vrijdag, juni 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse economie minder kredietwaardig bij Fitch

Surinaamse economie minder kredietwaardig bij Fitch

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 feb – Fitch Ratings heeft Suriname als minder kredietwaardig beoordeeld. De Surinaamse economie met toekomstperspectieven blijkt volgens de kredietbeoordelaar goed voor een B-. Nog vorig jaar haalde Suriname een B+. De slechtere financiële positie van de overheid geldt als voorname reden. De vooruitzichten van de Surinaamse economie blijven ‘negatief’.

De oude waardering van B+ is nu B- voor staatsobligaties in vreemde valuta. De waardering voor kortetermijnschulden in vreemde valuta en de Surinaamse dollar blijft op B. Fitch noemt als reden ook de economische onrust vanwege lage prijzen voor exportgrondstoffen. De inflatie is toegenomen tot ruim vijftig procent. De toekomst ziet er niet rooskleurig uit, ook door armzalig begrotingsbeleid.

Leningen worden duurder voor Suriname. Dit is bepaalde geen goed nieuws in een tijd waarin de regering het wat haar inkomen betreft, voor een belangrijk deel moet hebben van buitenlandse leningen. De oppositie heeft er vaker op gewezen dat het leningenbeleid funest is voor de economie, ook omdat de regering haar uitgaven nauwelijks of niet beperkt. Fitch geeft ook een mindere waardering voor Surinaamse staatsobligaties.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

19 REACTIES
 1. Het was natuurlijk al lang bekend dat de Surinaamse economie er slecht voor staat, mede dank zij het beleid van de NDP. De vraag is, weet de oppositie hoe het wel moet?
  Wat zijn hun plannen? Of beperkt men zich tot roepen dat de coalitie alles fout doet?

  Wil het met Suriname weer de goede kant op gaan dan zal men aan het werk moeten en dan zal men toch de juiste plannen en ideeën moeten hebben. Als die niet van de huidige regering komen dan moeten ze van anderen komen.

  Waar blijven ze? Met op alleen maar op elkaar schelden kom je nergens!


  Maak melding
 2. De nawerking van het El Vene beleid is nu absoluut uitgewerkt.Deze pres.heeft zes jaren nodig gehad om het goede werk van El Vene teniet te doen.
  Uit de nodige werktijd [afbraak] van deze pres.blijkt welke stevige fundering El Vene gelegd had voor een goede toekomst voor Sur.


  Maak melding
 3. Cijfertjes en geleuter van een instituut waar de blanken met de scepter zwaaien. Geloofwaardig allerminst. Jarenlang hebben deze klootzakken de zwarte bevolking onderdrukt. Ze hebben hun streken niet verleerd.


  Maak melding
 4. @Parbo, jou baas Bouterse heeft altijd achter de schermen met de blanken gewerkt.
  Waar bleven zijn woorden::we kunnen het zelfs en hebben de blanken uit Nederland niet nodig!!!!!

  Mensen die niet goed geschoold zijn en aan de macht komen zal het altijd verkeerd lopen. Zie nu wat onder Bouterse gebeurd.

  De economie zou verder groeien schreeuwden ze met z’n allen, helaas zie nu weer wat er aan de hand is.


  Maak melding
 5. 24-02-2017

  Dat de surinaamse economie er slechts voor staat is triest. Ik zie liever dat Suriname vanuit een B- / B+ naar een A of triple A status gaat. Is de hoogste waardering van Fitch volgens mij. Maar hiervoor zullen zij dan heel hard moeten samenwerken ipv inderdaad een vinger naar elkaar te wijzen en elkaar te schelden. Een goede samenwerking is hier van essentieel belang. En zo ook de gunfactor.

  Ik zit mij ook af te vragen waar de Boekhouders van Suriname zijn? De grote economen. Zij die economie gestudeerd hebben moeten het toch beter weten? Ieder mens weet,dat als je teveel uitgeeft en minder binnen krijgt, je op gegeven moment failliet raakt. Hierdoor houd je niets meer over in Kas. Zou het niet beter zijn voor Suriname om van europa durven af te kijken? Bijvoorbeeld van Nederland? Want van elkaar af kijken waar de economie goed draait doen de europese landen ook. De vraag van “Hoe doen de europese landen waar de economie goed in de lift zit dat?”wordt altijd gesteld. Miscchien is het nou tijd dat Surname zich deze vraag ook gaat stellen.

  Om een paar voorbeelden te noemen, zou Suriname zijn overheidsinkomsten in dit geval de belastingen moeten aanpakken. Dit kan suriname miljarden opleveren. Om te beginnen meer belastingen doorvoeren. Voorbeeld. Inkomstenbelasting en loonbelasting (zijn er wellicht al),waterschapsbelasting, wegenbelasting, omzetbelasting, hondenbelasting, afvalstoffenheffingen, parkeerbelasting, onroerende-zaakbelasting zo zijn er tal van soorten belastingen die de staat van Suriname zou kunnen doorvoeren. Dit zijn zaken die de economen en de minister van Financiën en zijn of haar secretaris moet weten.

  Bovendien kunnen er veel meer banen komen in Surname.
  Zij kunnen de Suriname en overige rivieren bijvoorbeeld schoonmaken. Want bij eb is het een bende die het water achterlaat. Het is geen gezicht. In de regenseizoen zijn de rioleringen continu verstopt, en dit niet alleen in de stad, maar ook in de wijken en daarbuiten dat is te zien aan de overstromingen die het land teistert.

  Men moet gaan werken aan oplossingen, door bijvoorbeeld veel meer banen te creëren. En de overheidsinkomsten jaarlijks te verhogen. Verder is het ook zaak dat men het onderwijs op hoger niveau brengt. De gezondheidszorg en de sociale maatschappelijke omstandigheden respectievelijk te versoepelen en te verbeteren. Ook zou men erover kunnen nadenken om de pensioen leeftijd omhoog bij te stellen.

  Zo zijn er tal van ideëen om de economie van Suriname uit zijn diepe dal te verhelpen.

  Dit was mijn bijdrage en hoop hierop positieve reacties te krijgen. Want met negativiteit komen wij nergens, maar raken wij dieper in de put. Laten wij positief zijn over Suriname en mee helpen denken.


  Maak melding
 6. @Georgette Molijn, ik ben het eens met jou mening en vooral het laatste stukje over positief zijn.

  Wel, ik kan jou vertellen dat er wel economen in Suriname zijn die wel een bijdrage willen leveren aan Suriname. Velen van hen zijn ook kritisch naar het beleid van Bouterse, maar deze economen zijn vaak aan een kant gezet en men wil niets van ze horen. Waarom, omdat ze kritisch zijn tegen Bouterse.

  Ik moet zeggen dat het niet alleen om economen gaat, maar velen die deskundig zijn in hun vakgebied proberen wat, maar steeds weer merk je dat dit niet wordt geaccepteerd.

  Kijk maar naar al die resuffeling onder Bouterse die de Staat enorm veel geld kost. Na een jaar je diensten te hebben bewezen ontvang je tot je graf een directeur salaris en je hele gezin krijgt de beste zorg en maakt gebruik van alle voorzieningen.
  En men kan de leerkrachten niet eens verhoging geven, dit terwijl zij velen taken hebben op school. De leerkrachten zijn:::vader, moeder, opvoeders, psychologen en nog veel meer voor al die kinderen.

  Ik heb veel mogen meemaken toen ik een paar maanden in Suriname was en het is in en in triest wat je ziet en hoort. Daarom blijf ik erbij dat Bouterse de vloek is van Suriname.


  Maak melding
 7. @ Georgette Molijn

  als jij mensen in de straten van Paramaribo zou vragen naar hun mening omtrent jou reactie, zou jij een en al lof oogsten.

  Quote; ” Dat de Surinaamse economie er slecht voor staat is triest ”
  Wat is de oorzaak ?

  Mijn vraag is ; noem mij een NDP- periode of NDP- getinte periode waarin de Surinaamse economie NIET TRIEST was of NIET TRIEST er uit heeft gezien ???
  ( ik ben GÉÉN econoom )
  Let op ! Het begin van 2010 met een VOLLE knip achtergelaten door ” El Vene en het GOUDEN DUO, Telting en Hildenberg telt niet.

  p.s. een bekende uitdrukking luidt; ” een ezel stoot zich NIET twee keer aan de zelfde steen ” !

  Trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding
 8. @Geogette Molijn, weet je eigenlijk wat het gemiddelde salaris is van de mensen in Suriname……??? Kennelijk niet……..gezien de vele belastingen die jij hier opsomt…..!!!….Voor jou info…..een Leraar zit misschien omgerekend op 250 euro……..hoeveel extra belasting kan je daarmee betalen….?????


  Maak melding
 9. @Georgette Molijn: Het probleem van Suriname is niet dat er te weinig belasting betaald wordt maar dat het land te weinig exportwaardige producten genereert.

  Vrijwel alles wat de Surinamer nodig heeft moet van buiten komen en betaald worden met buitenlandse valuta en als je als land vrijwel niets te bieden hebt om die te verdienen dan heb je die niet en ben je dus een arm land.

  Suriname is niet in staat hoogwaardige industrie op te zetten en vanwege de instabiele politieke situatie wil niemand van buiten in Suriname investeren. Het enige dat overblijft is uitgaan van wat er is en dat zijn de natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen.

  Wat men op dit moment doet is die grondstoffen en producten van de natuur in ruwe vorm laten weghalen door buitenlandse ondernemingen tegen te lage vergoedingen.
  Is men incompetent of is er corruptie in het spel als dit soort onvoordelige overeenkomsten worden afgesloten?

  Men zal gewoon aan het werk moeten. Projecten opzetten, corruptie aanpakken en slechte overeenkomsten aanpassen.
  Als Suriname iets van Nederland kan leren dan is het dat je alleen met hard werken en voldoende hoge productiviteit welvaart en welzijn kan bereiken.
  Dat is de boodschap die de oppositie moet communiceren als de coalitie de kop in het zand steekt.


  Maak melding
 10. @Hans

  Ik kan het helemaal vinden met je stelling..oppositie leden die zwijgen denken alleen maar aannhun eigen gevulde beurs…ze zijn net zo strafbaar als Paars…


  Maak melding
 11. “Hans van den Broek
  @Georgette Molijn: Het probleem van Suriname is niet dat er te weinig belasting betaald…..”

  Hans, het probleem c.q. oplossing is veel simpeler dan menigeen denkt en zit in het feit dat de gemiddelde Surinamer met een beetje politieke macht, alles wat los en vast is steelt…de één iets meer dan de ander. De welbekende overtreffende trap…


  Maak melding
 12. wat Papa Doc voor Haiti, en Maduro voor Venezuela waren dat is Bouterse voor Suriname, destroyers perfect om dit soort landen door wanbeleid en pure diefstal vakkundig naar de kloten te helpen, en dan lopen er ook nog van die paarse klootzakken als een Parbo en een Paraman die vanachter hun toetsenbord anderen lekker anoniem verdacht maken van allerlei vunzigheid, de lafaards, deze crimineel verdedigen en adoreren, te triest voor woorden


  Maak melding
 13. Molijn please hou toch op met die onzin die mensen in Su met hun krakkemikkige salaris kunnen nauwelijks uit komen en dan nog belasting gaan betalen? is vragen om nog meer ellende in het land, levens middelen zijn zo spectaculair duur en het leven word steeds duurder en duurder. Ze moeten helemaal niet naar die Europese landen kijken want die landen zijn zo rijk dat ze zelf niet weten dat ze zo rijk zijn. El Vene heeft toch veel stabilisatie gebracht in het land wat heeft de huidige pleshidant gedaan alles in een paar jaren te niet gedaan een en al triest en Suri’s willen niets weten van hoog opgeleiden die het land willen helpen. Weet je wat ze zeggen ga weg met je Nederlandse rotzooi op rotten vergeet het maar het gaat niet gebeuren.


  Maak melding
 14. Het is nog positief, die B-. De werkelijke toestand is Z-.
  Suriname heeft niks, echt niks. Er is geen maakindustrie, de landbouw kwakkelt, chinezen kopen alles goedkoop op, leninge worden steeds moeilijker verkrijgbaar of tegen heel zware condities, de bevolking is te laag geschoold, corruptie is de nationale hobby.
  Hoe krijg je zo’n land aan de praat? God knows, or perhaps he too has no clue.


  Maak melding
 15. 25 februari 2017

  Beste mensen!
  Ik geloof er stellig in dat het goed zal/kan komen met Su. Maar…..dan moet men durven om hervormingen te kunnen doorvoeren. Ook als dit ten kostte gaat van anderen in een positive zin. Dit om later de vruchten van te kunnen plukken. Denk aan de broekriem strak trekken. Ook moet in de regering geen sprake zijn van Eigenbelang, maar veel meer van Staatsbelang en dit moet duidelijk naar voren komen door bijvoorbeeld onderstaande hervormingen inderdaad durven door te voeren.

  Een aantal hervormingen te noemen op het gebied van:

  1) De wet- en regelgeving.
  Het jaarlijks schrijven van nieuwe wetten en regels, die logisch, streng, geoorloofd zijn en daarmee het land inderdaad vooruit kunnen brengen. Voorbeeld een wetsartikel waarin duidelijk staat, dat elk democratisch gekozen regering slechts 2 termijnen zou moeten kunnen regeren. (zoals Amerika dat heeft). Als dit wetsartikel zijn intrede doet , zullen wij zien dat het su parlement met de tijd meegaat en dat hoogopgeleide jongeren met politieke ambities hierdoor ook wel een kans krijgen in de regering.

  2) De belastingstelsel.
  De belastingstelsel in Su aanpassen naar de huidige tijd. Dit bijvoorbeeld te verdelen in boxen met elk hun eigen tarief.Ik ben ervan overtuigd dat de opbrengst hiermee in de miljarden kan lopen, als men dit stelsel goed op orde heeft.
  Kijk bijvoorbeeld naar de inkomstenbelasting. Deze belasting alleen al, zou genoeg kunnen opbrengen. Dan moet hier heel breed worden gedacht. Het moet zo zijn dat iedere surinamer ongeacht belastingplichtig moet worden gesteld.Dit vanaf de geboorte al. Dit zou al een hoofdregel moeten zijn. En dan verder uitstippelen….

  3) De pensioen en AOW leeftijden .
  De werkende su’ers gaan té vroeg met pensioen in sommige sectoren. Ik zou zeggen werk gewoon door tot ongeveer je 65 ste en of 67ste, mits je niet een té zwaar beroep uitoefend.

  4)Groot grondbezitters (ministerie ROGB)
  De hectare gronden in su moeten niet aan derden worden verkocht. De overheid moet hier de touwtjes in handen hebben. Eigenaar blijven van deze gronden. Hierop deegdelijke huurwoningen en koopwoningen laten bouwen door bonafide projectontwikkelaars. Hierbij is een goede samenwerking met het ministerie van volkshuisvesting van essentieel belang als het gaat om het registreren van woningzoekenden. Men kan er ook aan denken om diverse woningcorporaties in het leven te roepen. Jongeren vanaf hun 18e jaar informeren dat zij vanaf deze leeftijd, zich reeds kunnen registreren voor een woning in bijvoorbeeld de sociale sector. Ga zo maar door…..

  5) Het onderwijs
  Dit systeem moet écht worden vernieuwd. Desnoods naar nederlandse maatstaven. Uitbreiden naar meerdere niveau’s en richtingen die voor de leerlingen duidelijk zijn wat voor beroep zij later in de maatschappij kunnen uitoefenen, wanneer zij hun keuze hebben gemaakt. Zij zijn trouwens de toekomst van morgen.

  6)Werkgelegenheid.
  Een uitbreiding hiervan. Dit heeft weer te maken met punt 5.
  Er kan genoeg werk in suriname worden gecreëerd. Steeds weer nieuwe banen bedenken zou een oplossing kunnen zijn.

  Su hoeft niet in het isolement van ontwikkelingsland te blijven en steeds maar zeggen dat de economie in su niet goed draait of dat su niets meer heeft. Onzin….! En daarom ben ik het eens met de argumenten van Hans van den Broek (dd 24 februari 2017).
  Men moet harder, langer en anders gaan werken en veel doen aan onder andere scholing en bijscholing. En niet te vergeten het analfabetisme in su aanpakken door deze mensen ook te scholen.

  En aan Begiemang wil ik zeggen have believe and always remember this! think and stay positive. De argumenten die je aanhaalt zijn punten waarvan ik zeg…. dat er iets aan de belastingstelsel moet worden gedaan. En dat niet alleen…. ook andere zaken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES