dinsdag, november 28, 2023
HomeNieuws uit SurinameGeen loon voor stakende Surinaamse leerkrachten

Geen loon voor stakende Surinaamse leerkrachten

-

PARAMARIBO, 15 feb – Leerkrachten die staken, zullen geen loon ontvangen. ‘No work, no pay’, zegt vicepresident Ashwin Adhin. Het is een besluit van de regering aan de vooravond van mogelijk een hervatting van het lerarenprotest. Het besluit hing al enige tijd in de lucht.

Binnen de regering en de regeringsfractie in het parlement is vaker gezinspeeld op strenger optreden. Leraren en ook andere ambtenaren kunnen doorgaans staken zolang het hen belieft. Het loon wordt aan het eind van elke maand onbelet gestort. Medestanders van de regering vinden dat staken mag, maar dat het maar op eigen kosten moet. De leerkrachten moeten nog van hun vakbonden horen wat te doen.

De Bond van Leraren en de Associatie van Leerkrachten in Suriname hebben een aanbod voor looncorrectie van de hand gewezen. Meer loon en betere waardering was voor de twee vakbonden aanleiding om enkele weken terug een staking uit te roepen. Vooral het middelbaar onderwijs kreeg te lijden. Met de hand strakker op de knip wil de regering nu proberen een voet tussen de deur te krijgen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

39 REACTIES
 1. het volk wil bouta, dus staak niet maar accepteer wat je gekozen hebt, dat is bouta,,God heeft hem niet daar gezet maar de kiezers het volk heeft hem daar gezet..accepteer de bouta crisis,je overleeft het wel al is rijst met azijn peper elke dag,,suriname is beter dan haitie


  Maak melding

 2. Terecht. Niet werken geen betaling. stiptheidsactie kan nog worden geaccepteerd ,maar 3 weken staken en nog een betaling verwachten is belachelijk.


  Maak melding

 3. Te recht lt vales ze betaln
  Togh kryg hy instructie vn santoki
  Heb j gezien santoki gaat nu nr alle distrikten pres zwarte makn.mr er is een god
  Mr j word gn pres .ook niet in 2020


  Maak melding

 4. Volgens mij spreekt de regering cq regeringsadviseur voor haar beurt.
  De zaak is nog onder de rechter die uiteindelijk besluit wat verder moet gebeuren.

  Het lijkt mij logisch dat de onderhandelaars de leden over het onderhandelresultaat informeren.

  Dreigen met geen werk geen is een teken dat de regering een dictaat wil opleggen aan de vakbond.

  De regering heeft nooit serieus willen onderhandelen.
  Met deze houding van de overheid worden/zijn de leerlingen sowieso de dupe.


  Maak melding

 5. Wie niet werkt zal ook niet eten.Het loon kunnen de stakers maar halen bij Valies en de grote financiële jongens die hem rugdekking geven.Valies zit financieel goed bij kas.Hij weet de leerkrachten goed te misleiden om zijn persoonlijke doelen te realiseren.


  Maak melding

 6. “geen werk geen loon” willen de machthebbers toepassen op stakende leraren !

  Voor de machthebbers geldt :

  “Slecht werk geleverd, Sranan FAILLIET gemaakt, alle lonen en salarissen van de afgelopen zes jaar terugstorten in de leeg gemaakte staatskas” !

  UN POT A MONNIE FU SRANAN BAKA !

  PAY THE PEOPLE !


  Maak melding

 7. @ Rob,

  De regering en de mannen van FOLS, willen ons doen geloven dat Valies zichzelf wil verrijken cq eigen doelen wil bereiken.

  Met dit soort leugens en/of alternatieve waarheden misleiden zij het volk.

  Het grotere plaatje waarom het draait, t.w. gemotiveerde en gewaardeerde leerkrachten die de jongeren in Suriname op de juiste wijze opleiden wordt hiermee onder het tapijt geveegd.

  De zakkenvullers en geld verspillers hebben schijt aan de jeugd en hun opleiding. Zij zijn degenen die aan zichzelf en hun innercircel denken.


  Maak melding

 8. Get up stand up, stand up for your right
  Get up stand up, don’t give up the fight !!

  Vecht voor jezelf en vecht voor Suriname. De echte revolutie is begonnen !!


  Maak melding

 9. De vervloekte paarse roverheid olv van de vervloekte onberechte aanbeden moordenaar hebben zichzelf met het kruis gezegend naast het blijven leegroven van de staatskas. Hoelang nog zullen volk en oerdomme paars verworden paria’s deze paarse onderdrukking van dit misdadig paars regiem blijven dogen. De hele wereld weet ondertussen hoe misdadig corrupt deze paarse roverheid is, die grotendeels bestaat ui geldzuchtige paarse marionetten die misdadigers hand en spandiensten verlenen. Verraders, politieke hoerenlopers, awariedomries en paars crimineel uitschot van moordenaars tot drugsbonzen maken deel uit van de grootste roversbende die oerdomme paars verworden paria’r verdienen. Dan verdiend een arme eerljjke hardwerkende kleine man duizendmalen respect dan al die mpp klote paarse onderdrukkers samen bij elkaar. Wat een zeer slecht paars volk dat gekozen heeft voor dit gevolg, de ndp en lijder. Het paars volk is vervloekt vanwege hun zeer slechte keuze.


  Maak melding

 10. Geen onkostenvergoeding en plusjes voor DNA-leden die geen vergadering bijwonen; ook niet voor de Ministers en Desie; ook niet voor ex-ministers die niet werken en zg.ontheven directeuren en onder-directueren en Dc’s !!


  Maak melding

 11. Dus OPNIEUW wordt ” ASHWIN “, de paarse PALJAS en tevens PAARSE POLITIEKETODOBÉRE, vanuit de stinkende PAARSE SEPTIC TANK omhoog getrokken door de immer BENEVELDE paarse STRONTVLIEG, ” Desiderius, om het VUILE WERK op te knappen !!!

  Desiderius;

  ” leerkrachten ! leerkrachten ! Attentie, attentie !
  A NÓ MIE ! Má na Ashwin taki !!! Vó mijn part
  mogen jullie zoveel krijgen als jullie willen, má A
  NÓ MIE !!! Na Ashwin taki !!

  Aldus ” Desiderius”, hoofd van het koninkrijk der PAARSE STRONTVLIEGEN !!!

  Hälsningar! CHAVÉZ


  Maak melding

 12. Dit is je reinste bedreiging ,blackmail heet dat.Maar zo iets verwacht je in een dictatuur.Leerkrachten jullie zijn beschermd ,jullie horen binnen in een vakbond en die komt op voor de rechten van de werknemers.Laten jullie je niet intimideren en ga voor de strijd en deze keer go for the kill.Leg het onderwijssysteem plat dan pas zie je resultaten!Het heeft geen zin om elke maand te gaan staken zonder een resultaat en vol loze beloften.
  Adhin moet zijn grote smoelwerk dicht houden want die heeft niet eens de moed getoond op te komen voor zijn vermoorde familie door zijn eigen baasje.Van zo een verrader verwacht je geen goede daden wel een heleboel bedreigingen en intimidaties,


  Maak melding

 13. ‘No work no pay’…geen wonder dat de moordenaars liever lijders worden in Suriname.Ze zitten daar ipv in de gevangenis.Wij werken hard en de moordenaar geniet, Die zit daar zonder werk te leveren en verdiend de hoogste salaris en is een moordenaar.


  Maak melding

 14. ” No work, no pay “, zegt het VIEZEpresidentje Ashwientje en ” no pay, no work, is het JUISTE antwoord van Ome Wilgo !

  En zullen de studenten nu dagelijks “les” krijgen van Jozef, de Pornoboer, Ali, de ex-bajesklant, zonder Buks en Julleke, de top alcoholist !!!

  Hälsningar! CHAVÉZ


  Maak melding

 15. @RobG

  Ik heb beide kanten van het verhaal gelezen en de persconferentie van de raadsadviseurs gehoor en gezien.

  Beide kanten van de tafel zijn geen prettige mensen. Zowel Vallies als Jozefzoon hebben ze achter de ellebogen naar mijn mening.

  De rechter zal morgen moeten oordelen.

  Wat de regering doet is echter heel vals en misleidend door net te doen dat alsof toegeven aan BVL en ALS de leraren 73% van alle overheidsloonsom zouden op eisen.
  Dat is ondenkbaar als je leest wat de salarissen nu zijn.

  De rechter zal morgen bepalen of actie/ staken gerechtvaardigd is tegen een regering die haar afspraken niet na komt, een regering die 2 spalt veroorzaakt, een regering die dreigementen als onderhandelingswapen inzet en een regering die aan dictaten doet.


  Maak melding

 16. Dit is het voorspel van het einde. Ondanks alle praatjes gebeurt er helemaal niets op het kabinet van de President, bij de regering, in de ambtenarij en in de DNA.

  Heeft er iemand nog iets gehoord van het herstel en stabilisatie plan, de giga leningen van de IsDB, Dalian IV, het Ontwikkelingsplan 2017 -2021, De Begroting. de efficiency slag bij EBS, de enorme inkomsten uit Newmont.

  Het licht aan het eind van de tunnel blijkt de aanstormende trein van ergens naar nergens die ook al verdwenen is.

  Deze regering graaft hele diepe gaten om kuilen te dichten.


  Maak melding

 17. Honderden leerkrachten wonen de vergadering van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) bij in Mata Gauri. Vakbondsleider Wilgo Valies hield aan het begin van de bijeenkomst de onderwijsgevenden voor dat de regering een groot offensief heeft ingezet. Er zijn volgens hem intimidatiepogingen alom. Het principe van ‘no work no pay’ wordt toegepast. Maar wij zeggen no pay no work,” stelde Valies. Deze opmerking werd met gejuich ontvangen.

  Raadsadviseur Eddy Jozefzoon is flink op de korrel genomen door Valies. Hij noemde Jozefzoon een ‘basja’. Die man wil bepalen volgens de vakbondsleider wat er moet gebeuren met het herwaarderingsprogramma van de leerkrachten. Er wordt niet onderhandeld maar overleg gevoerd. Valies benadrukte dat de vakbond het recht heeft om mee te bepalen wat leerkrachten moeten verdienen. Dat staat in de wet die onlangs aangenomen is door De Nationale Assemblee en intussen ook gepubliceerd is in het Staatsblad.

  Valies haalde aan dat Jozefzoon een bijeenkomst had met schooldirecteuren. Daar heeft hij aangegeven dat de bond niks te zeggen heeft over de herwaardering. De voorzitter van BvL/ALS zei dat de regering wil dat er meegepraat en meegedacht wordt, maar niet mee bepaalt. Valies merkte op dat deze dictatuur niet zal worden geaccepteerd. De vergadering is nog gaande. Valies deelde mee dat de leerkrachten alles zullen horen wat er tot nu toe is gebeurd. Later volgt er een persconferentie.

  No Pay no work!!!!


  Maak melding

 18. Voor het land naar de kloten helpen, krijgt men wel vet betaald. Vraag me af wat erger is: staken voor betere arbeidsvoorwaarden of het land naar de verdoemenis helpen.


  Maak melding

 19. Valies, jij was nog een jochie; maar in de 60-tiger jaren toen Jozefzoon leraar Pedagogiek was op Kweek-A (Zorg & Hoop) hadden vrouwen diekinderen( meisjes)hadden op Kweek-A, hem een pakslag gegeven met paraplu’s !! Ik zal niet zeggen waarom(het is genoeg om te vermelden dat Kweek-A, alleen vrouwelijke leerlingen had).Vraag het aan oudere leerkrachten uit die jaren !!!


  Maak melding

 20. RobG
  Wie niet werkt zal ook niet eten.Het loon kunnen de stakers maar halen bij Valies en de grote financiële jongens die hem rugdekking geven.Valies zit financieel goed bij kas.Hij weet de leerkrachten goed te misleiden om zijn persoonlijke doelen te realiseren.

  RobG helemaal mee eens maar dan moet je wel de naam van Valies veranderen in Bouta e.a.
  De vraag is of die werken of zitten te slapen want een ieder kan zien dat er nagenoeg geen speerpunten zijn noch enige visie en daadkracht wordt dagelijks vertoont.
  Dus wat jij zegt kan geen spelt tussen komen als het de huidige coalitie betreft.


  Maak melding

 21. @ Hugo chavez

  Ik ben tegen het beleid ondanks ik niet in su woon ,maar laten we mekaar niet voor de gek houden . Dat van de heer Valies heeft niets met opkomen voor de lerrkrachten teaken. Het is duidelijk poliek dat hierachter zit . Ik moet toegeven dat ik ook diep teleurgesteld ben in de heer Valies. Ik dacht eindelijk durft iemand echt op te komen voor de leerkrachten . En dan hoor ik van mijn zus die ook mergedaan hedft aan de staking omdat zij ook dacht dat het voor een goed doel was dat zij de heer Valies niet meer kan volgen vanwege zijn wispelturigheid . Precies als haar vroeg ik me af hoe iemand met verstand een netto salaris van 4000 srd netto kan eisen van de regering voor een leerkracht. Hij heeft hget niet over het salaris van een normaal leerkracht maAr over de onderwijsgevenden /opvoedkundigenmet het laagste inkomen.
  Laten we niet dom doen maar als die mensen al 4000 moeten verdienèndan vraag ik me af hoeveel de leerkracht i/d stad en hoofdmeester moeten gaan verdienen . Wat denk je dat er gaat gebeuren met de brandweer,politie,cipier,schoonmakers,en ga maar zo door .
  Waar moet dat geld vandaan komen ?
  Dus kort gezegd alles in su is gepolitiseerd. De politiek verpest ons land.
  Als iets fout is vind ik dat men gewoon kritiek moet kunnen leveren . Vandaar dat ik ook vind dat de heer valies gefaald heeft.


  Maak melding

 22. De leiding van het land en de beleidsadviseurs hebben Sranan failliet gemaakt, niet de onderwijzers of dhr Valies !

  Daarom moet de gehele politieke top weg !

  Men kan niet van het door Wanbeleid geripte volk verwachten dat men stil zit, terwijl de staatsschuld nog steeds verder oploopt !

  Het drukken van ongedekt geld en uitgeven, de devaluaties, de prijsstijgingen, het verkwanselen van de totale deviezenreserve, de lening-ziekte, de veel te hoge onnodige staatsuitgaven moeten stoppen !

  Alle ambtenaren behalve de beleidsmakers hebben meer dan de helft van hun salarissen zien verdampen, door WANBELEID !

  Weg met al de FAILLIETMAKERS van het land !

  Trafasi no de !

  PS : eerste bezuiniging is opheffing van het dure en onnodige kabinet van de president, dan kan men de meer dan driehonderd miljoen SRD die daardoor vrijkomen, gebruiken voor productie en ontwikkeling !


  Maak melding

 23. Sang valies en tuig willen, staken en toch uitbetaald krijgen,van de regering mag hij staken ,maar hij moet de stakers uit eigen kas betalen,wat is daar zo verkeerd aan,in ned hanteert men dezelfde principe en dat mag,als dat in Su gebeurd heet dat ineens dictatuur,e nemen jullie een duik in een kuma Koisi,valies is dr zijn daden drang in een kuma Koisi beland met lege handen,eigen schuld ,if ju wani plei nanga Bigi mang,moet jij vr de consequenties instaan


  Maak melding

 24. Suriname is een derde wereldland,is geen productieland is die nauwelijks eindproducten produceert die op de buitenlandse merkt de concurrentie aangaat met haar/zijn producten.

  Suriname was een kolonie en wingewest oa van Nederland. Een groot gedeelte van de Surinamers is ongeschoold en kan nauwelijks het Nederlands de officiele taal van Suname spreken. Taki Taki is de omgangstaal. Surinamers waren
  slaven, contractarbeiders, kolonisten, een koloniale parlement bestaan uit mensen die een sterke band hadden met Nederland, de politie en militair dienst met een leiding van mensen die ook sterk een band hadden met Nederland,. In die tijd ook de Gouverneurs hadden die band. bijna allemaal of kwamen uit Europa. De dienst werd bepaald door Nederland, het leger en buitenlandse zaken was in handen van Nederland.

  De geestelijken uit Europa speelden ook een sterke rol en bepaalden ook wat goed en fout was en vonden bijna alles goed van de Westerse Nederlandse Overheid. Idem de joden.

  De afstammelingen van de slaven en contractarbeiders waren gewoon straatarme mensen zonder rechten of weinig rechten en heel veel plichten. Deze mensen waren dus gewoon arm en hadden meesters en moesten gewoon keihard werken en hun mond houden. Ze werden ook zwaar gestraft door hun meesters, die ook ongestraft bleven.

  In 1948 werd Suriname een onderdeel van Nederland die zelfbeschikking kreeg. Surinamers mochten gaan stemmen en hadden rechten en plichten die ook voor hun beter van toepassing waren. Ze mochten politiek partijen hebgen. De afstammelingen van slaven en contracten namen deel aan beleid van Suriname. Nederland stelde geld jaarlijks ter beschikking en daarmee moest Suriname het doen.

  Het was arme troef bij de bevolking en het bleef arme troef ook toen deze Surinamers aan de touwtjes gingen trekken. Deze Surinamers konden nu mooie uniformen aantrekken in het leger, politie als Gouverneur en je zou denken dat deze gasten met een gouden lepel in hun mond waren geboren. Het volk die op ze leek, stond met bewondering naar deze luitjes te kijken, die er eigenlijk niets van bakten, maar zich voor deden alsof ze ontwikkling en vooruitgang brachten. Nada, notie neks, nooit. Dit lag niet geheel bij deze luitjes maar ook aan hoe de Regering in Nederland met dit deel omging ( Suriname en de Antillen).

  Wat er allemaal in Suriname gebeurt is dat die afstammelingen uit Afrika en Azie zich gingen gedragen als hun meester, maar in wezen de plank volledig mis sloegen.

  Het was zo en het is zo en het zal ook zo blijven. Met Suriname wordt het nooit iets.

  Je kan kolonist spelen, maar je wordt het nooit, als je nu een militaire pak draagt of een politie unifrom of een kostuum van de Paus of je een europese opleiding hebt gevolgd.

  Landen als Suriname zijn, al dragen ze de duurste en nieuwste kleding van de keizer, ze blijven in hun paradijskostuum in de rondte lopen. Laat ze nu eens eerlijk zijn en net als de indianen en marrons gewoon in het bos weer naakt gaan rondlopen en niet een kopie van Europa het westen te worden.

  Het wordt niets, we kunnen het gewoon niet, onder ontwikkelingsland en dat zal het blijven.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 25. Passant; een hoop gepoep ben j aan schijten zonder iets te zeggen,we love Suriname ,en daar kan jij niets aan veranderen,the wannabee intellectueel,en betweter van het ergste soort,misschien zijn ze in Bangladesh onder de indruk van jou gepoept,maar in Su vegen wij onze Bil met jou gezeik


  Maak melding

 26. @passant

  Goede stuk.

  Ik lees je stukken heel graag, blijven schrijven.

  Die mensen die anderen aanvallen hebben geen respect voor vrije meningsuiting. Ze zijn nep.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES