Archief geschiedenis ‘zwarte Nederlanders’ 1 juli open

13
black-archives: Archief geschiedenis 'zwarte Nederlanders' 1 juli open

Op 1 juli, de nationale herdenkingsdag van de afschaffing van de slavernij in o.a. Suriname, moet in Amsterdam het eerste specifiek op zwarte geschiedenis gerichte archief open gaan. ‘The Black Archives’ is Nederlands grootste verzameling van boeken en documenten over de slavernij, kolonialisme en burgerrechten. Initiatiefnemers Mitchell Esajas en Jessica de Abreu, zijn momenteel druk bezig om vanaf 1 juli 2017 de deuren te kunnen openen voor het publiek.

Volgens Het Parool begon het samenstellen van het archief vorig jaar, toen de twee de privécollectie van de overleden UvA-socioloog Waldo Heilbron als nalatenschap geschonken kregen. Die boeken waren tijdelijk te zien in een kleine bibliotheek in Amsterdam-Noord. Maar daar moesten ze al snel weer weg, waarna ze bij Ons Suriname, de huidige locatie op de Zeeburgerdijk, terechtkonden.

“Het is een heel bijzonder archief”, zegt Esajas over The Black Archives. “De collectie van ongeveer 4000 boeken is de afgelopen honderd jaar verzameld en zul je niet zo snel in de bibliotheek vinden. Het voelt een beetje als een schatkamer.” (FOTO: Mitchell Esajas)


13 REACTIES

 1. Nou ! Digitaliseren die handel en maak deze toegankelijk voor een ieder die (worldwide) interesse hiervoor heeft.

  We leven in een tijdperk waarin bijna alles vanaf de laptop, smart Phone, Tablet of computer plaatsvindt.
  Binnenkort wordt het nog erger met de komst van IoT (internet of things) waarbij ons leven mede aangestuurd zal worden dmv kunstmatige intelligentie en geïntegreerde systemen.

  Ons leven zal over een jaar of 5 a 10 totaal anders uitzien dan nu. Houden jullie er rekening mee dat alles anders zal gaan worden !

  Btw, het crowdfunding project van de Radboud en ADeK mbt het digitaliseren van de slavernijregisters is een groot succes geworden.

  Het doelbedrag ad € 25000,– is gisteren behaald en dat is ruim binnen 1 maand na de start van het project gebeurd.
  Officieel loopt dit project nog tot 15 April ’17 !


  Maak melding

 2. Laten wij onze geschiedenis herontdekken. Deze begint echt niet met de komst van slavernij in o.a. Suriname. Ga op zoek naar je roots en je zult versteld staan wanneer je d.m.v. dna zult vaststellen dat je Hebreeuws bent.

  Shalom shalom shalom!!!


  Maak melding

 3. Ik weet niet hoor. Gaan de mensen lachen of huilen als ze al die boeken lezen. Als lachen, dan wat is nut, als huilen dan wat is nut.
  Als iemand denkt dat nu hij heeft meer kennis en hij kan de karakter van een volk veranderen, dan denk ik dat hij heeft het mis.
  Werk aan je karakter eerst, geschiedenis later.


  Maak melding

 4. De geschiedenis komt er kortweg hierop neer: wie de macht heeft, bepaald de zaken, wie geen macht heeft, eindigt als (loon)slaaf.

  In het kort dus de geschiedenis van de wereld.


  Maak melding

 5. Van Waldo heb ik les gehad op het Antropologisch/Sociologisch Centrum in Amsterdam. Dat was in de periode 1979-1985.
  Hij zat soms hele dagen in de bibliotheek van het Tropen Instituut, dat inmiddels is opgeheven. Een man die erg veel las en de ontwikkelingen in het Caraibisch gebied op de voet volgde .Ik hoop dat zijn boeken goed beheerd wordt en op een veilige plek komt. Het gebouw van de vereniging Ons Suriname lijkt mij een prima oplossing,mits daar de nodige aanpassing plaats vindt.


  Maak melding

 6. Ieder Volk kent zijn geschiedenis de afgelopen 1000 den jaren,alleen de Afro-diaspora’s denkt dat hun roots 400 jaar geleden is begonnen in de Americas……terwijl zijn voorvaders als de verloren stammen van Israël leefden in Afrika vóórdat de agressors (Arabiersemoslims en koopman,domineechristenen ) daar aankwamen…..hopen dat ze nog de originele Hebreeuwse namen nog kunnen achterhalen……een Volk dat zijn geschiedenis, cultuur en originaliteit niet kent, is als een Boom zonder Wortels, Marcus Garvey , Shalom .


  Maak melding

 7. Al deze boeken moeten d.m.v. bewaard worden. Oude geschreven boeken over allerlei thema’s hebben een historische waarde, maar papier is tastbaar voor allerlei invloeden.

  Hopelijk dat in het tijdperk van ITC/internet er door leden van deze organisatie ook naar wordt uitgekeken naar deskundigen, sponsors, enz die hen willen helpen om ook naar deze mogelijkheid te kijken om deze boeken op te slaan, waardoor de inhoudt ervan never, nada, nunca, nooit verloren gaan. De kennis en personen om dat te doen zijn er. Waarom daar geen gebruik van die mogelijkheid maken?

  Informatie zoeken en vinden en succes toegewenst. Lange termijnplanning is belangrijk, jullie zijn goed bezig, zijn een heel eind gekomen en laat deze boeken met kennis niet verloren gaan voor het nageslacht en voor Suriname.

  Wellicht dat ze een stichting opzetten om hierin een rol te spelen met diverse deskundigen erin.

  Ik wens ze het allerbeste toe.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 8. Ik heb veel respect voor meneer Esajas die heel veel passie heeft voor de zwarte geschiedenis, maar ik zou hem toch willen adviseren al zijn materiaal te digitaliseren.

  Gewoon al het materiaal inscannen en in batches op het net zetten. Uiteraard ook adverteerders uitnodigen en aantrekken om reclame te maken op de betreffende site !

  Als ik in Groningen of Limburg woon en interesse heb in deze geschiedenis, zal ik toch niet fysiek naar een plek in A’dam gaan waar deze informatie zit !
  Je bent een zee van reistijd kwijt en bij het kort verblijf in zo’n bieb, moet je nog genoeg concentratie vermogen hebben om de gewenste info tot je te nemen.

  De reguliere en ouderwetse bieb is er alleen voor locals in de directe omgeving.

  Ergo, het product van meneer Esajas is mooi en goed, alleen moet het nog in een modern jasje worden gegoten.

  Let wel, onze jongeren van nu, de zogenaamde ‘ Generation Y ‘, en de komende ‘Generation Z ‘ zijn heel anders ingesteld dan wij (Generation X) !

  De jongeren van nu denken heel anders, vooral digitaal en zijn bereid meer risico’s in het leven te nemen dan wij van voorheen !

  En nogmaals mensen, er is een tsunami van ICT toepassingen en mogelijkheden op komst, met allerhande toepassingen die ons hele leven en lifestyle zal gaan veranderen !


  Maak melding

 9. Ik zag gisteravond een programma over digitaal printen en over de diverse mogelijkheden daarvan in de toekomst (2050).
  Het was een superinteressant programma en echt superleuk om naar te kijken en even stil te staan bij de hoeveelheid aan digitale mogelijkheden die in het verschiet liggen. Echt superinteressant.


  Maak melding

 10. dat de blanken gevestigede orde al deze informatie bewust achterwegen gehouden hebben voor het grote publiek is een reden temeer te zeggen dat er juist door het grote onwetenheid van het grote nederlandse witte bevolking door deze informatie het grote racisme juist beladen is en was. Als dit informatie nu juist ter beschikking komt voor het grote publiek, pas dan zal het nederlandse witte bevolking tot besef komen, wat de staat der nederlanden aan misstanden heeft aangericht aan de onderdanen van de overzeese kolonien.


  Maak melding

 11. Booster@
  Het is voor jou te hopen dat je gelijk hebt ,er is nogal wat te lezen voor jou je neemt nu al een voorschot op de historie
  Ik wacht het af tot dat ik het gelezen hebt onze historie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.