Bedrijfsleven Suriname verrast met hogere waterrekening

21

PARAMARIBO, 1 mrt – Het bedrijfsleven voelt zich overrompeld. Zonder overleg vooraf is de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, SWM, overgegaan tot het verhogen van de tarieven voor drinkwater. De verhoging geldt voor ongeveer honderd bedrijven. Die zullen veertig procent meer moeten betalen.

Volgens SWM gaat het om een ‘minimale’ aanpassing. “Deze aanpassing zal de kostprijs van de productie van de bedrijven nauwelijks beïnvloeden. Voor de SWM betekent het een kleine verbetering van haar financiële positie, waardoor ze beter in staat zal zijn om de watervoorziening te blijven garanderen”, meldt het bedrijf in een advertentie. De maatregel volgt op het stopzetten van overheidssubsidies.

Volgens SWM zijn er bedrijven die tot een miljoen liter water per maand verbruiken. Tegen het oude tarief is de waterleverantie bijna gratis. “Het is tijd dat de SWM ook haar deel binnenhaalt”, zegt SWM-topman Marlon Oosterling tegenover de Ware Tijd. Huishoudens hebben niet meer te vrezen dan misschien een verhoging van consumptieproducten. Bedrijven hadden tenmiste overleg vooraf verwacht.


21 REACTIES

 1. Voor de SWM betekent het een kleine verbetering van haar financiële positie!!
  m.a.w. de consumenten mogen zich krom betalen!!! Ach ja!! het is bekend in Suriname!! de arme burgers hun dood de overheids zijn brood!!!


  Maak melding

 2. De militair Marlon zal op militaire revo wijze samen met de baas der misdaad zorgen voor veel paarse koppijn kommer en kwel onder die oerdomme paarse zakenlui. Ook het zwaar beroofd volk krijgt te maken met nog meer verhogingen en verdere devaluatie van de srd. Wo ka.


  Maak melding

 3. 40% is minimaal…..Poging om stilletjes geld binnen te halen. Van te voren aankondigen of mededelen is misschien aanlopen tegen weerstand!!! Dus maar verrassen……


  Maak melding

 4. Mr is togh goed in ned bet we ook keihard water en electra .
  Sur mensen zyn verwen.ze moetn bet wat ze ook gebruikn
  In ned bet we alles


  Maak melding

 5. @Hermien
  Wij hebben het over Suriname waar een crimineel het voor het zeggen heeft en ons land gedoemd is.In Ned moet je allerlei belastingen betalen em bij wet is het zo geregeld dat je aan het einde van de maand niks te klagen hebt.Nu moet je Sur niet met Ned gaan vergelijken.Daar zijn de voorzieningen 1000x beter en ik durf te wedden dat jij Nederland nooit zal opgeven om dan in Suriname te komen wonen!


  Maak melding

 6. Het heeft wel lang geduurd,maar deze nep ondernemers die alles wat ze gebruiken om hun onderneming draaiende houden diep in de buidel moeten tasten voor hun rotzooi uit het buitenland,daar zijn zij wel bereid keiharde dollars voor neer te tellen,en niet bereid zijn om 2cent vr een liter water te betalen uit eigen bodem,ik denk dat het tijd wordt ze uit het land te trappen,deze aasgieren willen alleen vette winsten maken ten nadele het Surinaamse volk ,en vr een dubbeltje op de eerste rij willen zitten ,ze moeten het water nog meer verhogen,ze importeren toch alles, SWM draai de kraan dicht,laten ze het water wat ze nodig hebben ook importeren,wedden dat het gekwakt gelijk ophoudt


  Maak melding

 7. Machthebbers beschouwen de staatsbedrijven als MELKKOE en geven aan dat zij GELD mogen onttrekken aan deze bedrijven ! Zie wat er met oa Staatsolie is gebeurd !

  Het financiele en economische Wanbeleid moet stoppen !
  Anders verdwijnt alle geld in een Bodemloze onproductieve put (de staatskas)!

  Productie is GEDAALD , Jaarinflatie is volgens statistiekbureau : MEER DAN 50 % !

  Het faillissement van Sranan wordt steeds openlijker gevoeld door het volk !
  Verzwijgen financiele ramp, wordt steeds moeilijker !


  Maak melding

 8. Bouta voor zijn leven President van Suriname !!
  Maghabe heeft de 92 gehaald : Bouta e-go voor 100. !!Niemand is in staat hem weg te halen als President “vader des vaderland” !!
  Dat is intussen bewezen !!
  Kijk maar naar zijn “aanbidder @ Hage Moete” !!


  Maak melding

 9. Het zijn bedrijven die het water voor minder dan de kostprijs kregen, en zelfs minder betaalden dan de gewone burgers.
  Met deze verhoging betalen ze waarschijnlijk nog steeds beneden de kostprijs, en ook nog minder dan jij, en ik…
  Het gaat hier ook om bedrijven die water als natuurlijke hulpbron gebruiken, dus je moet denken aan de water botling bedrijven, die het wat bijna gratis krijgen , en vervolgens botlen, en voor het honderdvoudige verkopen aan hun klanten… waarom kunnen ze niet zelf bronnen zoeken, en zelf hun water naar boven pompen, en aan de man brengen? Waarom moet de staat altijd geparasiteerd worden ?


  Maak melding

 10. Zonder overleg. Had het dan wat uitgemaakt als het met overleg was gegaan indien het resultaat hetzelfde zou zijn?
  Bedrijven kunnen beter regenwater opvangen en gebruiken.


  Maak melding

 11. Forum lid Haghe Moeten heeft gelijk; het is schandalig wat deze ondernemers betaalden/moeten betalen voor een liter water als grondstof ( voorheen minder dan srd 1 cent tegen srd 2 cent nu) terwijl het eindproduct ‘mineraalwater’ per flesje van 250 ml verkocht wordt voor srd 1,50. Deze ondernemers hebben na een minimale bewerking (of niet) het normale leidingwater ‘veranderd’ in ‘mineraalwater uit Amazone bronnen’. Zo bekeken zou het nog steeds billijk zijn als de SWM de prijs veel meer had verhoogd. En de ondernemers zouden nog steeds geen redenen moeten hebben om de prijs van een flesje water te verhogen voor de consument.


  Maak melding

 12. Suriname wil al een poos drinkwater exporteren naar Afrika en de Caraïbische eilanden.
  Wel, als het buitenland 200% meer gaat betalen dan onze ondernemers nu moeten betalen, dan kunnen we het water net zo goed rustig naar zee laten stromen.


  Maak melding

 13. @Srafu, je hebt gelijk en het probleem van Telesur is nog steeds niet opgelost, omdat men niet weet waar een deel van dat geld naar toe gaat.

  @Salamander, je hebt gelijk, er is een begroting voor 17 ministeries vastgelegd, maar nu is een ministerie eruit geschopt, wat gebeurd nu met dat geld van deze ministerie??? Men heeft nog steeds geen antwoord hierop kunnen geven.

  =De grootste verkwanselaars die het land verzieken en hun zakken vullen zijn Bouterse, vrienden, familieleden en een paar “”kontelikkers” en de rest van het volk mag stikken.


  Maak melding

 14. Tjah… de schulden bij met name IMF en andere instanties moeten worden terug betaald.
  Het hele Surinaamse volk (op 0,02% na) is in letterlijke zin het kind van de rekening…..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.