donderdag, april 11, 2024
HomeOnderwerpenNatuur'Zand afgraven brengt zeeschildpadden in gevaar'

‘Zand afgraven brengt zeeschildpadden in gevaar’

-

Does Travel - naar Suriname

Sinds kort mogen vier concessiehouders weer zand afgraven te Braamspunt in Suriname. Het afgraven brengt echter het voortbestaan van zeeschildpadden in gevaar. Dat schrijft een bezorgde Surinaamse burger op Facebook. “De twee meest bedreigde zeeschildpadden, de Leatherback en de Greenturtle, komen in het zeeschildpadden seizoen hun eitjes leggen op het strand bij Braamspunt. Momenteel wordt er zand afgegraven van een van de laatste legstranden ter wereld. Door het afgraven van het strand zullen de nesten verloren gaan en de zeeschildpadden uitsterven” luidt het bericht op Facebook.

Ondersteund door videobeelden, die hieronder te zien zijn, vervolgt de schrijver: “Deze mondiale bedreigde diersoorten zijn Keystone Species. Dat wil zeggen dat bij het geval van de Greenturtle of de Krappe zorgt in het Caraibisch Gebied dat de zee niet volgroeid met zeewier, doordat zij dit consumeren. Als de zeeschildpadden er niet meer zijn zal dit tot gevolg hebben dat de zee dicht zal groeien met zeewier, maar ook het aquatics ecosysteem, dat eerst mee consumeerde van de zeewier, zal verdwijnen”.

Hij roept mensen ook op om deze legstranden beschermen vanwege de ecologische waarde. Maar volgens minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) is er niet veel aan de hand. “Er is veel aanwinst van scherpzand ten westen Braamspunt en daar leggen zeeschildpadden geen eieren” zegt hij tegen Starnieuws.

VIDEO: Zandafgravingen te Braamspunt zijn hervat. Vier concessiehouders hebben toestemming gekregen van Natuurlijke Hulpbronnen.

opening
Fernandes Express
BODO Party

26 REACTIES
 1. Alle natuur wordt vernietigd. Mensen beseffen niet wat voor ellende er gaat ontstaan wanneer de dieren uitsterven.
  Ook de mensen gaan dan binnen de kortste keren uitsterven.


  Maak melding
 2. Welke Paria Brulapen van Suriname geeft de vier concessiehouders vergunning om mogen weer zand af te graven te Braamspunt in Suriname!! Zijn dat dan niet de MaPPP.. ngs!!!! Schiet ze aan flarden!!! de vergunning verstrekkers!! en begraaf het in de kuilen die ze graven!!!


  Maak melding
 3. Je merkt weer dat er met names en faces gewerkt, slecht 6 van de … komen in aanmerking, wil dit zeggen dat er weer vrienden en politici blij gemaaktof geholpen worden IS DIT WEER EENVORM VAN CORRUPTIE????, Wat is de reden dat de namen niet bekend zijn gemaakt????. Men praat over biodevisersiteit eco toerisme, het aanhouden van krappeeiren boeven, heeft dit allemaal zin, als men de broedplaatsen vernietigen, QUO VADIS SU?????????????


  Maak melding
 4. Ben benieuwd wie de 4 concessiehouders zijn.
  Ik vermoed dat één van hen de naam Bouterse heeft en de andere Kuldipsingh.

  Zijn de namen bekend?

  Ga maar kijken wat er met de grote berg scherpzand is gebeurt in de Suriname rivier en kijk hoeveel van dit eiland is gebruikt om Overbridge te voorzien van zand.


  Maak melding
 5. Suriname heeft een labiele poepzak bevolking, ze hebben een criminele organisatie aan de macht geholpen en steken nu hun koppen in het zand.
  Laffe volk !!


  Maak melding
 6. Toeristen willen juist dit soort beesten zien, ze willen de toeristsector bevorderen las ik laast. Je leest constant tegenovergestelde berichten. Het is om te gillen 😂als dit waar is.


  Maak melding
 7. @ johan
  men vergeet vaak voor het gemak dat de coalitie bestaat uit alle etnische groepen .
  vooral de ndp word gesteund door een grote groep gladharigen zowel chinezen als hindostanen.
  de laatstgenoemde groepen zijn nu hun steun aan de ndp aan het omzetten in cash.
  sardjoe krijgt bijna de helft van suriname dus die paar zandkorrels die ze nu weg graven gaat moesje niet om zeep helpen.
  pas geleden hebben een grote groep chinezen ,hindostanen en een enkele creool . percelen gehad op meerzorg in de buurt van tamanredjo.
  kleinste perceel was 1 hectare .
  bedrag wat neergeteld moest worden was 5000 srd .
  bijdrage voor het aanleggen van een weg naar de percelen toe.
  een ieder die een bijdrage geleverd heeft aan de partijkas an de ndp word gefaciliteerd.
  zandgraven op braamspunt , scalians op rivieren en het stuwmeer , dochters die ambassadrice worden , goud en houtconcessies die verstrekt worden enz
  2020 komt eraan dus men moet de trouwe sponsoren tevreden stellen.


  Maak melding
 8. Dit zijn allemaal criminelen. Het zand van Braamspunt behoort tot alle Surinamers en de regering geeft zonder de toestemming vd bevolking 4 andere grotere criminelen conssessie om daar te graven om geschenken. Deze op hun beurt verkopen het zand aan absurt hoge bedragen aan het volk die percelen wil ophogen. Bedragen voor schelpzand varieren tussen de srd 700 en srd 900 per truck vsn 10 m3. Als je 5 trucken nodig hebt. Ga dan na wat het je zal kosten, terwijl het ook jouw zand is, want je bent Surinamer. Deze regering doet alleenmaar domme dingen en wanneer het misgaat dan gaan ze aan de kantlijn staan en kijkentoe hoe er verval optreedt, ipv de concessies terug te draaien. Wanneer je een dom besluit genomen hebt, moet je capabel genoeg zijn het te stoppen.
  Nog niet gesproken over de zeeschildpadden, die al eeuwen lang hun gemeenschap daar hebben, dan ga jij, omdat je toevallig nu aan de macht bent en mag regeren vh volk, een eind maken aan dit natuur gebeuren. Denk aan het leven van deze leefgemeenschap die jullie vernietigen, om geld, maar denk ook aan jouw eigen generatie in je eigen familie. Alles gaat weer terugvallen op hun.


  Maak melding
 9. Ja volgens Dodson ; leggen de schilpadden geen eieren daar, want hij zijn tjoekoe is toch al binnen.

  @ Wiep – Ding.
  Ook jij hebt gelijk ; kan het wat rustiger brada ?
  Denkt aan je rikketik want je hebt
  er maar één brada. Ik wil je ( nog ) niet kwijt !
  Je bent voor mij een waardige forum lid.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 10. @@ JZwartmans!! brada. eerlijk gezegd, jammer dat ik de uitkomende toverstok niet heb! Je hebt het al door wat ik mee bedoel.

  Goed en gezegende week-end.
  Tek a week-end switi en tang bung mi brada!!!


  Maak melding
 11. Zolang DDB en zijn Gang/NDP aan de touwtjes trekt in Suriname, zal er nada, nunca, never, nooit enige welvaart en welzijn komen voor het arme Surinaamse Volk.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 12. bouta heeft het gepresteerd om president te worden en blijven ondaks zijn drugsexporten, moorden, staatsgrepen etc, denken jullie echt dat hij een moer geeft om suriname, surinamers of schildpadden?


  Maak melding
 13. Dit zijn gevolgen als een volk onverantwoordelijke leiders kiest.
  Het land word geregeerd door stropers en rovers.De vrienden van de baas worden wederom in staat gesteld door te gaan met de vernietiging dit land.De scalians die zogenaamd zouden ontmanteld vanwege de schade die door kwik gebruik word aangebracht is men reeds vergeten en ook deze onverantwoorde daad zal straks niet meer over gesproken worden.Men leent niet alleen geld om de volgende generaties de rekening te laten betalen maar ook de natuur zal hierdoor nadelig beinvloed worden.
  Na ons de zonvloed oftewel Neks No Fout!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES