‘Geen sprake van gelekoortsepidemie in Suriname’

9

PARAMARIBO, 15 mrt – Van een uitbraak of epidemie van gele koorts is geen sprake. Dit meldt het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG. Via de International Health Regulations Coördinator Nederland is melding gemaakt van een bevestigd geval van gele koorts, geïmporteerd uit Suriname. Het betreft een Nederlandse toerist, die eind februari gedurende twee weken in Paramaribo vertoefde.

De toerist heeft enkele plekken in Suriname bezocht. Deze persoon was niet gevaccineerd tegen gele koorts. Het zou gaan om een “geïsoleerd geval.” “Er is geenszins sprake van een gelekoortsuitbraak of -epidemie in Suriname”, stelt het BOG. Na de rapportage zijn speciale procedures in werking gezet. Met de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie en gezondheidsdiensten is afgesproken dat er een onderzoek komt.

De omstandigheden van de besmetting moeten worden vastgesteld. Ook moeten beschermende maatregelen worden getroffen. Onder andere wordt de gelekoortsvaccinatie in risicogebieden opgevoerd. De bestrijding van muskieten en broedplaatsen wordt opgevoerd. “De acties moeten ertoe leiden dat de kans van verspreiding van het gelekoortsvirus binnen de kortst mogelijke tijd de kop ingedrukt wordt.”


9 REACTIES

 1. In Suriname spant men altijd het paard achter de wagen.

  Het is dezelfde dienst, BOG, die melding maakte van problemen met gele koorts in de regio en toen dood leuk erbij vertelde dat er geen geld was voor voorlichting.

  Nu het bekend is geworden dat er een besmetting heeft plaats gevonden, is er wel geld voor voorlichting en beschermingsmaatregelen.

  Ik snap de maatregels wel. De toerisme sector loopt een risico dat nog meer mensen wegblijven.

  Waar niet eerder???

  Waar komt het geld nu vandaan??


  Maak melding

 2. De gezondheidsautoriteiten in Suriname tonen daadkracht. De preventieve acties moeten een uitbraak voorkomen. Het is bezoekers aan Suriname ook aangeraden om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Men moet zich voor alle zekerheid inenten tegen gelekoorts. Maar ook het Nederlandse RIVM stond verbaasd omdat gelekoorts in geen 45 jaren meer in Suriname is voorgekomen. Op dit moment is er een uitbraak van gelekoorts in Brazilië. Het is mogelijk dat een mug via de bagage van een reiziger uit Brazilië is meegereisd naar Suriname.


  Maak melding

 3. Ach je moet zo denken, ze hadden teveel djogo’s gedronken aan de waterkant.

  Aan die lege bedden te zien, ze hebben daarna alle Patiënten eruit geschopt en foto’s genomen.

  logisch toch ,,hahahahah


  Maak melding

 4. Als je naar tropische landen reist, is een goede voobereiding een eerste vereiste. Zeker als je weet, dat er bepaalde besmettingen kunnen ontstaan. Er zijn in Nederland genoeg instanties die je daarover kunnen informeren (huisarts, GGD etc.). Dus altijd nagaan welke vaccinaties nodig c.q. vereist zijn.
  Waarom Suriname nu de zwarte piet (hoop niet dat daarover gezeik komt en zo ja, zal het mij aan de reet roesten) wordt toegespeeld, vind ik onbegrijpelijk en belachelijk.


  Maak melding

 5. Wat er wel heerst bij vele oerdomme paarszieke ndper’s is het paarse misdaad en bedrog virus van baas, waarmee velen sinds 2010 zijn besmet.


  Maak melding

 6. @Bigi Sma,

  geilekoorts epedemie ? hahahahaha, Vandaar die wakka-dagoe mentaliteit , in elk dorp een schatje. Ze gaan tekeer als konijnen. hahahahah


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.