maandag, maart 4, 2024
HomeFotoWateroverlast dorpen in Beneden Marowijne gebied

Wateroverlast dorpen in Beneden Marowijne gebied

-

De Nationale Carrierebeurs

Dorpelingen van Ampoma Tapu en omliggende dorpen aan de Beneden Marowijnerivier in Suriname vertrekken naar hoger gelegen gebieden, nadat de rivier uit zijn oevers is getreden. De waterspiegel steeg binnen twaalf uren met bijna 3 meter. In het dorp was het water op sommige plaatsen tot 75cm diep.Wateroverlast dorpen in Beneden Marowijne gebied

“Het heeft de hele avond geregend waardoor de rivier buiten haar oevers getreden. Vanmorgen dreven de boten gewoon in het dorp” aldus een RO-medewerker vanuit Ampoma Tapu. Districtscommissaris August Bado heeft contact gemaakt met het Nationaal Co├Ârdinatie Centrum voor Rampenneheersing, die de situatie in de gaten houdt.

Bado en minister Edgar Dikan bevinden zich sinds vorige week met een delegatie in de regio voor een serie werkbezoeken. De delegatie, die op Ampoma Tapu heeft overnacht, is ook getroffen door de overstroming.

Wateroverlast dorpen in Beneden Marowijne gebied

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

26 REACTIES
 1. Hahaha. Die minister is in de buurt en gelijk vindt er een ramp plaats, hahaha. Misschien is hij een grote ongeluksbrenger, hahaha. Of is dit de wraak van die arme schildpadden die van hun habitat worden verdreven vanwege zandwinning, hahaha.
  Ook Allah’s hart huilt voor die dieren, hahaha. Zijn toorn gaat nog volgen, hahaha.


  Maak melding
 2. Ja geen wonder zand af graving alles voor geld de mens is niets in ons suriname . stem ndp is bouterse al , langs geweest . maak je ogen , open mensen , moro i kong . suriname staat in brand door een stel hart hoofden . groetjes boro mang .


  Maak melding
 3. Ach, tegen moeder natuur is niet te vechten, als het vaker gebeurt, moeten ze gewoon hogerop verkassen. Als het om een kleine groep gaat , men zal never nooit geld investeren voor preventie.Is gewoon te duur.

  Clamite chance, als ze tenminste snappen wat het inhoudt.

  Anders ben ik bang dat ze bij elke overstromingen , in hun eigen poepwater moeten badderen.


  Maak melding
 4. En dat alles zal ook de schuld van Nederland zijn!!! ja toch?? Suries!!!

  Moeder Natuur is boos, dus pas allen op!!! Moeder natuur had de hele NDP gansters aldaar verwacht!!! Jammer!!!!!!


  Maak melding
 5. Johnsjikara de Engelse uitdrukking is ‘climate change’, in gewoon Nederlands ‘klimaatverandering’.

  John, ik heb niet opgezocht waar het dorp ligt, maar met boven of beneden Marowijne bedoelt men de boven- of benedenloop van de Marowijne rivier. De bovenloop ligt in het zuiden (de onderkant van de kaart) de benedenloop in het noorden (de bovenkant van de kaart die jij je nog wel zal herinneren uit je schooltijd).


  Maak melding
 6. Als er grote regentijd in Suriname is, is bekend dat heel Suriname cq de dorpen langs de rivieren n het binnenland onder water lopen.

  Waarom spelen de bewoners, overheid daar niet op in met betere doelen herinrichten van de terreinen van deze dorpen, oa kampen op palen, terreinen waarop kampen worden gemaakt te verhogen, loopbruggen tussen de kampen om niet in het water te lopen enz en plannen om te voorkomen dat dit probleem zich blijft herhalen.

  Als zulke plannen van de overheid of de marrons, inheemsen er niet zijn zou dit een goede uitdaging zijn van studenten bouwkunde/stedenbouwkundige, bestemmingsplannen/plaatsen van de technische universiteit Adekus om hier een uitmuntende afstudeerproject voor je maken en op af te studeren.

  Het is een puinhoop in Suriname sinds 25 februari 1980, maar studenten moeten deze uitdagingen toch aan durven. Op die manier spelen ze in op de uitdagingen die er zijn en kunnen zijn ze verzekerd van zijn dat ze de formule hebben en de oplossing voor problemen en verzekerd te zijn van werk en inkomen.

  Een slimme student die de uitdagingen zien en speelt daarop in en is verzekerd dat marrons, inheemsen, bewoners van de kustvlakte waar alles onder water loopt bij hem/haar moet zijn.

  Kennis is macht.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 7. Franchepane.

  Ik heb het dus goed geleerd.
  Met benedenloop van de Marowijne bedoelt men dus het noorden oftewel Albina of Galibi. Met bovenloop bedoelt men het zuiden dus richting Stoelmanseiland.
  De schrijver van dit stuk mag zijn aardrijkskundekennis van Suriname gaan opvijzelen omdat hij verstrikt raakt in deze begrippen.


  Maak melding
 8. @ Passant: Ik vrees dat noch de studenten noch de onderwijsgevende wetenschappers van de universiteit op uitdagingen zitten te wachten. De studenten willen gewoon zo snel mogelijk hun diploma en dan een mooi baantje en wellicht een ministerschap, en de medewerkers willen een rustig bestaan met een mooi inkomen.

  Er zou zo veel gedaan kunnen worden in Suriname op allerlei gebied om het land te ontwikkelen. De universiteit moet daar een leidende rol in spelen, maar wat gebeurt er?

  Wetenschappers moeten regelmatig onderzoeken doen en publiceren om wetenschapper genoemd te mogen worden en hun positie als universiteits-medewerker te kunnen rechtvaardigen. Zijn er publicaties bekend vanuit de ADK universiteit?


  Maak melding
 9. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om dingen die verkeerd gaan te snappen, bv, jaalkap geen herbeplanting ,mijn bouw goud bauxit, alles word kaal gekapt om geld te verdienen ,dit is kortzichtig, bij grote regen val zal het water makkelijker weg stromen ,waar voorheen bomen en struiken het water langer vast hielt, dus al dat water stroomt te snel in de rivieren , en kunnen water niet kwijt, en dit gebeurde in het verleden minder snel, aan wie ligt het dan, vul zelf maar in
  Sari Tori


  Maak melding
 10. enige jaren was er ook een grote overstroming in het binnenland . er werd geld in Nederland ingezameld . een paar Suri-profs hebben ook grote bedragen gedoneerd .de minister kwam zelfs naar nederland om geld te eisen i.p.v. goederen .

  wat is er met de gelden gebeurd ? verdwenen zoals gebruikelijk in Su.
  geef niets meer .


  Maak melding
 11. Zuster @Linda en broeder @Haco,

  De waarheid is vaak de allergrootste joke, hahaha. Geen enkele jokemaker kan zo genadeloos hard een joke bedenken als de waarheid zelve, hahaha.


  Maak melding
 12. @ Haco,
  Je hebt volkomen gelijk met hetgene wat je wat schrijft !!!
  Helaas je bent een roepende in de woestijn !!
  By the way: ik hoor nooit iets van de” Vereniging van Geografen” over dit soort onderwerpen !!

  Kijk maar rondom Par’bo: Dc worden benoemd die geen kaas hebben gegeten van “structuurplannen, ruimtelijke ordening en milieu”.Par’bo is het toppunt hiervan !!!

  Van auto-monteur naar DC en nu Minister van OW !! Wat voor kaas heeft deze kerel gegeten van “civiele-infrastuctuur/bouwkunde etc”. So-so BS in sranang !!


  Maak melding
 13. Het buiten haar oevers treden van de rivieren heeft simpel te maken met veel regen in het zuiden van Suriname.
  Door de ONTBOSSING in het binnenland en ILLEGALE GOUDDELVING.
  Vooral de NIET STATEGISCHE NDP KEUZES bij het ONTBOSSEN, is volgens critici een van de grote oorzaken van dit soort overstromingen. Het bos vangt een gigantisch deel van het regenwater op. Daar er steeds minder bomen zijn op bepaalde plekken, wordt het regen water niet meer opgevangen. Het water stroomt naar de vlaktes, waar het tot overstromingen leidt.


  Maak melding
 14. Ik hou mijn hart vast als de grote regentijd aanbreekt met giga wolkbreuken, de ramp is niet te over zien,als ik de regering zou ik nu al maatregelen nemen om een ramp te voorkomen
  Maar ja het zal ze wordt zijn .
  De kennis en kunde ontbreekt ,en hooghartig roepen ze wij weten best waar wij mee bezig , waarom worden deze regering telkenmale gewaarschuwd voor weg kalven aan de kust streek,wat funest is voor de mangrove bossen,het afgraven van schelpzand zal de stroming voor de kust veranderen ,,en zal erosie plaats vinden , ik vertel u dat dit geen 5 jaar zal duren ,en dan zal de normale dijk verhoging niet meer afdoende zijn ,met als gevolg ,nattev voeten tot ver in het binnenland.
  Sari Tori


  Maak melding
 15. Mohamed@

  Vereniging van Geografen deze bestuderen alleen een storm in een glas water, de universiteit in Suriname stellen op waterzijde gebied niet zo gek veel voor .
  Laat ze bij die bakraas in de leer gaan nu het nog niet te laat is, maar ja die koloniale , daar moesten nou net van af.
  Kennis Kunde op water gebied onverslaanbaar


  Maak melding
 16. @ Sandokhan,

  He, daar had ik niet aan gedacht !! Obiang staat te trappelen van ongeduld om dit water op te kopen !!! Hoeveel liters hebben we sinds de aankondiging dat wij water gaan exporteren naar het land van Obia-mang ???, al geexporteerd?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES