Import moet kipprijs laag houden in Suriname

44
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 8 feb – De import van kippenvlees moet vooral de prijs laag houden in Suriname. Dit zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt & Visserij. Dat importeurs de voorkeur krijgen boven het eigen product is niet waar. Het parlement is het totaal oneens.

De Surinaamse producent zou best wat meer beschermd mogen worden. Het is niet eens zo dat de regering geen wetgeving voor handen heeft. Sinds 2004 bestaat een wet die een heffing van veertig procent mogelijk maakt om de import van kippenvlees. De bedoeling was sindsdien dat producenten in Suriname zelf beschermd worden. De produdenten of kwekers klagen al decennia over oneerlijke concurrentie.

Importkip uit massakwekerijen is veel goedkoper. Volgens Algoe wordt er bewust gebruik gemaakt van de lage prijs. Consumenten worden zo beschermd. Aangezien kippenvlees in Suriname doorgaat als ‘vlees voor alle vleeseters’ is het gewild en het meest verkocht. In het parlement wordt nu aangedrongen op ‘meer bescherming’. Algoe is bang dat de prijs omhoog zal schieten en de kwekers niet genoeg kunnen leveren.


44 REACTIES

 1. als er zoveel vraag is naar kip waarom is er een tekort, het zal dan altijd winstgevend zijn als je iets begint
  waarom zijn er niet al een aantal boeren in opleiding ipv die hormoon kippen te importeren
  zet er in elk district een om het tekort aan te vullen, koop eigen produkten ipv geld aan het buitenland te betalen


  Maak melding

 2. Helemaal mee eens met @doe wat.
  De Surinaamse markt wordt nu overladen met plofkip uit het buitenland.
  Had in een eerder artikel hier op WKN niet gelezen dat geen gevogelte en aanverwante producten geïmporteerd zouden worden uit het buitenland?


  Maak melding

 3. Dus .. In plaats van zelf produceren en dus werkgelegenheid creeeren en dus economie stimuleren wil men goedkope ingespoten vlees importeren waar het Westen eigenlijk van af wilt.
  De economie is al ongezond gemaakt nu wordt dus ook gekozen om de bevolking ongezond te maken.

  Beste Surinamers waar zijn jullie mee bezig ..

  Wat is nou beter en leuker dan:
  MADE IN SURINAM of PRODUCT FROM SURINAM


  Maak melding

 4. @Algoe hagoe
  Doe wat aan de lokale markt idioot.Geef de groenten boeren en veeboeren subsidie zodat ze hun markten nieuw leven gaan inblazen.Het vlees dat geimporteerd heden dat is mogenlijk omdat de importlanden subsidie genieten van hun regeringen.Bij ons is het de vernielzuchtige ndpers die liefst alle geld in eigenzak stoppen en de rest laat doodbloeden.


  Maak melding

 5. Een lastige dillema voor de overheid.Maar de uitleg van minister Algoe is mijn inziens correct. Er moet een keuze gemaakt worden uit twee alternatieven die beiden onaantrekkelijk zijn. Voor de producenten is de import niet wenselijk i.v.m. concurrentie. Door het uitblijven van concurrentie blijft de prijs van het Surinaams product hoog.Een hoge prijs is op haar beurt niet goed voor de Surinaamse consument. De keuze die door de overheid is gemaakt kan daarom niet alleen of altijd op een logische basis gemaakt worden.


  Maak melding

 6. Deze regering maakt tot nog toe geen enkele keuze op een logische basis.
  Als oud-producent van slachtkippen, weet ik, dat het bevorderen van de eigen Surinaamse kippen productie, door deze regering nooit bevorderd is. Integendeel, import van plofkippen uit o.a. Brazilië, hebben een nadelige invloed op de eigen productie. Alleen de verantwoordelijke minister, en diens vazallen, varen hier wel bij. Met name de kleinschalige kippenkwekers uit Lelydorp e.o. zijn de dupe van deze misdadige import. Hoe meer eigen kweek, hoe groter de EXPORT naar het buitenland. Dat wil deze regering toch? Meer produceren en dan ook exporteren.
  Maar met het beleid van dummy’s in de huidige regering wordt dat helemaal niets. Alleen voor zelfverrijking en dat van hun familie, maar niet ten furore van het Surinaamse volk. Maar ja, met eikels zoals ene RobG , kun je ook niets anders verwachten.


  Maak melding

 7. Algoe gaat de importeurs van kippenvlees, de kippen die gouden eieren voor hem leggen, pas tegenwerken, ten gunste van Surinaamse kipkwekers, die slechts zacht willen of kunnen schijten, ’te kafowru kis tifi’.


  Maak melding

 8. Import van kippevlees? Ai mi boi. Hoeveel grond heeft Suriname niet om zelf grootschalig aan pluimvee te doen voor eigen gebruik en export? Alles maar dan ook alles wordt geimporteerd. Wat als Suriname 2 miljoen inwoners had? Oeng bo import un eigi schijt


  Maak melding

 9. Dillema?

  Dacht het niet!

  Deze regering heeft besloten om zo min mogelijk te importeren, om de eigen productie te bevorderen en om het tekort aan dollars te verbloemen. (een Dreiertje).
  Dit besluit staat haaks op hun slogan: Suri First!

  Waarschijnlijk heeft één van hun maties een vergunning gekregen om kip te importeren.

  Zo werkt dat in suri-ba-bwe.


  Maak melding

 10. As kom van die buitenlan die kip, dang misgien moet goet kontroleere op kippekoorts.

  Die doewaane hat tog laats geseg dat die prooduk gaat meer kontrolle nodig hebbe door die kippekoorts en dang moet sein minder import. Maar nu, die foogel kreig tog frei spel.


  Maak melding

 11. @RobG
  Welke concurrentie,van wie?!
  Waar zijn je ogen.In je onderbroek misschien?
  In Suriname bestaat de veeteelt markt niet meer dankzij je baasje en zijn marjonetten.


  Maak melding

 12. Algoe er voor om de eigenaar van o.a. combémarkt en andere sponsors van de NDP een invoer vergunning te verstrekken ipv de binnenlandse productie te bevorderen.

  Hoe zit het met de export van Doksen??


  Maak melding

 13. Er is geen grond in Suriname over om te telen. planten of te kweken. Alles is al gestolen om te speculeren. Voor de ondernemers die echt willen is er niks.

  Dus alleen maar importeren is mogelijk of duur kopen van Surinaamse monopolisten.


  Maak melding

 14. Ik eet graag een lekker stukje kip, maar vraag me soms wel af of God het bedoeld had dat ik die kip moest opeten. Leven is leven, of het nou in een kip zit of in mij. Moet ik mijn leven vanzelf hoger waarderen dan die van de kip? Waarom?

  Als een vos op een kip afstormt, vertoont die kip exact dezelfde reactie als een leeuw op mij zou afstormen. Waarom moet ik dan wel blijven leven en die kip niet? Alleen omdat ze minder verstand en mogelijkheden heeft?


  Maak melding

 15. Jare tachtig doro snel bakka, na soso bek en nek in bami, nasi bij mae, en bij Hopsing tjauwmin met rat. Wo ka paarse ndp verworden Suribabwanen. Baas en paarse roverheid wang kang njang straks alleen maar borst en bouten. Alval na vo die oerdomme paars beroofde paarse debiele dwaze idiote ndper’s. Wahahahaha


  Maak melding

 16. Mijn bijdrage moet luiden Algoe zorgt ervoor dat de eigenaar……………………………..

  De Surinaamse kippen zijn duur vanwege de hoge koosten die de kippenboeren moet maken.

  De prijs van Kippenvoer (import) is geen kattenpis.


  Maak melding

 17. Sam,

  Als ik me niet vergis, werd vroeger toch kippenvoer in Suriname geproduceerd? Toen ik vroeger met mijn vader in het binnenland pluimvee deed, kochten we altijd ergens in de Domineestraat kippenvoer en dat was Surinaamsproduct.

  Als ik me kan heugen is vis en mais de twee belangrijkste bestandsdelen van kippenvoer. Vis hebben we in overvloed en mais kunnen we ook gemakkelijk telen in Suriname, dus zouden we onze eigen kippenvoer toch kunnen produceren?

  Naast kippenvoer gaven we onze slachtkippen en lekhoorns ook “gado dede”, een grassoort dat heel goed is voor kippen.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 18. Anna Conda, die vragen moet je niet aan ons stellen. Waarom zit de wereld zo in elkaar dat een vos een kip en een leeuw jou wil oppeuzelen? De natuur of zo je wilt God, had de vos, de leeuw en de mens zo moeten maken dat ze allemaal net als een koe of een panda, alleen gras of bamboe lusten en dat ook nog konden verteren. Als je je dus afvraagt of je die kip mag opeten, dan moet je voortaan alleen nog maar bamboe gaan eten, net als een panda beer, dan kan je ons na een week komen vertellen of je een kip met een rein geweten mag opeten of niet.


  Maak melding

 19. @ Kwamma,

  Aan de Domineestraat t.h.v. de Jodenbredenstraat kon je toen ook al importkippenvoer kopen en kuikentjes.

  Je had dan de zogenaamde groeivoer etc.

  Bij mij thuis in Paramaribo kregen ze koren, padie en gado dede en soms bronbron (alesie :).

  Ze waren voor eigen gebruik en niet voor de handel maar voor eigen gebruik. En ze smaakten heerlijk.


  Maak melding

 20. @ RobG

  “Een lastige dillema voor de overheid”

  Qua vraagstuk ben ik het helemaal met u eens. Echter een overheid die wat wil zorgt er voor dat een zo simpel dilemma opgelost wordt.

  De oplossing is min of meer het zelfde als het traject dat Docksen Club door lopen heeft. LVV selecteert een voor Surinaamse condities optimaal kippen ras en stimuleert de lokale fok van dit type. en biedt aan ondernemers dit uit te bouwen tot massa productie. Alle parameters zijn bekend en er zijn weinig geheimen met betrekking tot het fokken van vleeskippen.
  Men moet alleen even langs Nederland om wat raad te vragen en wat eieren en broedlampen impprteren


  Maak melding

 21. Als het gaat om pluimveehouderij dan heeft nederland genoeg kennis in huis. Vraag is of Nederland bereid is Suriname te helpen. Sinds de huidige aan de macht is gekomen wordt er nauwelijks nog samengewerkt.


  Maak melding

 22. “De import van kippenvlees moet vooral de prijs laag houden in Suriname.”

  “Dat importeurs de voorkeur krijgen boven het eigen product is niet waar. Het parlement is het totaal oneens.”

  “Import kip uit massakwekerijen is veel goedkoper. Volgens Algoe wordt er bewust gebruik gemaakt van de lage prijs. Consumenten worden zo beschermd.”

  Suriname is al altijd een consumptie maatschappij geweest…wie zit wie voor de gek te houden.

  Wil je wat doen aan de lokale productie, dan is het nu de tijd en gelegenheid om de kansen te pakken…

  Waarom kan elk ander land goedkoper produceren dan Suriname…is dat niet een vraag die eerst beantwoord moet worden. Uitdagingen teveel voor deze abbanies…

  Man, man, man…al die knappe (gestudeerde) koppen daar in het land..het is gewoon te triest voor woorden…


  Maak melding

 23. “Dat importeurs de voorkeur krijgen boven het eigen product is niet waar. Het parlement is het totaal oneens.”

  “Import kip uit massakwekerijen is veel goedkoper. Volgens Algoe wordt er bewust gebruik gemaakt van de lage prijs. Consumenten worden zo beschermd.”

  Suriname is al altijd een consumptie maatschappij geweest…wie zit wie voor de gek te houden.

  Wil je wat doen aan de lokale productie, dan is het nu de tijd en gelegenheid om de kansen te pakken…

  Waarom kan elk ander land goedkoper produceren dan Suriname…is dat niet een vraag die eerst beantwoord moet worden. Uitdagingen teveel voor deze abbanies…

  Man, man, man…al die knappe (gestudeerde) koppen daar in het land..het is gewoon te triest voor woorden…


  Maak melding

 24. en waar halen we het personeel andaan om op grote schaal kippen te kweken ………juist ja, uit het buitenland .
  elke aap kan een kip kweken , helaas is er niet genoeg groei voer voor die kippen .
  wie gaat de mais kweken oor die kippen …..jist ja de buitenlanders .
  wat hebben we liever ?
  een paar plofkippen waarbij je zelf mag uitmaken of je het koopt of niet , of hordes buitenlanders die hier komen wonen werken en uiteindelijk als er geen werk meer is …… roven.
  bananen – haitianen.
  medische zorg – cubanen en fillipijnen.
  goud – chinezen en brasilianen.
  prostitutie – brasilianen , guyanezen en venezolanen.
  kippen – ???????


  Maak melding

 25. Een rijke importeur kan meer tjoekoes geven dan een cashstrap locale fabricant.

  De eigen industrie stimuleren is een dromenland project.Kost geld.


  Maak melding

 26. De juiste benaming voor kippenneuker = HAAN
  De juiste benaming voor een geitenneuker = marokHAAN
  De juiste benaming voor een centenneuker = hollHAANder
  De juiste benaming voor een mierenneuker = robgHAAN
  De juiste benaming voor een vrouwelijke HAAN = yvHAANAhilton


  Maak melding

 27. in Suriname in de meeste gevallen niet daarop is voorbereid. “De kippenkweker kan niet binnen een paar dagen of binnen een paar weken zorgen dat het verschil binnen een mum van tijd opgevangen kan worden, want de kippen moeten nog worden gekweekt”.

  Een direct gevolg van de grote vraag is dat de kippen wat jonger geslacht worden en dus niet het gewenste gewicht hebben waardoor de mensen kleine kippen aangeboden krijgen. Vanwege de ontstane situatie wordt meer kip gekweekt dan normaal. Kippenkwekers hebben meer broedeieren laten halen vanuit het buitenland. Het duurt echter drie tot vier weken voordat er genoeg kip op de markt is, zegt het bestuurslid van de APSS.

  Over het algemeen duurt het drie weken om de eieren uit te broeden en daarna nog zes weken om de kip te kweken. Een kipperverkoper geconfronteerd hiermee beaamt dat er inderdaad een grote vraag is naar Surinaamse kip waardoor kippen vroegtijdig geslacht moeten worden om op de vraag in te spelen. Hij zegt dat mensen klagen maar toch de kleine kippen kopen.

  Het probleem van de plotselinge schaarste aan buitenlandse kip met als gevolg grote vraag naar Surinaamse kip, heeft de APSS vaker aan opeenvolgende regeringen voorgelegd. Hierbij werd de regering kenbaar gemaakt dat wanneer er geen import is van kip uit het buitenland er zich direct een schaarste voordoet in het land.

  In de meeste gevallen zijn de kippenkwekers niet op de situatie voorbereid. Er is veel beloofd en daarover gesprekken gevoerd, maar dat tot nu toe nog niets aan de situatie gedaan is. De APSS, die een afwachtende houding heeft aangenomen, wacht nog steeds op besluiten die maar uitblijven. De sector blijft gevoelig.

  Dus na hebi tori.


  Maak melding

 28. @basmatie,
  En zo kan ik nog doorgaan:
  Bananenneukers = haitiHANEN
  Medicijnneukers = cubHANEN
  Goudneukers = braziliHANEN
  Prostitutieneukers = venezolHANEN


  Maak melding

 29. Dankzij baas en ndp lijden al die paarse paria’s no ka. Ze verdienen het herleven van de jaren tachtig. Ai kong snel bakka, zes jaar na aantreden van hun misdadige lijder sa ai mek deng dong moro burikies e ka. Wahahaha


  Maak melding

 30. @Jojo,

  Het is makkelijk voor ambtenaren om op papier een idee uit te werken. Maar alles staat of valt met het vinden van ondernemers die willen investeren in een dergelijk plan.Voor de overheid is het ” not done ” om te investeren in dit soort bedrijven. De overheid moet dit soort initiatieven steunen in de voorwaardelijke sfeer.

  Mijn vader maakte vroeger zijn eigen broeiboxen. Je zou het niet willen geloven maar die apparaten werkten perfect. Met een beetje vindingrijkheid en creativiteit zijn de boxen simpel te construeren.De boxen hadden een rendement van gemiddeld 95%.Ik kan me nog herinneren dat mijn ouders zich soms geen raad wisten wat ze met al die kuikens moesten doen.De buren,vrienden en kennissen waren wel blij met de hoeveelheden kuikens die ze kregen. Deskundigheid hoeft men niet te halen uit Nederland. Die deskundigheid is ook in Suriname aanwezig.

  De doksenclub is een uit de hand gelopen hobby.Het begon kleinschalig. Het werd uiteindelijk een groot florerend bedrijf omdat de personen achter dit bedrijf grote kansen zagen om eendenvlees op de markt af te zetten. De vraag naar eendenvlees was groot terwijl het aanbod beperkt was.


  Maak melding

 31. @RobG,

  Ja, maar ze poepen en stinken. Daar wil je toch niet in verkeren? Terwijl die importkip helemaal schoon is gemaakt. Je hoeft het alleen in de pan te gooien.


  Maak melding

 32. Deskundigheid is er genoeg ?????

  Wij hebben de duurste ambtenaar uit het buitenland gehaald, en juist deze meneer heeft ons land Failliet gemaakt !

  Toevallig een familielid van de leiding van het land !

  Dusssssss……………………….

  PS : A no mi !!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.