Ministerie van Financiën informeert Surinamers over publiek geld

24
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 14 mrt – Het ministerie van Financiën zal voortaan de samenleving zo vers mogelijk informeren over de stand van de overheidsfinanciën. Dit meldt het ministerie in een persbericht. Maandelijks zal een overzicht worden gepubliceerd van statistieken. De Surinaamse samenleving krijgt vooral inzicht in de inkomsten en de uitgaven van de overheid.

Er zal zoveel mogelijk openheid van zaken worden gegeven. Ook de bronnen van financiering van het overheidsgebeuren zullen worden gepubliceerd. Het overzicht zal via tabellen beschikbaar worden gesteld op de website van het ministerie van Financiën, www.gov.sr/ministerie-van-financiën.aspx. Volgens het ministerie is het vooral de bedoeling dat burgers meer inzicht verkrijgen. Ze kunnen dan ‘betere keuzes’ maken.

Keuzes dan wat betreft hun bestedingen, besparingen en het aangaan van leningen. Rapporten en financiële nota’s zullen worden gepubliceerd omwille van het betere begrip. Zoals het ministerie dat verwoordt waren dergelijke documenten tot voor kort slechts beschikbaar voor een beperkte groep. De kritiek op de overheid geldt onder meer de geheimzinnigheid rond de publieke middelen. Sommigen vermoeden daar meer achter.


24 REACTIES

 1. Wie gelooft nog in sprookjes!?
  Onze nog te geboren nakomelingen generaties lang zijn alvast belast met schulden en dit is geen sprookje het gebeurd echt!


  Maak melding

 2. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen, Dan Dooft Het Licht…

  Als Het Kalf Verdronken Is Dempt Men De Put

  Volk Van Suriname, Surinamers:

  Wie noemt de DNA van Suriname een poppenkast als het niet om zijn belang(en) gaat.

  Zie naar wiens pijpen de DNA van Suriname moet dansen als het om zijn belang gaat, zie de valse amnestiewet, 8 december 1982 strafzaak, 3 x skeer van Suriname sinds 1980, armoede, geen medicijnen, lege winkelschappen, winkels die massaal sluiten, bustarieven, enz.

  Wie Houdt Wie Voor De Gek?

  Sranansma, Baka Fottosma, kampongsma, Dessasma, alesiegronsma, pontai a sma, gembersma, kasabagronsma, districsma, Poikasma, boitiesma/buitensma, woja, hosselmansma, pernasiesma,kondresma, bere, lo, bergiesma, baka a dan a soela dé libiesma, boesiesma, kampoesma, woi, woi woi! Oe Wiki No?
  A So A Dé!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. Coke verdachte opgepakt die relatie heeft met de “baas”, Bouterse.

  (Bouterse was veroordeeld voor grootschalig drugshandel. En moet nog 11 jaar uitzitten)


  Maak melding

 4. Off topic, en weer valt de naam van Bouterse in een drugszaak.

  AMSTERDAM – Een arrestatieteam van de politie heeft maandagnacht in Amsterdam een man opgepakt die al jaren gezocht wordt voor grootschalige cocaïnesmokkel.

  Het gaat volgens een goed ingevoerde opsporingsbron van deze krant om de Surinaamse Haroun A. Hij was een van de verdachten in het mega-onderzoek Tidore naar de smokkel van duizenden kilo’s cocaïne naar Nederland. Piet W., hoofdverdachte in de zaak, kwam in december op vrije voeten na een celstraf van zeven jaar.

  Haroun ’Harry’ A. zou betrokken zijn geweest bij de invoer van drie transporten van in totaal duizend kilo cocaïne. Tegen hem was een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. De Landelijke Eenheid wil niets zeggen over de identiteit van de opgepakte man, maar bevestigt dat het om een verdachte uit de zaak Tidore gaat.

  De zaak Tidore viel vooral op omdat de hoofdverdachten in afgeluisterde gesprekken praatten over ’Baas’, de bijnaam van de president van Suriname, Desi Bouterse. Enkele verdachten hadden goede contacten met mensen rond Bouterse. Die moet nog steeds een straf uitzitten van elf jaar voor grootschalige cokesmokkel.


  Maak melding

 5. Het legertje paarse pathologische leugenaars gaan nu hun “creatieve” boekhouding presenteren. De zoveelste worst die de samenleving wordt voorgehouden door de Firma List & bedrog.


  Maak melding

 6. Forummers/Reageerders, Odi odi.

  Off topic:
  Nog even een kleine aanvulling op de reactie van @Koos.

  Witwasoperatie van miljoenen
  Invallen in 4 landen. Dinsdag 14-03-2017

  NIEUW-SCHOONEBEEK –
  De politie Noord-Nederland heeft dinsdagochtend invallen gedaan in het Drentse Nieuw-Schoonebeek en hier
  en op andere locaties zeker vier mensen opgepakt op verdenking van witwassen.
  Het gaat om zo’n acht miljoen euro.
  Dat bevestigt de politie aan De Telegraaf.

  Een van de opgepakte verdachten uit Nieuw-Schoonebeek is actief in de schroothandel.
  Het gaat om een omvangrijk, wereldwijd onderzoek.
  Er zijn invallen gedaan in Sint Maarten, België, Duitsland en op meerdere locaties in Nederland.
  In Nieuw-Schoonebeek zijn politie en defensie bezig met grote doorzoekingen.

  De miljoenen euro’s zijn volgens bronnen van deze krant vermoedelijk afkomstig uit de handel in drugs en geïnvesteerd in panden.

  De politie spreekt van een ’ondermijningsonderzoek’: dat zijn onderzoeken tegen georganiseerde misdaad en vooral bedoeld om verwevenheid tussen boven- en onderwereld aan te pakken.

  De verdachte uit Nieuw-Schoonebeek is eigenaar van schrootbedrijven in Suriname en Sint Maarten.
  In Nederland lopen diverse onderzoeken naar de smokkel van cocaïne, verpakt in containers met schroot.

  De laatste jaren valt de recherche en de Amerikaanse anti-drugsbestrijding DEA op, dat er een enorme groei is van cokesmokkel via het Caribisch gebied.
  ,,Het is op dit moment onduidelijk waarmee crimineel geld is verdiend.

  Overigens is dat voor het strafproces niet noodzakelijk. Witwassen is een zelfstandig delict.
  Dat wil zeggen dat niet bewezen hoeft te worden, met welke criminele activiteit het geld is verdiend”, zegt woordvoerster Sylvia Sanders van de politie Noord-Nederland.

  Dus iedereen incl. KKF in Suriname, weet wie de eigenaar is
  van zo’n (schrootbedrijf) als (dekmantel).


  Maak melding

 7. Openheid van zaken vanaf nú hé!!! Niet met terugwerkende kracht. Is een stuk gemakkelijker en overzichtelijker… Saldo is nihil. Dus al het beetje wat er nog binnenkomt, wordt openbaar gemaakt. Niet meer naar het verleden kijken dus en ook geen verantwoording nodig. Slim toch!!!! Iedereen blij…1e bericht door en namens de regering is “positief”. Missie vooralsnog ”geslaagd”…


  Maak melding

 8. Zullen alle uitgaven!!!!!!!!!!!!!!! opgenomen worden???, Hierbij denkend aan: O.W., E.B.S. A.Z.,C..B.v.S., DSB, BROKOBAKA,BINNENLAND Vakanties, snoepreisjes mini-sterren en dna-leden zowel coalitie en oppositie-zakgelden en niet te vergeten……….juristkosten verdediging t.b.v. zoon+pleegzoon z.a. zgn imf reisjes van hoevie/boevie


  Maak melding

 9. Ben benieuwd naar de bijdrage van RobG over de gepubliceerde cijfers.

  Kijkend naar bijvoorbeeld de interest betalingen
  Binnenland 141 miljoen SRD
  Buitenland 160 miljoen SRD
  Samen goed voor 301 miljoen SRD en tegen de omrekenkoers van hoeveel.
  Uitgaande wat vorig jaar bij de begroting s gepubliceerd wordt uitgegaan van een koers van circa 4,75 dan is er volgens de centrale bank nog geen 80 miljoen euro aan rente betaald.
  Boi wat een achterhaald verhaaltje. Alleen voor de nieuwe lening van 500 miljoen US$ tegen 9,25% rente zal circa 50 miljoen per jaar worden betaald dan hebben wij het nog niet over de rest.
  Suriname waarheen leidt deze weg?


  Maak melding

 10. De hele wereld weet op de oerdomme paarse debiele idiote aanhangers, na a pres en paarse gangsters. Neks no fout voor het gros der paars verdoemde aanhangers. Wat een nationale schande zal het niet zijn wanneer starks weer de namen worden genoemd in deze vervloekte drugszaak. Kondre e go ka moro nanga moro met dank aan het oerdom beklagenswaardig paars dom ndp volk


  Maak melding

 11. Hahahahahah, als het kalfje verdronken is dempt men de put.

  In een democratie horen dit soort zaken standaard transparant te zijn. De belastingbetaler heeft er recht op
  .
  If moni no , wat ga je laten zien , behalve een lege schatkist . Is dat wat men bedoeld??.


  Maak melding

 12. @Bigi Sma

  Het alternatieve feiten presenteren voor de regering wordt de nieuwe baan van RobG.

  Een ding is zeker de rente rekening voor het Buitenland zal in 2017 enorm toenemen. Deze wordt SRD 380.000.000 hoger door de Obligatie lening. Indien Staatsolie haar deel kan betalen verdubbeld het deel dat voor rekening van de staat komt. ofwel over 2017 bestaat 15% van de uitgaven van de staat uit RENTE en dan moet er nog afgelost worden.


  Maak melding

 13. @JoJo

  Economen als jij hebben ze nodig in Suriname, niet RobG.

  Ik zie dat je de cijfers goed kan onderbouwen , dus reden tot solliciteren zou ik zeggen.


  Maak melding

 14. Johnsjikara

  Ik weet wie nu de lakens uitdelen, ik heb er heel wat gesproken. Het heeft geen enkele zin om hun iets te leren of bij te brengen.
  Ik ben wel bereid mee te werken aan de wederopbouw indien men redelijke leiders weet te vinden.

  by the way ik ben geen econoom maar een gezond boerenverstand bouwvakker die geleerd heeft dat niet belangrijk is wat je geleerd hebt maar wat met het geleerde doet


  Maak melding

 15. Nu al het geld uit de schatkist en al de geleende gelden verdampt zijn.Beste maat geen interesse in jullie Surinaamse boekhouding…Ik houd me aan mijn eigen boekhouding en dat klopt als een bus..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.