dinsdag, juni 18, 2024
HomeFotoReeds 7.000 euro opgehaald voor digitalisering slavenregisters

Reeds 7.000 euro opgehaald voor digitalisering slavenregisters

-

Does Travel - naar Suriname

Belangstellenden in het gebouw van het Nationaal Archief Suriname (NAS) twee weken geleden bij de kick-off van de crowdfundingcampagne voor de digitalisering van de slavenregisters. Het doel van de campagne is om met de digitalisering deze registers zoveel mogelijk toegankelijk te maken voor het publiek. De hoop is om de benodigde 25.000 euro bij elkaar te krijgen voor de uitvoering van het digitalisatieplan. In twee weken is reeds € 7.000 opgehaald. De campagne duurt tot eind maart.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. Suriname heeft SRD!!! waarom vragen zij €€€”s???? de mensen verdienen SRD en bedelen om €€’s!!! en ze kraaien over Redimusu’s!!!! A no fu ma pie…A M PPP Ding!!!

  Vraag de €€’s aan Bouta op wie jullie gestemd hebben!!! Neen!! nu heeft niemand hem gekozen!!! stelletje huichelaars!!! Ik kom daar niet eens plassen!! en geef ook geen kopercent!!! Donderop met jullie gebedel!!! De ware bedelvolk!! Ga eens voor zweten!! Wilders zou het zelfde gezegd hebben! krijgen is makkelijk!!!


  Maak melding
 2. Waarom altijd zo negatief reageren? Dit is een initiatief van Onderzoekers van de Radboud Universiteit en de Anton de Kom Universiteit Suriname. Zij willen met uw hulp tot slaafgemaakte mensen hun naam en verhaal teruggeven.

  In het archief in Suriname staan de slavenregisters, 42 boeken met daarin de namen en leefsituatie van vrijwel alle tot slaafgemaakte mensen in Suriname in de negentiende eeuw. Historicus Coen van Galen (Radboud Universiteit) en Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit van Suriname) willen de levens van deze slaafgemaakte mensen weer zichtbaar maken door de registers voor iedereen beschikbaar te maken.

  In de slavenregisters staan de namen van ongeveer 80.000 mensen die in Suriname in slavernij leefden tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863. Slaveneigenaren moesten hun slaven registreren, inclusief geboortedatum, de naam van de moeder en veranderingen zoals geboorte, overlijden, vrijlating of verkoop, melaatsheid en andere informatie die belangrijk was voor de status en waarde van mensen in slavernij. De slavenregisters zijn compleet aanwezig, maar slechts zeer beperkt toegankelijk voor het publiek.

  De actie ‘Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ is een Surinaams-Nederlandse samenwerking tussen de Radboud Universiteit, NiNsee, de vereniging voor het Nederlands slavernijverleden, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Nationale Archieven van Nederland en Suriname. Het project wordt mede ondersteund door het Prins Bernhard Cultuur Fonds en CLARIAH.

  Wilt u meer weten over de slavenregisters, Coen van Galen en de voortgang van het project? Kijk dan op http://www.ru.nl/slavenregisters of volg het project op Twitter of Facebook. Wilt u meehelpen om de scans in te voeren? Meld u dan hier aan.

  Mijn donatie is reeds gedaan, nu de uwe nog!


  Maak melding
 3. Staan de oorspronkelijk Afrikaanse namen van de slaven ook vermeld? Dan kunnen degenen die geen Nederlandse naam willen hebben, een echte Afrikaanse naam aannemen als nakomeling.


  Maak melding
 4. @ Trishanku,de meeste oorspronkelijke namen van onze voorouders waren Hebreeuwse namen van de stammen Hebo(Igbo),Calabar,Tola enzo …..van de eerste slaven begin 1500 tot 1850 einde slaven overtocht VOC, meteen bij aankomst veranderde ze de namen van de tot slaaf gemaakte, om hun identiteit en originaliteit verdoezelen…..en europese namen te geven, generaties op generaties,dus hoopt dat ze de echte namen en plaats van herkomst openbaar worden, Shalom .


  Maak melding
 5. De orga doet er goed aan om te raden te gaan bij de veroorzaker van dit luguber verleden, waarvan de gevolgen anno 2017 nog zicht- en voelbaar zijn.


  Maak melding
 6. @Trishanku: niet bij iedereen, maar bij sommige mensen zijn wel de Afrikaanse namen vermeld. Dat geldt vooral voor mensen van de eerste generatie, die niet in Suriname zijn geboren. Zodra de Surinaamse slavenregisters openbaar zijn kunt u het zelf zien. Steunt u het alstublieft, we hebben veel vrijwilligers nodig.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES