Dringend water en voedsel nodig in Oost Suriname

24
Wateroverlast dorpen in Beneden Marowijne gebied

PARAMARIBO, 20 feb – In Oost Suriname is dringend behoefte aan drinkwater en voedsel. Dit zegt president Desiré Bouterse. De door overstroming getroffen leefgemeenschappen ondervinden nog steeds last. Hoewel het rivierwater aan het zakken is, hebben ruim vijfduizend mensen veel te lijden van de gevolgen. De regering alleen kan het niet aan.

Daarom wordt de hulp ingeroepen van de hele samenleving. Er zullen inzamelingscampagnes gevoerd worden in stad en land. Er zal een noodfonds worden opgericht. Intussen zijn al hulppakketten gestuurd naar het gebied, waaronder voedsel en drinkwater. “Het hele gebied is eigenlijk rampgebied. Het ergste is dat de landbouwgronden geen voedsel kunnen leveren. We hebben een noodplan opgesteld”, zei Bouterse.

De pakketten worden per vliegtuig geleverd. “De gezondheid baart ons grote zorgen, vooral de hygiëne”, aldus Bouterse. Met buurland Frans Guyana wordt samengewerkt om gezondheidsdiensten gereed te krijgen. Het Rode Kruis is ook ingeschakeld. Veel leefgemeenschappen in Oost Suriname staan dichtbij de rivier. De afgelopen jaren heeft de waterstand in de rivier regelmatig een hoger peil bereikt.


24 REACTIES

 1. Veel van deze overstromingen hebben te maken met het reinigen van het vuil wat al die goudzoekers hebben veroorzaakt, naast vernietiging van de eco, kwikvervuiling en ontbossingen. Vele goud- en houtconcessies zijn in handen van stinkend rijke ndpers’, die het dom paars afrikaans volk van alles beloven.


  Maak melding

 2. Ik zou zeggen ;ga door met zand graven te braamspunt. Het zelfde lot wacht op paramaribo.
  Het ecologisch systeem is hele ontwricht in suriname door onverantwoord hout kap en goud winning.
  wiens schuld is het, dan moeten wij nog steunen. Loop toch naar de klote.


  Maak melding

 3. Achhh mang Bouta!! eeuwig een gezeik wanneer er overstromingen in het binnenland plaatsvinden. Wie moest zorgen voor preventie? Waarom vermijdt men die gebieden niet voor altijd. Over een paar jaren weer overstromingen en wij maar blijven geven. Wie geeft ons??!
  Men occupeert heel het binnenland ook laag gelegen gebieden en nog komen zij ons het leven zuur maken in de stad.( lees beroven).
  Laat hun leider Ronnie enkele kilo’s goud doneren.
  Wanneer weg naar zee onderloopt hoor ik niemand.


  Maak melding

 4. Ai migado , waar is het bedrijf nu die zoet water zouden kunnen omtoveren in drinkenwater. Bouterse je valt iedere keer in het niets met je beloftes. Dit zijn kreten om het volk te winnen. Dit zou trouwens de ideale kans zijn om te bewijzen dat het bedrijf resource het ook meent met het surinaamse volk.


  Maak melding

 5. De marron is de tweede grootste bevolkingsgroep van Su. Deze mensen hebben geen cultuur van economische zelfstandigheid.Ze leven al 500 jaar zelfstandig in hun woongebieden met alle rijkdom die er zijn maar toch leven ze nog in een hut en in armoede. Daar deze mensen nu en in de toekomst het land moeten regeren dan wordt er van deze mensen toch verwacht om hun leven te passen aan een prestatie maatschappij, anders wordt Su net als Africa die leeft alleen van voedselhulp van de blanken. Iki zie erg zomber over de toekomst van Su met deze mensen . Als ze hun cultuur, alleen in hagmat liggen en zich niet bekommmeren over de toekomst, niet veranderen dan wordt Su zeker een Africaanse land.


  Maak melding

 6. UILSKUIKENS,BOERIKIES PANNENKOEKEN,en OLIEBOLLEN,..reageren altijd als eerste,met leedvermaak en stom GELUL.,..dat is standaard hier.JULLIE zijn zulke EZELS,dat jullie zelfs BOUTERSE de schuld geven als de zon onder gaat domme koeparies en oedoe lossos.hou je mond omdat je LULT.
  @Kolibri,…Bij jou is alles klein,in je broek en in je hoofd,..sorry cocosnoot.


  Maak melding

 7. Wat ze heel goed kunnen is kinderen overal voortbrengen !! Iedere man heeft enkele bij-vrouwen !!
  Wij in Paramaribo zorgen steeds voor deze nietsnutters !!!


  Maak melding

 8. Minister Agoe moet snel.snel de cassaba-fabriek op volle toeren laten draaien t.b.v. de voedsel noodhulp aan deze gebien; er is genoeg napi en casave in het binnenland,


  Maak melding

 9. Over financiële hulp gesproken. Iemand vroeg zich af waar de ingezamelde gelden van de vorige ramp van met name Nederland zijn gebleven. Welnu: Nederland heeft toen geen moer gegeven. In de ogen van Nederland is een ramp zonder doden geen ramp. Ik was toe zeer teleurgesteld geraakt in de houding van Nederland en heb toen besloten om op mijn beurt geen moer meer te doneren aan Nederlandse inzamelingsacties.


  Maak melding

 10. WAAR IS BRUNSWIJK??????
  Hij is zeker weer schuiltje gaan spelen; maar later bij verkiezingen heeft hij het hooogste woord. Weten jullie nog wat hij beloofd had? Hij zou de illegale houdkap en goudwinning aanpaken!!!

  Voedselpaketten zonder Black Label??? A no kan tok!

  Het buiten haar oevers treden van de rivieren heeft te maken met veel regen in het zuiden van Suriname.
  Door de ONTBOSSING in het binnenland en ILLEGALE GOUDDELVING vinde. regelmatig overstromingen plaats.


  Maak melding

 11. Wat is er nou mis met een primitief leven leiden? In een hut wonen en in een hangmat slapen bepaalt niet je gesteldheid of rijkdom. Sommige mensen leven zo wel gelukkig in plaats van strey libie in de stad tussen de andere bevolkingsgroepen en elkaar proberen neer te halen. Alleen hun persoonlijke ontwikkeling in het binnenland moet bijgespijkerd worden. Dit is een taak niet alleen van hen (die vaak genoeg geen of weinig keus hebben) maar van het hele land.

  Is trouwens niet zo erg om op een Afrikaans landje te lijken, want tenslotte was deze groep Afrikanen na de Indianen de eerste bewoners van Suriname. Wat ik erg vind is om op een Dominicaans Republiek, Haïti, klein China of klein Brazilië te gaan lijken. Vele van deze mensen hebben geen basisschool diploma op zak, maar wel de Surinaamse nationaliteit. Analfabetisme en ondergang van het land neemt toe door deze mensen.
  Afrika m.n. Ghana is zelfs beter ontwikkeld dan Suriname, dus weet wat je zegt! Geen Chinese winkel op elke hoek van de straat. Daar zorgt de hele Afrikaanse samenleving voor de ontwikkeling van het land en niet zoals Suriname: de hindoestanen voor de hindoestanen, chinezen voor de chinezen, javanen voor de javanen en ga zo maar door. Ja, de regering heeft er een puinhoop van gemaakt maar alleen maar klagen brengt ons nergens. Stop je hand in eigen boezem! Surinamers moeten ophoudem met die mentaliteit: ik weet het beter dan die, ik, ik, ik. Denk meer in termen van ‘ons’. Zo kunnen we sprongen maken.


  Maak melding

 12. Bouterse is bezig noodhulp te zoeken, terwijl hij aan de andere kant een andere situatie aan het creeren is, door de schelp opgravingen. Heeft hij nog geen les geleerd uit deze situatie om de oevers te beschermen?? Als hij het meent met het volk v.SU. laat hij onmiddelijk de zandopgraveingen laten stop zetten, waardpoor hij weereldwijd meer hulpo kan krijgen, niemand is bereid hulp te verlenen aan de ene kant ,om aan de andere kant ook een situatuie te creeren. Is hij soms ziende blind of is zijn verstand op beneden nul.


  Maak melding

 13. @Damsco Pannekoek
  Wanneer de rest van de surinamers in actie zijn om de criminele bouta af te zetten als lijder gedragen dezelfde binnenland bewoners zich als een geheel onafhankelijke staat met als plaats de oerwoud van Suriname,ze doen niet mee, geven geen enkele piep.Waar zijn de ndpers…hun stemvee is in gevaar!!Daar krijgen jullie je stemmen toch van?Mars minder feesten in Ocer en ga je mensen helpen.Wij doen al heel veel voor ze,doen jullie van de ndp ook wat voor jullie medemens dan zitten janken alleen.


  Maak melding

 14. Als de ndjoeka’s beloven dat ze geen chinese winkeliers meer gaan overvallen, dan sturen wij blikwaar. Noedels enz.
  Ook raad ik ze aan hun honden en katten te roosteren in deze moeilijke tijden.


  Maak melding

 15. MoeVan,

  Dat eet je toch ook in de restaurants ? switie toch ??
  Bite your tong, bij de Koreaanse en Chinese restaurants !!
  Ingeblikt , helemaal uit China naar suriname, zonder doaune controle !!


  Maak melding

 16. Ik ben geen Afrikaan
  Ik kom niet uit Afrika
  Mijn voorouders hebben slavernij doorstaan
  Geroofd uit Afrika gebracht naar Amerika

  Maar dat maakt mij geen Afrikaan
  Ik ben nog nooit daar geweest
  Afrikaans kan ik helemaal niet verstaan
  Ik ben Surinaamse van lichaam en geest

  Noem mij ook geen marron
  Ik ben geen weggelopen slaaf of vee
  Ik ben vrij geborene op Surinaamse grond
  En tegen discriminatie zeg ik nee

  Kom jij uit de verre India?
  Wat kan je mij vertellen van daar?
  Dingen die je hebt gehoord via via?
  Of vanuit de info die je vergaart?

  Wat moet ik denken van Java dan
  Die zo ver van hier is
  Begrijp me als je kan
  Maar hieraan is iets echt mis

  Wanneer gaan wij het beseffen
  Hindoestaan, creool, Javaan met name
  Om deze gedachtegang op te heffen
  En zeggen ik kom uit Suriname

  Betekent niet dat je de geschiedenis vergeet
  Maar juist dat je van je eigen land houdt
  Houden van je land in lief en leed
  Voor mij is Suriname waardevoller dan goud

  De dag waarop iedere Surinamer echt gelooft
  En niet alleen met de mond trots is op het Surinamer-zijn
  Op die dag is ons land een gouden toekomst beloofd
  Een gouden toekomst in onze eigen goudmijn


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.