dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameOnrust broeit weer binnen onderwijs in Suriname

Onrust broeit weer binnen onderwijs in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 feb – Het broeit weer binnen het onderwijs in Suriname. Na een relatieve rust van enkele dagen, lijkt het weer fout te gaan. De Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname hebben harde eisen op tafel gelegd.

De regering heeft de eisen voor een hogere financiële waardering van de hand gewezen. Dit gebeurt volgens een bron nog bij het onderhandelingsteam van de regering. Er is gewoon geen geld om het loon te betalen dat de leerkrachten nu eisen. Tot een overeenkomst is het dan ook niet gekomen. De rechter in kort geding had juist wel aangedrongen op een oplossing in plaats van een rechterlijke beslissing.

De regering heeft de beide vakbonden voor het gerecht gesleept. De eis is dat de vakbonden afzien van verder staken en onderbreken van het onderwijsproces. De vakbonden hadden twee weken gestaakt om huin eis kracht bij te zetten. De leerkrachten besloten hun staking op te schorten tot nader order. Dit gebeurde na een beroep van de rechter. De regering en de vakbonden zouden intussen verder onderhandelen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

50 REACTIES
 1. In brazilie staakt de politie omdat ze al 4 jaar geen opslag gekregen hebben. Ze verdienen omgerekend maar €875. 1 van de laagste lonen in brazilie.surinamers verdienen nu omgerekend € 300 of zelfs veel minder met die torenhoge koersen. Casteren moeten jullie die klote indiaan van een bouterse en clan


  Maak melding
 2. Zag die persconferentie op tv met die 3 fossielen van Josefzoon, Wijdenbosch en Alibux, geen wonder dat het spaak moest lopen, drie onbetrouwbare randfiguren, waarvan je niets hoeft te verwachten, en denken de wijsheid in pacht te hebben.


  Maak melding
 3. Als ik pres ben no work no pay.wie is valies hy wil bep wat de leerkrachten moeten verdienen.belachelyk vanaf 4000srd
  Venetiaan had het ook gedaan.pres doe het ook
  Mogen ze zeggn je ben slecht
  Nee valies denk dt hy minister vn onderwys gt worden me mars


  Maak melding
 4. Goed zo moeten julli zeker doen.no work no pay.wie is valies.president.j gt leerkrachten belovn dt ze vanaf 4000srd gn verdienen.ben jy president.ik hoop dt de leerkrachten hun ogen opn gn.die domme meger kryg instructie vn vhp
  Valies op zyn bek valln


  Maak melding
 5. Deze Valies moeten ze in een Falies stoppen en in het Suriname rivier gooien .Afgelopen met het gelul van deze boef valies.Zijn meerdere mensen in Sur die een verhoging nodig hebben om te overleven. Deze klote valies denkt alleen aan zichzelf .


  Maak melding
 6. Behalve 3 fossielen zijn het ook 3 zware criminelen/misdadigers die errol, Jules en jozefzoon. Hoe moet je met deze zware beschimmelde criminelen onderhandelen?


  Maak melding
 7. De regering heeft basisgoederen verlaagt, maar brood, rijst, vis, eieren, vlees en melk komen niet voor op de lijst. Deze zijn juist de belangrijkste eeste levensbehoeften. Wat gebeurt er met ze. Zelf het werkende volk kan deze levensmiddelen bijna niet kopen om een gezond leven te kunnen leiden. Vele arbeiders hebben een vitamine gebrek, vit B12 en ijzer. Dit doordat deze voedingsmiddelen te duur zijn. Dan werken ze! Dan kunnen ze zichzelf en familie niet behoorlijk voeden. Wat verwacht je dan dat deze arbeiders doen? In opstand komen! Dat hebben de militairen olv hun bevelhebber ook gedaan in de jaren ’80, toen ze opkwamen voor betere voorzieningen. Waarom mogen de leerkrachten dan niet opkomen voor een beter bestaan? We wonen volgens mij in een democraties land, waarin je op mag komen voor je rechten (als je werkt).
  Als je niet werkt heb je geen recht van spreken en opkomen. Deze arbeiders werken hard om dit land op te bouwen, dan moeten zij beter verdienen. Kijk wat ze verdienen in vergelijking met ministers, assembleeleden etc. Is een oneerlijke en ongelijke verdeling van salarissen. Het moet eens ophouden.


  Maak melding
 8. Het land verdelen is de beste optie !!!Aparte landen van maken. Geloof niet in een katachtige ontwikkeling door mensen die van nature met de snelheid van een luiaard werken !!!


  Maak melding
 9. @ Hermien zegt over vakbondsman Valies : “die domme meger kryg instructie vn vhp”

  De Domme machthebbers hebben instructie gekregen om het land FAILLIET te maken !

  Meerdere devaluaties waardoor alle Srananman meer dan de helft van hun reeel inkomen kwijt zijn, door WANbeleid van de huidige machthebbers !

  Productie Sranan daalt, staatsschuld mega-groot, betalingsachterstanden regiem bigi, binnenkort nieuwe devaluatie !

  Van wie krijgen deze Domme machthebbers hun instructies fu vernietig Sranan ???????????????


  Maak melding
 10. De overheid moet deze onruststokers keihard aanpakken. Veiligheidsdiensten moeten die stakende gasten een pak slaag verkopen. Op deze manier lopen de kinderen achterstanden op. Dat lijkt mij onacceptabel.

  De overheid heeft geen geld om hun eisen in te willigen. Dan houdt het toch op. En toch blijven ze maar doorgaan. Wie niet wil luisteren moet straks op de blaren zitten.


  Maak melding
 11. 1)Jozefzoon, Surinaamse PORNOBOER en mega GOKVERSLAAFDE uit de bush bush.

  2)Wijdenbosch, de mega ZUIPSCHUIT en een in zijn broek PLASSENDE ex-president.

  3)Errol “zonder buks “, mega CRIMINEEL en ex-BAJES KLANT.

  Hiermee zou geen enkel BESCHAAFD persoon aan tafel moeten zitten om te onderhandelen.

  Leerkrachten ! Het onderwijs in Suriname gewoon PLATLEGGEN want hoe DOMMER je bent hoe beter je
  in Suriname gepositioneerd wordt
  Voorbeelden; DNA-leden, Afonsoea, Hopkinson, de PLEEsident.

  Deze 3 gasten lachen qua SALARIS ALLE leerkrachten vierkant uit met hun eis van minimaal SRD 4000 p/m (€ 500 )

  De eerste twee EZELS toucheren elk +|- SRD 20000 (€ 2500) en de allergrootste OEN strijkt maandelijks SRD 47500 (€ 5937 ) op

  Hälsningar! CHAVÉZ


  Maak melding
 12. Parbo@
  Bout moest allemaal rijst met zoutvlees kopen voor het stem vee.
  Dat koste genoeg 3.5 miljard laten verdampen is geen kattenpis.
  Als je posting lees ,begin jij ook al de weg kwijt te raken,
  Jij wil weer terug naar 8 december wat ben jij guppue


  Maak melding
 13. PARBO@
  Wat is Suriname een democratie of een dictatuur.
  In een democratie heb vrijheid van menings uiting en je kan op komen voor je belangen
  Ik had je.nog een psychiater aan geboden om je zieke geest te her structuren maar je heb nog geen gebruik van gemaakt.


  Maak melding
 14. Er is gewoon geen geld om het loon te betalen dat de LEERKRACHTEN nu eisen,dus niet alleen Valies..Tot een overeenkomst is er dan ook niet gekomen,dus jammer. De rechter in kort geding had juist aangedrongen op een oplossing,i.p.v een rechtelijke beslissing,maar wie bepaalt ??? De opdrachten zijn reeds uitgevoerd door de 3 ja-knikkende…….. op een zogenaamde persconferentie..Anyway,laten we hopen dat alles goed komt in het onderwijs gebeuren…


  Maak melding
 15. MI GADO : er is wel US-dollars voor BOUVA en BEE( ABOP), om naar New York te gaan !!! Dollar-tickets en daggelden en hotelkosten in Us-dollars !!!
  Wat zegt “Tigri-Barba” hiervan en Carl, de Judas !!!


  Maak melding
 16. Er is geen geld om leerkrachten met honger en gedevalueerde lonen te betalen ??????????

  Inderdaad, PE UN MONNI GO, pe a deviezenreserve de,
  pe deng miljarden gedrukte ongedekte SRD biljetten de, pe a monnie fu alla deng leningen de ??????????

  UN POT A MONNIE BAKA !!!!!!!!!!

  DUS ……..dus niet klagen over leraren of Valies, de schuldigen de, faillietmakers fu Sranan, MUS FU GWE !!!!!


  Maak melding
 17. De vervloekte ndp corrupte elite hebben zich wederkm in 2010 tot op heden verrijkt samen met hun duivelse onbetrouwbare misdadige baas, die nu de totale macht in handen heeft, dankzij ndpers met paarse schijt in hun hersens. Deze elite paarse ellendelingen zijn even onbetrouwbaar en paars bezeten van leugendemonen. Deze oude paarse opa’s zitten daar niet om de belangen van land en volk zoals de lijder die ze diehard in het zadel houden voor verder wanbeleid, no boi, na soso roofzuchtige hebzuchtige machtzuchtige oude paarse wolven. Wo ka, zolang oerdkm paarse debielen zich paars dom blijven houden, moro paarse ka e go kong. Deze gehele ndpleiding dient verban en te worden naar Duivelseiland, die mpp rovers en moordenaars. Nu komen leerkrachten op voor wat ze verdienen lm dan weer beroofd te worden door de na didibri partij misdadige corrupte clan olv van mpp baas. Wo ka.


  Maak melding
 18. Ach, het is weer een cliche’ om te vermelden dat de boodschappentas ( ter compensatie ) vol bananen, casave, etc..etc..van een paar weken geleden op is!

  logisch toch dat men weer de straat op gaat.

  Regering no abi moni, dus geef ze deze keer een grotere tas met inhoudt, ter compensatie.


  Maak melding
 19. Ah,nieuwe maand ,goed uitgerust en nu weer staken.
  Het is een trend geworden.zo elke maand staken!
  Nee hoor surinamers gaan niet 1 keer staken ..zo van… go for the kill…mission accomplished!
  Neen ze houden ervan elke maand weer dezelfde pijn te voelen,een beetje lawaai maken hier en daar en dan met loze beloften weer weggestuurd worden. om dan weer terug te keren de volgende maand.


  Maak melding
 20. Als men het onnodige en groot opgetuigde kabinet van de president (een kleuterklas met bejaarde adviseurs) OPHEFT, zijn er weer Honderden miljoenen vrij, om productief in te zetten ten gunste van de arm gemaakte bevolking !

  Eerdere presidenten, bijv VENE, hadden niet zo een mega-adviseurs-clan en Sranan was toen echt niet FAILLIET !

  PS : Start de bezuinigingen, hef dit onnodige en onzinnige lobby-bureau z.s.m. op !!!!


  Maak melding
 21. Hahaa. Laat het maar broeien. Wie weet welke ei breekt, hahaha.

  Ik zeg, verander de scholen in Koranscholen (madrasa’s) op, waar de kinderen gratis onderwijs krijgen en de leraren goed betaald worden en de Islamitische leer moeten verspreiden.

  De Islamitische Bank geeft dan gratis geld, hahaha. Bovendien is het belangrijk voor de oprichting van de Islamitische Republiek Suriname (IRS).


  Maak melding
 22. Valies is een lafaard hy ging a kort gt hy thuis stuur hy een app de leerkrachten willn meer gn .nee vhp zeg valies vrg meer geld.uit goeie bron heb valies iemnd vertel dt als verkiezing kom gt vhp hem minister vn onderwys laten worden .me mars
  Leerkrachten dondere jullie valies op hy kryg iedere mnd zyn salaris jullie gn schyten no work no pay
  Valies is al gepensioneerde wat vr vakbond moet hy nog behern.
  Er moet een wet komn gn enkel pensioneerde moet een vakbond behern


  Maak melding
 23. @ Habi Bullah,
  Maak je zelf niet belachelijk !!! Laat je hersenen nakijken door een pshychiater !!
  Je balkt als een ezel !!
  Weet je wel waarover je praat ???


  Maak melding
 24. Habi Bullah je wordt en bent gekker dan ik dacht. Niks geen koranscholen in Suriname, moslims worden hier gerespecteerd door de niet moslims zoals het hoort. Een advies inpakken voor jou: je goederen plus jezelf inpakken en op naar het kali(malle)faat.


  Maak melding
 25. No work no Pay laat dat principe eerst maar eens op gaan voor meneer Jozefzoon, Alibux en Wijdenbosch want zij hebben niet geleverd en hun taak afgerond.

  Jozefzoon wist vooraf dat hij bezig was tijd te rekken. De arme man is zwaar gefrustreerd met zijn uiyspraken “wie denkt Vallies wel dat hij is”.

  Het is 100% frustratie van Jozefzoon, Peneux, etc.


  Maak melding
 26. @Asago bose: Toen ik veertig jaar geleden in Suriname bij het onderwijs ging werken was het salaris 736 Surinaamse guldens per maand. Dat kwam overeen met 409 US dollar, nu ongeveer 386 Euro.
  Men is in veertig jaar dus behoorlijk achteruit gegaan in salaris. Als dat voor heel Suriname geldt dan is het te begrijpen dat er onvrede is, maar wat is de oplossing?


  Maak melding
 27. @JoJo,

  No work, no pay.
  Ik denk dat je bedoelt no result no pay. Want die meneer zal beweren dat hij wel degelijk gewerkt heeft, alleen het resultaat viel tegen door onverwachte hevige oppositie en andere factoren.


  Maak melding
 28. Qoute van de Daltons Brothers:

  De raadsadviseurs Jules Wijdenbosch, Errol Alibux en Eddy Jozefzoon hebben ervaren dat het niet mogelijk is overeenstemming met de Bond van Leraren (BvL) te bereiken. Zij hebben vanavond op een persconferentie aangegeven dat er geen land te bezeilen is met vakbondsleider Wilgo Valies. Zij zullen de regering voorstellen om leerkrachten die in actie gaan, geen salaris te betalen.

  Nu is het Valies die dwarszit waarom er geen overeenstemming kan worden bereikt met deze KUMA ADMINISTRATIE.

  A NO MIE: NA VALIES. Valies heeft volgens deze lieden een andere agenda?

  Deze Daltons dreigen nu met NO WORK NO PAY:

  Ik wist vanaf dag 1 van de onderhandelingen dat deze Daltons Bros zich zouden bedienen van hun HANDELSMERK: LIST EN BEDROG.

  De Leraren zullen niet terugdeinzen van dit NO WORK NO PAY dreigement: Als de Leraren gaan besluiten weer te gaan staken, zal dit overslaan naar andere sectoren.

  KUMAKOISI: JOE SMERIGE BILLEN SA GO TEKI FAJA


  Maak melding
 29. De Machthebbers hebben het INKOMEN van ALLE Srananmans vernietigd met hun openlijke Corruptie en hun Onproductieve en massale politieke uitgaven !

  Gevolg veel te massale uitgaven : Miljarden staatsschuld, devaluaties en prijsstijgingen alle producten !

  Sranan moet als eerste de veroorzakers van ons FAILLISSEMENT wegjagen !

  De onderwijzers en alle andere loonverdieners zijn ZWAAR BESTOLEN/GERIPT door het financieel Wanbeleid van de Machthebbers !

  PS : Productie NO DE, VALUTA NO DE !

  LENINGEN storten ons dieper in het financiele RAVIJN !

  ALLE arbeiders moeten opkomen voor recht en rechtvaardigheid !


  Maak melding
 30. Schrek de “b..l.r” heeft zijn antwoord al klaar voor de stakers!!
  Mannelijke leerkrachten, houd je broek stevig op, een extra broekriem is gewenst !!


  Maak melding
 31. Die Valies wordt behoorlijk gedemoniseerd door die Jozefzoon. Om angstig van te worden.Onderwijzers geïntimideerd.Hun die staken worden niet betaalt. Ben benieuwt hoe dit afloopt.


  Maak melding
 32. Valies heeft zelf aangegeven, dat hij de Fols wil kapotmaken. Helaas gebeurt dat nu over de ruggen van de leerkrachten en leerlingen heen. Jammer dat de leerkrachten, dat niet kunnen inzien.


  Maak melding
 33. Hans van den Broek
  Toen ik veertig jaar geleden in Suriname bij het onderwijs ging werken was het salaris 736 Surinaamse guldens per maand. Dat kwam overeen met 409 US dollar, nu ongeveer 386 Euro ????

  Veertig jaar geleden was dat plusminus 1500,00 Nederlandse gulden, dus je verdiende goed! Moet je ook bijvertellen.


  Maak melding
 34. Hermien je brabbelt maar wat uit je snuit. Valies is gepensioneerd. So what???Wat denk je van de paarse plee-sident en zijn rovers. Begin maar met de oudsten; Bosje, van der San, Josefzoon , Alibux ga zo maar door. Ga je huiswerk beter doen. Je moet zeker vechten voor je 50 srd


  Maak melding
 35. De VP prqat weer eens, en zegt “no work no pay” tegen de skeer gemaakte onderwijzers !

  Logisch is dan wel tav dat van regering, president en
  adviseurs kabinet pres, moet gelden :

  ‘BAD WORK, PAY THE PEOPLE ALL MONEY BACK ”

  Immers zij zijn het die Sranan en het volk FAILLIET hebben gemaakt !

  Pay us back and take your bundle and go !

  Take your “VALIES” and go home !


  Maak melding
 36. Deze drie corrupte boeven bezitten heel veel geld in het buitenland. Beld dat land en volk toebehoren. Festolen olv hun paarse baas der misdaad uit de staatkas. Wo ka. Jare negentig e doro snel bakka, broodje ei 15.000. Wo ka


  Maak melding
 37. @ Johnsjikara: Wat je zegt klopt wel, maar dat was mijn punt niet. Ik ben trouwens niet voor het geld in Suriname gaan werken want in Nederland verdiende ik aanzienlijk meer. Wat leerkrachten in Nederland nu verdienen zal ik maar niet zeggen want dan houdt Suriname geen leerkracht meer over.
  Het ging mij om andere zaken en ik ben niet teleurgesteld. Het was de mooiste tijd van mijn leven en ik denk nog steeds met genegenheid terug aan mijn Surinaamse leerlingen.

  @Djompo djompo: Suriname opsplitsen is niet de oplossing, dat maakt het alleen maar erger. Aansluiten bij Brazilië is beter, dan krijgen de leerkrachten gelijk drie maal zo veel salaris. Surinamers die liever samen met hun eigen broeders en zusters in Brahma en Shiva blijven wonen kunnen naar Guyana verhuizen, Engels is gemakkelijker te leren dan Portugees.


  Maak melding
 38. @Damsco. De uitleg van Jozefzoon niet snapt???Deze man had ons toch een trein belooft en het geld voor de aanschaf van boeken verkwanselt.Als jij deze man nog gelooft of serieus neemt, dan ben jij de pannenkoek of domme papegaai. In een ontwikkelt land en de organisatie waar ik werk had deze man reeds lang het velt moeten ruimen.Want dan ben je je geloofwaardigheid kwijt. Ooh shit!!! Dan kun je de hele top van Su. naar huis sturen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES