‘OM Suriname kan strafproces niet zelf stoppen’

55

PARAMARIBO, 10 feb – Het Openbaar Ministerie mist de bevoegdheid om welk strafproces dan ook te beëindigen. Dit stelt een voormalige justitiële autoriteit tegenover de Ware Tijd. Dat de vervolging in hoger beroep gaat tegen het voortzetten van het proces rond de decembermoorden, is zinloos.

Het is niet verwachtbaar dat het Hof van Justitie zal meegaan met het Openbaar Ministerie. “Het Openbaar Ministerie kan niet uit zichzelf stoppen met de zaak; die beslissing is van het Hof en niet van het Openbaar Ministerie”, zegt de ex-autoriteit. Het was het Hof zelf dat vorig jaar besliste dat het strafproces moet doorgaan. Het Openbaar Ministerie had eerder aangegeven dat het de ‘instructie’ had gekregen om te stoppen.

Die instructie kwam van de regering op basis van een grondwetsartikel. Het is niet waarschijnlijk dat het Hof nu tot een besluit komt dat indruist tegen een eigen beslissing. Het Openbaar Ministerie zal haar gelijk niet krijgen op deze manier. De Krijgsraad heeft intussen het strafproces uitgesteld tot nader order. Het besluit van het Hof wordt eerst afgewacht. Het Openbaar Ministerie heeft voor- en tegenstanders verrast.


55 REACTIES

 1. Dit land is het land van de onbegrensde mogelijkheden op het gebied van criminaliteit, corruptie rechteloosheid.
  Suriname is onder farao al Bouta een Afrikaans land geworden.


  Maak melding

 2. Het is eigenenlijk goed dat het OM in appel is gegaan bij het Hof van Justitie. Dit is ook een vorm van het toepassen van en gebruik maken van rechtsmiddelen. De strafvordering biedt de ruimte ervoor. Welke partij in deze gelijk zal krijgen laat ik in het midden. Het bestuit van het Hof zal een beslissing zijn, die in het toekomst als een grondslag kan dienen voor alle zaken, waarbij het OM tijdens het proces een andere mening zal hebben dan in het begin of tijdens een zaak die zij zelf naar de rechter zal brengen. Het is vooral voor de juristen een goede case en dit draagt ook erbij dat het rechtstaat versterkt wordt. Hetgene nu erg wenselijk is


  Maak melding

 3. Suriname is een bananen republiek, waarin gorillas, chimpansees en bavianen regeren. Prachtig Suriname is ten dode opgeschreven, hiermede aan te danken.

  Dit jonge land is nog ver weg van democratie en een rechtstaat.

  De criminaliteit zegeviert op de hoogste en ook op laagste niveau ten opzichte van mensen die hier eerlijk dmv hard werken hun geld willen verdienen. Helaas. Uitstroom van vaklui is daarom groot.


  Maak melding

 4. Bouta en consorten zijn niet bevoegd om te bemoeien met de rechtsgang!!
  De rechter moet beslissen!!
  De rechters kunnen wat gaan leren van hun collega’s in Amerika die tot 2x toe een misselijkmakend verzoek van trump hebben afgewezen ,nu rest trump alleen nog te gaan kloppen bij supreme court.Ook die zal zijn verzoek om een moslim ban afwijzen en dit hele episode duurt slechts anderhalve week!
  In Suriname sleept alles zich met moeite voort .35 jaren later en de rechters weten nog niet waar te beginnen.
  Preet Bharara we miss you in Surinam!!


  Maak melding

 5. @Sonnyboy, het OM wordt duidelijk beïnvloed……door mensen van buiten af…..zo als je hebt kunnen lezen enige tijd geleden….is er geschoten of het huis van de PG….!! Het is bouta geweest die de PG heeft opgedragen…..het proces te stoppen en niemand anders…….!! Zolang vloek bouta niet is opgeruimd…..zal deze onzin in Su blijven plaatsvinden……..het is wachten op de “martelaar” die bouta onderhanden wil nemen…..!!!


  Maak melding

 6. Suriname: de ultieme bananenrepubliek en het lachertje van Zuid Amerika.

  De president al bijna al zijn adviseurs zijn veroordeelde criminelen zonder enige vorm van deskundigheid.


  Maak melding

 7. Suriname is na de onafhankelijkheid een afrikaans land geworden, kijk maar naar de vlag het volkslied, het vliegveld ziet er afrikaans uit, de mensen zien er uit als afrikanen, Ga maar naar een overheidsinstelling je wordt op zijn afrikaans behandeld. Het binnenland lijkt op Ghana.
  In het oerwoud heb je geen beschaving en dat is ook goed te zien wanneer de inwoners van het binnenland naar de stad trekken !!!!


  Maak melding

 8. De OM heeft alleen de tegenstaanders verrast en niet die voorstanders, omdat de voorstanders wisten al uit de lachende gezicht v/d Pres op Tv met uitleg omtrent de dec. gebeurtenissen en het resultaat zou zijn dat het strafproces zeker en 100% stop gezet zou worden. Opdracht was gekomen van GOD >>> DE GRONDWET >>> REGERING >>>OM/PG >>> KRIJGSRAAD DWZ dat de Krijgsraad aan deze 4 bovengenoemde bazen BEVEL/OPDRACHT niet kan weigeren.


  Maak melding

 9. Volgens mij zijn de mogelijkheden van poging tot beïnvloeden van de rechter nu uitgeput.

  Als de rechters/krijgsraad besluit om het hoger beroep af te wijzen, zal die Elgin zijn verhaal wereldkundig moeten maken.

  Dus……………..de rechterlijke molen maalt langzaam zeker.


  Maak melding

 10. hmolenaar2016, NIEMAND maar dan ook NIEMAND houd je als (NEO)KOLONIALIST tegen om als GATLIKKER van DESTRUCTIEVE ‘machten’ te fungeren. De ADVISEURS (malle Henkie ADVISEURS met hoofdletters) van Bouterse FUNCTIONEREN UITMUNTEND.

  Dat de MISDRIJVEN/MISDADEN van de (NEO)KOLONIALE PERIODE in SURINAME wel dan niet onder DEKMANTELS, zo zoetjes aan ALLEMAAL mee AFGEREKEND wordt, hoeft ZELFS voor jou als (NEO)KOLONIALIST VERSLAAFDE geen VERRASSING meer te wezen, tenzij je nog steeds jou PERVERSE ‘kwaliteiten’ niet hebt weten los te laten.

  Jou gebruikelijke devies: BLIJVEN DROMEN!

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 11. hmolenaar2016, NIEMAND maar dan ook NIEMAND houd je als (NEO)KOLONIALIST tegen om als GATLIKKER van DESTRUCTIEVE ‘machten’ te fungeren. De ADVISEURS (malle Henkie ADVISEURS met hoofdletters) van Bouterse FUNCTIONEREN UITMUNTEND.

  Dat de MISDRIJVEN/MISDADEN van de (NEO)KOLONIALE PERIODE in SURINAME wel dan niet onder DEKMANTELS, zo zoetjes aan ALLEMAAL mee AFGEREKEND wordt, hoeft ZELFS voor jou als (NEO)KOLONIALIST VERSLAAFDE geen VERRASSING meer te wezen, tenzij je nog steeds jou PERVERSE ‘kwaliteiten’ niet hebt weten los te laten.

  Jou gebruikelijke devies: BLIJVEN DROMEN!

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 12. Nog meer paars verdorven onrecht hangt boven misdaadstaat Suribabwe. Didibri weet dat zijn tijd kort is en zal vele oerdomme debiele dwaze paars knettergekke bezeten idiote aanhangers meesleuren in zijn paarse hel vol onrecht, roof, bedrog, moord kommer en kwel. Niemand zal die oerdomme aanhangers helpen in hun val vol onrecht. Baas e goe poeroe ka gi heri volk met zijn corrupt wanbeleid. Misdaad, moord, roof worden de Suribabwaanse mentaliteit met als groote voorbeeld, a mpp paarse lijder der misdaad. Wo ka.


  Maak melding

 13. kuah
  Jammer voor het Surinaamse volk,2020 zal god een stop zetten aan dit langdurige bezetting van ons land .
  ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  No way !!!


  Maak melding

 14. “A-ptjien-Ingie-Boi, nazaat van de Zeeuwse slaven handelaar”
  koni toemsi !!
  De volgende stap is: “President voor het leven ! Case closed” !
  Voorstemmers in DNA zijn: NDP,BEP,Poentje en Charlantan van de partij van Somo,ook delen van ABOP ” !Mischien ook Carl de Judas (zg. per vergissing !!

  Na “fedie-seisburg” nomo kan poer a kil disie !! En dan komen zijn tientallen kinderen en kleinkinderen in actie samen met Brunsie !!


  Maak melding

 15. De mensen die hier ongenuanceerde, racistische uitspraken doen over Afrika, zouden zich meer moeten gaan verdiepen in de geschiedenis en de huidige situatie van dit continent. Suriname zou wensen dat het even ver was als menig Afrikaans land, Botswana doet het op economisch gebied b.v.duizendmaal beter dan Suriname en ook Griekenland en veel Oost Europese landen zou den een voorbeeld kunnen nemen aan Botswana.

  Er is geen enkel continent dat zo lang en zo verschrikkelijk is uitgebuit door buitenlandse mogendheden, het zou een wonder zijn als alle Afrikaanse landen, zo kort na hun zwaar bevochten onafhankelijkheid, zich nu al konden meteen met Westerse en Aziatische economieën.


  Maak melding

 16. slachtoffer van roofoverval

  Suriname is een bananen republiek, waarin gorillas, chimpansees en bavianen regeren. Prachtig Suriname is ten dode opgeschreven, hiermede aan te danken.

  Dit jonge land is nog ver weg van democratie en een rechtstaat.

  De criminaliteit zegeviert op de hoogste en ook op laagste niveau ten opzichte van mensen die hier eerlijk dmv hard werken hun geld willen verdienen. Helaas. Uitstroom van vaklui is daarom groot.

  Geert Wilders gaat jou tzt deporteren naar dat bananenrepubliek.


  Maak melding

 17. @Radj

  “Decembergebeurtenissen”, moet zijn Decembermassamoord op onschuldigen !

  De gebeurtenissen in het dorp Moiwana, zijn ook gewoon massamoord op ongewapende burgers !

  Welke onschuldige is BANG voor een eindvonnis van de onafhankelijke Krijgsraad ????????????????????????

  PS : Ook de president moet Afblijven van de onafhankelijke Rechterlijke Macht !

  Anders gewoon een Dictatuur vestigen !!

  Tra fasi no de !!!!!


  Maak melding

 18. Bij deze kom ik op terug om nooit meer op waterkant.net te reageren ik vereenzelvig mij niet graag met onbenullen en racisten.

  Dat een voormalig justitieel autoriteit zo’n reactie geeft is uitermate droevig en eigenlijk zielig, jammeer dat men niet aangeeft wie die autoriteit is.

  Het OM heeft NOOIT aangegeven dat ze de rechtszaak willen stoppen, dat kan ook niet omdat alleen de rechter de rechtszaak kan stopzetten. Het OM geeft aan dat ze de vervolging stopzetten op basis van art. 148. Art. 148 is een grondwettelijke artikel waar het OM niet omheen kan. De PG heeft daarom op basis van deze artikel opdracht gegeven de vervolging stop te zetten. Nu heb ik nog niet kunnen lezen dar deze art. is ingetrokken door de regering maw de stopzetting is nogsteeds een feit en dit is volgens de grondwet.

  Dat de rechter deze art. opzij wil wil schuiven en de AM opdracht wil geven toch door te gaan is een immens probeem in Suriname.

  De rechter geeft dus impliciet opdracht aan het OM om de grondwet met voeten te treden oftewel ongrondwettelijk te handelen, dit kan niet.

  Ik denk dat het OM hiertegen in hoger beroep is gegaan en niet om de rechtszaak stop te zetten. Ook al zou het OM niet gelijk krijgen dan nog hoeven zij niet akkoord te gaan met voortzetting, ze zouden de zaak kunnen seponeren of niet ontvankelijk verklaren. De AM zou op z’n minst van zijn baas de PG weer de opdracht moeten krijgen om door te gaan, de PG zou op zijn beurt ook weer de opdracht moeten krijgen van zijn baas alvorens die weer te kunnen geven. De rechterlijke macht is hier geen partij in. Uiteindelijk kan de rechtszaak niet doorgaan zonder OM.


  Maak melding

 19. Arie Janssen je heb gelijk, maar Nederland is ook schuldig eraan.

  Een zelf gemaakt / ontworpen product onvoltooid achterlaten waarna het een teringzooi wordt, had je al vooraf kunnen zien aankomen.

  Nederland had gewoon door moeten regeren en de zeer waardevolle grondstoffen, landbouw productie en div. ontwikkelingen zelf moeten controleren en op hoger niveau moeten tillen. Apen kunnen dat helaas niet.


  Maak melding

 20. Het lijkt tegenwoordig de noormaalste zaak in Suriname te zijn geworden dat rechters ongrondwettelijke bevelen geeft.

  Zo had een rechter ook een ongrondwettelijke bevel aan de kiesraad gegeven om 2 DNA leden te vervangen of de ongrondwettelijke uitspraak aan EBS om Chirangally via de gestolen elektriciteit aansluiting te blijven leveren.

  Kwalijke zaken.


  Maak melding

 21. Het lijkt erop dat men maar niet wil inzien hoe groot het leed van de Surinamers in het algemeen en van de nabestaanden is. Dit alleen om alleen een paar misbaksels te redden. Verschrikkelijk dat enkelingen een heel volk en het rechterlijke macht op deze manier weten te gijzelen. Hoe laag aan de grond moet zijn?


  Maak melding

 22. Anti BOUTA’S ,wanneer gaan we onze maskers afzetten bij elkaar komen om de stap richting Su te zetten om BOUTA af te zetten.
  Want jaar in jaar uit gelul en racisme op deze site zet geen zoden aan dijk.
  Dus ik hoor van jullie Ras echte Surinamers.
  Ik ben als de kippen bij.
  Henk en Koos nemen jullie a.u.b de voor touw.


  Maak melding

 23. @ Namitaki

  U maakt het wel erg bond.

  >>> De uitvoerende en wetgevende macht bemoeien zich met lopende rechtszaken. Die inmenging (internationaal bekritiseerd) inmenging is ongrondwettelijk.

  >>> De terugroep wet is verankerd in de grondwet en geheel en correct toegepast. Daar was ook niets mis mee behoudens dat het bevoegde gezag rechtelijke uitspraken naast zich neerlegt.

  >>> Chiragaly heeft heel fout gehandeld echter de advocaten van EBS blijken grote oenen te zijn en hebben de zaak verknald. Het gevolg is dat de rechter niet anders kon dan Chiragally niet te veroordelen. Hij heeft nimmer gestolen maar gesteld een betalingsprobleem te hebben (gehad). EBS had strak gedocumenteerd moeten invorderen en Chiragally op basis van illegaal aansluiten en onveilig + illegaal handelen moeten aanspreken in de rechtbank.

  Beste Namitaki, het is zaak eerst eens wat meer naar de inhoud te kijken voor dat u de Surinaamse rechtspraak afbrand.


  Maak melding

 24. Paraman,

  Na beroofd en zwaar mishandeld te zijn door vijf zwaar gewapende chimpansees, moet ik eerlijk zeggen dat ik God dankbaar ben dat ik het heb overleefd samen met gezin.

  Heb ik definitief besloten alles in Suriname te verkopen en op zoek te gaan naar een beschaafd tweede land buiten Nederland. Wilders is inderdaad ook niet mijn grote vriend. Zuid Amerika of Afrika zal het zeker niet worden. Zuid Europa of Azie denk ik wel. Ik ben nog helemaal uit.

  Maatschappelijk beschaving kan heel lang duren in Suriname en zoveel tijd heb ik niet. Suriname begint op Brazilie, Columbia of Venezulela te lijken qua armoede en hardheid van criminaliteit.


  Maak melding

 25. The big Brothers, Nederland, China, en een paar andere buurlanden inclusief de ( sociaal ) media is watching.

  Hij kan zijn tegenstander moeilijk uit de weg ruimen , zoals Putin dat op een subtiele manier doet .

  Dat is wel een grote troost voor de Nabestaanden..

  A tori kong moro faja dalijk


  Maak melding

 26. Jullie lullen santoki dacht dt h op zo een manier president gt worden me mars.hindoestanen dieperen ht land hun laten ht land erger worden.ze zyn erger.creolen gaan jullie goed zitten nadenkn.vhp heb 15jaren niks vr het land gedaan
  Tot nu toe is bouterse


  Maak melding

 27. Do the RIGHT thing!@
  Je schrijft weer met grootte letters gefrustreerde uilskuiken,
  En onder welke onderdrukking leef je nu ,uit wat voor een ei kom jij dan ,een struisvogel ei ,jou frustratie zit wel heel erg diep ,kijk eens terug naar de 60 tiger jaren blaas kaak toen leefde het mooie land in weelde ,eikel en als je van historie houd ,denk dan maar eens goed na ,als je dat lukt ,struisvogel


  Maak melding

 28. Arie Janssen@
  Als ik uw post leest ,dan is er in het binnenland meer beschaving dan bij u ,ik ga niet u opinie bekritiseren ,ben je wel eens door het land getrokken ,varen met een Corjaal door de zoelaas,op patrouille door de Bush ,dan praat je wel anders.
  Had jij verwacht in een luxe land terecht te komen ,fout gedacht ,er is meer dan dat je ziet,het is zo jammer !!!!!!!!


  Maak melding

 29. Hermien, gaat jouw Racisme het Faillissement van het land oplossen ????

  Tot welk ras behoort het zware Faillissement van het gehele Sranan volk ????????????

  PS : A NO MI, DEDE KEBA !!!!!


  Maak melding

 30. Peru: Arrestatiebevel tegen ex-president Alejandro Toledo
  Kwestie van tijd voor bouterse, zijn tijd komt ook nog en met hem zijn adviseurs en familie leden van allen, Ze zullen worden kaalgeplukt.


  Maak melding

 31. Check Apintie.sr “Boze mensen in Ocer bij registratie voor grond”.
  Typisch NDP aanhang.
  Let ook op @SRA en @Do the right thing die zoals altijd weer het hoogste doch domste woord hebben.


  Maak melding

 32. Suriname is een achterlijke Hindustaans corrupte land geworden net als India, waar een kleine groep rijk is, en een grote groep als honden op straat moeten leven, en keihard gediscrimineerd worden….. Wekom to Bombai waar iedereen een tjoekoe neemt inclussief het OM …..


  Maak melding

 33. Haal alle corrupte racistische Hindustanen uit het land, en vervang ze met Chinezen, dan zult u zie dat Suriname binnen 30 een welvarend land wordt …
  Hindustanen kunnen slechts een paar dingen heel goed namelijk : Fraude, grootschalig drugssmokkel, oplichting, racisme, en kont likken ….
  Door hun lafheid, en slechte mentaliteit gaat Suriname naar de afgrond,,,
  Mijn beste vriend is een Indier, een Punjabi, hij heeft mij veel verteld over de Hindustanen die naar Suriname zijn gekomen…


  Maak melding

 34. Wederom heeft Bouterse vrouwe justitia verkracht. De man lacht zich dood en de suri’s staan erbij en kijken ernaar. In ieder andere land hadden ze hem gelyncht.


  Maak melding

 35. Het. Hof heeft het OM destijds verordonneerd deze zaak voor de rechter te brengen. Dat heeft het OM dan ook maar te doen. Zo zijn de wettelijke regels. Het enige wat het OM kan doen is in de rechtszaal voor vrijspraak van de verdachten pleiten. De rechter zal dan daarover oordelen en het vonnis vellen.
  ( zelfs burgers kunnen wettelijk , na voldoen te hebben aan bepaalde eisen,het OM verplichten een zaak voor de rechter te brengen). De rol van het OM en de leiding ervan roept in deze kwestie vragen op. Of eigenlijk ook niet……


  Maak melding

 36. In de eerdere beslissing van het Hof het OM op te dragen de betreffende kwestie voor de rechter te brengen is art. 148 natuurlijk ook in de overwegingen van het Hof meegenomen. Het Hof heeft het dus ,al dan niet impliciet, niet van toepassing verklaard,Het 0M kleineert en beledigt eigenlijk het Hof door dit weer aan het Hof voor te leggen.


  Maak melding

 37. Jojo ik ga niet in op je dom geleuter, het is maar vermoeiend, blijf maar in je eigen inhoud geloven.

  S. Leon misschien moet je ons nader uit leggen hoe het kan dat het Hof art. 148 al had meegenomen, eerlijk gezegd hoop ik niet dat ze dat al hadden gedaan. Weet je wel waarover art. 148 gaat?


  Maak melding

 38. Het heeft er alle schijn van dat dit proces zoals het nu gevoerd wordt nooit tot een oplossing zal komen. Het ligt eerder voor de hand dat de hoofdverdachte plotsklaps komt te overlijden. Wat dan te doen? De hoofdgedachte is bij uitstek in de gelegenheid om middelen toe te passen zodat de definitieve besluitvorming niet tot stand komt. Het betekent dat hij alles in het werk zal stellen. Dat is niet goed voor de totale ontwikkeling van het land.

  Het is niet door dit proces te voeren dat men dan pas kan stellen dat Suriname een machtsstaat is danwel een rechtstaat. Het werkt niet zo. Als het zo zou werken, zouden figuren als Toni Blair en George Bush op dit moment in de gevangenis moeten zitten . Is het nooit opgevallen dat westerse figuren nooit voor hun daden vervolgd worden? Althans niet op een schaal dat ze daadwerkelijk vervolgd worden. Alleen Afrikaanse ex-dictators of van Aziatische afkomst.

  Maar het westen is toch een rechtstaat?


  Maak melding

 39. Ai boi, ik blijf me verbazen ,sommige schrijven een compleet boek hier.

  By the way,

  Geen enkel strafproces kan zomaar gestopt worden, dat zou teniet doen aan de Rechtstaat.

  Maar onder een dictatuur is alles mogelijk.


  Maak melding

 40. Na vuilnisbet foe Paramarino, soso afrikaanse afstammelingen e zoekoe afvalresten. Te wang pickup e doro foe wang restaurant foe dump a etenresten, soso pikien nanga jong oma sma e wagtie ongeduldig. Leki freefree deng sma disi e zwerm om deng etensresten. Bij navraag fa joe kang njang sma etensreste wang two oma sma krijs zwaar verbitterd vloekend, na mpp kaola lee baas tapoe sa wi stem meki a kong so vara, deng mpp ndp roverheid mek oeng ka, oeng mangsma go tapoe roof, leki a mpp lijder tapoe deng stem. We ka, dank de ndp en haar kaolo lijder, de moordenaar.


  Maak melding

 41. Hermien@
  Jullie lullen???

  Sorry , ik kan je niet helemaal volgen. kan het aan mij liggen ?? Of heb je last van loesoe-beri, en zit je te poepen en tegelijk onverstaanbaar dingen te tikken, is niet te volgen .

  Poepen en tegelijk op je keyboard tikken gaat niet samen jeri,

  Doe er wat aan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.