vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijVijf Hindoebasisscholen vieren multicultureel Holi

Vijf Hindoebasisscholen vieren multicultureel Holi

-

Does Travel - naar Suriname

Miljoenen Hindoes vieren maandag over de hele wereld Holi Phagua. Ook in Nederland wordt door de Surinaamse Hindoestanen en de Indiërs Holi Phagua gevierd. De vijf Hindoebasisscholen van de Stichting Hindoe Onderwijs Nederland – Shri Vishnu School Den Haag, Shri Saraswati School Rotterdam, Shri Lakshmi School Amsterdam, Shri Krishna School Utrecht en de Shri Ganesha School in Almere – vieren deze hoogtijdag op maandag 13 maart a.s.

Holi is een Hindoefeestdag die de overwinning van het goede op het kwade symboliseert. Dit jaar staan de Holivieringen op de vijf scholen in het teken van anti-polarisatie. “Met Holi is iedereen gelijk. Het feest wordt gevierd met veel kleuren dat wat ons betreft staat voor verscheidenheid van de samenleving. We hopen dat deze mooie dag een voorbeeld is voor de rest van het jaar”, aldus Rajesh Ramnewash, voorzitter van het College van Bestuur van de Stichting Hindoe Onderwijs Nederland (SHON). “We geven onze leerlingen via de leer van Mahatma Gandhi vreedzaamheid en respect mee. Zo ook met Holi.”

De kinderen zijn al weken deze feestdag voor te bereiden. Een koor in Utrecht onder leiding van muzikant Raj Mohan, een volksmuziekgroep in Rotterdam die chautalmuziek zingt en speelt, een fakkeloptocht op initiatief van onze school in Amsterdam en het verhaal van de overwinning van de vrome jongen Prahlad op de kwade Holika en zijn wrede en machtswellustige vader Hiranyakashap uit de Bhagavad Purana dat in de klassen wordt verteld.

“Voor ons staat Holi ook in het teken van goede en liefdevolle omgang met elkaar. We doen er dan ook alles aan om beter met elkaar samen te leven. De kinderen krijgen dat dagelijks op onze scholen mee. Tijdens het vieren van Holi verdwijnen onderlinge ruzies. Iedereen viert feest. Er wordt niet meer gepest. Holi is een voorbeeld voor de rest van het jaar”, zegt Ramnewash. Alle kinderen van de vijf scholen, ook niet-Hindoeïstische kinderen uit verschillende bevolkingsgroepen, spelen maandag Holi met elkaar.

Op de schoolpleinen van de Shri Lakshmi School in Amsterdam, de Shri Krishna School in Utrecht en de Shri Ganesha School in Almere wordt Holi gevierd samen met kinderen van Afro-Surinaamse, Antilliaanse, Marokkaanse, Turkse en Nederlandse afkomst. De Amsterdamse Shri Lakshmi School in Amsterdam-Zuidoost heeft zelfs tachtig procent niet-Hindoestaanse kinderen en is de ‘beste buurtschool van de Bijlmer’, zie daar: verscheidenheid.

Ramnewash: “Holi is het feest van vele kleuren, zoals onze samenleving er ook één is van vele gezichten, afkomst, culturen en ideeën. Met Holi is iedereen gelijk. Het goede overwint het kwade met onze veelkleurigheid. Verscheidenheid overwint, oftewel liefde voor iedereen.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

21 REACTIES
 1. Die hindoestanen moeten ook altijd heilige boontje spelen. Op een hindoestaanse school zit 80% niet-hindoestanen. Waarom noem je het dan nog een hindoestaanse school? Allemaal zand in de ogen strooierij. Hindoestanen zijn er meesters in om de bijl in de eigen voet te slaan.
  Holi was niet bedoeld om je eigen cultuur te vernietigen. De hindoeschool ook niet.


  Maak melding
 2. @ Bhimsen: Elke school gebaseerd op een religie of ideologie zou verboden moeten worden. Moslimscholen, Hindoescholen, Christelijke scholen, Joodse scholen, weg er mee.

  Kinderen op dat soort scholen worden geïndoctrineerd en opgesloten in hun ideologische getto. Zelfstandig denken wordt ontmoedigd. De kinderen wordt wijsgemaakt dat hun hun geloof of ideologie het beste is en dat zij superieur zijn omdat ze Hindoe, Moslim of Christen of Jood zijn.

  Het is een vorm van discriminatie en racisme en brengt alleen maar verdeeldheid en ellende in de samenleving.

  Geef kinderen de gelegenheid om zelfstandig en onafhankelijk te leren denken en stop met het zaaien van verdeeldheid en het opdringen van achterlijke ideeën. Geloof doe je maar privé.


  Maak melding
 3. @ Bhimsen,

  Het zijn heen hindustaanse scholen, maar hindu scholen.
  Op deze scholen wordt naast het reguliere onderwijs ook aandacht besteed aan het hinduïsme.
  Het onderwijs dat op deze scholen wordt onderwezen staat op hoog niveau. Je bent gewoon aan het zeuren om het zeuren.
  Jouw reactie slaat dus nergens op!!!


  Maak melding
 4. @ Hans van den Broek,

  Het is maar hoe men de geloven aan de kinderen overbrengt. Ik ga er nog steeds vanuit dat elk geloof/religie in feite het zelfde predikt.

  Waar ik me wel aan stoor is dat alle openbare scholen
  aandacht besteden aan de christelijke feestdagen en die dagen ook met de leerlingen vieren.
  Op openbare scholen hoort men eigenlijk helemaal geen aandacht te besteden aan geen enkele religie.

  Deze scholen dienen zich uitsluitend bezig te houden met het geven van algemeen onderwijs en aandacht geven aan wat er allemaal in de wereld gebeurt en wel dusdanig dat het voor de kinderen niet al te zware kost wordt en in begrijpelijke taal.

  Mijn kinderen zitten op een openbare school en wordt er doodmoe van dat alleen aan de christelijke feestdagen aandacht wordt besteed.

  Van mij mogen scholen gestoeld op basis van religie gewoon blijven bestaan, als het reguliere onderwijs maar van hoog niveau is, dan is er ook niets aan de hand.

  Dat de Shri Lakshmi school in Amsterdam-Zuidoost voor 80% uit niet hindu’s bestaat zal te maken hebben met de manier waarop er onderwijs wordt gegeven en dat het onderwijs van hoog niveau is.


  Maak melding
 5. Niet alleen met Holi dient iedereen aan elkaar gelijk te zijn, maar dat moet voor elke dag van jet jaar rond gelden.
  Indien alleen met Holi iedereen gelijk is, dan is dit feest in kern discriminerend bezig.
  Schande dat men dit nog steeds blijft beweren.


  Maak melding
 6. @@Bhimsen! Let wel wat je neerzet!! als je zo doorgaat kan je de zelfde BIJL op je kop krijgen!!!

  Volgens mij lijdt je ook aan Gele koorts!! laat even goed nakijken en wie weet komt het wel goed met je!!!


  Maak melding
 7. Zij die in Nederland wonen,kunnen zich beter druk maken om de turken en de islam.
  Binnen niet al te lange tijd is Nederland een provincie van Turkije en de islam staats indoctrinatie.
  Dan is het ook afgelopen met christendom en hindoeisme.Baas Waterval krijgt het ook moeilijk.
  De islam heeft de naasten liefde hoog in de vaandel staan en bedrijft dat met bommen en geweren.


  Maak melding
 8. Ach , die kinderen hebben ook een verzetje nodig , maakt ook niet uit in welke vorm. ieder z’n ding toch??

  De kinderen lijden ook onder de perikelen van het land..


  Maak melding
 9. @Hand vsn der Broek,

  Jij bent geen Hindoe, dus jij weet ook niet of Hindoes gestimuleerd worden zelfstandig na te denken of niet. Antwoord: Hindoes worden gestimuleerd om hun eigen godsdienst en cultuur te vernietigen.

  @Jiyani,

  Je kletst uit je nek. Welke Turk of Marokkaan zal aan Moertie-poedja doen op die school? Jouw ex-moslim vriendje misschien?
  Je spreekt over gelijkheid, maar moslims zeggen dat je altijd een kafir zult zijn en voor christenen zul je altijd een heiden blijven die naaar de hel gaat. Doe daar eens wat aan.

  @Ray,

  Ga jij maar je het ‘onze vader’ opzeggen. Je bent een christen, dat weet iedereen. Alweer zo’n ex-hindoe met een zwakke ruggegraat die gevallen is voor de gladde praatjes van de missionarissen.

  @Jacobus,

  Je bent echt een gehersenspoeld persoon. De waarheid is dat de blanken minder geinteresseerd zijn in hun geloof, de Hindoes hun geloof als ruilhandel zien en de moslims 100% hun geloof belijden. Als de blanken ook hun geloof zouden belijden zou er helemaal niets aan de hand zijn. Maar blanken hebben een broertje dood aan hun 10 geboden. Eer je moeder en vader? En maar tutoyeren tegen moeder en vader!


  Maak melding
 10. In het begin was de discussie nog interessant.Wel of geen specifieke scholen lijkt me interessant om te bediscussiëren. Je kunt ook denken aan openbare scholen waar naast maatschappelijke onderwerpen ook allerlei religieuze waarden besproken kunnen worden. Zo kun je elkaar ook leren begrijpen. Indoctrinatie roept het idee op dat kinderen in een sectarische sfeer worden opgevoed. Dat roept weer weerstanden op en zo krijg je uiteindelijk modder gooien naar elkaar. Ik doe voor het eerst mee aan zo’n discussie maar doodeng zoals mensen elkaar op zo’n forum voor rotte vis uitmaken. Terwijl het volgens mij begon met Hindoes die het leuk vonden om hun succesvolle feest wilden de en met anderen. Wat is daar nu mis nee? Toch leuk om te weten? Ook interessant dat er niet alleen Hindoes op een hindoeschool zitten. Wist ik niet. Weer wat geleerd. Lenie winter


  Maak melding
 11. @ Jiyani: Je ergert je aan het vieren van Christelijke feestdagen op openbare scholen. Wel, wat Nederlanders ergert aan immigranten is dat ze hier komen op zoek naar een beter leven en dan Nederlanders gaan vertellen wat ze wel en wat ze niet mogen. Dat is alsof Fiat ingenieurs Mercedes gaan vertellen hoe ze betere auto’s kunnen maken.
  Kerst en Pasen zijn van oorsprong Christelijk, maar kerstmannen en paashazen komen echt niet voor in de bijbel. Het is gewoon onderdeel geworden van de westerse cultuur en heeft zich over de hele wereld verspreid. Als je daar problemen mee hebt dan ben je zelf een probleem.

  Holi Phagwa zie ik overigens ook niet als een religieus feest. Het gaat om het goede dat het kwade overwint, om een nieuw begin. Wie kan daar op tegen zijn?
  Mijn enige probleem er mee is dat je er zo vies van wordt.

  Religieuze scholen sluiten mensen op in hun eigen cultuur die dan een soort gevangenis wordt. Hindoes mogen alleen met hindoes trouwen, moslims alleen met moslims en wie zijn geloof verlaat wordt verketterd zie Bhimsen, en soms bedreigd, zie de islam.

  Ouders mogen hun kinderen opvoeden zoals ze willen, maar als kinderen thuis hindoe moeten zijn, op school hindoe moeten zijn, in de tempel hindoe, en in hun vrije tijd hindoe dan leidt dat tot geestelijke en fysieke inteelt. Daarom moeten ze ook kennis kunnen nemen van andere denkbeelden en omgaan met andersdenkenden om vrije geesten te worden.

  Er zijn zoveel religies en die denken allemaal de enige waarheid te verkondigen. Dat is natuurlijk onmogelijk. Religie is mensenwerk, bedacht om een rechtvaardige en welvarende samenleving te creëren.
  Mensen echter maken fouten. De nadruk op maagdelijkheid bij het hindoeïsme en de islam bijvoorbeeld frustreert mensen verschrikkelijk. Sommigen beweren dat de fundamentalistische neigingen van moslimjongeren een gevolg zijn van sexuele frustratie.

  Waarom is het westen zo welvarend en ontwikkeld? Omdat men daar de bekrompenheid van de religieuze dogma’s en de taboes van wie met wie mag omgaan en kinderen krijgen achter zich heeft gelaten. Vermenging van rassen en culturen geeft een mooiere, gezondere en intelligentere samenleving.

  Laat al die ethnische vooringenomenheid achter je. Er is geen hel en geen hemel en als je dood gaat dan verdwijn je. Voor eeuwig.


  Maak melding
 12. @ Hans van den Broek,

  Ben jij wel eens op scholen geweest die naast het reguliere onderwijs ook religie onderwijzen?
  Je beweert dat kinderen worden geïndoctrineerd door het geloof dat op bijzondere scholen wordt onderwezen. Kun je dat bewijzen?

  Je beweert een heleboel, maar kun je dat onderbouwen?
  Dan kun je ook zeggen dat kinderen/volwassenen op sportscholen, middels regulier onderwijs, in de maatschappij, op het werk enz. worden geïndoctrineerd.
  In feite zeg je dan ook dat de opvoeding die kinderen krijgen indoctrinatie is.
  Gelovige ouders die hun kinderen laten opgroeien met een geloof hoort ook bij de opvoeding.

  Weet je wat indoctrinatie is? Het Christelijk geloof dat middels zieltjes winnen en volkeren onder dwang en met spiegeltjes en kraaltjes heeft bekeerd. Dat het Christendom volkeren hun cultuur heeft ontnomen zoals dat is gebeurd bij de Indianen en de slaven, dat is pas indoctrinatie.
  De Islam heeft precies hetzelfde gedaan.

  Het is nogal logisch dat in een mandir het hinduïsme wordt beleden, het is net zo logisch dat binnen een hindu gezin het hinduïsme leidraad is.
  Dat ze dat doen in hun vrije tijd is zeer logisch.
  Hindu’s doen hun dingen zonder zich opdringen. Hindu’s zijn geen gelovigen die van hun werkgevers eisen om tijdens het werk hun geloof te belijden.
  Er is maar 1 geloof die dat eist en dat is de Islam.
  Het is me wat om alle geloven/religiën over 1 kam te scheren.

  Op openbare scholen hoort men ver af te blijven van welk religie dan ook. Daarom is er ook onderscheid tussen openbare en bijzondere scholen.
  Het is pure indoctrinatie dat openbare scholen wel de christelijke feestdagen vieren en feestdagen van andere geloven links laten liggen.
  En dat noem jij verwesterd. Ik noem het opdringen.

  Die geesteljke en fysieke inteelt waar jij het over hebt, is slechts een aanname, want ook dat kun je niet bewijzen.
  Laat gelovigen en hun geloven/religiën in hun waarde.

  Het is makkelijk op te zoeken dat Holi Phagwa wel degelijk ook met religie te maken.
  Laat ons hindu’s en alle anderen die graag vies willen worden, gezellig met elkaar dit feest vieren.
  Jij bent echt niet verplicht om aan dat feest mee te doen.
  Mensen die carnaval vieren worden ook vies.

  Ga er maar niet al te prat op dat het westen zo ontwikkeld is, want die ontwikkeling is momenteel aan het afbrokkelen.
  Het westen heeft eeuwen neerbuigend gedaan over het oosten, maar binnen niet al te lange tijd zal het westen moeten buigen voor het oosten.
  Waarom denk je dat het westen zoveel interesse heeft voor de ontwikkelingen in oosterse landen?

  Ik vraag me af hoe tolerant je bent wegens migranten.
  Je zou pas tevreden zijn als migranten hun cultuur en geloof opgeven en net als vele autochtone Nederlanders er op los leven, bij wie normen en waarden en elke vorm van fatsoen ontbreekt.

  Ik ben grote voorstaander van integratie zonder dat men daarbij de identiteit en cultuur/geloof overboord gooit.
  ‘Witte’ mensen die in het buitenland zijn gaan wonen willen ook graag deze aspecten behouden.


  Maak melding
 13. @ Bhimsen,

  Er wordt met Holi Phagwa geen puja gedaan, hoewel dit feest ook een religieuze achtergrond heeft.
  Maar stel dat er wel puja gedaan zou worden tijdens dit feest, dan zal aan de anders gelovigen niet gevraagd worden dat ook te doen. Het gaat puur om de belevenis van elkaar met verschillende kleuren te bepoederen.
  Het gaat om de feestvreugde en om het samen met elkaar te delen. Daar is toch niets mee?
  Zo wordt in Suriname dit feest haast door alle niet hindu´s ook gevierd.

  Hoe kom je erbij dat mijn man een ex-moslim is. Op het forum is er een idiote member die dit beweert en jij neemt dat klakkeloos over.
  Dat zegt meer over jou en die idioot op het forum.
  Waarom jij mijn man in deze discussie betrekt is mij een raadsel. Alleen misbaksels gedragen zo!


  Maak melding
 14. @Bhimsen
  Ik ben een hindostaanse en laat mij niet verleiden tot een soort religie oorlog voeren onderling.Mensen zoals jij zijn een gevaar voor de mensheid.Voor jou moeten de rassen gescheiden blijven .Jij houd racisme levendig.Phagwa is voor een ieder die het vieren wilt.Maak niks uit of je een hindostaan bent of niet.Ik vier ook Ied en het kerstfeest en niemand die het erg vind.Ik zit niet vol met bekrompen ideen ,phagwa viering is voor een ieder.


  Maak melding
 15. @ Jiyani: Ik ben op een christelijke school geweest, jaren naar de kerk gegaan, dus ik weet waar ik over praat.
  De heftigheid van je reactie en je agressie naar de christelijke cultuuruitingen geven al aan dat je aan ideologische bewustzijnsvernauwing leidt. Op openbare scholen wordt echt niet uit de bijbel gelezen of geëvangeliseerd.
  Je beschouwt blijkbaar het hinduïsme als goed en de rest als slecht en dat is nu precies waar ik problemen mee heb.

  Alle geloven over één kam scheren is niet goed, dat ben ik met je eens, ze zijn niet gelijkwaardig. De christelijke cultuur is superieur, als we kijken naar de feiten. De landen waar iedereen wil wonen zijn christelijke landen. De landen waar niemand wil wonen zijn islamitische landen. De islam is een falende religie.

  Of het hinduïsme zo fraai is met zijn weerzinwekkende kastensysteem en weduwenverbranding mag je zelf uitmaken. Wat ik wel aangenaam vind is dat men zijn geloof en gebruiken niet opdringt aan buitenstaanders. Voor de rest is het een hoop poppenkast, vooral de Sanathan Dharm. Arya Dewaker is wat intellectueler. Ik vergelijk het met het katholisisme versus het protestantisme.
  Het kernidee van het hinduïsme is wel mooi, maar wel fantasie natuurlijk. Het is een interpretatie van de krachten die de samenleving beheersen en regelen, een visie waar een religie omheen is gebouwd. Geen goddelijke openbaring.
  De Bhagavad-Gita staat in mijn boekenkast. Geloof je werkelijk dat die verhalen echt zijn gebeurd?

  Ik ben niet tegen religie of onderricht in religie, het is in veel gevallen de enige cultuur waar sommige mensen mee in aanraking komen en cultuur is altijd een verrijking. Maar, religie is niets anders dan een middel van de elite om de massa’s onder controle te houden.
  Dus, gun jonge mensen de vrijheid om ook eens kennis te nemen van de opvatting van anderen.

  Het is jammer voor je, maar zoals christenen hun geloof verliezen zullen ook hindu’s en moslims uiteindelijk niet meer geloven, al zal er altijd wat van die culturen in hun harten bewaard blijven.


  Maak melding
 16. Nederland is een land met godsdienstvrijheid , net zoals er katholieke, protestante, gereformeerd, joodse, islamitische en dus ook Hindoeistische scholen zijn, laat het lekker zo bestaan, ieder zijn ding, zolang ze het maar niet opdringen aan anderen, een Subh Holi voor iedereen


  Maak melding
 17. @Hans van der Broek en @Ray,

  Waarom waren die Hindoescholen opgericht? Om Hindoekinderen de gelegenheid te geven ook iets over hun godsdienst te leren.

  Wanneer dan al die plaatsen op school door niet-Hindoes bezet worden, waar moeten de Hindoekinderen naar toe?

  @Ray, wie zegt dat Holi niet door iedereen gevierd kan worden? Ja, ieder is welkom om het te vieren en een ieder, ook @Hans, is welkom om een Hindoe te worden. Wordt een Hndoe Hans en laat zien dat je echt die vrijheid hebt om het te doen zoals je beweert. Ik beweer dat je echt niet die vrijheid hebt.

  @Ray, dat jij als Hindoe feest gaat vieren met een moslim die net een koe heeft geslacht en het vlees aan het verdelen is zegt genoeg over jouw beleving van het Hindoeisme (zeer zeer oppervlakkig nl).


  Maak melding
 18. @Hans van de Broek, dat er op de openbare scholen niet uit de bijbel gelezen zou worden bestrijdt ik, na de gereformeerde lagere school kwam ik eind jaren zestig op de HBS een openbare school, waar ook facultatief godsdienst onderricht werd gegeven, waar de leerlingen dus met alle wereldgodsdiensten kennis maakten, waar ik dus voor mij er al snel achter kwam dat het hindoeisme en boeddhisme behoorlijk toleranter dan het calvinisme waar ik mee grootgebracht werd, ook in het christendom zijn er behoorlijk wat misstanden en gruweldaden geweest, vast wel eens van de spaanse inquisitie gehoord, waarom zou het “in de naam van de roos zijn geschreven” wat was de reden van het ontstaan van het protestantism, Luther, Swingli en Calvijn, en nog vrij recent de godsdient oorlog in Noord Ierland tussen de katholieken en protestanten, vergeet niet op het moment dat je met 1 vinger naar anderen wijst er 3 naar je zelf zijn gericht en de duim omhoog richting God?


  Maak melding
 19. meneer hans van den broek,

  jij moet je druk maken om de moslims in Nederland.
  De hindus passen zicht netjes aan ,hier in Nederland.
  Kijk eens wat de moslims doen,ze nemen straks alles over,en jou ook,dan ben jij straks een moslim.dus ga druk lopen maken over hun,niet over de hindus,dat zijn vreedzame mensen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES