RK-bisschop Suriname bezoekt president en verdachte

51

PARAMARIBO, 01 mrt – Het hoofd van de rooms-katholieke kerk in Suriname, bisschop Karel Choennie, is bij president Desiré Bouterse op bezoek geweest. Het bezoek vormt onderdeel van een reeks gesprekken die de bisschop voert met “personen en groepen die direct of indirect betrokken zijn of geraakt worden door het gerechtelijk proces van de ‘acht-decembermoorden.”

Dit staat in een gemeenschappelijke verklaring van Bouterse en Choennie. Bouterse is zelf hoofdverdachte in het strafproces rond de executie van vijftien mannen op acht december 1982. Monseigneur Choennie heeft meerdere gesprekken gepland met betrokkenen. “In deze gesprekken wil de bisschop luisteren naar hen en zich laten informeren over hun standpunten”, staat in de gemeenschappelijke verklaring.

“De bisschop wil zich vanuit zijn herderlijk ambt dienstbaar stellen aan een proces, dat zich vooral in het belang van de totale samenleving, richt op rust, harmonie en vrede in ons land”, wordt verder gemeld. Tijdens het bezoek kreeg Bouterse een exemplaar van de vastenbrief voor 2017. Ook gaf Choennie een exemplaar van de encycliek (pauselijke brief aan bisschoppen, red.) van paus Franciscus over de zorg voor de aarde.


51 REACTIES

 1. Dit monster van Bastion Veere moet gewoon de rest van zijn corrupte, criminele leven achter de tralies. Het bloed van 15 onschuldige landgenoten wast hij nooit meer van zijn klauwen.


  Maak melding

 2. @ Maggan

  Daarom heeft de Pres iedere dag een andere broek aan, want ze dansen allemaal naar zijn pijpen.
  De Pres moet eens in zijn broek schijten, misschien vinden ze het lekker.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 3. DDB heeft deze bisschop zwaar beledigd over de betekenis van zijn familienaam Choenie dat in het Hindoestaans de betekenis heeft van het edele lid van een man.

  DDB was helemaal niet blij dat deze man bij de diensten van de 8 december 1982 bijeenkomsten jaarlijks in de kerk in het gebed/dienst optrad en hen ondersteunde.

  En moet je deze man nu zien die handen gaat schudden met een moordenaar, veroordeelde drugscrimineel, couppleger, leugenaar, iemand die hem beledigd heeft, zich zelf heeft verrijkt, armoede en ellende veroorzaker van Suriname, de grondwet vertrappen, mensenrechten, de rechtbank/krijgsraad buitenspel wil zetten, enz, enz,

  De Grondwet Van De Republiek Suriname, Het Surinaamse Volk, En Internationale Wetten, Mensenrechten Die Bepalen Wat Er Moet Gebeuren In Een Land En Niet Een Grote Crimineel En De Daltons/Overlopers, Enz Om Hem Heen/in zijn kamp.

  Kerk En Staat Zijn Geheel Van Elkaar Gescheiden.

  Wat DDB Wil Om De Rechtbank/Krijgsraad t.a.v. het 8 december 1982 moorden strafproces buitenspel te Zetten Zal Nada, Nunca, Nooit, Never, Neks, Nul,Notie Plaats Vinden. Een Strafzaak dat bij de rechtbank/krijgsraad ligt kan niet gestopt worden. Het is zo en niet anders.

  Iedereen in een democratische rechtsstaat is ondergeschikt aan de grondwet van een land en Internatoinale verdragen, mensenrechten, dus ook DDB En De Daltons, Enz.

  DDB is de aller vuilste, aller slechtste, meest onderontwikkeldste, aller stinkendste, aller domste, grootste leugenaar, crimineelste, grootste moordenaar, grootste veroordeelde drugscrimineel die de Republiek Suriname als leider tot nu toe heeft gehad.

  Iedereen die deze man ondersteunt deugt niet en weet niet waarmee hij/zij bezig is. Deze man is bezig iedereen die in Suriname een bepaalde positie heeft in zijn kamp te krijgen en zo zijn vege lijf te redden. Zielig figuur, maar dat mensen zich voor zilver ringen of wat voor reden dit toelaten, zegt genoeg over deze luitjes.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 4. Dus Choennie denkt dat hij god is!!
  Niet jij Choennie maar God moet bepalen,Hij gaat bepalen!
  Wij willen geen vergeving voor de moordenaar maar straf,Je mag de nabestaanden gaan brainwashen ,wij de rest gaan door met het gevecht om de moordenaar voor de rechter te slepen,


  Maak melding

 5. WTF is going on? Met de duivel praten over rust, vrede en wel en wee? WTF is going on? Spraken de Weg, de Waarheid en het Leven en Zijn apostelen met de verderver over rust, vrede voor welzijn van de verloren zielen en politiek? In plaats dat padre zich houdt aan zijn opdracht, Hoedt de schapen en scheidt ze af van de bokken, gaat hij de paarse verderver en wolf benaderen voor oplossingen? WTF is going on. Het lijkt wel of men zich steeds wil laten leiden door de paarse duistere pijpen van deze duivel. Hopelijk pader no e go doe of trong als Judas Brevelt, Awariedomrie Stef me Anus en valse paarse profeet Misjisosoka, want dan werkelijk didibri e regeri en kong moro tranga. Dat is dan de wil van het paars verloren verdoemd volk dat stemde vor leugen en onrecht en misdaad. Na werkelijk soso ka e go kong. In 2009 sma na gemeente foe Meye taki, Dino nanga eng pa bekeer. Soortoe bekeer, roon dan je werken. Aan de boom herkent men de vruchten van Dino en zijn pa. Ndp is de duivel.


  Maak melding

 6. Inderdaad het lijkt alsof de Duivel en de pater vrede met elkaar gaan sluiten!!Ze hebben elkaar gevonden!!!
  The Good and the Bad!!!
  Goeie genade hoe is dit mogelijk?!


  Maak melding

 7. Van een pater verwachten we juist dat hij de duivel uit ons midden gaat verdrijven en deze gaat juist samenwerken met de duivel!!Hey Choennie heeft de duivel jou ziel overgenomen??


  Maak melding

 8. Waarom zou een weldenkend mens een president, die tevens moordverdachte is, willen ontmoeten? Je stopt je hand toch ook niet willens en wetens in het hol van een tandeloze kapasi, omdat je van tevoren zeker weet dat je in datzelfde hol onherroepelijk door een makkaslang gebeten zal worden.


  Maak melding

 9. Waarom zou een weldenkend mens een bejaarde president, die tevens moordverdachte is, willen ontmoeten? Je stopt je hand toch ook niet willens en wetens in het hol van een tandeloze kapasi, omdat je van tevoren zeker weet dat je in datzelfde hol onherroepelijk door een makkaslang gebeten zal worden.


  Maak melding

 10. Goed initiatief van bisschop Choenie,President D.D.Bouterse belijd je zonden voor de ALMACHTIGE en Volk (nabestaanden)zodat de vloek verbroken wordt en Zegen neergestort wordt op het Land. …..Katholieke Kerk belijd je zonden ook aan de ALMACHTIGE en nazaten van de Inheemse en Slaven voor medeplichtigheid aan genocide, uitbuiting en kindermisbruikt…..en de Waarheid over de Zwarte Madonna die verdoezeld was om Zwarten mensen mental te onderdrukken…..Want alleen de WAARHEID maakt VRIJ en MASRA ALLEEN RECHTVAARDIG IS , Shalom .


  Maak melding

 11. Ik heb het altijd al gezegd; aan die arme God of Allah ligt het niet. Het zijn degenen die zich zogenaamd geroepen voelen om zijn Woord te moeten verkondigen. Daarnaast heb je ook die ellendige volgelingen die anderen via social media bestoken en hun quasi barmhartigheid jegens hun medemens willen bewijzen. DUIVELS, allemaal opdringerige DUIVELS. In de praktijk komt van hun vredelievendheid niets terecht en zijn het juist degenen die verdeeldheid zaaien.

  Volg de speaches van ome D tijdens de viering van revo-dey.
  In alle topics wordt gezinspeeld op verzoening; de houding die hij daarbij aanneemt is er een van vurige hoop dat e.e.a. gerealiseerd wordt. “Wan sani e borrel”; of woorden van gelijke strekking.

  T.a.v. Tjoerie, sorry Choennie, het volgende:
  Met uw toenadering naar De Duivel Beul torpedeert u eveneens het betoog van 8 december j.l. van uw ondergeschikte pater Toon waarin hij de moorden – gepleegd door deze zelfde Beul – sterk veroordeelde.
  Wellicht zal e.e.a. goed bedoeld zijn, houdt er wel rekening mee dat het ook een averechtse werking zou kunnen hebben.


  Maak melding

 12. @@@Ray
  Van een pater verwachten we juist dat hij de duivel uit ons midden gaat verdrijven en deze gaat juist samenwerken met de duivel!!Hey Choennie heeft de duivel jou ziel overgenomen??

  donderdag 2 maart 2017 om 00:45 uur.
  Law mang.
  Waarom zou een weldenkend mens een president, die tevens moordverdachte is, willen ontmoeten? Je stopt je hand toch ook niet willens en wetens in het hol van een tandeloze kapasi, omdat je van tevoren zeker weet dat je in datzelfde hol onherroepelijk door een makkaslang gebeten zal worden.

  donderdag 2 maart 2017 om 03:17 uur.
  Franchepane
  Waarom zou een weldenkend mens een bejaarde president, die tevens moordverdachte is, willen ontmoeten? Je stopt je hand toch ook niet willens en wetens in het hol van een tandeloze kapasi, omdat je van tevoren zeker weet dat je in datzelfde hol onherroepelijk door een makkaslang gebeten zal worden.

  donderdag 2 maart 2017 om 03:47 uur.
  Snel
  Choennie heeft uit de glas van DDB gedronken en daarmee de duivel toegelaten in zijn ziel.

  donderdag 2 maart 2017 om 06:28 uur.
  //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  Jullie PANNENKOEKEN,.willen chaos in SURINAME,dat is jullie doel,maar die ballon gaat ook BOSSEN.


  Maak melding

 13. Mi Gado,
  Jezus zal weder dalen om Choenie tot orde te roepen !!
  De laatste dag des oordeels is naderende !!
  Wat bezield deze bisschop ??
  Wil hij Sandew Hira overtroeven ??
  Wat een bezoedeling van zijn R.K-achterban !!


  Maak melding

 14. Prima werk bisschop Choeni !!! Goed vervolg op de “da dag van het gebed”
  Zolang u maar niet op de stoel van de rechter gaat zitten.

  Het gaat om Suriname; en het belang Suriname is veel groter dan de nietsnut Bouterse die het land al 37 jaar van de ene ellende naar de andere ellende leidt.

  Ik verwacht geen wonderen maar hoop dat uw invloed de spanningen in het land tussen pro en contra Bouterse kunnen verlagen en dat uiteindelijk gezond verstand zegeviert.


  Maak melding

 15. Ik kan tot op zekere hoogte vele commentaren best begrijpen.

  Maar heeft men eraan gedacht dat mgr Choennie nimmer uit eigen beweging naar Bouterse toe gestapt is.

  7maart aanstaande gaat het decembermoorden strafproces door in hogerberoep.

  Heeft U de raadsman van Bouterse een moment gehoord in een commentaar na de laatate zitting?

  Als men nou van bouterse houdt of niet de man heeft bewezen de sluwsre persoon te zijn die ons land ooit gekend heeft.

  Bouterse heeft de laatste strohalm aangegrepen,in een laatste poging om de rechterlijke macht te beinvloeden

  Ik wil er iets moois voor wedden dat,met medewerking van die andere sluwe rat herrenberg,de Monseignieur door Bouterse is uitgenodigd.

  Als hfd van de grootste religieuzeorganosatie kan Mgr Choennie het zich niet veroorloven om niet op de uitnodiging in te gaan.

  Van een samenwerking is er totaal geen sprake.

  Weest gerust,de regie is in handen van de Almachtige,


  Maak melding

 16. Bidden voor eerlijk proces Decembermoorden in Paramaribo.

  Dit vond op 9 februari 2017 plaats in de cathedraal, toen hoorde ik geen negatieve reacties.

  Waarom nu wel??


  Maak melding

 17. Zeg dat wel is zo’n man die graag in een jurk rond loopt. Zijn hele voorkomen is net als die paarse fractieleider deze twee moeten nog uit de kast komen. In praten en bewegen zijn ze op en top homo’s.Tesamen aanbidden ze nu samen met die meye de duivel.


  Maak melding

 18. Choennie moet niet kwalijk worden genomen voor zijn deze handeling.Hij is ook surinamer en die zijn onberekenbaar en kennen de kunst om van het ene op het ander moment 180 graden om te zwaaien.Voorbeelden ten overvloede.Het zit in onze gene en dat weet deze president en maakt er gebruik of je zou ook kunnen zeggen misbruik van.Op z,n surinaams gezegd heet dat saka saka mentaliteit.


  Maak melding

 19. Baboeram verloochent zijn broer en familie.
  Choenni verloochent zijn afkomst zijn geloof zijn arme herders en zijn meester. Zijn andere meester is de duivel geworden in levende lijve. Derde zgn geestelijke die deze duivel naar zijn broekspijpen laten dansen.


  Maak melding

 20. Didibri wil zoveel mogelijk mensenzielen meesleuren als hij gaat vallen in de paarse hel. Door een man is het gehel land en volk vervloekt, didibri en zijn na dedesma partin trawanten en oerdomme paarse zombies. Het ziet er paarsdonker uit voor allen die hun hoop vestigen op deze man, hier en in het hiernamaals.


  Maak melding

 21. Vraag me af, of dit bezoek van de bisschop en de handdruk met deze moordenaar die bloed aan zijn handen heeft, wel gewardeerd word door de nabestaanden.


  Maak melding

 22. Sinds wanneer gaat de kerk zich persoonlijk bemoeien met politiek?!
  Aan de nabestaanden doe ik het verzoek niet in de mooie woordjes van Choennie te trappen.Hij doet dit allemaal om de moordenaar van zijn geweten die aan hem knagen ,te bevrijden met zijn prietpraat..Hij doet dit niet in het belang van de slachtoffers.Zij willen geen vergiffenis voor hun moordenaar maar Straf,gerechtigheid!
  De kerk lijkt meer een plaats voor criminelen te worden met choennie als prediker!


  Maak melding

 23. misschien krijgt de rk kerk een vrijbrief om kinderen te verkrachten
  voor wat hoort wat of doet die pedofiele herder het voor het geld
  rk kerk is altijd fout geweest en altijd met dictators gewerkt
  what’s new


  Maak melding

 24. Het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie (OM) heeft aangetekend tegen de beslissing van de Krijgsraad van 30 januari 2017 om het 8 decemberstrafproces voort te zetten, zal op 7 maart worden behandeld. De Krijgsraad heeft op 30 januari beslist dat, ondanks het bevel van de president aan de procureur-generaal om het strafproces te beëindigen, deze gewoon voortgang moet vinden.

  De Krijgsraad heeft de auditeur-militair op 30 januari gevraagd zijn strafeis te houden, maar hij heeft uitstel gevraagd en gekregen tot 9 februari. Op de hervatte zitting op 9 februari bleek echter tot ieders verrassing, dat het Openbaar Ministerie van het uitstel gebruik heeft gemaakt om op grond van artikel 376 van het Wetboek van Strafvordering, hoger beroep aan te tekenen.

  Hugo Essed, procesgemachtigde van de nabestaanden van de slachtoffers van 8 december 1982, bevestigt vandaag, donderdag 2 maart 2017, op Starnieuws dat hem ook bekend is dat het hoger beroep op 7 maart zal aanvangen.

  Hij zegt geen idee te hebben of er meerdere zittingen gehouden zullen worden, maar hij verwacht dat er op korte termijn een beslissing wordt genomen. ‘Het Hof heeft in de 8 decemberprocessen reeds drie maal eerder beslissingen gegeven welke er steeds op neer kwamen dat de processen met voortvarendheid moesten worden voortgezet. Het is overigens meer dan evident dat artikel 376 niet van toepassing is op dit beroep. Wat ons betreft zien we dan ook geen andere uitslag, dan dat het Hof het hoger beroep verwerpt. Echter, we moeten ook voorbereid zijn op een andere beslissing.

  Geen wonder dat Choennie haast heeft.Aan de rechters van Suriname…jullie zijn alsnog de rechters alhoewel wij jullie niet vertrouwen ,,maar laat Choennie geen rechter spelen!!Hij hoort in de kerk thuis te prediken!!


  Maak melding

 25. Omzichtigheid en bekentenis, dat is wat hij Wilt. A no mi, Choennie….Choennie weet dat hij met een moordenaar te maken heeft. Het is nu effe afwachten wat hij voor 7 maart a.s uit zijn vieze hogehoef tovert.


  Maak melding

 26. Baja 22 karaat doet wonderen, ben bang dat Pater tjoenie binnenkort ook als Bakroeram te werk gaat.
  Dibrie klem wang domrie…………………………


  Maak melding

 27. kleine atheist,

  Bischop Choenie was even gaan onderzoeken of baas zijn “choenie” is besneden op zijn Joods of volgens de Islam en of hij nog rechtop kan staan !!


  Maak melding

 28. Ik denk niet dat al het hierboven geposte de opzet van Bischop Choennie is.Ik zou als ik de gelegenheid had ook in de ogen van dit mens willen kijken.En zijn reactie zien als ik hem aan wat tactische vragen onderwerp..Een man kan nog zo intelligent denken te zijn maar je kan de leugens aflezen door in zijn ogen te kijken.Niet voor niets is het de ‘mirror of the soul’.Hij denkt dat het de bisschop alleen te doen is om een verhaal..denk dat er meer speelt.Dhr.Choennie heeft ook zijn achterban denk niet dat hij als Geestelijke ze zal verloochenen.Bovendien moeten/worden alle stappen gecoordineerd en goed bevonden door het Vaticaan.Het is geen eenmans bedrijf.DDB heeft een groot intern probleem..en hij wenst de bevolking een slapeloze nacht?Zijn blik,zijn hele houding en voorkomen is een gebroken man die vast wil houden aan leugen en bedrog.Dat vergt heel veel van een mens en is hem aan te zien.Denk dat zijn prive ook niet veel soeps is met zoveel bagage.


  Maak melding

 29. Niemand denk aan landsbelang om naar een vredige oplossing toe te gaan. Pater Choennie heeft ons ook allemaal verrast. Tenminste heb ik respect voor het initiatief om pro en contra bij elkaar te brengen.

  De zogenaamde Pseudo Surinaamse deskundigen die allemaal vanuit een bepaalde negatieve stelling hun gall uitspuigen weten drommels goed dat de Surinamers zich bezig houden met de dagelijkse economie en hun gezinnen.

  Een advies aan die Pseudo deskundigen op deze forum; ” 2020 is over drie jaren, graag al die artsen & psychologen gereed houden ”

  De Surinaamse bevolking gaat weer op DDB stemmen want ze geloven in hem anders was heel het land op straat om te demonstreren. Die huichelaars van de oppositie lusten ze helemaal niet, vooral die Oranje Geldwolven.

  Bouterse is een leider. Leiders goed of slecht zijn moeilijk te verslaan. Kijk naar alle tv beelden als hij op straat loopt men durft niks te zeggen. Zelf Curtis met zo een hoge toon kon boe of bahh schreeuwen.

  In een andere land moest zo een leider rennen voor zijn eigen leven !!!!

  Dus mensen het komt altijd goed met SU in goede of slechte tijden.

  PS vraag het aan alle migranten( Haitianen, Guyanzen, Chinezen, Phillipijnen, Brazilianen,etc etc ) of het slecht gaat. Ik weet 100% zeker dat hun response gaat zijn Surinam is a Paradijs !!!

  Sranang mans minder facebook ( top 3 ) en klagen, en meer produceren.


  Maak melding

 30. Zo zo wannabee wit mang ,luilakken,neusvreters,het gt om Suriname,al het mogelijke moet worden gedaan,om het land niet te laten exploderen,wat de hersenloze die door haat verblind zijn nog niet door hebben,is dat groepen zich stiekem aan het bewapenen zijn,en degenen die het hoogste woord hier hebben en hun soort genoten het meeste gevaar oplopen,dus wees Choennie dankbaar,dat hij de boel aan het sussen is,want geloof mij velen willen op jullie hoofd schijten o.a raytje,en de zogenaamde waffelaars,be cool houtluizen,en oorwurmen,en poepvliegen


  Maak melding

 31. Volgens berichten is Bouterse helemaal van slag na de ontmoeting met Choennie. Hij schijnt gezegd te hebben ‘fa a kang tak wang koehlie dé Bisschop. Mie no kang briebie a sanie diesie. Sang ding koehlie ei doe!?”.


  Maak melding

 32. Het gaat niet om een koelie, het gaat om een geloof. Waar blijft de vertegenwoordiging van de Islam, Hindoe, Joods en Winti geloof of bestaat Suriname alleen uit katholieken. Als het om nationaal belang gaat dat dient men ook rekening te houden met het multiculturele karakter van dr surinaamse samenleving. Choennie is in de kaart gespeeld door boeler Sandew Hira….Bouterse laat merken dat hij tot nu toe niks begrepen heeft van Suriname en de Surinaamse samenleving.


  Maak melding

 33. Wat in het bloed zit blijft tot je dood in je body , en wat je heb gedaan ook , alleen voor god aangezicht gaat dit recht komen toon nu een man met ballen en ja voor het hekje staan , dan ben je een man in gods ogen . waar heid maak vrij . kabouterje .


  Maak melding

 34. A saka saka heeft zijn tong al laten zien. Hij wil dat het 8 decemberproces door moet gaan, maar dat het problematisch wordt als er een veroordeling volgt….zo dom schat hij Su in. We gaan als bevolkingsgroepen elkaar uitmoorden, dat is wat hij suggereert. Nee, hij gaat zijn trawanten en die van zijn zoon aan het werk zetten, zodat het op een clash tussen bevolkingsgroepen gaat lijken….alles is al geregisseerd…nu moet het maar komen, hij heeft immers niks te verliezen…geld zat om te vluchten naar een of andere zwarte land.


  Maak melding

 35. Over welk zwarte land praat j mokro,er zijn zoveel landen die de Europeanen als zwart bestempelen,Afrika bv,maar ook de negers in lange rokken bv Saoedi Arabië ,India is ook 99% zwart en de 1% die vroeger uit Perzië kwamen,die beschaving brachten naar India ,wees een beetje duidelijker aub,in Suriname juichen wij het initiatief van de bisschop toe,die eindelijk het licht heeft gezien,denk erom Gods molen draait of maalt langzaam


  Maak melding

 36. @Warboel

  Volgens berichten is Bouterse helemaal van slag na de ontmoeting met Choennie. Hij schijnt gezegd te hebben ‘fa a kang tak wang koehlie dé Bisschop. Mie no kang briebie a sanie diesie. Sang ding koehlie ei doe!?”.

  Foe Boel Joe Mars.


  Maak melding

 37. @Habihomosapiens; of een marron die voorganger(Imam) wordt. Everything is possible in Suriname, behalve een massamoordenaar, drugsdealer, pornoventer en kinderverkrachter berechten.


  Maak melding

 38. Geloven heulen altijd met de machthebbers, tot ze merken dat zij de macht kwijt raken en dan overlopen naar de nieuwe machthebbers. Zo blijven ze altijd een vinger in de pap houden en het volk onderdrukken.


  Maak melding

 39. @Choennie; Afrika is geen land. Choennie’s inmenging is een offensief om het volk bij zijn beoordeling te betrekken of dat deel van de bevolking dat Choennie vertegenwoordigd. Choennie stelt in dit proces niets voor…de uitspraak van de rechtbank is doorslaggevend. Hoe er dan gehandeld zal worden, zal tegelijkertijd aangeven of we een rechtstaat of machtstaat zijn. Wat moet die mpp nu met de gelovige, eerst hem belachlijk maken en nu om zijn eigen hachje te redden aanhaken bij het zogeheten verzoening.


  Maak melding

 40. Ik moet even kwijt , dat boetedoening een stap is die volgt op berouw. Denk maar aan Zacheus. Door vergeving ontstond berouw en kon hij overgaan tot boetedoening. God vergeeft als hij jou hartestoestand kent. Boete voor het geen verkeerd gedaan is is niet uit te wissen in het leven hier op aard. Daarom heeft God instituten in gesteld zoals rechterlijke macht.Day God het jou niet meer aanrekend is een ander verhaal. Dat heeft te maken met jou relatie tot de Heer en het eeuwig leven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.