Nederlander besmet met gele koorts in Suriname

19
Nederlander besmet met gele koorts in Suriname

Voor het eerst in 30 jaar is bij een patiënt in Nederland gele koorts vastgesteld. De patiënt is in Suriname geweest en heeft de ziekte daar opgelopen. Dat is opmerkelijk, omdat gele koorts al 45 jaar niet meer is vastgesteld in Suriname, aldus het RIVM. Gele koorts is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. Het virus wordt overgedragen door tropische muggen. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar.

Gele koorts komt alleen voor in bepaalde tropische regio’s van Afrika en Zuid-Amerika. In Suriname kwam de ziekte in het verleden voor, maar er zijn in de afgelopen 45 jaar geen patiënten meer gemeld. Wel is er momenteel een uitbraak van gele koorts in buurland Brazilië. In Nederland is geen kans op een uitbraak van gele koorts, omdat de gelekoortsmug hier niet voorkomt. Er zijn de afgelopen 30 jaar geen andere patiënten gemeld die gele koorts als reizigersziekte mee hebben genomen naar Nederland.

Gele koorts is te voorkomen door vaccinatie. De meeste reizigers naar landen waar gele koorts voorkomt laten zich vaccineren en zijn daardoor beschermd tegen de ziekte. Ook voor Suriname geldt een vaccinatieadvies zowel voor reizigers die naar het binnenland gaan als voor reizigers die aan de kust blijven. Zie hiervoor de website van het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering). Er bestaat geen medicijn tegen gele koorts. De behandeling bestaat uit het bestrijden van de klachten.(FOTO: De gele koortsmug, die ook dengue en het zika-virus kan verspreiden)


19 REACTIES

 1. Dat komt doordat vele Brazilianen naar Suriname komen met hun koffer en al!!!

  Hopelijk werpen zij een hele zwerm van deze muggen en dengue in het presidentieel paleis!! Dan kan hij dat ook krijgen na 30 jaren!!!


  Maak melding

 2. Gele koorts is te voorkomen door vaccinatie. En hoe is het gesteld met vaccinatie tegen de PAARSE koorts in ” SUrLEENistan ” ?
  De PAARSEkoortsmug of te wel de ” Aedes aegypti Desiderius”, vereist een veel HARDERE aanpak !!!!

  Trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding

 3. Advies aan alle Europese toeristen…BLIJF WEG uit dit verrotte, zieke en misdadige land. Er is daar nog nooit iets goeds uit voortgekomen, als alleen maar dood en verderf.


  Maak melding

 4. Ik ben in Su geboren en getogen, maar als ik met vakantie naar Su gaat laat ik me zelf inenten. Het kost wat extra geld maar dan ben ik veilig, de laatste keer liet ik me zelf inenten tegen tegen paarse ratten en kakkerlakken ! Die zijn erger dan bovengenoemde muskieten, en het zijn dragers van een virus die moeilijk te bestrijden is ! Maar eens zal men een middel vinden tegen deze plaag die Su nu teistert,die het volk treft.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 5. Wie zegt mij dat deze Nederlander alleen naar Suriname is geweest??
  Is hij zo speciaal dat de muskiet hem alleen lust??
  Ik zou hem maar goed aan de tand voelen.
  Liegbeesten.


  Maak melding

 6. Conclusie: Deze persoon heeft verzuimd voldoende voorzorgmaatregelen te nemen. En dan ben je de KLOS!

  Ik ben zelf jaren terug op reis geweest in India, da hele voorzorgmaatregelen heeft mij wel 200 Eurie gekost maar het was de moeite waard.

  Ik ken iemand heel persoonlijk die een paar jaar geleden naar Suriname is geweest en daar de Zika virus heeft opgelopen.

  Die man is nog steeds onder behandeling , hij lijdt er nog steeds onder.

  Na wang sari torie

  Enne Ray@ Zika- virus is geen politieke ziekte hoor, dus houdt een keertje op met dat domme gejammer van je.


  Maak melding

 7. Johnsjikara ;dan na wan super special muskiet die man gestoken heeft,met een super virus,ik had ook die virus opgelopen,binnen een week was het over,of hij is een zwakkeling ,met iets anders in zijn bloed,no dji zika een slechte naam,of na wang Anansi tori,de Nederlander met gele koorts,is hij niet toevallig gn joggen in het grote ondringbare Amsterdamse bos,of in Brazilië


  Maak melding

 8. Hij heeft zijn partner verteld dat hij naar Suriname ging om te helpen bij de overstromingen in het binnenland. Hij ‘vergat’ te vertellen dat hij zich daarna zou gaan ontspannen in de bordelen van Belem en Sao Paulo.


  Maak melding

 9. Coblijn@,

  het is iemand op leeftijd. Hij is mee blijven rondlopen nadat hij gestoken was. Het is inderdaad een bloedkwestie ( controle ) geworden. maar zegt zelf dat het z’n up en dawn’s heeft.

  Mensen zijn qua immuunsysteem niet allemaal het zelfde heh…


  Maak melding

 10. Nou nu hebben we gele koorts en what about meneer mufti menk die nu ook naar su afreist voor een lezing.!!! What zal de volgende dreiging zijn, of moeten we allemaal een djalebba of boerka gaan dragen. Nogmaals ik hoop dag het alleen ma a r blijft bij een lezing met wijze woorden. Ik ben benieuwd en tevens hou ik mijn hart vast!


  Maak melding

 11. Even het geheugen opfrissen 🙂

  Suriname heeft geen geld voor voorlichting over gele koorts
  27 februari 2017

  PARAMARIBO, 27 feb – Suriname beschikt over te weinig middelen om een behoorlijke voorlichtingschampagne te kunnen voeren over gele koorts. Dit zegt Lesley Resida, directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG. Internationaal, en vooral uit de Verenigde Staten van Amerika, wordt groot alarm geslagen. Suriname reageert er bescheiden op.

  Dat het er zo aan toe gaat heeft niets te maken met gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel. Resida zegt tegenover de Ware Tijd dat behalve geld, ook de mate speelt waarin de ziekte zich ontwikkelt. Met de weinige middelen die het bureau ter beschikking heeft wordt getracht zoveel mogelijk het maximale te bereiken. Voorlichting en voorzieningen zijn wel beschikbaar, maar dan beperkt.

  Slechts een selecte groep kan worden voorzien. Het gaat dan om personeel bij grensposten, vliegmaatschappijen, gezondheidsdiensten en op de internationale luchthaven te Zanderij. Volgens Resida moeten prioriteiten worden gesteld als het om maatregelen gaat tegen het binnendringen van het gelekoortsvirus. Het BOG bekijkt toch nog mogelijkheden de hele samenleving voor te lichten.


  Maak melding

 12. Je zou je diep moeten schamen

  .Foei !

  Wat ben je diep gezonken.Opo konrëman

  Oen op sranangron e kari oen.
  Wans ope Taþa kemopo
  Wie moet sete konden boen


  Maak melding

 13. @Salamander …….En zodoende nog meer armoede voor mensen die hard werken en tenminste nog inkomsten hebben vanuit het Toerisme? Voor allen die zaken uit hun verband trekken; gele koorts is NIET overdraagbaar van mens tot mens!!! Moet je je soms schamen of schuldig voelen omdat je geprikt bent door een tropische mug? Hoeveel Nederlanders van Surinaamse afkomst laten zichzelf en gezin vaccineren als zij naar Suriname vertrekken ? ” wij” zijn zogenaamd slimmer en wijzer toch?
  Mensen ajb, geef reeele kritiek. Zo komen we inderdaad wel heeeeeeel erg dom over, terwijl bij reacties/kritiek gepretendeerd wordt slimmer te zijn dan andere landgenoten of andere bevolkingsgroepen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.