maandag, mei 20, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijTropenmuseum op zoek naar gedeeld slavernijverleden

Tropenmuseum op zoek naar gedeeld slavernijverleden

-

Does Travel - naar Suriname

Op donderdag 9 februari organiseert het Tropenmuseum de conferentie Een Gedeelde Geschiedenis: gesprekken over het slavernijverleden. Met dit evenement wil het museum aankaarten hoe het slavernijverleden wordt besproken, herinnerd of vergeten. Academici, kunstenaars, muzikanten en activisten gaan met elkaar in gesprek over hoe we het slavernijverleden, bijvoorbeeld in Suriname, een plek kunnen geven in kunst, cultuur en onderwijs. Eregast is Dr. Lonnie Bunch, directeur van het Smithsonian National Museum of African American History and Culture. De Nederlandse rapper Glen Faria verzorgt een muzikaal optreden.

Welke sporen heeft het slavernijverleden achtergelaten in onze hedendaagse samenleving? Hoe maken we het slavernijverleden tot een gemeenschappelijk erkend verleden? En hoe zorgen we voor een rechtvaardiger heden en veerkrachtigere toekomst? Vragen zoals deze vormen het vertrekpunt voor discussies met onder andere sociaal en cultureel antropoloog Gloria Wekker, politicus Barryl Biekman, kunstenaar/activist Quinsy Gario en auteur/columnist Simone van Saarloos.

Het evenement is inmiddels uitverkocht. Opvallen is dat 77% van de tickets is gekocht door voornamelijk in Amsterdam wonende jongeren tussen de 18 en 35 jaar. Hieruit blijkt een grote behoefte onder Amsterdamse jongeren om het slavernijverleden bespreekbaar te maken.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
 1. Een Volk dat zijn geschiedenis,cultuur en originaliteit niet kent, is als een Boom zonder Wortels, Marcus Garvey . Afro-diasporas leert en kent uw geschiedenis vóór de Slavernij en geloof niet in geschiedvervalsing, Shalom .


  Maak melding
 2. @
  Falasha
  En jij kent de jouwe heel goed ,of lees je alleen wat jou goed uit komt,
  De echte Afrikanen weten jou afkomst, de stam hoofden hebben jullie verzameld en verkocht ,hadden ook geen gewetens bezwaren


  Maak melding
 3. Op de foto is de familie Obama te zien.Barack Obama heeft een witte natie geleid naar een betere leven met Obama care.Zie een volger van hem op de achtergrond staan.


  Maak melding
 4. Tropenmuseum probeert een slaatje te slaan aangezien het slavernijverleden leeft bij de Surinamers.

  Gaat Tropenmuseum ooit het Contractarbeidersverleden aankaarten? Nee? Ze voelen zich daar niet schuldig over?


  Maak melding
 5. @ Basil

  Even googelen naar http://www.gahetna.nl

  En daarna neemt u contact op met het Tropenmuseum om te vragen of ze ook zoiets over de contractarbeiders willen organiseren.

  Doe zelf ook eens iets en loop niet altijd vanaf de zijlijn te roeptoeteren dat ZE er nooit iets aan doen!


  Maak melding
 6. @Haco,dat de stamhoofden en Arabieren als tussen personen en handelaren Slaven verkochten aan de Europeanen is bekend…..onderzoek de reisverslagen van de Grieken in AFRIKA (Axum en Egypte,Nubia)hoe ver ze waren ontwikkelt met wetenschap,kunst en eigen schrift en eerste bibliotheken en universiteiten in Timbuktu…… eerste reisverslagen van westerlingen(Portugezen en Spanjaarden) in Afrika bezijden de sahara omstreeks 1473….. en je zal versteld staan hoe de Afrikanen, vredig en geordend in steden (koninkrijken)en dorpen met elkaar en met fauna en flora leefden(Ubuntu)…..waarvan er tot nu toe heel veel bouwvallen van historische muren en gebouwen zijn overgebleven vóórdat de westerlingen daar aankwamen….. met dominee en koopmanstrategie om hun verdeelt en heerstpolitiek via alcoholische dranken en wapens te verkopen(ruilen) voor Slaven,goud enzo…..om de structuren te ontwrichten,ontmantelen in die samenlevingen, dus ga ook je europese geschiedenis goed onderzoeken vanaf de Grieken, Romeinen, Latijnse Portugese en Spaanse reisverslagen, Shalom .


  Maak melding
 7. @Haco,je zal versteld staan hoe de Afrikanen, vredig en geordend in steden (koninkrijken en dorpen met elkaar en met fauna en flora samen leefden(Ubuntu) ….waarvan er heel veel bouwvallen(ruïnes)van historische gebouwen en muren tot nu toe,zijn overgebleven nadat de westerlingen en arabieren daar aankwamen en een puinhoop achterlieten van corruptie,armoede en afhankelijkheid door zogenaamde ontwikkelingshulp voor grondstoffen ,op verschillende plaatsen in heel AFRIKA in de agelopen 400 jaren……Shalom


  Maak melding
 8. Sub Afrikaanse landen hebben nooit een groot rijk gehad met bestuurlijke competenties, geen administratieve archief, geen geordend systeem, geen rechtssysteem.
  Het gedachte bestond uit het veroveren van andere stammen, de vrouwen en de dieren werden buit gemaakt.

  Nergens zijn er kronieken te vinden van een hoogwaardige beschaving in Sub-Afrikaanse landen.


  Maak melding
 9. @ArieJanssen; AFRIKA heeft,vóór de europeanen daar kwamen hele grote koninkrijken geordende,bestuurlijke en rechtssystemen gekend…..maar veel is vernietig door aggresoren van buitenaf, gelukkig zijn er Afro-Amerikaanse wetenschappers en eerlijke Europese wetenschappers die studies en onderzoekingen doen…..waar vroeger door europeanen gelogen en weggemoffeld werd, met AFRIKA heeft geen geschiedenis…..terwijl er heel veel grote koninkrijken bestonden zoals : Great Zimbabwe, kingdom Mapungubwe, kingdom of Congo,Great Benin city, kumasi Asante kingdom, Kilma city of Tanzania en nog heel veel plaatsen……Google op : 100 Africans cities destroyed by Europeans, en wees volgende keer eerlijk erover en niet ontkennen of bagatelliseren, Shalom .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES