woensdag, februari 28, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisJavaanse documentaire 'Jaji' ook in A'dam te zien

Javaanse documentaire ‘Jaji’ ook in A’dam te zien

-

Does Travel & Cadushi Tours

Op zaterdag 4 maart is de Javaanse documentaire Jaji te zien in Rialto Amsterdam. Jaji is Javaans voor ‘lotsverbondenheid. Het woord had een grote betekenis voor de eerste generatie Javaanse contractarbeiders die in Suriname op de plantages te werk werden gesteld. Tussen 1890 en 1939 werden ruim 33.000 Javanen van het toenmalige Nederlands-Indië verscheept naar Suriname.

Filmmaker Jeffrey Salimin wilde weten of het jaji-gevoel nog bestaat, wat er gebeurd is met de nazaten van die Javaanse Surinamers, van wie er nu 30.000 in Nederland wonen? Is er iets overgebleven van de Javaanse cultuur en tradities?

Aan het woord komen verschillende getuigen en betrokkenen, onder wie de ook nu nog in Suriname woonachtige orthopedisch chirurg Steven Samijo en zangeres Sherefa Yorks, die graag Javaans zou willen leren, terwijl de taal bij haar thuis nog nauwelijks wordt gesproken.

Voorafgaand aan de voorstelling zal Yorks, vooral bekend van The Voice of Holland, enkele nummers vertolken.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

12 REACTIES
 1. @ norero

  Volkomen met je eens brada.
  Aku jo wong djowo !!!!

  @ jampa.

  Hoe bedoel je, en wat bedoel je hiermee ????
  Javanen bedelen niet, en werken hard voor hun geld.


  Maak melding
 2. Ik begreep indertijd dat de Bits-Indische contractanten die in “dezelfde boot aankwamen elkaar met”Djahaji” aanspaken !
  Begrepen van een Hindostaanse vriend wiens vader als contract arbeider naar suriname was gekomen. Dus “Djaji” is niet afkomstig van de Javanen.Hassankhan kan zijn licht hierover laten schijnen.

  Geen wonder dat deze :Javaanse Djaji’s” alleen oor hebben om elkaar te regelen (zij die op mij lijken), op kantoren en bedrijven !! Steekpenning bij LVV en ROGB !!


  Maak melding
 3. Javanen, jullie hebben het heel goed gedaan. Jullie hebben veel moskeëen gebouwd. Ga zo voort. We gaan Suriname overnemen!! De Sharia zal die anderen leren zich correct te gedragen, hahaha.


  Maak melding
 4. Javanen zijn een verrijking voor Suriname.
  Een volk dat zich geruisloos heeft aangepast, petje af.

  Figuren zoals habi bulah ben je liever kwijt dan rijk.
  Zulke figuren met hun fascistische ideeën is een ramp voor een harmonieus land als Suriname.


  Maak melding
 5. Beste broeder @Haco,

  De volgende president van Suriname wordt een van ons, een moslim. Dan zul je zien hoe Suriname in hoog tempo voorwaarts zal gaan, hahaha.
  De Sharia zal duidelijkheid brengen voor oedereen en niemand zal aan zijn plicht kunnen ontsnappen zoals nu, hahaha.
  Dus broeder, bereid je voor op de Islamitische Republiek Suriname, de IRS.


  Maak melding
 6. Ik hoop dat deze docu van de Javanen op youtube wordt gezet door de eigenaren. Zou het willen zien. Het Javaans is onder invloed aan van vreemde talen. Eerst het Sanskriet. Dan het Arabisch. Vervolgens het colonial Hollands (vb. Duit -duwit). InSu het Surinaams en Nederlands. In Nederland natuurlijk Nederlands.

  Zo als djajie van het Arabisch of Sanscrit woord komt zo wat? Belangrijk is dat het bwoord betekenis heeft voor de Javaan. In het verleden of mischien zelfs nu gevoelens weergeeft van het Javaanse volk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES