Ruben Rozendaal: tijd voor Bouterse om waarheid te vertellen

39

PARAMARIBO, 8 mrt – Het is de hoogste tijd dat Desi Bouterse de waarheid komt vertellen over acht december 1982. Dit zegt Ruben Rozendaal, voormalig legerofficier en verdachte in het strafproces rond de executies. Bouterse mijdt de rechtszaal als de pest sinds het strafproces is aangevangen. Het proces moet doorgaan omwille van de waarheid. Bouterse wil het juist niet.

Het is er de man alles aan gelegen om het proces te dwarsbomen. De wijziging van de oude amnestiewet spreekt in dit opzicht boekdelen. Hetzelfde geldt de opdracht aan het Openbaar Ministerie om een eind te maken aan de vervolging. “Deze man wil niet veroordeeld worden, omdat het voor hem een schande is. Hij gelooft in zichzelf. Als je niets hebt gedaan, laat dat ding gewoon doorgaan”, zegt Rozendaal tegenover Dagblad Suriname.

Het is een foute aanpak. De waarheid blijft zo diep begraven. “Het is een lopend strafproces dat normaal voortgang moet vinden”, aldus Rozendaal. Als officier in het Nationaal Leger was hij in december 1982 belast met het ophalen van de mannen die later gemarteld en doodgeschoten werden in het Fort Zeelandia. Rozendaal verklaarde in 2012 onder ede dat Bouterse Surindre Rambocus en Cyriel Daal doodgeschoten heeft.


39 REACTIES

 1. Het wordt hoog tijd voor KUMAKOISI om te verklaren dat hij de woorden die hij tegen Daal had uitgesproken in Daden had omgezet: MIE O GO PAI DAAL CONTANT, MIE NO MAI HEM PER BANK OF PER GIRO WANT DENG BANJIE SROTO.

  MIE O GO PAI DAAL CONTANT EN DANG A KANG HORIE A PIETJING MONIE.

  REVOLUTION IS NOT A TEA PARTY: YOU HAVE TO DESTROY YOUR ENEMY: aldus vriend Bishop tegen deze LAFBEK.


  Maak melding

 2. Met zoveel woorden is er van alles in Suriname beloofd oa. Spoorlijn/Fly overs etc etc. Hieruit valt toch op eenvoudige wijze te concluderen dat er op 8 dec andere dingen zijn gebeurt die deze leugenaar ons voorhoud.?
  Het wordt nu tijd dat het Surinaams volk laat blijken dat er maar een manier is om zich van zo iemand te ontdoen. Gewoon de straat op en hem massaal wegwuiven ( Democratie) Succes


  Maak melding

 3. Ik bemoei niet daar ik aan de zij lijn sta…
  MAAR DE WERELD OPINIE IS HIER DUIDELIJK OVER ….ALS VOLGD …..
  WIE ZWIJGD STEM TOE ……WIE PROTESTEERD IN EEN PROCES HEEFT WAT UIT TE LEGGEN !!!!!!!

  hoe duidelijk moet het dan nog zijn ????
  links om of rechts om zal het recht hoe dan ook altijd zege vieren


  Maak melding

 4. .Deze gast had allang uitgeserveerd moeten worden.Surinamers hadden massaal in opstand moeten komen maar lieten het afweten.En deze man is zich bewust van het feit dat niemand s nachts opgehaald wil worden om vroegtijdig het loodje te leggen.Dus blijft alles zoals het is..ongestraft.De wetten in Suriname hebben hun kracht verloren en hebben plaats gemaakt voor moorden, crimineel en frauduleus gedrag.Strafvervolging en veroordeling KAN leiden tot chaos in het land.Maar het niet aanvangen tot vervolging en strafrechterlijk veroordelen van degene met de moorden op zijn/hun geweten heeft tot gevolg dat Suriname in een neerwaartse spiraal van losbandigheid,corruptie en verval is geraakt.Met gevolg dat Suriname er slecht voorstaat..en er op geen enkel gebied enige vooruitgang te bespeuren valt..Meneer Bouterse ik ben blij en dankbaar dat u mijn president niet ben…


  Maak melding

 5. Blijven jullie vooral maar schelden,domme idioten..het vplk bepaald wie te zeggen heeft in Su…jullie zijn een STA IN DE WEG voor ontwikkelingen in het land,door het gezeik van eeuwen geleden.


  Maak melding

 6. Wat sommige ongebade gasten nog steeds niet begrijpen is dat Rozendaal het van horen zeggen heeft,dat soort argumenten houden geen stand in een rechtzaak ,en dat hij een verbitterde persoon is,die geprofiteerd heeft van de jaren tachtig,maar de weelde niet kon dragen,wat hem terbeschikking werd gesteld,mede door de vele vrouwen,mislukte zaken deals,daardoor failliet raakte,en keer op keer ,weer boven op werd geholpen,maar j wilt steeds meer,en als j tenslotte niet krijgt waar j om bedeld,dan stap j naar de tegenpartij uit wrok,met een heleboel, mi jere tori,s,een chanteur en charlatan van de bovenste plank die enkel alleen maar uit is voor eigen gewin,en dat sommige gasten zonder hun P………te wassen een heleboel shit lopen te roepen,getuigt van een behoorlijke dosis naieviteit die zijn weerga niet kent


  Maak melding

 7. Dat Bouterse de rechtsgang blijft verstoren en blijft saboteren geeft al aan dat hij weet dat hij schuldig is.

  Het is wel erg dom en hypocriet van het volk om deze man te blijven steunen. Heel triest is ook dat geen enkel ander politieke partij ooit heeft gezorgd voor berechting.

  Maar hopelijk zullen andere verdachten het voorbeeld van Rozendaal volgen. Je eigen fouten toegeven geeft verlichting. Een eerlijke rechtsgang is in ieders belang zowel voor de verdachten als de nabestaanden en het volk en de toekomst van ons Suriname.


  Maak melding

 8. Het is wilde westen in Suriname, er heerst geen beschaving meer in het land. Het land is moreel vervallen.
  Er is geen respect meer in het land. Elke dag een brute overval en verkrachtingen vinden dagelijks plaats.

  Gerechtigheid zal nooit een plaatsvinden. Het is een over en weer gekaatst van het probleem van de verschillende rechtbanken!!!


  Maak melding

 9. Rozendaal heeft verklaard dat hij GEHOORD heeft. Rozendaal zelf heeft NIETS gezien want hij was er niet bij. Dit verklaarde Rozendaal nadat hij eerder een ontlastende verklaring voor Bouterse had afgelegd. Wel opvallend dat de liegende Rozendaal door sommigen wordt gezien als belangrijke kroongetuige. Dat zegt heel veel over de bewijslast tegen Bouterse. Weet Bouterse niet wie geschoten heeft?. Via via is hij dat te weten gekomen maar als militair zal hij zijn mede militairen NOOIT verraden. Ruben Rozendaal weet trouwens ook wie van de 16 heeft geschoten. Hij wilt dat Bouterse die namen noemt. Zelf doet hij dat niet.


  Maak melding

 10. Kan hier de internationale Hof van strafrecht niets doen???? Hem hardhandig oppakken en veroordelen zoals in Den-haag met de andere Kumakoisie’s gebeurd is!!!


  Maak melding

 11. Over moreel verval gesproken,hebt j het soms over Nederland,mannen die zich vol laten schijten door een vrouw in hun bek,vrouwen die zich belaten urineren door een man in de bek,priesters die zich vergrijpen aan kleine meisjes en jongens,PG en politici die op jacht gn om kleine Turkse en marokaase jongetjes te boelen,gehandicapte,jongens en meisjes die misbruikt worden door sportleraren,en over de dagelijkse liquidaties niet gesproken,over beschaving gesproken,if ju wani tapu ju ai fu deng rotzooi van de witte man,is jouw probleem,maar laat Suriname met rust.jou soort willen wij niet hebben in switi sranang


  Maak melding

 12. Een moordenaar spreekt nooit de waarheid en toch moet hij voor de rechter verschijnen om zijn onschuld te bewijzen en dat doe de president niet wegens schaamte.Hij zou goed zijn voor het land als hij zelfmoord zou plegen dan is Suriname bevrijdt van die satan.


  Maak melding

 13. citaat: van coblijn: maar laat Suriname met rust.jou soort willen wij niet hebben in switi sranang.

  Wel frappant dat jullie onze euro’s lusten !!!!
  Voor woningen/percelen en auto’s worden wel harde valuta’s euro’s gevraagd, waarom niet die waardeloze wc papier srd van jullie??????


  Maak melding

 14. Dhr. Ruben Rozendaal moet naar mijn mening minder afzetten tegen zijn ex-strijdmakker. Zij die meneer Rozendaal niet hebben gekend, kan ik meegeven, dat deze persoon niet de braafste jongen van de groep van 16 was. Hij was een ijzervreter, die geen genade kende, evenmin vatbaar voor communicatie. Voor zover ik mij kan herinneren was hij de persoonlijke chauffeur van de bevelhebber, de huidige President. De persoon met wie je goed kon communiceren, is de huidige President. Ik denk dat dhr. Rozendaal een toontje lager moet brullen en zelf de waarheid gaan verkondigen en de President niet dwingen om de waarheid te gaan vertellen.


  Maak melding

 15. Die laffe hond van Bouterse zal nooit de waarheid gaan vertellen, het is niet te vatten, dat er nog aanbidders van deze massamoordenaar rond lopen, die er mede voor gezorgd hebben, dat deze zieke geest president van dit land kon worden, met als resultaat een failliet land, grotere criminaliteit, verval en verpaupering, armoede en verdeeldheid.


  Maak melding

 16. Bouta heeft een trefoe voor de waarheid !!Hij gaat de rechters vragen wat zij graag horen wil..de halve waarheid,de hele waarheid.of niets anders dan de waarheid!! En omdat onze rechters bangerikken en lafaards zijn weten we hoe dit alles zal aflopen!!


  Maak melding

 17. De Hoofdverdachte van massamoord, moet als een kerel en v.m militair gewoon voor de Krijgsraad verschijnen en verklaringen afleggen !

  Elke SURINAMER hoort dat te doen !

  Samen met de koloniale heerser (Ned Mil. inlichtingen-dienst, oa kolonel Valk) een coup plegen is VERRAAD van Onze Staat !

  Er had eigenlijk door een krijgsraad te velde, moeten worden afgerekend met deze hoofdverdachte !


  Maak melding

 18. @De KUMA LOVERS,

  Wat heeft KUMA bedoeld toen hij op een Meeting SCHREEUWDE; MIE O go PAI DAAL CONTANT, DANG A KANG HORIE A PTIENG MONIE.

  Op aandringen van Bishop is KUMA overgegaan tot het opruimen van zijn Tegenstanders.

  Ik was er niet bij maar ik weet voor 1000% zeker dat hij die moorden heeft uitgevoerd of laten uitvoeren!!

  NO DOUBT ABOUT IT!!


  Maak melding

 19. Nog even en dan is het voorgoed afgelopen met de paarse rover moord bende van de grootste moordenaar van het gehele land. Van boven zal er redding komen, niet door een mens, maar door De Rechtvaardie Rechter. Maar eerst zullen vele oerdomme ndper’s lijden voor hun oerdomme keuze, een moordenaar als liijder die hen vreselijk zal doen lijden tot ze berouw zullen tonen van hun oerdomme keuze, moordenaar afgod didibri aanbidden.


  Maak melding

 20. Een pathologische leugenaar kent alleen zijn eigen “waarheid”. Dit gevaarlijke monster met bloed aan zijn klauwen moet je afslachten als Khadaffi / Mussolini / Ceaucescu / Saddam. Anders blijft dit gezwel maar door etteren.


  Maak melding

 21. Is het niet dezelfde Rozendaal die steeds het politie bureau op DOMBURG BINNEN STAPTE MET EEN UZI, en onder bedreiging van de agenten ,verdachten vrij geleide gaf om het bureau te verlaten, terwijll de inspecteur en agenten het in hun broek deden van angst ??
  Vraag maar na aan agenten die toen daat waren gestationeerd !!


  Maak melding

 22. Doet hij dat nog steeds?Soms kan een mens van zijn fouten leren anderen weer nooit.Als een verdachte moordzaken in Suriname niet wordt beklaagd en veroordeeld…waar heb je het over.??Ohhh ja de “I’AM NASTY” (amnesty)


  Maak melding

 23. Vasthouden aan leugen en bedrog siert de mens niet en verdient in mijn ogen geen respect.Waar en wanneer wil je het goedmaken..het kan plots te laat zijn.


  Maak melding

 24. Als dhr.Roosendaal meer of minder dan de halve waarheid verteld hebben we de opperbevelhebber die zijn verhaal kan aanvullen met de nodige kanttekeningen.Aan de andere kant mag hij dan ook zijn verhaal vertellen wat zich die bewuste dag heeft afgespeeld in het Ford Zeelandia.Dat heeft de Surinaamse bevolking en de familie van de 15 vermoorde mannen nodig om verder te gaan met hun leven.En het gebeuren een plek te geven.


  Maak melding

 25. Het zou de gewezen opperbevelhebber sieren om deze Roosendaal de mond te snoeren en zelf zijn verhaal te vertellen.Maar hij doet het niet want hij wil zijn gewezen collega -militaire niet verraden.Als ik ergens onterecht over beschuldigd wordt mag je mijn moeder wezen….ik trek het gelijk recht.Wat een onzin!!


  Maak melding

 26. Off Topic

  maar wel te maken met DDB over het dossier dat voor 60 jaar zogenaamd achter slot en grendel is.

  Surinamers, wist u dat Het geheim dossier over Suriname in te zien is in een achief in Den Haag.

  Het dossier is dus niet voor 60 jaar veilig achter slot en grendel zoals personen u voor de gek proberen te houden. Iedereen kan het opzoeken en inlezen op het internet of over de inhoud ervan.

  Bovendien staan er zaken in die bekend zijn bij de vele Surinamers die van de hoed en de rand afweten. Alle informatie en de hoofdrolspeler/s, enz ligt al heel lang op straat. De media hebben hier meer dan genoeg ook over geschreven.

  Laat u dus niet voor de gek houden over dit dossier en dat er daarin geheimen staan.

  Via het internet is alles online te vinden, ook dit dossier of informatie/inhoud ervan.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding

 27. We moeten niet vergeten dat Herrenberg de motor is van alles wat in Su gebeurd. Hij heeft de leiding en niet Bouterse. Bouterse is een papagaai…als Bruma nu in leven zou zijn dan zouden bevolkingsgroepen met elkaar gedwongen nakomelingen creëren. Dit is wat Bouterse op 15 maart 1982 gezegd heeft; misschien moeten we Creolen met Hindoestanen dwingen om kinderen te produceren; snap je zijn ziekelijke logica nu. Een verdwaalde pyschoot watch out volk van SU, de waarheid achterhaald de leugen altijd. Jullie die nu profiteren hebben nooit iets aan de opbouw van Su gedaan immers bedrieglijk gedrag ziet in juliie genen netals van die bastaard….xijn moeder was bruut gebruikt door een zieke geest uit Zeeland…check ding nosso’s; Swammerdams classificatie van geboren crimininelen. Meriba, en de rest van de huppelkutjes van hem zijn door hem verwekt, het zijn zg pleegkinderen. History Will tell….vader porno venter heeft nu onze kinderen daadwerkelijk naar massage salons geleid….check en bibber..


  Maak melding

 28. Ooit was ik op een NDP verkiezings vergadering geweest in maart 1998 in ocer. En tot mijn verbazing hoorde ik D.C. Bouterse door een microfoon zeggen ja, mensen tei wan deal drugs dan oeng kang kong tak nanga mi. In Nederlands vertaald ja, mensen wie drugs wilt dealen mag met mij komen praten.

  En ja, het is te merken wat voor opvoeding z’n zoon Dino Bouterse heeft. Dat hij in het gevangenis van America zat of nog steeds zit. En dat D.C. Bouterse als president een land regeert. Hoe kan het volk zo dom zijn als hij zijn eigen zoon niet goed weet op te voeden. Hoe wilt hij dan voor het volk zijn? Het blijkt ook kas leeg geplunderd en meer criminaliteit.

  En ja, hoe kan het volk zo dom zijn om op een gepensioneerd iemand te stemmen? Weet men niet dat een 60 plus iemand aan dementie lijdt. Nu krijgt hij al irritaties van vragen.

  Als D.C. Bouterse een goed mens is, dan gaat hij gewoon voor de rechter, dan heeft hij niets te zwijgen of het niet verschijnen van bij het rechtbank. Wie slecht is durft niet te verschijnen en probeert de zaak op lange baan te houden of de zaak in het doofpot te stoppen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.