Vragen bij akkoord Suriname met Iamgold over Saramacca-goud

10

PARAMARIBO, 14 mrt – Een vrij recente overeenkomst tussen de Surinaamse overheid en het goudwinningsbedrijf Iamgold heeft tot kritische vragen geleid in het parlement. Iamgold gaat mogelijk goud winnen in het district Saramacca. Als de exploratie tot een behoorlijke goudvondst mag de staat rekenen op een stevige ‘bonus’.

Maar liefst tien miljoen dollar zal worden gestort in de publieke kas. De overheid had al recht op direct tweehonderd duizend dollar. Dit was na het akkoord dat goudwinning mogelijk maakt in het Anomaly M. gebied. Volgens de Times of Suriname is onder meer overeengekomen dat er een haalbaarheidsstudie zal worden uitgevoerd. Wanneer de studie positief uitvalt, dus winbare hoeveelheden zijn aangetoond, krijgt de overheid het geld.

Suriname heeft dan ook recht op ruim drie miljoen gewone aandelen in de Canadese multinational. Maar parlementslid Wendell Asadang zegt vernomen te hebben dat de haalbaarheidsstudie niet meer verricht zal worden. “Iamgold heeft eenzijdig besloten het niet te doen”, aldus Asadang. Als dit zo is, bespaart Iamgold geld en kan de overheid haar geld sneller krijgen.


10 REACTIES

 1. Iamgold is slim. Liever nu het werk beginnen en geen risico nemen dat een andere regering na 2020 het voor Suriname ongunstige verdrag opzegt.


  Maak melding

 2. Maar liefst tien miljoen dollar zal worden gestort in de publieke kas. 9/10 deel zal verdwijnen in ndpkas. Volk en oerdom debiele paarse aanhangers krijgen geen ene moer. Vene had genoeg kasreserve opgebouwd. Binnen vijf jaar verdween het overgrote deel in de zakken van overnight miljonair geworden ndp elite corrupte paarse poepvliegen en paarse schijt etende parasieten. Na soso paarse misdaadroof vloek ndp en lijder tja na ontwikkeling. De rest na soso megaschulden en toenemende paars verdoemde armoede. Wo ka.


  Maak melding

 3. Onder Vene had men veel bezwaar en commentaar over de afgesloten contracten met grote bedrijven zoals SURALCO en Iamgold.

  Met deze ondeskundige leden van huidige regering wordt Suriname regelmatig in de luren gelegd.

  Maar de heren hebben geldnood dus zijn ze net als de bedelaars op de hoek van de straat blij met elke cent.

  Hoe het na hun verder moet zal hun worst wezen.

  Ze zijn met alle worstjes die hun voorgehouden wordt blij.


  Maak melding

 4. Maar liefst tien miljoen dollar zal worden gestort in de publieke kas.

  En hoeveel miljoenen/miljarden gaat I am gold eruit halen?
  Je krijgt een dubbeltje en ze halen miljoenen, wie is hier slim? In Afrika doen de multinationals precies hetzelfde.


  Maak melding

 5. Suriname, let op: laat je niet in de maling nemen door dit goud-/mijnbouw bedrijf. Tien miljoen dollar in de staatskas stoppen is een lachertje. Controleer het gewicht aan goud wat wordt gedolven en uitgevoerd en laat Iamgold hier over betalen en ik denk dat je dan praat over vele keren maal tien miljoen dollar.


  Maak melding

 6. IAM Gold kent het trucje van de informele goud winning ook. Men blijft zolang mogelijk in de exploratie fase hangen en spaart daar mee enorm veel uit en scheept de staat af met wat royalties.

  De staat handhaaft nergens waardoor iedereen kan hosselen zelfs IAM Gold.


  Maak melding

 7. @Koos

  Waarom denk je dat Newmont ongeveer $ 150.000.000 bespaart heeft.
  Kijk maar op de materieel sites waar zwaar constructie materieel en mijnbouw machines aangeboden worden. Een nieuw verfje er over en Suriname merkt er niets van.

  Alleen heeft Suriname geen $ 37.500.000 terug gekregen op haar inleg terwijl Newmont $ 150.000.000 minder geïnvesteerd heeft.

  Dit gebeurt als je mensen met alleen eigenbelang aan tafel zet voor de onderhandelingen.

  Toen ik Esteban Crespo eind begin 2012 vroeg wat er met het hout ging gebeuren dat nog gekapt moest worden was het antwoord het commercieel interessante hout moeten wij laden op vrachtwagens van een lokale ondernemer.
  Toen Eddy Jozefzoon de vraag kreeg kunnen we niet iets goeds doen voor een lokale ontwikkelingsmaatschappij met de hout opbrengsten van het te kappen gebied zweeg hij.

  Als je de Enivronmental & Social Impact Assesment van Newmont leest zul je zien dat er nog ongeveer 3.500 ha jungle gekapt moest worden ofwel dat er ongeveer 1.100.000 m3 rondhout geoogst kon gaan worden met een Export waarde van ongeveer $ 150.000.000.
  Het is verspilt resp. geladen op vrachtwagens van een lokale ondernemer.

  Jozefzoon weet nergens van


  Maak melding

 8. Met alle respect……dit zijn toch bakba monie bedragen voor een land……? Kennelijk willen ze het geld onderling verdelen….daarom azen ze op die 10 miljoen US…..!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.