Bemiddeling in langslepende ruzie dorp Abenaston

10

Een delegatie van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling in Suriname, onder leiding van Directeur Wilco Finisie, heeft na een krutu van 2 dagen achtereen succesvol bemiddeld in de langslepende ruzie in het dorp Abenaston (Boven Suriname – Sipaliwini). Het beheer van het gemeenschapsbos en besteding van de opbrengsten daaruit, zorgde sinds 2015 voor onenigheid tussen het traditioneel gezag en de dorpelingen. Na partijen te hebben aangehoord tijdens een dorpsvergadering zaterdag en zondag, heeft de directeur een aantal duidelijke afspraken gemaakt met partijen. Er zijn ook maatregelen getroffen om te voorkomen dat er nieuwe conflicten ontstaan. De dorpelingen waren verenigd in de Initiatiefgroep Abenaston, het dorpsbestuur werd aangestuurd door de kapiteins Antomoi en Petrusi.


10 REACTIES

 1. Zo is het altijd geweest!indianen van wie het land is worden zwaar achtergesteld in elk opzicht. En toch zijn er bepaalde mensen die vinden dat indianen geen rechten hebben. Mensen als Ray die vinden dat daar geen hulp naartoe moet omdat men niet bijdraagt aan de economie.


  Maak melding

 2. De indianen zijn altijd al ondergeschoven kindje geweest in Suriname.

  In mijn comments heb ik deze groep vaak aangehaald. No response !

  Gelukkig zijn er toch mensen die de realiteit inzien.

  A no wang Blakka mang condre, Ma na Ingi condre.

  Wij waren de Emigranten in Suriname. Dat moeten onze kinderen ook weten.

  De Indianen hebben nooit voor wanorde gezorgd in Suriname. Je hoort ze ook niet.
  Ze leven in de natuur en leven van de natuur.

  Prachtig voorbeeld!

  By the way: Ik ben geen Indiaan hoor, ik ben gewoon rationeel.


  Maak melding

 3. @Marronaise

  In het binnenland is er geen sprake van bezitstitel. Het is gemeenschapsbos, gemeenschapsleefgebied waarin en waarover volgens de regels van het inheemse volk (Marron of Indiaan of ..) besloten wordt.

  Het verschil tussen gemeenschappelijk gebied en prive bezit wil bij veel mensen niet landen en veroorzaakt veel ellende en onbegrip.


  Maak melding

 4. @JoJo,

  Dat begreep ik, maar ik ben benieuwd hoeveel procent van het Surinaamse land de marrons bezitten in de vorm van gemeenschapsgrond. En ik welke verhouding dat staat tot hun aandeel in de bevolking.


  Maak melding

 5. Aan de oorspronkelijke bewoners van Suriname is zelden aandacht geschonken. Alle Surinamers en ook alle regeringen hebben zich daar schuldig aan gemaakt.

  De boslandcreolen willen boslandbewoners genoemd worden. Dat vertik ik, omdat niet alleen zij in het binnenland wonen. De Indianen hebben altijd in het binnenland gewoond, dus als er 1 groep is die het recht heeft zich binnenlandbewoners te noemen dan zijn het de Indianen.

  Indianen worden behandeld als ondergeschoven kindjes.
  Suriname en Surinamers gaan jullie je diep schamen.


  Maak melding

 6. @Jiyani,

  Ga jij het nu voor die indiaantjes opnemen?
  Ze waren te laf om die boscreolen van hun gebied te verdrijven, hahaha. En nu trouwen ze massaal met die boscreolen, hahaha. Ze houden ook van een grote stok in hun opening, hahaha.


  Maak melding

 7. @Habi Bullah,
  Ze waren te laf om die boscreolen van hun gebied te verdrijven, zegt jij??

  Je doet je naam eer aan om dit te zeggen.

  Niet alle volkeren zijn gewelddadig aangelegd om hun eigen volk met bommen en granaten te bestoken in naam van Bullah ,

  Ik durf wel voor ze op te nemen. what’s next!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.