land waarvan jullie zelf de waarden niet beseffen, het mooi multicultureel en zoals ik het toen der tijd heb leren kennen gastvrij, wat is er ingodsnaam gebeurt in die tussen tijd, ik zo wel uren door gaan, maar stop er mee, Sari Tori


  Maak melding
 22. Beste Sherrif,

  dat hebt u al zo vaak gezegd. En dat weten wij (behalve de zombies van Bouta) allang.
  Hoe wilt u Suriname nu redden ?!
  Toen u de kans had heeft u het nagelaten. U accepteert de dag v d zgn. Revo. En legt er kransjes.
  Surinamers hebben geen ambitie, ze leven v d natuur.
  Suriname wordt een dictatuur. En Bouta blijft tot zn dood aan de macht.
  Wat wilt u gaan doen? Wachten tot 2020 nieuwe verkiezingen ?


  Maak melding
 23. Verzuipen in je eigen stront!!! ung teki noh!!! volle laag!! en wat te kort komt, volgt!! wat nog niet is, mag je verwachten dat, het er toe komt!!

  Libi libi a kauroro imbeciel aw beer yu dalijk!!! dus jij of hij!!!!


  Maak melding
 24. Deze lummel en zijn clan hebben nooit wat voor Su gedaan,integendeel hebben zij alleen maar geprofiteerd ,in alle front regeer periodes,hadden ze de min.van OW en Lvv onder hun beheer ; bijna alle infrasturele werken,bruggenbouw,asfaltering ,gronduitgifte,vergunningen jou named het,daar hebben zij alleen maar hun eigen belangen gediend,15 jr el burrito Vene was een ramp,ze mochten samen met avarel somo,alles stelen wat los en vast,el burrito kneep zijn ogen dicht,want Bouterse mocht niet aan de macht komen ,laat hij maar aangegeven,wat hij en zijn 40 rovers vr Su gedaan heeft,van een constructieve samen werking zijn mantra is niets te merken,ze doen echt alles om lands economie om zeep te helpen,om zodoende regeermacht te verkrijgen ,maar nu dreigen zij zelf het onderspit te delven ,bedrijven en winkels gn failliet,sommigen proberen via de achter deur toenadering te zoeken bij de NDP,hun enige inkomsten bron vandaag is de cocaïne handel,waarin zij zeer bedreven zijn,een tipje van de sluier,Tjek de export van groenten en fruit,meer wil ik er niet over kwijt,zeer geraffineerd,het lijkt wel tovenarij,en het zijn grote ondernemingen die hoog in aanzien staan,dus Chan houdt jezelf vr de gek


  Maak melding
 25. Santoki je komt te laat achter dat de regering het land niet uit de crisis kan halen.Dat had ik al lang opgeschreven.Het zijn allemaal domkoppen en zakkenvullers die in de regering zitten.Ook Bouterse is de slechtste president die Suriname ooit heeft gehad.Hij heeft alleen maar verstand van wapens om te doden als in het verleden.Zo lang Bouterse de baas is in Suriname kunnen wij als volk het vergeten.Bidden jullie maar dat hij zo snel mogelijk van het toneel verdwijnt.Dat is mijn mening.


  Maak melding
 26. Goejaba een ieder heeft recht op zijn of haar eigen mening,maar in Su ervaren wij het anders,tenminste degenen die hard vr hun geld willen werken,er zullen altijd losers zijn,als het goed of slecht gt met de economie nothing new,blijf maar zeiken aan de zijkant,is het een ndp probleem,dat Surinamers zo lui geworden zijn,ik weet mij nog te herinneren in de jr 70/80 hoe de landbouw in het district commewijne bloeide,dat wij geen afzet konden vinden vr onze producten,overal werd er groenten en vruchten verbouwd,bakken vol tomaten ,watermeloenen,kool jou named het moesten vernietigd worden,vandaag de dg wil iedereen subsidie hebben,bedelen om een perceel,deng sma no wani wroko ,maar willen op grote voet leven,luiheid hebben deze generatie uitgevonden,de Haïtianen worden overal ingezet ,landbouw,in de bouwwereld,zelfs na het schijten,wordt hun reet afgeveegd door een Haïtiaan ,waar lult deze behaarde makaak dan over,een volk dat alles gratis wil hebben gt bagger schijten ja,lesi no moer,maar dagelijks zie lange rijen bij de chinees,KFC ,popeye ,goldenwings ,dan vraag ik mijzelf af pe deng mang e feni a money,werk zat in de landbouw,bouwwereld,geen enkele Surinamers zijn geïnteresseerd iedereen wil een directeur salaris verdienen zonder ervoor te hebben gestudeerd


  Maak melding
 27. Waarom denk jij dat er zoveel junky,s rondlopen,de meesten zijn van goede komaf,ze kregen alles van pappie en mammie,alleen werken voor hun eigen onderhoudt is ze nooit bijgebracht ,uit verveling gingen deze verwende kinderen harddrugs gebruiken,en nu zijn zij samen met de abanies uit het binnenland die het luxe hebben leren kennen het land onveilig te maken,na de gold rush willen die gasten geen kwak met water meer eten,maar tjauwmin ,KFC ,Wolly ,s popeye ,Pori meti ,en zapakara lusten zij niet meer,met alle gevolgen van


  Maak melding
 28. @Esmerald,

  Paarse patstellingen:

  “Hij is democratisch gekozen dus..
  “Het suri-volk heeft hem gekozen, dus..
  “Hij is door God gezonden, dus dat
  “Suri is in crisis en heeft geen geld, waarom wil dhr. Santhoki pres. worden?
  “Als dhr. Santhoki pres. wordt dan worden we ontslagen en vermoord.
  “Waarom heeft hij in 30 jr de ‘not my pres niet opgesloten?
  “Lullen vanaf de kantlijn.
  “Dhr. Santhoki is zelf corrupt, alleen is de ‘not my pres’ bang om hem op te berechten.
  “De oppositie wil alleen maar mee- vreten uit de bruine bone ruif.
  “Santhoki heeft geen sjans..
  “Als baas weg moet, dan komt er een binnenlandse oorlog.
  “ Niet alleen su ligt in een crisis.
  “Hij heeft het geld gebruikt om bruggen te bouwen, naschoolse opvang en schoolboeken.
  “Ze stelen, roven etc. etc. overal in de wereld.
  “ Ze zijn overal corrupt.
  “Geef die man een kans”
  blah, blah, blah.

  Waar blijven de politieke-economische-analisten met als specialiteit suri?
  Of is dit voer voor psychologen, waar komt dit gedrag vandaan?
  Heeft dit te maken met onwetendheid, manipulatie, angst, zelfbewustzijn, of iets dergelijks.

  Oproep aan wetenschappers om dit fenomeen te ontleden.
  Ik wil graag weten waarom mensen die pretenderen ‘I love su’ fanaten te zijn, geen poging doen om te vechten voor een betere toekomst voor hun kinderen en hun land.

  Ik begrijp dit niet en vele met mij.

  donderdag 16 maart 2017 om 15:06 uur.

  @ Ik ben het volkomen met je eens: KUMA maakt I Love Su kapot en toch dwepen de LOVERS met dit heerschap!

  Waar dit gedrag vandaan komt, is mij ook een heel groot raadsel? Ik snap dit gedrag niet!!!


  Maak melding
 29. Het Surinaamse volk is een volk dat vooral uit parasieten bestaat. En als Bouterse tijdens de verkiezingstijd het volk bruine bonen en zoutvlees belooft, zal het onderontwikkelde volk op hem stemmen. Tel daarbij ook nog eens bij dat het SU volk racistisch is. Geen een neger zal op een Hindoestaan stemmen want het zit in de genen van de zwarte bevolking om zich gediscrimineerd te voelen. Niet alleen in SU maar overal waar zij zich bevindt.
  Het beste wat de Hindoestanen kunnen doen is het land te verlaten en elders hun heil te zoeken. Laat Bouterse en zijn achterban maar lekker in SU achter want een land opbouwen kunnen deze mensen niet.


  Maak melding
 30. Ons mooie land Suriname is een hel geworden door de Bakru’s!!! Deze regering moet vergiftigd worden!! Allen met de gif van Black-Mamba of King Cobra inspuiten en in Mooiwana laten uitslapen!!


  Maak melding
 31. het word tijd, dat de veroordeelde moordenaar wordt opgehaald door de Ned. staat om zijn straf uit te zitten in den-haag..

  hij is immers voor 11 jaren veroordeeld voor drugs dealer in den haag.. door de Nederlandse rechtbank..


  Maak melding
 32. @ Prem,

  Je heb gelijk, het waren ook mooie tijden, en het moraal stond hoog aangeschreven. In vergelijk met nu is het bijna volledig weggeslagen.

  Er zijn twee situatie dat desastreus is geworden voor Suriname namelijk: De onafhankelijkheid en de revolutie.
  Vanaf dat moment begon de arrogantie en het populisme terrein te winnen. Dit is het resultaat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES