woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijTienduizenden Surinamers wachten op lapje bouwgrond

Tienduizenden Surinamers wachten op lapje bouwgrond

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 mrt – Het aantal aanvragen voor een lap bouwgrond blijft toenemen. Na het vertrek van Steven Relyveld als minister van Ruimtelijke Ordening Grond- & Bosbeheer, is het alleen maar erger geworden. Zijn opvolgster, Roline Samsoedien, doet haar uiterste best. De achtestand was enigszins ingehaald, maar de honger naar grond lijkt niet te stillen.

Onder Relyveld was weliswaar een redelijke aanvang gemaakt met het wegwerken. Maar ook tijdens zijn bewind was er reden tot klagen. President Desiré Bouterse had zich bij de beëdiging van Samsoedien al over beklaagd dat het soms jaren duurt eer mensen ook maar een antwoord krijgen op hun aanvraag. “Er liggen nu tachtigduizend stukken die nog verwerkt moeten worden”, zegt Samsoedien tegenover de Ware Tijd.

Doordat de afgelopen maanden geen is toegewezen, is de stapel weer gegroeid. Op het ministerie wordt nu een grondige inventarisatie gepleegd van de aanvragen. Het moet wel een behoorlijke opgave zijn. “Het streven is om alle te ordenen op basis van distict en fasen waarin de aanvragen zich bevinden”, aldus Samsoedien. Om procedures te versnellen, zal worden geautomatiseerd. In het parlement is eerder kritiek geuit op het tempo.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

39 REACTIES
 1. Wel nu; als Suriname verdeeld zou moeten worden aan de huidige populatie, dan elk gezin op een oppervlakte van 10 vierkante kilometer kunnen leven. Nu alles in Suriname tegen de gangbare normen en waarden gaat- de overheid heeft lak aan de mainstream – dan is de bovenstaande optie ook iets wat ze in hun partijprogram kunnen opnemen. Op deze manier kan elk gezin in Suriname zich weer rijk wanen en gelukkig worden. Het zal geen Duur-bai van Mie- si- mie-tekie en mie-o- split- kaba worden, maar weer de zoveelste gebakkenlucht politiek die een slampamper van een lafaard als “Trantula” aan het volk van Suriname nog te verkopen heeft.


  Maak melding
 2. 80.000 aanvragen?? Grond dat dus gewoon gratis wordt weggegeven……terwijl Su al bijna geen inkomsten heeft?? Aan de ene kant subsidie op elektriciteit en water schrappen……en aan de andere kant dure grond gratis weggeven….kan alleen in Su!!!! Als de overheid deze kavels desnoods goedkoper verkoopt……dan komt er tenminste wat geld binnen in de staatskas…….zo slim is men niet in Su!!!!


  Maak melding
 3. Als je lid bent van de NDP sta je niet op de wachtlijst.
  Alle belangrijke posities worden bemand door de NDP.
  Zo een ook de zwarte goebels limbo is directeur van Communicatie geworden.


  Maak melding
 4. Stel je voor, ieder gezin een stuk grond van 10km2. Men zegt weleens dat in Suriname alles mogelijk is maar dit idee is te belachelijk voor woorden. Zuiver theoretisch kan de berekening wellicht kloppen maar het gevoel voor de realiteit is in deze ver te zoeken.


  Maak melding
 5. @Get a Life; schets mij een beeld van de daadwerkelijke realiteit van het gemiddelde gezin heden ten dagen in Su. Wat is van al de mooie beloftes van “Trantula” terecht gekomen. Bovenstaande niet realistische idee kan erbij, immers daarop leven Sirinamers; niet realistische ondoordachte ideeën uit het partijprogram van een massamoordenaar. Dat is de realiteit…Get A Life kill.


  Maak melding
 6. Limbo heeft alleen maar bagger aan de eigen aanhang te vertellen. Hij heeft met zijn riooljournalistiek daadwerkelijk vier man sterk bewaking nodig. Ik vraag me af, hoe groot de bewaking van Meriba is….


  Maak melding
 7. Op een bevolking van 600.000 is 80.000 aanvragen wel heel erg veel.
  Stel dat de helft van de bevolking al een erf heeft, dan heb je 300.000 mensen over waarvan 50% tussen 18 en 65 jaar, dus 150.000 mensen. En hiervan is de helft man, dus 75.000 mensen. Deze gaan de ander helft, nl vrouwen meenemen in hun huis.
  Dus: heel Suriname heeft bouwgrond aangevraagd!!! En daan nog is er 5.000 aanvragen teveel gedaan en het loopt ook nog maandelijks op. Wat gebeurt er daar?


  Maak melding
 8. Niks is gratis men moest al sedert Ndp aan de macht is 4500 srd betalen omgerekend toen zo een 1200 euro voor een klein stukje grond ver buiten de stad in niemandsland en letterlijk een stukje bos.Wat dicht bij de stad is gaat naar de top van ndp en dat in 2 maanden tijd o.a Abdoel ndp terwijl andere jaren moeten wachten en al vooruit betaald en vaker krijgen ze ook niks en weg hun geld.


  Maak melding
 9. Hierbij een oprecht en welgemeende vraag aan DS Miesiekaba; mijnheer Miesikaba, de Joden lezen uit de Thora, de Christenen uit de Bijbel, de Islamieten uit de Koran, de Hindoes uit de Bagvat Gita, waar leest u uit. Ik hoop niet dat u uw wijsheid uit The Jungle Book put.


  Maak melding
 10. Wat is mis met hard werken en je eigen perceel kopen. Als ze al geen geld hebben om een perceel te kopen hoe moet het dan met een huis dat veel meer kost


  Maak melding
 11. Ik heb een stukje grond in eigendom maar moest er keihard voor werken om het te kunnen betalen.
  Was een goede buurt totdat de overheid op nog geen kilometer afstand grond in huur afstond aan onze mede binnenlandse bewoners.
  De waarde van mijn perceel daalde gelijk met 60%.
  Huurgrond daalt niet in waarde never nooit.

  Je kunt niemand aansprakelijk stellen voor de waardedaling. De overheid verstrekt geen huurgrond in de buurt van de NDP toppers want zij willen de overlast niet hebben.


  Maak melding
 12. Wie geloven en hopen dat de paarse roverheid gratis, fo neks deze gronden zal uitgeven zal lelijk op zijn neus kijken. Neks no gratis, voor het paarse gros der aanvragen. In ieder geval zal er wederom paars gesjoemeld worden. Het enige wat deze roverheid volk en oerdomme paarse idiote aanhangers geeft zijn onzekerheid. onrust. onvrede, prijsstijgingen, devaluatie, misdaad en over een paar maanden grote schaarste van alles en nog wat. Ndp is een duivelse leugenmachine.


  Maak melding
 13. Wat ik niet begrijp en nooit zal en wil begrijpen is dat een land dat op de rand van faillisement staat aan het verdelen is in dit geval land.Dus je bent blut maar je verdeelt is 1+1 niet 3 in Su.
  dus ie bloot ma je pratie, sa na ka dati?Na blaka sma stijl.


  Maak melding
 14. 80.000 aanvragen is inderdaad wel erg veel voor een land als Suriname. Zou het niet zo kunnen zijn dat men grond aanvraagt met de bedoeling om het later met veel winst te kunnen verkopen?

  Is er een verplichting om het perceel in gebruik te nemen binnen een bepaalde tijd?
  Indien niet, dan zou men kunnen bepalen dat het perceel teruggegeven moet worden als er niet bijvoorbeeld binnen een jaar gebouwd gaat worden. Men kan aanvullend eisen dat de aanvrager voldoende middelen bezit of financiering heeft om het perceel te bebouwen.

  Wellicht is de achterstand dan snel weggewerkt.


  Maak melding
 15. Mokro
  Hierbij een oprecht en welgemeende vraag aan DS Miesiekaba; mijnheer Miesikaba, de Joden lezen uit de Thora, de Christenen uit de Bijbel, de Islamieten uit de Koran, de Hindoes uit de Bagvat Gita, waar leest u uit. Ik hoop niet dat u uw wijsheid uit The Jungle Book put.

  ====

  Beste Mokro.

  Dat moet zijn: “De FabeltjesKrant”


  Maak melding
 16. @Hans van de Broek

  Men is verslaafd aan gratis. Helaas krijgt men in het algemeen niks of veel gedoe.

  Grond in Suriname is of domeingrond, of boedelgrond of eigendom als men het ooit gekocht heeft of erfpacht. Erfpacht is geloof in de jaren 80 omgezet in grondhuur als men even niet opgelet heeft.

  Domeingrond wordt uitgeven in Grondhuur (en speciale form van erfpacht).
  Als men dus de zo bejubelde beschikking gekregen heeft is de eerste stap tot uitgifte in Grondhuur pas gezet. Men zal nadien de voorwaarden van de beschikking moeten volgen en dat is oa. betalen en een gebruiksplan hebben en beheersdaden gaan uitvoeren. Indien men binnen een bepaalde tijd niet voldoet vervalt de beschikking.

  Daarom zit men in een soort carrousel waarin mensen dromen van gratis gekregen grond duur te kunnen verkopen.
  Helaas kan men grondhuurtitels pas formeel verkopen als men aan alle verplichtingen voldaan heeft.

  Gratis grond bestaat niet ook niet in Suriname. Het kost minimaal bloed,zweet en tranen om het te bewerken.


  Maak melding
 17. Nou n,nou dan moeten alle inwoners van Suriname een gratis lapje grond worden toegewezen. Waarom alleen die 80.000?!~Ook de rest kan een lapje grond niet kopen!!!


  Maak melding
 18. Ondertussen in paarsverdorven misdaadstaat Suribabhaiti, land waar paarse moordenaars, dieven, rovers en ander soort paars crimineel gespuis de macht in handen hebben, dankzij debiele paarse dwazen, die hen als lijders aanbidden.

  Politieagent schiet inbreker dood, hij had een tattoo op zijn bovenarm, soso lobi baas. Het verwordt steeds paars grimmiger en driester onder vele ndper’s met dezelfde paarse allure als “baas”. Deng ka.


  Maak melding
 19. Onder de front regeringen kreeg niemand iets,de enkelen die een stukje land kregen,voordat de papieren in orde werden gemaakt,hadden de abanies van de vhp en pae somo ze weer gestolen,somo en familie alleen zijn in het bezit van duizenden hectares,jogi van de vhp heeft een kwart van saramaca in zijn bezit


  Maak melding
 20. HOPELIJK GAAT HET ER EERLIJK AAN TOE EN NIET ALLEEN TOEGEWEZEN WORDEN AAN FAMILIE, VRIENDEN OF POLITIEKE AANHANGERS . WANT DAT IS SCHERING EN INSLAG IN SURINAME


  Maak melding
 21. 80,000 aanvragen dat is 80,000 stemmen. Vlak voor de verkiezingen alle aanvragen op de volgende fase zetten en Bouterse heeft weer de verkiezingen gewonnen. zo simple.


  Maak melding
 22. Maar wat ik niet snap, er zijn nu zoveel project ontwikkelaars, dat stukje grond voor een prikkie te koop bieden.

  En toch schijnt er grond problemen te zijn.

  mi ne begrijp a tori jeri


  Maak melding
 23. Mao zei ooit; begin bij de boeren dan nemen we de stad over. ” Trantula” leest of hij begrijpt niet goed wat hem voorgehouden wordt. Hij denkt met zijn z.g. Binnenlandse ramptoerisme iets met grass-rootlevel te kunnen doen. Wat hij niet begrepen heeft is dat alle binnenlanders selfsupporting zijn en dus geen rovers….stukje grond hebben ze niet nodig. ZE kunnen moven wanneer ze willen. Kortom: Na deze charme offensief wil hij laten z III en hoe arm su al dan niet is, en het klopt ook nog. Alleen net hey verschil dat hij de nood zelf heeft veroorzaakt.


  Maak melding
 24. Je kan ze zoveel grond geven als ze zelf willen. Moni no de…ze kunnen niet bouwen en ze hebben ook geen geld om de grond op een ander manier rendabel te maken…


  Maak melding
 25. Het is krijgen want je betaald er bijna niets voor…en dan verder verkopen.Dat gebeurd al jaren zo in Suriname.Een kennis van mij heeft ook een grond gekocht die aan een ander was toegewezen.Die persoon “vraagt” dan weer een stuk aan terwijl mijn kennis en vele Surinamers NOOIT een perceel krijgen toegewezen!!Vandaar de vele aanvragen steeds de zelfde Surinamers…verkopen en weer aansluiten in de rij..


  Maak melding
 26. Alle gestolen gronden van de VHP en PL clan afpakken ,en verdelen onder de tachtig duizend,een ritje door pad van wanica zal men begrijpen wat ik bedoel,grote stukken gestolen gronden met 2 magere koeien ,die liggen te luieren dat is de panorama beeld,die telkens opdoemt,in magenta polder,Vredenburg ,houttuin,livorno,commewijne ,gronden die verkregen zijn voor de veeteelt ,ooit gehoord van een veeteelt bedrijf met twee koeien,het wachten is op de front,om weer over te gn op verkavelen en verkoop,nu mag het niet meer,gronden verkregen vr de landbouw een andere bestemming te geven,waarom denk j dat Chan alles doet om regeer macht te krijgen,somo is al bijna failliet ,hij wil niet als somo eindigen


  Maak melding
 27. Sabaku ju boeritjie;j kan ze zoveel grond geven als ze zelf willen….moni no de;grond is moni en veel ook,weer een ezel zonder verstand,in pad van wanica alleen langs de snelweg,een perceel van 400 vierkante meter kost al gauw 200000 us dollar,garnaal zonder hersenen,kwatta 30000 euro,noord in bepaalde gebieden minimaal 50000 us dollar,de gebieden in para langs het water,alleen vr rijke stinkerds,de kleine man maakt daar geen enkele kans op een stukje grond,ju boeritjie nanga langa jesi


  Maak melding
 28. @prem, klopt helemaal, en dat te bedenken dat de US Dollars hoger is in koers dan de Euro. Dus je moet flink wat SRD’s verdienen wil je een fatsoenlijke huisje neerzetten. Anders als je een Ambtenaar ben, moet je maar een houten-zinkplaten huis bouwen op je dure perceel.Want moro moni no de!


  Maak melding
 29. @Prem
  Net op tijd in ma retraite grond verkocht voor een goede prijs en daardoor op de hoogte van de grondprijzen.
  Kijk eens op de site van REMAX en u komt er achter dat u naast de realiteit zit en veel te hoog in de boom zit.

  De hele dure stukjes grond liggen richting Leonsberg en zijn soort bank te goeden voor witwasserij.

  Dus de hele hoge prijzen komen als volgt tot stand.

  A heeft een perceel en heeft voor een poeder deal cash nodig.
  B heeft na een poeder deal cash en kan het niet op de bank zetten en vind het niet veilig om het in een koffertje op de achterbank te zetten van z;n SUV of thuis in het vriesvak te bewaren.
  A ontmoet B en ruilen van koffertje en eigendomspapieren.
  Zodra B Cash nodig heeft doet hij het zelfde met C die en koffertje met geld heeft.

  Deze figuren maakt het niet uit wat de werkelijke waarde is zolang zij er hun geld maar veilig in kunnen parkeren tot ze het nodig hebben.


  Maak melding
 30. @Prem,

  Het getuigd zeker van een hele hoge intelligentie wat je zit uit te kramen….grond gratis krijgen van de overheid om die weer aan buitenlanders te verkopen…WANT GELD HEBBEN DE GEWONE SURINAMERS NIET OM DIT SOORT BEDRAGEN NEER TE TELLEN.

  Wie is nu hier die boeritjie, garnaal met verkeerde hersenen.


  Maak melding
 31. Ben benieuwd hoe ze dit aan het einde van de regeer periode gaan terug draaien, de tent is failliet en geven de grond weg, hoe moet het nu verder, eens is het klaar met deze regering, of niet soms, de kloof is dan zo groot tussen de etnische bevolken dat nog tientallen jaren gaat duren om zaak te herstellen, Jezus wat een ezels.
  Een jonge natie moet leren van hun fouten, maar wat er laatste regeer periode niet goed is gegaan zal door drie generaties niet meer hersteld worden, en dan gaat het niet alleen over materiële schade, alles is naar de kloten zelfs het geloof in eigen kunnen is 0,0
  En dat er nog steeds economen als Robg@, die zeggen dat het over 40 jaar wel goed komen. Sari Tori


  Maak melding
 32. De Surinaamse president Desi Bouterse heeft zijn coalitieregering eigenhandig aan het wankelen gebracht. Vanwege hoog oplopende interne ruzies en speculaties

  Daarnaast heeft Bouterse ook al meer dan tien ministers vervangen.

  de vergaderingen kunnen steeds niet doorgaan omdat er te weinig parlementsleden komen opdagen. Voor de begrotingsbehandeling komen weer het overgrote deel van de parlementsleden niet opdagen.

  Na het vertrek van Steven Relyveld als minister van Ruimtelijke Ordening Grond- & Bosbeheer, is het alleen maar erger geworden

  Je moet van populisme houden wil je in zo’n kabinet volhouden.

  logisch toch dat het niet wil lukken..


  Maak melding
 33. Ik vind dat men wat sneller kan werken om de gronden uit te geven. Voor iemand die in Suriname woont is een stuk perceel veel te duur en men vraagt soms euro of dollar wat ik absurd vind.Verder vind ik ook dat het voor surinaamse nederlanders ook mogelijk moet zijn om een stukje grond te krijgen. Indien het laatste mogelijk is hoe kan men dat aanvragen????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES