Surinaams milieubeleid is water naar zee dragen

31
Red de zeeschildpadden te Braamspunt

PARAMARIBO, 20 feb – Het is water naar zee dragen. Het model van zandafgraven en bescherming van zeeschildpadden op het strand te Braamspunt, dat de regering Bouterse voorstaat, is dat en niets anders. Dit stelt professor Sewnath Naipal van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Eerst wordt het zandafgraven stopgezet. Om kort daarna weer toestemming te geven.

Het is ondoordacht en visieloos. “Als je de cijfers en feiten, die er al zijn, op een rij zet, is het niet zo moeilijk om achter de gevolgen te komen. Verdwijnt dit strand vroegtijdig, dan hebben we over een paar jaar een behoorlijke dam nodig om niet alleen de kust, maar ook Weg naar Zee en Paramaribo te beschermen”, zegt Naipal tegenover de Ware Tijd. De regering vindt economische belangen even belangrijk.

Volgens minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen is het de kunst een juiste balans te vinden. Maar daar is nu niets van te merken. Het is nog gevaarlijk ook en vooral dom. “De kraamkamerfunctie wordt vernietigd, de condities voor een normale vispopulatie verdwijnen en de natuurlijke oeverbescherming wordt ongedaan gemaakt”, aldus Naipal. In andere delen van Suriname gaat al land verloren door dom beleid.


31 REACTIES

 1. Een beschermd gebied als Brownsberg heeft Dompig aan de porknokkers gegeven.Intussen is van de Berg maar wat resten over.De goudzoekers hebben de berg in kortste keren gemold.
  Dat noemt de regering natuur bescherming.


  Maak melding

 2. Die visieloze bandieten van de paarse roversclub leven op de dag van vandaag, en al die 4 ondernemers die zich daar bezig houden met zandafgravingen zijn Ndpers, de naam van Bouterse en Moene, zijn 2 van die namen van de 4,die rond cirkelen, en die marjonet van Dodson, laat zich hiervoor gebruiken,en durft niet aan te geven, waarom die zandafgravingen weer plaats vinden, en wie die 4 ondernemers zijn, bang voor zijn positie, heeft zogenaamd moraal,net als zijn voorzitter Breeveld, maar wel met een boevenpartij samenwerken, hopelijk worden deze gasten in 2020 goed afgestraft.


  Maak melding

 3. Het hele Beleid van de KUMA ADMINISTRATIE is ONDOORDACHT en VISIELOOS. Het WANBELEID is DESASTREUS voor de samenleving.

  KUMA voert een CORRUPTIE FACILITEREND Beleid wat geleid heeft tot een koers van 1:7,50 voor een USD.

  Wie kan zich nog het TRAM/TREINPROJECT herinneren? Dit heeft enkele miljoenen Euro`s gekost aan CONSULTANCY?

  Ditzelfde Modus Operandi heeft KUMAKOISI steeds toegepast om geld te maken? Het WANICA ZIEKENHUIS is ook zo een Schoolvoorbeeld hoe de samenleving is BEDONDERD?

  IK WIL HET NIETS EENS HEBBEN OVER DE NASCHOOLSE OPVANG en het SCHOOLBOEKENPROJECT?

  Vanaf Dag1 wist ik dat die Zogenaamde A-Sociale wetten op een DECEPTIE zouden uitlopen? Betalingen die uitblijven etc.etc.?

  KUMA heeft laten zien hoe je een land binnen No Time kapot maakt:

  BEZUINIGINGEN OP ZIJN PLEE-KABINET ZAL HIJ NEVER, NOOIT, NUNCA doorvoeren?

  Waarom zou KUMA BEZUINIGEN op Stevie Wonder, Bimbo, Ramon of Inke en Peggy?


  Maak melding

 4. Hoe waar dit allemaal! Probeer het “dumbo” Dodson maar wijs te maken, al zal dat wishfull thinking zijn van deze marionet die zich gewillig laat bespelen door puppeteer DDB


  Maak melding

 5. Ja, maar de Nationale Destructieve Partij is democratisch gekozen. Het volk heeft een leider nodig. Al maakt deze leider Suriname kapot. Als het volk maar geleid wordt. Die bakra baasie heeft dan toch gelijk. Het volk bewijst in ieder geval niet het tegendeel. Sterker nog deze regering laat zien dat het volk gewoon echt dom is.


  Maak melding

 6. Tja, wat kan je verwachten van de dombo’s en de boevenbendes!!!

  Dom, dommer, Domst!!

  Het enige wat zij goed kunnen, is het naar de klote verhelpen!!!


  Maak melding

 7. Is voor niks zorgen maken. Over 3 jaar dan zal alle zee en rivier goed uitdrogen doordat de zon gaat meer hitte geven. Water verdampt en doordat heeft de ozonlaag gat, water gaat ook verdampen en in ruimte komen. Op aarde ontstaan tekort aan water. Mensen gaan uitdrogen en uitmergelen. Groot gebrek aan water. Overal ga je zien dierenlijken. Veel mensen gaan dood door stank en bacterie. Wordt een grote ellende op aarde. Vooral in die grote steden, je gaat zieen hoe die mensen gaan elkaar afmaken. Veel mensen gaan ondergrond leven, omdat daar is koeler.


  Maak melding

 8. De Nationale Dieren Partij en milieu beleid. Wanneer komt dit op Comedy Central? Zogenaamd houden ze van Suriname.

  Wel hun slogan is ‘Eigen Portemonnee Eerst; dan van mijn familie, dan van mijn vrienden.


  Maak melding

 9. Is het echt zo, dat de bevolking nog drie jaar moet wachten voordat de Nationale Destructieve Partij de wacht wordt aangezegd of is men te laf om massaal de straat op te gaan om het mandaat terug te vragen. Wat weerhoudt de bevolking om de stap te nemen?


  Maak melding

 10. Ze boren alles aan waarmee ze wat geld kunnen verdienen.
  Straks gaan ze de marronvrouwen gebruiken als broedmachines om hun kinderen als slaafjes te kunnen verkopen. Als het maar geld oplevert. Hoeveel geld moet een mens nou hebben?
  God heeft de mens een maag gegeven, zoveel moet je eten en niet meer, want dan gaat de maag beginnen te protesteren.
  Maar helaas heeft hij geen rem ingebouwd op z’n hebzucht. De gevolgen zien we dagelijks, overal op de wereld.


  Maak melding

 11. Dodson heeft zeker geld gezien..dus graven maar.
  Dodson en gevolg hebben geen verstand van zaken ,,ze weten niet eens over de nadelen van hun handelen…voordelen zal het zeker niet zijn …ze doen alles voor geld!Dat alleen telt voor Dodson en gevolg


  Maak melding

 12. Parababwebo – De Suribabwaanse president Didibri Dictator heeft gezegd dat zijn partij nationale Dieven partij en het oerdom paars volk geen geschikte vervanger kent voor hem voor de verkiezingen in 2020.
  “Ze willen dat ik mij verkiesbaar stel tijdens de verkiezingen. Ze willen mij voor alle verkiezingen overal in de partij hebben”, aldus Didibri.
  “De meerderheid van een der domste volken op deze planeet vindt dat er geen vervanger is, niemand die zo wordt geaccepteerd als ik”, aldus de president. Didibrie Dictator noemt zichzelf als criteria voor een andere kandidaat. Didibrie is sinds 1980 aan de macht in het land. Zijn partij verkoos hem eerder al tot kandidaat voor de volgende presidentsverkiezingen in 2015.
  ” Didibrie Dictator moet voor eeuwig regeren”, zongen en krijsten zijn oerdom paars debiele aanhangers in mei 2015, op de paarse berm der misdadigers. De zittende president riep in zijn toespraak op de interne partijenstrijd over een eventuele opvolger te staken. WO ka hahaha als het oerdom paars volk blijft krijsen soso lobi didibrie.


  Maak melding

 13. Mense, misgien een arm lant kan niet sorge voor mieljeu. Reike lant kan wel sorge, want se hebbe gelt en deskundige. In Surinaam is maar 1 deskundige, maar hei heef niet gelt.
  In Surinaam, iedereen bang dat als graai hei niet self, dang ander gaat so hart graaie dat self die graaiton gaat kapot, dang bleif niets ofer voor hem.
  Alle korupsie heef 1 oorsaak: mens is niet seker of morge hei gaat hebbe iets, dang darom hei pak fandaag alles hei kang pakke, foor morge.


  Maak melding

 14. Ach dan zien ze het tegen die tijd wel.
  En tja dan verhuizen we de stad wel. Zorg voor de volgende generatie. Jammer men moet een best en worse case scenario voor ze uitstippelen.
  En dan een kans berekening op los laten of zij het risico willen nemen daarop.


  Maak melding

 15. heh heh! Ze worden elke keer plots!.Klap, wakker van hun eigen stommiteiten.

  Het is goed dat er sociaal media is, want dan kunnen ze lering uitrekken of beslissingen normaal zijn of niet!

  Of , hoe de meerderheid erover denkt.

  Ik vraag mij nog steeds af hoe sommige gasten aan hun baan zijn gekomen.Kan niet anders, na so so matie torie,

  Daarom zijn ze niet capabel om zo’n mooie land te besturen.

  Dus heren ! vooral de comments op WATERKANT BLIJVEN LEZEN. Van sommige kunnen jullie wat van leren.

  Keep reading!


  Maak melding

 16. Beste mensen,

  Er zijn namen genoemd van mensen die daar zandgraven. Twee van hen zijn:::::Bouterse en Moene.
  Twee van die scalians op het stuwmeer zijn ook van Bouterse en zoon.

  Een ieder weet dat onder Bouterse het een grote ramp is in Suriname. Bouterse zijn regering heeft geen beleid en als ze iets doen gaat het altijd mis. Het volk misleiden dus.
  Er rijden nog steeds mensen rond met donker getinte glazen. Was er niet een wet aangenomen!!!!!!!!

  Vandaag roepen zij dat de leerkrachten niet uitbetaald zullen worden als zij gaan staken, maar de regering is de grote schuldige in alles.
  Wie betaalt de burgers voor hun kosten die ze gemaakt hebben???Lees maar een stukje tekst over de zorgkosten en hun waardeloze beleid.

  -De verdeling naar zorgverzekeraar

  Er bestaan administratief 435.559 verzekerden, 75 % daarvan is ondergebracht bij het SZF. Assuria is goed voor 13 %, Self Reliance staat op 11 % en Parsasco op 1 %. Een medicus onder de aanwezigen op de hoorzitting is de mening toegedaan, dat SZF-patiënten een tweederangs behandeling krijgen. “Zij hebben geen toegang tot de zorg die anderen hebben. Verzekerden hebben gedurende twee jaar een zorgpakket gehad waaraan zij gewoon zijn geraakt. Nu zijn ze overgeheveld naar het SZF, dat niet dezelfde voorziening biedt.”

  -In het voordeel van SZF

  De SZF-patiënten moeten bijbetalen voor medicijnen en vaak voorschieten voor behandeling. Het geld daarvoor moeten ze ook nog hebben, daarna is het declareren voor restitutie van een deel van de gemaakte kosten. Een hele loperij in het voordeel van het SZF, omdat gedupeerden, moe geworden door de slopende gang van zaken, de moed opgeven en niet achter hun geld aangaan.


  Maak melding

 17. Ira@ ,

  De zorg dient kostendekkend te zijn, ook mag er winst gemaakt worden, enkel als de winst in een buffer terecht komt.
  Met die buffer kunnen ze allerlei onvoorziene situatie financieren, maar dat gebeurt veelal niet en komt het geld in verkeerd pocket. .

  Dat is ook precies wat in NL gebeurt,miljarden winst in de pocket, en toch stijgen de premie’s en eigenbijdrage elke jaar. En bezuinigingen in de zorg, terwijl de kwaliteit onder leidt. Dat stuit op tegenstand.

  Gelukkige zijn ze bezig de arme mensen met achterstanden tegemoet te komen. En willen ze dat de overheid weer gaat bemoeien met de zorgaanbieders.

  Het wrange van dit alles is, dat er leiden zijn die beloond worden met miljoenen vertrekpremie.

  Er zijn niet veel landen waar het goed geregeld is.

  De middel is soms nog erger dan de kwal!


  Maak melding

 18. Jaren geleden zei een Nederlander tegen een Surinamer met een Nederlanse paspoort. Je moet weg uit Nederland. De Surinamer zei, prima!, maar als ik weg ga uit Holland, neem ik dan al mijn zand mee. Welke zand is dan van jouw?, vroeg de Nederlander.

  De SuriNed. Al dat zand waaruit Nederland van noord tot zuid en en oost naar west, zelf van voor de Nederlandse kust onder de zee is Surinaams schelpzand van Braamspunt dat via de Atlantische Oceaan hiernaar toe is gebracht.

  De Nederlander zei, ‘als dat zo is, hoef je niet weg hoor, blijf lekker hier met mij samen leven in Nederland want als je weggaat en je je schelpen van Braamspunt meeneemt moet ik dan in de Atlantische Oceaan leven en dat wil ik helemaal niet!

  De SuriNed dacht, zo die zit, die valt mij nooit meer lastig.

  De SuriNeds was ik niet.

  Ik vind dat al dat zand van Braamspunt dat door de barkas is meegenomen naar andere bestemmingen, met deze barkas terug moeten worden gebracht naar Braamspunt, ja toch?

  Dit moet zo snel mogelijk gebeuren en dat deze criminelen door politie worden opgepakt, een proces-verbaal wordt opgemaakt, in voorlopige hechtenis worden genomen in afwachting van het vonnis van de rechtbank.

  Aangezien mini ster Dodson het voor deze schelpzand van Braamspunt criminelen opneemt, doet bij mij het vermoeden bestaan dat zeer zware criminelen hier achter zitten. Als je de namen opnoemt, zal ik fluiten als je de juiste naam noemt.

  Van morgen zag ik een barkas met schelpzand richting Noordee varen.

  Een tip!
  Nu weet u waar die barkas met het schelpzand van Braampunt naar toe vaart en het donker bruin vermoeden wie hier achter zit. Hij had toentertijd een Hollandse paspoort.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding

 19. Ik erger me vreselijk aan de mensen die zich minister noemen, en een oerdomme beleid voeren.

  Maar gelukkig, ze onderschatten de kracht van de media.

  De beelden gaan nu de wereld rond. De media zit er boven op!

  Ik hoop dat die gasten zullen schijten in broek van schaamte!

  Olie domme FAKE politici, LAAT DIE DIEREN MET RUST,


  Maak melding

 20. Heel goed dat een groep Adek-studenten en andere demonstranten hiertegen demonstreren. Heel goed dat het milieubewustzijn steeds meer toeneemt in een land als Suriname. Supergoede zaak.


  Maak melding

 21. Mi Gado ……. zelfs Cultuurtuin stilletjes weggegeven aan occupenten !!! Weet relyveld er meer van ??

  Bouta zegt: “A-no-mie” !!!
  Laat de “vliegende minister Doekhie” dit snel onderzoeken!!!!


  Maak melding

 22. De grootste vijand van Suriname is … Desiré Delano Bouterse.

  Lijkt wel alsof deze man maar één doel voor ogen heeft en dat is de vernietiging van ons mooi Suriname.

  Dus als we het over de Staatsvijand van Suriname hebben … dan is het dus deze man die nu voor President speelt.

  Overigens, dient elke NDP’er natuurlijk ook een keer aan de beurt te komen om zijn zakken te vullen want vele anderen hebben ook hun kans gekregen van de baas.

  Over maar een paar jaren zal al blijken dat de kosten van de nu aangerichte schade een veelvoud zal zijn van de huidige opbrengsten. Maar ja, zoals bekend met dit vernietigend beleid van deze President is dat voor latere zorg.


  Maak melding

 23. Ik vond het top dat het gisteravond op het journaal was. De gravers waren nergens te bekennen. Ze waren met de noorderzon vertrokken. Ze weten dus wel dat ze niet goed bezig zijn, maar ja, bij sommige voert geld de boventoon.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 24. Ik heb gisteravond ook naar het journaal gekeken en moest erg emotioneel aan mijn twee zoontjes van 11 en 13 jaar oud zeggen dat we echt nooit meer naar Suriname gaan!!!!

  Jullie hebben voor een Moordenaar en Verkrachter van het mooiste en rijkste land aan grondstoffen ter wereld gekozen!! En zie het resultaat dit is niet de schuld van de koloniale geschiedenis maar jullie Eigen hebzucht en bekrompen state of mind!!

  Voor mijn gezin geen Suriname meer!!!
  Schaam me diep voor mijn landgenoten die dit op hun geweten hebben….!!

  Suriname no more !!!!

  Wendell


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.