vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisMarathon colleges over koloniaal verleden Nederland

Marathon colleges over koloniaal verleden Nederland

-

Does Travel - naar Suriname

Binnenkort gaat het project ‘De Grote Inhaalslag’, een bewustwordingsproject over kolonialisme en racisme, van start. Het project heeft verschillende onderdelen en begint op 25 februari a.s. met de ‘Koloniale Kennis Marathon’. Onder het motto ‘Alleen als je weet hoe het was, kan het worden zoals het moet zijn’, worden er colleges over het koloniaal verleden van Nederland gegeven.

“Dé slavernij bestaat niet. Wel zijn er ontelbare onvertelde verhalen die onze standaard geschiedenislessen niet leren. Terwijl wij als Nederlanders gevormd zijn door dat niet-bekende, niet-gekende en niet-erkende verleden. Met een marathonsessie van vier uur aan colleges over het koloniaal verleden doen we een poging onze kennisachterstand op te vullen. Deze geschiedenis past natuurlijk niet in één programma. Daarom laat deze avond vooral zien dat er nog heel veel over ons verleden valt te vertellen en onze samenleving daar nog altijd de sporen van draagt” aldus de organisatie in een persbericht.

In acht etappes nemen deskundigen deelnemers mee door de geschiedenis van Nederland, Sub-Saharaans Afrika, Suriname en de Antillen. Hun colleges vormen een chronologisch overzicht van het koloniaal en slavernijverleden van Nederland in vergelijkend internationaal perspectief.(Programmabeeld door Raul Balai)

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
 1. Hahaha, contractarbeiders passen zeker niet in het beeld van het kolonialisme, hahaha.
  Dus degenen die een sluier willen oplichten, legggen ergens anders weer een sluier op, hahaha.


  Maak melding
 2. Men moet met de Bijbel beginnen en het verhaal van slaven daarin opzoeken en zien hoe of wat de Joden daarvan vonden.

  Zie ook Egypte en het Joodse volk dat door de intellectueel, tovenaar, wetenschapper, soldaat, moordenaar, schrijver van de 10 geboden, stiefzoon van de dochter van de Farao, stiefzoon/prins van de Farao zelf een jood, Mozes/leider van zijn volk uit Egypte naar het beloofde land van de Joden werd geleid.

  Ook moet men kijken wat het standpunt is van moslims over slaven en vergeet dus niet te kijken naar de Afrikaanse, moslimmensen, die ook slaven hadden in de koloniale tijd en ervoor.

  Kijken deze luitjes ook naar de bijdrage/positieve kanten van het kolonialisme dat het hun nageslacht heeft opgeleverd of was het alleen maar ellende? slavernij en onderdrukking heeft altijd bestaan. Wie een stammenstrijd verloop was de pisang van de overwinnaars. Alles werd ze ontnomen, vrouwen, dochters en ze konden voor de winnaars als slaaf gaan werken.

  Kijk ook goed wie hun eigen soort aan de kolonisten ruilde voor spiegeltjes, kralen, sterke drank, geweren, voedsel, wild enz en vergeet niet daar ook een schadeloos stelling aan die koningen van de Afrikaanse stammen te vragen.

  Wie het moeilijk heeft met het kolonialisme, kan maar beter weer naar zijn/haar voormalige moslimland in Afrika gaan om daar te leven. Vergeet je Koran en je Boerkas niet mee te nemen. jullie zullen wel merken hoe er met het nageslacht van de afstammelingen van de slaven die terugkeren naar het moederland Moslim Afrika wordt omgegaan. Zie maar de straffen die worden toegepast heden 21 ste eeuw.

  Waarom gaan deze mensen niet terug naar hun “roots”?. Ze zullen van een obia(ng), warme Sahara Zandstorm uit hun Thuisland/stam terug keren in de nieuwe wereld en een illusie armer zijn en heiliger zijn/worden dan de paus van Rome in Italië.

  Een medaille heeft twee kanten.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 3. Inderdaad, bij het koloniaal verleden hoort ook de import van contractarbeiders. Ook zij hebben het heel zwaar gehad. Velen zijn gestorven tijdens hun contracttijd wegens de erbarmelijke omstandigheden en zeer zware werk en uitbuiting.


  Maak melding
 4. Nederland is een zeer oorlogzuchtig land geweest. Kijk maar naar de geschiedenis. Alleen maar oorlogen, van 80-jarige oorlog tot 1000-jarige oorlog.
  Ze bouwden schepen en kanonnen, trokken erop uit om overal vandaan goederen te kopen of te stelen, hielden grond bezet, hielden slaven, verhandelden mensen en dieren. Wat allemaal niet? Legden mensen hun godsdienst, cultuur, taal en gewoonten op.

  De meeste Nederlanders weten dit niet, want in de geschiedenisboekjes staat het allemaal verteld alsof het geweldige daden waren.

  Kijk eens hoe ze aan Suriname gekomen zijn. Gewoon een ruil. Suriname voor Manhattan, dat toen niets voorstelde.

  Bovendien bestaat de Nederlander niet. Tal van volkeren hebben de laatste 2000 jaar geleefd op het stukje dat nu Nederland heet. Raciaal zijn ze niet eens homogeen. Je had hier van alles lopen. Vikingen, Moddermannen, Friezen, Fransen, Spanjaarden, Duitsers, Romeinen, Franken, Saksen, Polen, noem maar op.

  De Nederlandse vrouwen gingen graag van bil met deze lieden en zo is een sterk DNA-vervormde volk ontstaan dat vooral een koop-verkoop hobby heeft ontwikkeld. Weinig moraliteit, veel handel, maar ook een angstig volk. Bij het geringste beginnen ze te beven en in paniek te raken en te doemdenken.

  Maar dat gaat ze natuurlijk niet verteld worden, over die vervormde DNA.

  Ik durf te wedden dat dit programma gaat proberen sympathie op te wekken voor de kolonisten en de schuld mede gaat schuiven in de schoenen van de Afrikanen en de armoede in Nederland die er toendertijd was.

  Dus vergeet het dat je een eerlijke beeld te zien zult krijgen.


  Maak melding
 5. Sranan kan een voorbeeld nemen aan dit project,

  start DIRECT in SU een MARATHON-COLLEGE

  STAATSFAILLISSEMENT !!

  TWEEDE GEDEELTE :

  OPLOSSINGEN AANDRAGEN OM UIT HET FAILLISSEMENT TE GERAKEN !!


  Maak melding
 6. Nederland kan beter haar bevolking leren dat ze een berooide volk waren na WOII dat door de Amerikanen uit de sjit is geholpen. De meeste Nederlanders denken dat ze altijd rijk en welvarend zijn geweest. Alleen de oudere weten nog dat ze in de vuilnisbakken moesten grabbelen voor wat eetbaars. Dat er een hongerwinter was. Dat de Nederlanders er net zo aan toe waren als de Syriërs, Afghanen, Libiërs nu.
  Men kijkt wel op ze neer, maar beseft niet dat ze nog maar 7 decennia geleden in dezelfde of ergere situatie zaten.


  Maak melding
 7. Alle geschiedenis moet eerlijk en transparant (witte en zwarte bladzijde) verteld worden aan de toekomstige generaties…..de Realiteit van het heden is het resultaat uit het verleden, en geeft onzekerheid en angst voor de toekomst aan degene die het verleden hebben genegeerd of vergeten…..een Volk dat zijn geschiedenis, cultuur en originaliteit niet kent, is als een Boom zonder Wortels ,Marcus Garvey, Shalom .


  Maak melding
 8. Goed dat hier aandacht aan wordt besteed! Nederland was een wereldmacht. Overal over de hele wereld had men bezittingen, ja ,Nederland was geweldig!
  Jammer dat het allemaal voorbij is. Jammer dat de Engelsen zoveel van Nederland gestolen hebben.

  Nederland, een land met een geschiedenis om trots op te zijn! Er zijn maar heel weinig landen in de wereld die ook maar in de buurt komen en nog steeds hoort Nederland bij de tien rijkste landen in de wereld. Het is werkelijk een voorrecht om als Nederlander geboren te worden en om in Nederland te mogen wonen.
  Jammer dat er steeds maar mensen zijn die het willen verpesten, de landverraders.


  Maak melding
 9. Broeder @Hans van den Broek, hahaha.

  Broeder, je brabbelt als een kip zonder kop, hahaha.
  Wat is de bedoeling van het mens zijn? Om een wereldrijk op te richten dmv roof en moord of om Allah te dienen? Hahaha.

  Jouw Nederlandse geschiedenis toont aan dat Nederland een bijzonder roofzuchtig land was. Zo roofzuchtig, voor een kleine land, dat het niet anders kan dan dat ze door de duivel geleid werden, hahaha. Je weet toch, die Jezuïten, hahaha.

  Broeder, al vergaar je alle rijkdom van de wereld, maar daarmee plezier je de Heer der Heren Allah niet. Alleen onvoorwaardelijke overgave aan Allah maakt je een ware mens. Geeft dit door aan je kinderen en kleinkinderen, broeder Hans. Hahaha.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES