zaterdag, juni 15, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname kan miljoenen verdienen aan 'groene medicijnen'

Suriname kan miljoenen verdienen aan ‘groene medicijnen’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 mrt – De aanwezigheid en kennis van medicinale planten zou Suriname tientallen miljoenen dollars kunnen opleveren. Dit zegt Dennis Mans, hoogleraar aan de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Per jaar zou zeker twee miljard dollar verdiend kunnen worden. Er moet goed worden ingespeeld op de behoeften van de wereldbevolking. Onmogelijk is het niet.

Suriname beschikt al over een behoorlijke dosis kennis als het aankomt op medicinale planten. Inheemsen, Marrons, en andere groepen van de samenleving hebben die kennis door de eeuwen heen weten op te bouwen. In sommige gevallen is er zelfs sprake van unieke kennis. De vereniging Biodiversiteit van het Guiana Schild in Suriname, waar Mans deel van uitmaakt, heeft zich beziggehouden met de mogelijkheden.

Suriname telt minstens zesduizend medicinale planten. De meeste zijn reeds geregistreerd bij het herbarium van de universiteit. Het is bescheiden begin van wat kan uitgroeien tot een gigantische nationale industrie. Het is volgens Mans een kwestie van inspelen op wat in de wereld gevraagd wordt. Het gaat om producten waar de vraag naar alleen maar groeit. De kunst is weten wat te doen en hoe.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

39 REACTIES
 1. De viagra pil kan dan worden vervangen door de bekende dobru ….. Ja zelfs diabetici medicinale kruiden zouden kunnen helpen de chemische troep te vervangen.
  Suriname zou hier de nodige investeringen qua manuur en geld moeten doen.
  Maar niet in de coca plant want daar is momenteel geen legale manier mogelijk geld mee te verdienen.


  Maak melding
 2. “De aanwezigheid en kennis van medicinale planten zou Suriname tientallen miljoenen dollars kunnen opleveren. Dit zegt Dennis Mans, hoogleraar aan de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.”

  Veel universiteitsmedewerkers in Europa en Amerika exploiteren hun kennis opgedaan in het instituut waar ze werken door een bedrijf op te richten. Sommigen zijn daar schatrijk mee geworden. Als Dennis Mans dat allemaal zo goed weet en zulke perspectieven ziet dan kan hij maar één ding doen, een bedrijf beginnen.
  Alleen maar roepen dat het kan heeft weinig zin. Wie zou het moeten doen als de deskundigen, zoals blijkbaar Mans er een is, aan de kant blijven staan.

  Het is inderdaad waar dat er veel geneeskracht en gezondheidsbevorderende stoffen in planten voorkomen. Er is ook een grote markt voor, kijk maar eens naar de producten die gezondheidswinkels aanbieden. Het probleem echter is dat farmaceutische bedrijven geen belangstelling hebben omdat ze planten niet kunnen octrooieren. Ze verdienen er te weinig aan. Vandaar dat instituten zoals de universiteit hier actiever in moeten zijn.


  Maak melding
 3. Ik kan mij volledig vinden in dit verhaal. het is echt geen luchtkasteel. Surinamers gebruiken medicinale kruiden voor zichzelf en niet om de wereldmarkt te veroveren. Ook ik ben gaan dokteren met medicinale kruiden om vaan mijn ongeneselijke huidkwaal, waarvoor er nog geen medicijnen zijn, af te komen. En met succes. Maar om de wereldmarkt te veroveren moet je medische bewijzen leveren en dat kost handen vol geld, wat ik niet had en heb. Mocht ik de lotto winnen dan zal ik zeker verder gaan met mijn experimenten in Suriname .


  Maak melding
 4. @john,
  En als ik de lotto zou winnen, zou ik het verdelen onder de armen.

  1 helft onder mijn linkerarm en de andere helft onder mijn rechter arm.


  Maak melding
 5. Mans kan liever proberen de $1,2 miljard te doen condenseren.Als in Japan een minister zoveel geld doet verdampen,pleegt zo een minister harakiri.[rituele zelfmoord]
  In Sur. wordt zo een minister beloond met een villa van $700.000.
  Tegen de tijd dat Sur.klaar is met het isoleren van de werkzaam delen van een plant,hebben het westen allang synthetisch bereide medicijnen tegen dezelfde ziekte.
  Het plan is net als de fly overs.


  Maak melding
 6. Su kan idd veel verdienen aan de vele planten en bomen soorten die de jungle bezit…..of het 2 miljard per jaar zal zijn betwijfel ik……maar er liggen idd kansen daar…….des te meer een reden om het bos niet zomaar leeg te laten kappen of te vervuilen….door de goudzoekers!!


  Maak melding
 7. Suriname kan samenwerken met India op dit gebied. De Indiase Ayurved kent veel meer kruiden dan Suriname en zou in Suriname ook haar eigen kruiden kunnen telen naast de Surinaamse en er pillen van kunnen maken voor de export.
  Bovendien kan Ayurved op veel meer terreinen goedkope en goede zorg leveren aan Suriname, zoals ze al doen in India.
  Alleen, ze hebben niet veel geld voor tjoekoes.


  Maak melding
 8. @B Saram

  Dan zou niemand in India ziek moeten zijn ..Arm of rijk ,ze belanden als laatste hoop bij de dokter,Die alleen kan je echte medicijnen voorschrijven die je lichaam nodig heeft.Ayurvedische medicijnen is gewoon een mix max van planten gemaakt als capsules of tablet of vloeibaar medicijn en heel veel hopen en geloven..
  Nogmaals zie een dokter als je ziek bent….
  Ayurved is gewoon een soort oso dresi voor eventjes en heeft geen blijvend effect,


  Maak melding
 9. Beste mensen, deze regering praat te veel en is te populistisch bezig, Zie nu de B- die Suriname heeft gekregen.

  Als deze regering de mensen die nu een bedrijf hebben in Suriname niet goed kunnen behouden, hoe gaan zij dan met praatjes weer een nieuw bedrijf opzetten?
  Al het goede wens ik Suriname toe.

  Een stukje tekst dan zult u het wel begrijpen::::::lees maar

  =Buitenlandse investeerders trappelen niet om naar Suriname te komen.

  “De buitenlandse ondernemers die reeds in Suriname zijn en die vooral hebben geïnvesteerd in de detailhandel, onder andere in food en non-food, supermarkten, kledingzaken, cell shops en bouwmaterialen, zien het niet meer zitten. Ze sluiten hun deuren en gaan weg.” Potentiële investeerders in het buitenland zullen dus twee keren nadenken, alvorens zij economische activiteiten in Suriname willen verrichten. “Dit wordt negatief beoordeeld door ratingbureaus. Het was te verwachten dat dit zou gebeuren. Buitenlandse investeerders staan niet te trappelen om naar Suriname te komen.” Dit geldt ook voor ondernemers die via de overheid zouden binnenkomen. “De overheid is debet aan de situatie.” Vanwege het structurele destructieve beleid is het zover gekomen.

  Dankzij Bouterse, Boefdraad, Simons, Misie-ka-ba, Abdoel en nog veel meer ….


  Maak melding
 10. @Ray,

  Helaas ben je niet goed op de hoogte van de Ayurved.
  Jouw stelling klopt alleen al hierom niet omdat 60% van de ziekten vanzelf over gaat, dus zonder behandeling.
  Maar mensen willen niet – en terecht – 6 maanden wachten tot hun klachten over gaan. Ze willen direct behandeld worden. Direct van pijn en beperkingen verlost worden.

  Dat mensen in India ziek zijn komt veelal voort uit armoede en het daardoor niet genoeg binnen krijgen van de benodigde bouwstoffen als ook door slechte hygienische omstandigheden. Ondanks dit alles is het mede te danken aan de Ayurved dat de mensen niet bij bosjes dood vallen.

  Vergeet ook niet dat veel van de huidige chirurgische instrumenten verfijndere Ayurvedische instrumenten zijn en dat zaken als diagnose, hygiene, kuur, pillenbereiding, voeding, leefwijze e.d. allemaal voortkomen uit de Ayurved.

  Bovendien zul ook jij weten dat de huidige tabletten van de Big Pharma ook van planten af komen, maar dan chemisch nagebootst. Dus: beledig de Natuur niet!!


  Maak melding
 11. @ De aanwezigheid en kennis van medicinale planten zou Suriname tientallen miljoenen dollars kunnen opleveren. Dit zegt Dennis Mans, hoogleraar aan de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

  Ik geef deze man geen ongelijk, het was alreeds bekend dat er veel geneeskrachtige gewassen groeien in Suri.

  Het enige wat nog een ontbreekt is een a’la doctor Vogel . Ik hoop dat er ooit investeerder komen om te distribueren want moeder natuur heeft veel te bieden.

  Op lokale gebieden hebben sommige kenners alreeds een handeltje begonnen, en het draait goed.


  Maak melding
 12. Alleen al de marihuanaplant kan verlichting bieden bij duizend-en-een kwalen.
  Onder druk van Big Pharma willen de overheden deze medicinale en onstpanning brengende plant niet vrij geven voor normaal gebruik.
  Dit is een wonderplant waarvoor er heel veel toepassingen zijn, van textiel en stenen voor de huizenbouw tot medicijn en proteine.


  Maak melding
 13. Ray je hebt gelijk. Als je ziek bent moet je naar de dokter gaan. Dit zijn mensen die ervoor
  geleerd hebben. En idd op gras kauwem en hopen dag je beter wordt is een gevaarlijke missie. En dan heb je een groep mensen die zweren bij rimboe hocus spokes. Het moet niet gekker worden. We hebben het hier over supplementen die bijdragen aan een gezonde levensstijl niet meer niet minder. Zolang ze onder die noemer eea verkopen kan ik niks op tegen hebben. Geloof zelf niet dat het een miljarden markt voor Suriname is.


  Maak melding
 14. Veel ziektes zijn een gevolg van een verkeerde leefwijze en een verkeerde voeding. Daardoor kan het lichaam niet goed functioneren en ontstaan er defecten -> ziekten.

  Of het bij de Ayurveda ook zo is weet ik niet, maar bij bijvoorbeeld de Chinese kruidenleer beoordeelt een op dat gebied deskundige hoe het met je lichamelijke conditie is gesteld en schrijft dan een kruidenmengsel voor dat het lichaam weer optimaal moet doen functioneren.

  Als je echt ziek bent, ga dan naar een dokter. Hoewel, de meeste mensen die nu dood zijn hebben kort voor hun overlijden contact gehad met een arts, dus, wees voorzichtig!


  Maak melding
 15. Suriname heeft heel veel rijkdom. Hout, goud, olie, bauxiet, vis enz.enz.

  Helaas niet de juiste mensen ervoor om dit alles commercieel en economisch te exploiteren.


  Maak melding
 16. Als Mijn Bil(Gó!) Een Oven Was Kon ik miljoenen broden bakken en miljoenen surinaamse dollars, euro, us-dollars verdienen.

  Er zal eerst spraken moeten zijn van kennis, bescherming van je product, milieubescherming ( zie Schelpafgravingen Braamspunt, rondhout dat wordt geëxporteerd, zie kwik dat rivierwater en lucht, bodem, flora en fauna, natuur, biologie vervuild) planning, kort, middellang, lange termijn, overdracht, scholing, industrialisatie, productie, handel, promotie, concurrentie, de markten voor afzet, kapitaal, enz.

  Men zal eerst naar de mentaliteit van de hangmatliggers moeten kijken, iedereen die in de politiek wil om snel rijk te worden of ambtenaar te zijn, verkeerde mensen op verkeerde werkplekken, grote hoeveelheid ongeschoolden, corruptie, witteboordencriminaliteit, domeingrond toe eigenen, enz en deze te veranderen. Kijk u maar hoeveel mensen bereid zijn hun handen in het modder te stoppen om in de landbouw, enz werkzaam te zijn.

  Miljoenen verdienen mi mars!

  Wie Houdt Wie Voor De Gek?

  Recht En Waarheid Maken Vrij.

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 17. Suriname kan miljoenen verdienen aan de export van rijst.
  Suriname kan miljoenen verdienen aan de export van water.
  Suriname kan miljoenen verdienen aan de export van doksenvlees.
  Suriname kan miljoenen verdienen aan het toerisme.
  Suriname kan miljoenen verdienen aan de export van podosiri.
  Suriname kan miljoenen verdienen aan de export van vis en garnalen.
  En nu komt er dus bij; Suriname kan miljoenen verdienen aan de export van groene medicijnen.
  Ik ben bang dat zolang Suriname in de ‘veilige krabita anu’ van een zeker iemand is, we alleen maar kunnen dromen van een tweede Dubai bestaande uit luchtkastelen die tot de hemel rijken.


  Maak melding
 18. Ten eerste moet er een lab worden gebouwd,dan moeten de machines komen ,laat dat ,de deskundigen moeten komen,het probleem van deze ndp regering is dat ze allemaal deskundig denken te zijn en bij hun ontbreken de ondeskundigen!\En nu marihuana platen die medicinaal worden gebruikt ..wel het is niet de marihuana plant zelf maar planten die chemisch bewerkt zijn en goedkeuring hebben van de medische wereld!!Het bis niet iets van zo gezegd zo gedaan…het is jaren van vooraf plannen en dan testen en dan pas voor verkoop of gebruik aanbieden!!
  Ik kan nu al zeggen ..het zal een ramp worden ,de zoveelste ramp….


  Maak melding
 19. In de VS worden veel kruiden medicijnen als food supplement verkocht. Deze medicijnen worden niet door de FDA goed gekeurt als medicijn. Maar het schijnt goed te verkopen in de Health food stores.

  Goed verpakt en geadverteerd zou daar geld mee te verdienen zijn. Met de Indiase Ayurvedic ondernemers kan er goed geld in zitten. Maar natuurlijk niet kapot maken met tjoekoes.


  Maak melding
 20. In India zitten de reguliere artsen vnl in de steden. Het plattteland (80% v.d. bevolking) maakt nog steeds vnl gebruik van de Ayurvedische artsen.
  Een Indiase Ayurvedische arts verwijst z’n patient doorgaans naar de reguliere arts wanneer hij een ziekte niet kan behandelen/genezen. Veel Ayurvedische artsen in India hebben naast de Ayurvedische kennis ook een opleiding als reguliere arts genoten en via erfopvolging (grootvader-vader-zoon) de Ayurvedische kennis meegekregen. Sommigen houden zich bezig met het verder perfectioneren ervan en met succes.

  De Ayurvedische arts voelt (polsslagen, meerdere slagen dus) en krijgt een goed beeld van de emotionele, fysieke en geestelijke mankement van de patient op dat moment. Hierdoor kan hij kruiden, voeding en leefwijze voor de patient aanbevelen en andere zaken weer afraden. Het is dus een holistische geneeswijze dat al duizenden jaren bestaat en beproefd is.
  D Ayurved kan bv voorschrijven dat je geen aardappel moet eten op dit moment omdat het rugpijn kan veroorzaken, maar een jaar later mag het wel weer omdat de toestand van de patient is veranderd, zowel fysiek, emotioneel, verstandelijk als geestelijk. De reguliere arts zal hier nooit op komen. Voor hem heeft bijv. de aardappel nooit een slechte uitwerking, behalve dan dat het veel zetmeel bevat. Zijn kennis hieromtrent is te gering.
  De combinatie reguliere arts + Ayurvedische arts is bijzonder en kan het gebruik (misbruik) van veel dure medicijnen behoorlijk verkleinen terwijl de patient er juist meer baat bij kan hebben.


  Maak melding
 21. Bij wie is die kruidenkennis er dan? De inheemsen vertrekken steeds in groter aantal naar de stad en de achterblijvers kunnen hierdoor hun kruidenkennis niet kwijt aan de kinderen.
  Bovendien heeft de recente overstroming in het binnenland aaangetoond dat die kruiden ook niet de redding zijn. Rijst en bonen doen meer dan kruid en onkruid.


  Maak melding
 22. Suriname heeft een enorme rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen, dus alle in de natuur aanwezige stoffen die van economisch nut kunnen zijn en onmisbaar zijn voor de levenskwaliteit van de mens. Hieronder vallen naast mineralen, ertsen en fossiele grondstoffen ook planten, dieren en vissen. Men heeft het m.b.t. Suriname dus over de bewezen aanwezigheid van deze natuurlijke hulpbronnen. De onbewezen natuurlijke hulpbronnen zullen naar alle waarschijnlijkheid nog groter zijn.

  Met dank aan deze huidige regering wordt er nu aandacht aan deze hulpbronnen geschonken. Van de vorige Front regeringen kunnen we dit niet zeggen.Het probleem van Suriname is het gebrek aan goed geschoold kader en de financiën om deze natuurlijke hulpbronnen te exploiteren. Dat de plantenwereld een onuitputtelijke bron van medicijnen is heeft Cuba bewezen. Door de handelsembargo van de Amerikanen heeft men baanbrekend veel werk verzet in de plantaardige farmacie. Grote westerse farmaciebedrijven willen thans de patenten kopen van Cubaanse medicijnen.


  Maak melding
 23. Ik kom uit het binnenland en weet als geen ander dat de kruidenkennis bij ons ruimschoots aanwezig is en die kennis zal nooit en nimmer verdwijnen.

  Zelf doktoren in Suriname verwijzen patiënten met bepaalde kwalen die ze niet kunnen genezen naar een kruidendokter. Weten jullie dat er aardig wat Nederlanders naar Suriname gaan bij een kruidendokter voor een kwaal als hernia? En die worden daadwerkelijk genezen.

  Als die persoon na terugkomst in Nederland een bezoek brengt aan zijn huisarts en mededeelt dat hij of zij in Suriname behandeld is door een kruidendokter en genezen is van zijn hernia, zeggen de meeste artsen dat het niet kan, want het is niet wetenschappelijk bewezen. Of het wel wetenschappelijk bewezen is of niet, maak niks uit. Belangrijk is, dat die persoon genezen is van zijn kwaal.

  Er zijn ziektes die men in het Westen niet kan genezen maar een Kruidendokter kan dat wel, zo zijn er ook ziektes die kruidendoctoren niet kunnen genezen maar in het Westen kunnen ze dat wel. Het moet eigenlijk een kwestie van wederzijds respect maar meestal kraakt het Westen jammer genoeg de kruidendoctoren ten onrechte af.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding
 24. Kwamma@

  je slaat de spijker op z’n kop., ik kan mij nog goed herinneren dat mijn Opa, heel goed was in het mixen van planten en het werkte ook nog.

  Ik zie hier weer een paar die alleen maar onzin uitkammen, tot dat ze zelf iets oplopen.

  Pas maar op! jullie gaan ooit anders piepen., als het zo ver is.

  . .


  Maak melding
 25. Maar as die groene meediesein breng veel gelt dang is tok makkelik. Dang jei hoef alle meediesein groeng te kleure en kan fange veel gelt. Boofendien is mooi een groene paaraseetamol tok?


  Maak melding
 26. Zwakka please, don’t kill me. hahaha

  Maar hebben ze aan stropers gedacht en de kaalvretende
  sprinkhanen die niet te verzadigen zijn.


  Maak melding
 27. Ik had ooit een artikel gelezen in VI van lang geleden dat ze een beenbreuk in 2 weken konden genezen met kruiden.
  Kunnen ze ook verrekte kruisbanden behandelen?


  Maak melding
 28. Hallo is echt waar wat er gezegd word.
  Heb last van een spastische darm waar mijn huisarts mij vertelde dat ik mijn leven lang duspatal zou gaan gebruiken en nooit meer van af zou komen. Ik ga naar iemand in het binnenland en die geeft mij een kuur met Surinaamse kruiden en weg is spastische darm. Zodra ik die kruiden gebruikt heb ik helemaal geen last meer van verschrikkelijke krampen in mijn buik waar ik steeds voor naar de 1e hulp moet als het er is, ben soms bang om te eten maar nu heb ik sinds die Surinaamse kruiden gebruikt geen last meer heb geweldig.


  Maak melding
 29. Paultje vroeg aan tante Waasje op een dag, “tante, wanneer gaat Suriname ooit veranderen?”

  Tante antwoorde: “Mi boi, so langa den libi suma in a kondre disi e denki den srefi nomo, nooit a kondre dis’ o kenki!”


  Maak melding
 30. Ja hoor Suriname is een super rijk land maar er word niks mee gedaan met dit prachtige rijkdom die wij in ons prachtige Suriname hebben. Jammer heel Jammer


  Maak melding
 31. lobiyang@

  Zooooo,,,ik heb wel medelijden met je huisgenoten, al die vieze wintie die je aldoor in je hutje heb laten waaien,,,,hahahahah

  Surinaamse wintie’s zijn faja toch hahahahah

  Die wintie’s van jou ruiken nu naar kruiden noh???


  Maak melding
 32. Je hebt gelijk.Afgelopen 70 jaar veel gezien,gelezen en gehoord.Enorm veel. Maar het mooiste vond ik van die Javaanse minister van ktpi.Hij zou knoflook laten telen voor binnenlandse​ consumptie én voor de export. Land werd verdeeld en ook geld.
  Woon al vele tientallen jaren niet in Suriname en ben benieuwd naar Surinaamse knoflook.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES