‘Centrale Bank van Suriname faalt als toezichthouder’

36

PARAMARIBO, 2 mrt – De Centrale Bank van Suriname, CBvS, laat het afweten als toezichthouder. Dit zegt Hans Moison, voormalig directielid van De Surinaamsche Bank. Het financiële wanbeleid bij deze particuliere handelsbank is net zo goed te wijten aan het falen van de CBvS. Nogal wat ging er fout in en rondom de bank de afgelopen tijd.

Bepaalde diensten leidden tot enorme verliezen. Zoals met het ‘sale & buy back’ product, Dit is een kredietfaciliteit, waarbij klanten euro’s en dollars aan de bank kunnen verkopen. De klanten mochten het geld op termijn terugkopen tegen vrijwel dezelfde wisselkoers. “De klanten zijn er blij mee, maar het verlies voor de bank bedraagt vele tientallen miljoenen Surinaamse dollars”, zegt Moison tegenover de Ware Tijd.

Vorig jaar verruilde de bank tijdelijk vreemde valuta voor Surinaamse dollars bij de CBvS. Het Surinaams geld moest in schatkistpapier worden vastgelegd, wat indirecte financiering van de overheid betekende. De positie van bankdirecteur Sigmund Proeve werd steeds minder houdbaar en het bankbestuur trad op. “Terwijl de raad van commissarissen ingreep, bleef de toezichthouder aan de zijlijn staan”, aldus Moison.

36 REACTIES

 1. Dsb is in feite failliet. Maar Assuria trad op als reddende engel. Maar het zal niet lang meer duren of vele financiele instellingen gaan ook die richting opgaan, net als Swm, Ebs, Staatsolie, Telesur, Szf, Pensioenfonds en heel veel bedrijven. De paarse vloek regeerd en zal zich verder uitbreiden zolang men de didibri blijft geloven en aanbidden. Want het paars volk verdiend het om voor hem te lijden vanwege hun tweemaal gestemde oerdomme keuze op didibri. En hoe meer zgn religieuze groepen en zgn bisschoppen, apostelen en profeten zich aansluiten aan bij de nationale dididbri partij of van raad voorzien, net zolang zal de paarse vloek nationaal om zich heengrijpen in de vorm van alles wat te maken heeft met de misdaad, moreel en geestelijk verval. Didibri weet dat zijn tijd heel kort is en hij zal alles doen om aan de macht te blijven om land en volk verder de paarse verdoemenis in te leiden. Er is echt geen hoop meer om dit paarse verderf dat steeds sneller om zich heengrijpt en paars domme jong en oude aanhangers de ellende in sleurt te stoppen, want alle rechters zijn paars omgekocht net als die paarse awariedomries die stellen dat didibri de enige echte lijder is die hen zal lijden naar de paarse Dubai. Wo ka. Met ndp aan de macht zijn land en volk paars vervloekt, met dank aan al die oerdomme dwaze paarse zombies ndpers en hun lijder die hen zevenmalen erger zal doen lijden als tijdens zijn mislukte vervloekte revo. Wo ka. Wacht maar af.


  Maak melding

 2. Als Hans Moison de waarheid spreekt dan is Proeve terecht de laan uitgestuurd en heeft de CB inderdaad gefaald in haar toezichtstaken. Bij de aankoop van schatkistpapier was de CB zelfs actief betrokken.
  Het getuigt van amateurisme en het ontbreken van risicomanagement om dergelijke producten aan te bieden in een tijd waarin duidelijk was dat de waarde van de srd sterk zou dalen agv de monetaire financiering van de hoge overheidstekorten.
  Gersie mag van mij ook op straat worden gezet. De spaarder die zijn geld aan de DSB heeft toevertrouwd moet er van uit kunnen gaan dat er kundige mensen de bank leiden en dat de CB toezicht houdt dat hun spaargeld veilig is.


  Maak melding

 3. Cbvs is leeggeroofd door de ndp, dsb en andere banken en financiele instellingen volgen nog, wacbt maar af. Ndp en duivelse heerser zijn roofgieren, tot op het laatste bot zullen ze al het vlees eten, tot de laatste stuiver zullen deze bankrovers op is en Suribabwe een feit is. 1$ zal dan 1.000.000,- Desi dollars gaan kosten.


  Maak melding

 4. Dit is wat je noemt…slecht nieuws!
  Het gaat niet goed met Suriname maar de ndp roversbende gaat het tegenovergestelde beweren zo strakjes.


  Maak melding

 5. Dit was voorspelbaar, deze regering weet alleen maar te graaien,kent geen controle,geen sancties. Deze zaken woren alleen toegepast bij politieke tegenstaanders. Op dit moment weet niemand of BOEVIE in het land is, je hoort taal nog teken van hem. Abdoel, misiekeba e.a. de stedds schreeuwen dat het goed gaat met het land, waar zijn ze nu om tegen te spreken wat Fitsch voorspeld heeft???Het zijn alleen maar rovers die het land blijven uitzuigen en voor bloedarmoede zorgen


  Maak melding

 6. Boefdraad was samen met Son of Dot en Di-a-ka naar het biinenland om wat “gowto e drijf tap watra” op te scheppen om mee te nemen naar Paramarobo.


  Maak melding

 7. CBvS faalt als toezichthouder….foei toch..deze monetaire instelling was eerder door een boef gedraaid,hij was geen echte monetaire autoriteit,noch een echte econoom..
  Alleen maar rotzooi..Kan je voorstellen..


  Maak melding

 8. Er moet een einde komen aan het Wanbeleid van de machthebbers !

  DSB moest tijdig weigeren zaken te doen met deze geld-smijtende overheid !

  Te grote onproductieve overbestedingen, terwijl er fors bezuinigd moet worden !

  Te grote en openlijke ongestrafte corruptie, waardoor de overheidsverliezen nog verder oplopen !

  Maak schoon schip en vervang alvast de minister van financien en de governor van de Centrale Bank !

  Het staats-faillissement kan, door de ontelbare tekorten,niet meer worden ontkend door de machthebbers !

  PS : de rating van Fitch duidt ook op voortdurend financieel wanbeleid !


  Maak melding

 9. Ik moet lachen om deze Hans Moison omdat hij op een laffe manier wraak neemt op zijn oud-collega’s. Flikker op Moison. Hij doet het plotseling voorkomen alsof hij de deskundige is die weet hoe het moet zijn bij de Centrale Bank van Suriname. Men noemt zijn laaghartig gedrag natrappen nadat hij zelf eruit is gegooid door de directie van de bank. Dit soort figuren neemt wraak door met modder te smijten. Gelukkig dat hij stikt in zijn eigen bagger.


  Maak melding

 10. Het land is naar de klote geholpen door deze graaiers.
  NDP stemmers gefeliciteerd lijd nog 3 en half jaar honger en in 2020 komen betere tijden. Blijf dansen en met jullie kont schudden !!!!!

  Deshwa laahr me milaige: Vrij vertaald blijf dansen


  Maak melding

 11. Naar mijn mening, hebben de kiezers zelf hiervoor gekozen. Vanaf de jaren tachtig wordt het volk leugens voorgehouden. En toch is het volk erin getrapt.


  Maak melding

 12. koos

  Waar is Hoefdraad gebleven ? Hoor niets meer van hem.


  Probeer eerst maar jou Eigen energie rekening de betalen dan spreek ik je wel weer. Verbeter de wereld en start bij jezelf!!!


  Maak melding

 13. “Terwijl de raad van commissarissen ingreep, bleef de toezichthouder aan de zijlijn staan”, aldus Moison.
  Meneer Moison, of ik begrijp het niet, of u begrijpt het niet.
  De actie: Euro’s en of dollars verkopen aan de Centrale bank heeft plaatsgevonden omdat de Centrale Bank dit heeft geëist. De Centrale mag en kan dit eisen. Het is een valutaswap.
  De vraag is wanneer mag zij van dit recht gebruik maken. Om inflatie te bestrijden en op de koers van de SRD te steunen, ja dan mag het. Anders niet!
  Als dit niet de reden is geweest dan zat ze fout.
  Maar,
  De centrale bank is zeker haar boekje te buiten gegaan toen zij eiste dat de SRD’s aangewend moesten worden voor aankoop van schatkistpapier. De vraag is heeft zij dit geeist? Mag zij dit eisen? ( de bankwet geeft hier meer uitsluitsel over). Als zij dit heeft geëist, dan heeft zij niet gefaald als toezichthouder, zo gemakkelijk komt zij er wat mij betreft niet van af.
  De Centrale bank heeft totaal niet geopereerd als Centrale bank, maar als ministerie van Financiën.
  Voor zover de laatste alinea van dit artikel

  In de tweede alinea staat:
  Het sale and buy product is een actie van de Surinaamse bank zelf en heeft fout uitgepakt zegt u.
  Op zich geen domme actie, immers de Surinaamse bank komt op deze wijze aan de broodnodige buitenlandse valuta. De vraag is de termijn van terugkoop.
  Één dag, één week, éen maand ok, maar niet veel langer.
  Hier heeft de Centrale bank niets mee te maken.


  Maak melding

 14. De Centrale Bank van Suriname heeft eerder ook nooit openlijk geeist van de Machthebbers dat er door de overheid niet meer wordt uitgegeven dan de staat aan inkomsten heeft !

  Op dit punt heeft de CB v Suriname GEFAALD en faalt nog steeds !

  Wanneer de machthebbers steeds financieel wanbeleid blijven voeren, zonder drastisch te bezuinigen, dan zou de CB van Suriname geen eisen dienen te stellen aan de banken inzake overdracht van valuta !
  (te hoge staatsuitgaven = waardedaling SRD = Devaluaties)

  Immers, door de valuta-overname door de staat, worden de banken ook meegesleurd in de algehele financiele malaise, als gevolg van het financiele wanbeleid van de machthebbers !


  Maak melding

 15. Wordt leuk op de aandeelhouders vergadering van DSB als Proeve zijn straatje gaat schoonvegen.

  Boefdraad gaat ondergronds en verdwijnt van de radar.
  Gersie is al tijden buiten beeld.

  Er is nog steeds geen wettelijk vereist ontwikkelingsplan gereed.
  Er is nog steeds geen begroting behandeling gepland.
  Het herstel en stabiliteitsplan is geheel van de aardbodem verdwenen en geen van de projecten is in verder dan een post in het herstel en stabiliteitsplan gekomen.

  Fitch heeft Suriname naar de laagste rating ooit afgewaardeerd met een negatieve outlook.

  Hoe diep kan men nog zaken.


  Maak melding

 16. De heer Proeve is gewoon een marionet van de NDP regering en bleef maar complimenten geven over het door de regering gevoerde “Prudente” financiele beleid van onverantwoord geld uitgeven.

  Proeve zorgde gewoon voor het geld van de bank DSB Bank om de uitgaven van de Regering te financieren en wat er later zou gebeuren … Na mij de Zondvloed …

  Dus daarom werd de heer Proeve niet gecorrigeerd want hij handelde in opdracht van de Regering en dus met goedkeuring van de CBvS.


  Maak melding

 17. @ RobG … FLIKKER OP ROBG … nee … SPRING VAN DE BRUG DIE GENOEMD IS NAAR ÉÉN VAN SURINAME GROOTSTE BOEF.

  RobG … jij doet voorkomen alsof jij de enige, grootste, intelligenste wetenschapper {econoom} bent. You are nothing, een extreem big liar. Look who is talking …. kijk wie vuil smijt …. richting de heer Hans Moison.

  RobG … in heb eerder respect voor …. BOEBOE BIT SJORI …. get lost DONKEY ASS !!!!


  Maak melding

 18. Paraman

  koos

  Waar is Hoefdraad gebleven ? Hoor niets meer van hem.


  Probeer eerst maar jou Eigen energie rekening de betalen dan spreek ik je wel weer. Verbeter de wereld en start bij jezelf!!!
  *******************************************************************
  @ Paraman …. de geachte @ Koos …. heeft altijd { op tijd ook } je ENERGIE REKENINGEN betaald … ARMOE ZAAIER !!!!

  Waarom deze plotselinge ONDANKBARE OPSTELLING?


  Maak melding

 19. De Centrale bank van Suriname heeft geen verstand van zaken en daarom kunnen ze geen toezicht houden op die banken in het land.Al die gasten die daar de leiding hebben zijn aanhangers van de NDP met Bouterse als kopman die alleen zichzelf en familie heeft verrijkt.De Surinaamse bank is failliet en er is geen vertrouwen van de burgers.


  Maak melding

 20. Suriname is technisch al falliet.
  Dit moet nog officieel bekend worden gemaakt. Onbegrijpelijk dat figuren als Doekie, die openlijk gezegd heeft dat Suriname de inkomsten van de Caawaina veerboot heeft opgevreten en Misikaba de situatie aldaar niet alleen goedpraten, maar ook ophemelen.


  Maak melding

 21. @RobG
  U stelt dat Moisson met modder gooit. Hij was al even weg.
  Wat wel duidelijk was is dat Proeve aangekondigd had op de aandeelhouders vergadering de vuile was buiten te hangen en een dag voor de aandeelhouders vergadering plotseling heel vriendelijk afscheid neemt van DSB. Wat is er gebeurd dat iemand die hard beloofd had terug te zullen vechten nu officieel geen enkele blaam meer treft en zelf ontslag neemt.

  Beste RobG partijen hebben zoals dat heet een vaststellingsovereenkomst opgesteld waarin Proeve zwijggeld krijgt uitbetaald.

  Helaas heeft nu meneer Moisson vertelt wat er gebeurd is. DSB is door de staat misbruikt voor Monetaire financiering en zal daarvoor de verliezen moeten nemen. Proeve heeft geholpen en moet zwijgen, Moisson gelukkig niet.

  U noemt dat modder gooien. Ik noem het het volk laten weten hoe de vlag van de economie er bij staat.
  Voor u jammer dat het bedrog uit komt.


  Maak melding

 22. Surinamers moeten wakker worden !

  De Machthebbers komen met hun tentakels aan al onze gelden en goederen ! Alle bedrijven en instellingen waar de overheid eigenaar van is of aandeelhouder, WORDEN FINANCIEEL UITGEHOLD !

  De machthebbers hebben DSB in grote problemen gebracht, nadat de voormalige governor Centrale Bank, eerst alle monetaire reserves van de Centrale Bank, had verkwanseld !

  Het financieel wanbeleid duurt tot de dag van vandaag voort, omdat de overheid WEIGERT drastisch te bezuinigen op de overheidsuitgaven ! De overheid geeft nog steeds elke maand meer uit dan de staat aan inkomsten heeft !

  Alle trawanten van de Machthebbers zijn bang om samen met de president de FEITEN onder ogen te zien :

  Door het WANBELEID is Ons land, helaas FAILLIET GEMAAKT ! KLAAR !

  PS : Het is ook duidelijk welke personen HOOFD-VERANTWOORDELIJKE ZIJN voor Ons FAILLISSEMENT !


  Maak melding

 23. @ RobG
  Ik moet lachen om deze Hans Moison omdat hij op een laffe manier wraak neemt op zijn oud-collega’s. Flikker op Moison.

  aub www. voor voegen RobG en dan kunt u lezen wat Moison te vertellen heeft en wie hij is

  dwtonline.com/paramaribo-post/2017/03/03/de-cbvs-waardeerde-mijn-opbouwende-kritiek-niet/

  Ik hoop dat u dan gaat begrijpen welke misdrijven Hoefdraad, Gersie en Proeve op hun geweten hebben en dat er wederom monetair gefinancierd is in de hoop dat iemand met een toverstokje alle rommel van Hoefdraad oplost.

  De rommel van Hoefdraad kan pas opgelost worden met een faillissement en dan kommen de asset strippers en aasgieren te voorschijn en betaalt de bevolking het gelach.


  Maak melding

 24. Jojo,
  Bedankt voor je info. Ik heb het gelezen.
  Het artikel hier op waterkant is peanuts. Ik dacht zelf dat Moison er de ballen van snapte.
  Maar nu ik het totale verhaal heb gelezen moet ik concluderen dat Proeve óf
  ongelooflijk grote, belachelijke risico’s heeft genomen met het spaargeld van de burgers óf
  onder een hoedje heeft gespeeld met particulieren. Dit laatste zal heel moeilijk, zo niet onmogelijk te bewijzen zijn.
  de constructie , vreemde valuta inwisselen voor SRD’s,
  de SRD’s vervolgens uitlenen aan de bank (sparen) en een veel hogere rente ontvangen dan als ze hun vreemde valuta op de bank hadden gezet is op zich correct, maar daarna de vreemde valuta weer terugkopen tegen de “oude”koers is belachelijk


  Maak melding

 25. Lees alle achtergronden in mijn boek ‘Een bank in Suriname – Pe a moni de’, te verkrijgen via boekenbestellen.nl en VACO boekhandel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.