vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieKort geding om Groot Surinaams kookboek

Kort geding om Groot Surinaams kookboek

-

Does Travel - naar Suriname

In november vorig jaar kwam Uitgeverij Dubois met een heruitgave van Het Groot Surinaams Kookboek. Dit kookboek is nu onderwerp van een kort geding dat morgen bij de rechtbank in Amsterdam dient. De Stichting Kankantrie uit Capelle aan den IJssel beschuldigt de Rotterdamse uitgeverij Dubois van het vrijwel geheel overschrijven van het Groot Surinaams Kookboek, aldus De Telegraaf.

Tegen de krant zegt Freddy May (72), vrijwillig bestuurder van de stichting, dat Kankantrie sinds 1976 de auteursrechten op het Groot Surinaams Kookboek bezit. “Afgelopen november kwam er plotseling een ’heruitgave’ op de markt. “Zonder enig overleg heeft mevrouw Dubois alle recepten overgenomen en er nieuwe foto’s bijgeplaatst. Zelfs de indeling en de titel van het boek is hetzelfde. Dat is gewoon plagiaat” zegt May tegen De Telegraaf. De stichting wil dat het gestolen werk uit de boekhandel gaat en eist een voorlopige schadevergoeding van 10.000 euro.

Uitgever Diana Dubois doet de aantijgingen af als leugens en onwaarheden en zegt daarover: “Hetgeen door de Stichting naar voren is gebracht, gebaseerd is op leugens en onwaarheden. Ik zal mij hier dan ook op de plek waar dat dient te geschieden, te weten de rechtszaal, tegen verdedigen. Bovendien zal ik een tegenclaim tegen de Stichting indienen”. Zij hekelt ook het nieuwsbericht hierover in De Telegraaf. Hoe komt het dat er minstens 3 grote onjuistheden in het artikel staan? Onjuistheden die de Telegraaf journalist er zonder iemands hulp uit had kunnen weten te houden, als hij de door hem genoemde ‘feiten’ had onderzocht”.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

19 REACTIES
  1. Herrie in de suri-kitchen!
    Zelf de spelfouten zijn overgenomen. Quote Telegrap.

    Hilarisch natuurlijk, maar bovenal Lekker Belangrijk.
    Wat vandaag belangrijk is, is het premium artikel van de ‘Kroongetuige’ Rozendaal in de Telegrap.
    “ De man die Bouterse erbij lapt”.

    Wie o wie heeft een abonnement.
    Uiteraard ben ik als ‘econoom’, uitsluitend geabonneerd op het Financieel dagblad.

    Misschien webbie 🙂 🙂

    Toedels.


    Maak melding
  2. Als de rechten van het eerste boek bij die stichting zit, hoe komt die Dubois dan op het idee het onder haar naam uit te geven?
    Mensen stelen als raven.


    Maak melding
  3. Dat is heel normaal onder de Surinamers. Kopieergedrag. Dat heb ik vaker in mijn leven meegemaakt. Om dat te voorkomen moet je opzettelijk fouten in je plannen opnemen. De kopieerder gaat in de fout omdat hij de fouten niet zal zien en ook niet kan corrigeren. Het laatste geval wat ik heb meegemaakt was een huizenproject voor Suriname, dat ik geschreven had voor een stichting. Het probleem was dat deze stichting geen geld had om dit plan uit te voeren. Groot was mijn verbazing toen iemand dit plan publiceerde in de kranten. Ook mijn fouten. De vraag rijst nog steeds: heeft deze Surinamer het plan gestolen of heeft de, achteraf gebleken, onbetrouwbare voorzitter van die stichting deze aan hem doorverkocht.


    Maak melding
  4. Tsja, die recepten hadden aangepast moeten worden, want die kip en die kouseband van nu is slechter van kwaliteit dan die van 30 jaar geleden.
    Om aan dezelfde hoeveelheid vitaminen te komen moet je nu 2 kg kouseband gebruiken ipv 1 kg vroeger.
    Dit geldt voor zowat alle groenten en vruchten.
    Wat meer is geworden is de hoeveelheid gif.


    Maak melding
  5. Een bekende Surinaamse fenomeen: het stelen van andermans ideeën en plannen en het uitbrengen onder eigen naam

    Ik weet er alles van. Geef daarom NOOIT een conceptplan uit handen in Suriname. Van auteursrecht hebben ze in Su wel gehoord maar niemand stoort zich eraan.


    Maak melding
  6. Geachte heer hmolenaar2016,
    U zegt “Geef daarom NOOIT een conceptplan uit handen in Suriname.”
    Ergo, in mijn geval was de fase van conceptplan al lang achter de rug en waren de ideeen voortvloeiende uit dit plan ook al voor 100% operationeel. En nog heeft men de laffe moed gehad om deze ideeen te kopiëren.
    Gelukkig was het bij hun niet zo smart van opzet zoals in mijn conceptplan beschreven.


    Maak melding
  7. @RobG,

    Dacht het wel. De smaak van groenten uit een kas is minder dan die van groenten uit het open veld. De smaak van groenten van nu is minder dan die van vroeger.

    Koop maar sperziebonen in de supermarkt. Geen enkele smaak. Terwijl die van 20 jaar geleden wel smaak hadden. Waar ligt dit aan? En dit geldt voor een hele rits groenten.

    Misschien raken de voedende stoffen van de aarde op omdat er enorme roofbouw op wordt gepleegd!!
    Goud en allerlei mineralen en metalen worden uit de bodem onttrokken. Dwz dat de planten ze niet meer krijgen. Dit heeft dan weer een nadelige gevolg op de planten, dus ook op de dieren en op ons. Alles heeft met elkaar temaken!!


    Maak melding
  8. hmolenaar2016, heel hartelijk bedankt, ik zal door jouw goede raad nooit mijn conceptplannen in Suriname uit handen geven, maar omdat jij doet alsof er alleen in Suriname schurken rondlopen, zal ik mijn conceptplannen wel met een gerust hart uit handen geven, zonder voorzorgsmaatregelen te treffen, in andere landen zoals Japan, China, Nigeria, India en niet te vergeten Nederland.


    Maak melding
  9. Esmerald
    Wie o wie heeft een abonnement.
    Uiteraard ben ik als ‘econoom’, uitsluitend geabonneerd op het Financieel dagblad.

    Dat is RobG onze econoom en docent en IT’er ook maar een abonnement op het Financieel Dagblad dat zal hij niet hebben want de simpelste economisch artikel is voor hem niet te begrijpen.
    Vraag is > aanbod en toch blijft de overheid maar lenen terwijl de vraag < aanbod blijft de overheid het volk melken.

    Oer smaak valt niet te twisten dus leest RobG Donald Duck en ziet de president als Dagobert Duck.


    Maak melding
  10. @Esmerald

    Volgens mij kan je als bezoeker ook 15 tot 20 artikelen per maand gratis lezen…je hoeft je alleen maar aan te melden met je mail adres.

    In ieder geval had ik nog een oud inlog account en die werkt nog prima..


    Maak melding
  11. Ik koop ze niet, het smaakt ook nergens naar.

    de beste kookboek is , een praatje maken met die oudjes want die vertellen je precies te vertellen hoe het moet.

    Koken = feeling , dat haal je niet uit de kookboek.

    die boeken doen veel afbreuk aan de traditionele keuken.

    Kijk maar even op Youtube , wat een giller zeg..


    Maak melding
  12. trishanku
    Bedankt. Ik ga met jou toestemming, hoop ik, deze gebruiken. Mijn kookkunst is niet iets om over naar huis te schrijven.
    Het ligt niet aan mij dus, maar aan de verbouwer van de groente.
    Overigens, in lijn met dit artikel;
    ik hoef geen toestemming te vragen aan je , gewoon pikken (grapje).
    Sabaku,
    het zijn er vijf.
    Maar neem dan ook een abonnement op ESB


    Maak melding
  13. Natuurlijk kan je de kennis om te kunnen koken van je oudere familieleden of kennissen leren door met hen mee te doen in de keuken, maar je kan het ook van hen leren als zij de handelingen en ingrediēnten voor je opschrijven, als je al deze kookrecepten bundel, heb je een kookboek. Het is wel een vereiste dat je hebt leren lezen, anders heb je inderdaad niets aan een kookboek.


    Maak melding
  14. @Franchepane,

    Hahaha. Je bent duidelijk geen kok, want anders had je geweten dat je als kok geboren wordt, hahaha.
    Een geboren kok weet zelfs van koeievlaai een heerlijk gerecht te maken, hahaha.


    Maak melding
  15. Habi Bullah, hoeveel Surinamers ken jij die als Franse, Japanse of Chinese chefkok geboren zijn?

    Habi Bullah, dat jij koeienvlaaien lekker vindt, wil nog niet zeggen dat er een kok aan te pas is gekomen, jij weet niet eens hoe een kok aan zijn kennis komt, jij zal het verschil tussen een verse, een week oude, een gekookte of een gegrilde koeienvlaai niet eens opmerken.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES