VHP: aanpak corruptie meer effect dan reshuffeling ministers

43
reshuffeling ministers in Suriname
reshuffeling ministers in Suriname

PARAMARIBO, 3 feb – “De reshuffeling van ministers in het kabinet Bouterse II zal weinig effect hebben op het regeringsbeleid. Er zal iets drastischer moeten gebeuren om het roer van het regeringsbeleid in Suriname om te gooien. De aanpak van corruptie zal meer effect hebben dan de reshuffeling van ministers” aldus de politieke partij VHP in een persbericht.

In het bericht zegt de VHP verder:

“Reeds lang is duidelijk dat de ministers niet meer zijn dan een soort directeur op hun ministerie, die geen eigen beleid kunnen ontwikkelen, maar aan de leiband lopen van de president en zijn adviseurs. Het desastreus financieel-economisch beleid zal moeten veranderen en de corruptie die heeft plaatsgevonden moet worden aangepakt.

Het volk moet zien dat schuldigen worden gestraft en de tientallen miljoenen die gestolen zijn worden afgepakt. De president zal bij zichzelf en zijn naaste omgeving moeten beginnen, want daar zit de belangrijkste oorzaak van het economisch falen.

In een opiniepeiling van juli 2016 bleek dat slechts 2% van de ondervraagden reshuffeling als een oplossing zag voor de crisis waarin het land verkeerde. Tweederde van de stadsbevolking (het betrof een peiling in Paramaribo) vond dat er iets drastischer moest gebeuren zoals een nieuwe verkiezing (31%), een zakenkabinet (23%) of een brede nationale regering (13%). Een minderheid vond dat de president rustig verder kon gaan met zijn team. In ieder geval zag men weinig heil in reshuffeling van het ministersteam.

De VHP verwacht, net als een groot deel van de bevolking, niet veel van de reshuffeling. Het zal meer ‘window dressing’ zijn d.w.z. er is wat aan de buitenkant veranderd, maar daarbinnen blijft het hetzelfde. Het lijkt op een bliksemafleider van de werkelijke problemen.

De VHP heeft overigens geen evaluatie gezien van de performance van de ministers en ook is nooit duidelijk geworden op basis van welke criteria ministers zijn geselecteerd en worden geselecteerd.. Ook bij deze reshuffeling is onduidelijk op basis van welke criteria een minister is geselecteerd en ook niet of de vervanger beter gekwalificeerd is.

Zonder de eerdergenoemde aanpak van de corruptie en verandering van beleid, zullen de nieuwe ministers alleen maar helpen om meer water naar de zee te dragen”.

(FOTO: president Bouterse bij de beëdiging van Yldez Polack-Beighle, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken in Suriname)


43 REACTIES

 1. VHP moet man en paard benoemen. Zeg dan gewoon dat het Bouterse is die niet deugd en de boel in gijzeling houdt.
  Maar ja, ze zijn bang om voor staatsgevaarlijk aangezien te worden. Angsthazen gaan niks oplossen.


  Maak melding

 2. Zolang Baas baas is gaat er niks veranderen, zelfs al benoem je Einstein tot minister. Baas heeft een soort hypnose die verlammend werkt op iedereen. Zelfs bomen gaan na 2 maanden dood als hij ze aanraakt of aankijkt.


  Maak melding

 3. @Bu Chun, met kennis worden problemen in het land opgelost…..en niet met “stoere” of “sterke” praatjes!!! Kennis is de power……en niets anders!!!!! Kennelijk ben je werkeloos…..of laaggeschoold……anders zo je ook weten dat kennis de power is!!!!


  Maak melding

 4. @Counter,

  Je kunt zo hooggeschoold zijn als maar kan, maar wanneer je de waarheid niet durft spreken, dan is al je kennis voor niks…..
  En niet alleen kennis maakt macht, maar ook wapens. Zie maar wie de macht heeft in Suriname. Niet bepaald een intellectueel.


  Maak melding

 5. @counter & nu chun
  Jullie hebben gelijk. Ik ben ook redelijk tot goed geschoold, ik heb kennis en ervaringen , maar die 2 gaan bijna nooit samen. Van mijnbouw tot staal als eind poriduct.
  Het hangt ervan af hoe men kennis toepast in de praktijk, veel hangt van onze persoonlijke instellingen c.q achtergronden. Wat je precies bent en wat je niet bent.
  Bouterse heeft zijn kennis niet uit zichzelf gegenereerd , maar voorgekauwd door Eddy Bruma en niet te vergeten fidel castro, Chavez en Bishop. Helaas zijn ze allemaal reeds in de hel beland.
  Bouterse kon alleen wapens hanteren in o.a. Siera Leons en hinderlagen creëren.
  Hij is gegroeid in een lijn structuur organisatie en kijk zelf op de vertrekkende ministers. Niet ik (a no mi ) zijn reeds van kreten die in een militaire organisatie behoren.
  En nu vraag : is hij nog een militair annex dictator?????
  Mogen jullie zelf beantwoorden…


  Maak melding

 6. Bu Chun@
  Naar de wapens grijpen is een brevet van onvermogen,je ziet waar het toe geLeid heeft, voor ongeschoolde is gewoon dat men naar machts middelen grijpt,hoog geschoolde denken eerst na ,voor zij een besluit neemt ,en doen dit ook nog in overleg.
  Daar hebben ze in Suriname nog niet van gehoord,het is slikken of stikken


  Maak melding

 7. Ik ben het volledig eens met de VHP.
  Makkelijk gezegd, aangezien ik eergisteren ook al schreef dat er wederom sprake is van een bliksemafleider.
  Bouterse tovert steeds dezelfde konijn uit zijn hoed, als de nood hoog is : iets of iemand zoeken die de zondebok kan zijn, waardoor de aandacht van zijn adviseur wordt afgeleid.
  “laten we samen strijden tegen de slechteriken is dan hun devies”
  En het volk trapt er voor de 1000ste keer in

  De enge mannetjes rond Bouterse zijn schuldig.
  Ik lees hier heel vaak dat Bouterse het veld moet ruimen.
  iedereen mag er over denken zoals hij/zij dat wilt.
  Maar, ik betwijfel of dat dé oplossing is.
  Het zijn mannetjes zoals Hoefdraad en Lachkin. en ???
  Misschien is su zelf slechter af als hij het veld moet ruimen.


  Maak melding

 8. Sonnyboy@

  De auditeur-militair staat niet onder het OM ,mocht dat zo zijn ,heeft rechts vervolging geen zin ,van Dijk Silos staat in dit geval buitenspel,alle slimmigheidjes raken uitgeput, de drie dames hebben het recht in handen en zullen dien overeen komstig handelen,
  Mochten zij falen dan is het gebeurd met het land
  PS
  De krijgsraad wens ik veel wijsheid en moet toe


  Maak melding

 9. Pico@
  Tijd voor een heele nieuwe generatie politieke jeugd ,laat ze stage lopen in het buiten land,dan leren ze gelijk hoe zij met corruptie om moeten gaan,
  Alle oude politieke generatie een brevet van onvermogen geven , en al het toegeëigend afnemen kaal plukken ,


  Maak melding

 10. @Haco,

  Dat is nooit zo geweest. Kijk maar naar de geschiedenis van de wereld. Overal zijn altijd koningen/regeringen aan de macht geweest die een sterke leger hadden dat ook het volk onderdrukte. Geleerden werden vermoord.
  Kijk naar de huidige staat van de wereld: een dodelijke combinatie. En goed opgeleide regeerders en sterke bewapening waarmee ze het volk en andere landen onder controle houden.
  Ik weet niet waar jij geschiedenis hebt gestudeerd, maar je kennis is wel erg gebrekkig.
  Elke geleerde heeft macht of bescherming nodig, anders kan hij geen moer presteren. De meeste geleerden stellen hun kennis in dienst van uitbuiting van de mensheid. Of via het leger/regering en haar instituten of via multinationals of zelfstandig of op een andere manier.
  Alleen Heiligen doen dat niet. Zij werken daadwerkelijk voor de heil van de mensheid. De geleerden die geen Heiligen zijn of onder leiding van een Heilige staan, niet!
  Denk maar over na en probeer dan te bedenken of dit niet zo is. Het zal je niet lukken dit te ontkrachten!!


  Maak melding

 11. Uit peilingen en onderzoek blijkt dus dat het VOLK nu wel beseft dat ze op de verkeerde paard of eerder gezegd ezel hebben gewed.
  Maar het dringt nog niet tot hun door dat zij, het volk, de macht hebben. Zij kunnen zorgen voor drastische veranderingen.
  Het volk moet hun recht opeisen dat is democratie.
  Maar tja .. Hebben zij de wil en het lef ?? Of is het allemaal maar moeilijk moeilijk .. Of zijn zij het nog steeds gewend om alleen met harde hand aangestuurd en aangespoord te worden ??


  Maak melding

 12. Onze hoop is op de rechters gesteld zo ook de hoop van bouta.
  Nu echt hopen dat de rechters zich niet laten intimideren door bouta.Laten wij hopen dat de rechters eindelijk voor recht kiezen en ons niet zal teleurstellen.Het is niet Santokhi die een vonnis moet vellen maar de rechters.


  Maak melding

 13. Beste manier van het aanpakken van corruptie: een systeem met slechts 4 loonklassen.
  Wie meer heeft dan z’n bij iedereen bekende salaris toelaat, moet aantonen hoe hij eraan is gekomen. Kan hij dat niet, dan raakt hij alles kwijt en wordt teruggezet in de laatste salarisgroep of hij moet leven op brood en water in een besloten inrichting.
  Ik snap niet waarom de mensen kiezen voor een moeilijke systeem dat corruptie in de hand werkt. En dan achteraf klagen dat er veel corruptie is!!
  VHP moet z’n slag slaan en gauw komen met de 4 loonklassensysteem.


  Maak melding

 14. @Haco,

  De koude oorlog wordt gevoerd op basis van wederzijdse vernietiging, dus op basis van macht en wapens waarbij geleerden ingezet worden.
  Iemand die slim is kan geen potten breken wanneer hij zijn leven niet kan verdedigen. Daarvoor heeft hij macht/wapens/bescherming nodig!


  Maak melding

 15. Alles doen deze duivelse mensen om hun macht te behouden. Jammer dat er oerdomme geldzuchtige duivelse dienaren zijn om den paarse brode.


  Maak melding

 16. De toegenomen economische malaise en verhoogde criminaliteit zegt al genoeg van deze regering.

  Trouwens statistisch gezien kan je een economie, financien, ontwikkeling, onderwijs en vooruitgang nooit overlaten aan een bepaald bevolkingsgroep. Zie maar elders op de wereld. Hetzelfde vind nu ook plaats in Suriname.

  Alstublieft, nu heb je je onafhankelijkheid gekregen, omdat men niet door blanken geregeerd wilde worden en nog steeds liever niet mee samenwerkt.

  Het is ook de schuld van de VHP die had veel meer voor zijn achterban moeten doen, dan waren ze niet overgelopen, en op de samenwerkingsaanbod moeten ingaan van de huidige regering. Misschien was er dan minder corruptie.


  Maak melding

 17. Integriteit van ambtenaren behoort tot de fundamenten van de rechtsstaat. De samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat ambtenaren hun positie niet misbruiken voor privébelangen. Het aannemen van steekpenningen door ambtenaren moet als ernstig delict worden beschouwd. Tegen personen die op deze wijze opzettelijk en voor eigen gewin het vertrouwen in de overheid schaden, moet dan ook strafrechtelijk worden opgetreden. Onderzoek naar ambtelijke corruptie (fraude, omkoping e.d.) met name in het openbaar bestuur behoort tot het werkterrein van de recherche. Het gaat om specialistisch werk dat een sterk financieel component met complexe rechtsverhoudingen en rechtspersonen in zich heeft. Natuurlijk kan Suriname een anti corruptiewet doorvoeren echter hangt eea ook af van het opsporingsapparaat. Suriname beschikt niet over die middelen zo lang er geen investeringen plaatsvinden is het allemaal lippendienst.


  Maak melding

 18. Je reinste “houdt de diefje spelen”!
  Njang mang no lobi njang mang. De VHP herbergt zelf een batterij aan fraudeurs!
  Als jij die namen opnoemt zal ik fluiten.


  Maak melding

 19. Das Kapital,@

  Als ik het leest ,krijg ik de jouwe rillingen over mijn rug,
  Ik zie daar geen( heil) in,dat is mijn mening, er moet een uitdaging blijven.
  Wel moet corruptie uitgebannen worden ,dit is namelijk zelf verrijking,dit is oneigenlijk gebruik maken wat staat ter beschikking stelde


  Maak melding

 20. Ik vindt dat het land wenig geleerde mensen heeft.
  Het land holt snel achterout, het begint op haiti te leiken !!!
  De mensen zijn omgekogt met een grates porsie bruine boonen met soutvlees, deze mensen dagten dat ze grates 5 jaar lang dat zoudden kreigen !!!!
  En ik vindt dat ze ook slegt nederlands spreeken en schreiven !!!! Beter zou zeijn om het land terug te gefen aan holland !!!!


  Maak melding

 21. @Haco,

  Waarom ben je bang om een goed inkomen te hebben?
  De 4 loonklassensysteem zorgt ervoor dat iedereen goed kan leven, een soort van zekerheid heeft over z’n inkomsten en dat niemand abnormale bedragen verdiend tkv de maatschappij, de aarde, de grondstoffen, de dieren enz.

  Ik snap niet dat je daar angstig van wordt. Of koester je liever roof, moord, doodslag omdat de een ontzettend veel verdient en de ander (die gaat stelen) haast niks?


  Maak melding

 22. De heer Santokhi is weer met een loze kreet gekomen: corruptie aanpakken.
  Hoe wil hij dan corruptie aanpakken wanneer dezelfde mensen die verantwoordelijk zijn ervoor op hun post blijven?

  Weet hij niet dat corruptie een mentaliteit wordt en dat daarvoor een ontslavingscursus gevolgd moet worden? Dat de mensen die deze cursus moeten gaan volgen dus niet langer als regeerder actief kunnen zijn?
  De president gedoogt corruptie of doet er zelf aan mee. Hij moet dus ook in die ontwenningskliniek opgenomen worden. Dit vertelt de heer Santokhi niet aan de bevolking!!


  Maak melding

 23. Weekend Kwis voor een hoofdprijs van
  SRD.50000 of 23000euro.
  Wat zal de strafmaat zijn voor de 8en 9 december moorden?

  Het goede antwoord uit Su is goed voor de SRD’s . Het goede antwoord uit N.L is goed voor der Euro’s

  Succes.


  Maak melding

 24. @Das Kapital
  Je hebt twee sorteren mensen slechte en hele slechte ,dat heeft het land Suriname bewezen ,het werkt corruptie in de hand,ik hoef niet meer bang te zijn ,ik ben er helemaal klaar mee , en hebt een goed pensioen dus halleluja!!!!!!!!!


  Maak melding

 25. @Haco,

  In het 4 loonklassensysteem had je waarschijnlijk ook een goed pensioen gehad.
  Jammer voor de mensen die helemaal niks hebben en moeten bedelen, stelen, bedriegen. Omdat de één 10 keer meer verdient dan hij werkelijk nodig heeft en er weinig overblijft voor een ander. Dus gaat hij allerlei decadentie verzinnen hoe z’n geld uit te geven of zelfs te vermenigvuldigen. Met als gevolg nog meer ellende voor anderen.


  Maak melding

 26. @ Marron: “Beter zou zeijn om het land terug te gefen aan holland !!!!””

  Vergeet het maar Marron, al zou Nederland Suriname cadeau krijgen dan nog willen ze het niet hebben. Suriname als deel van Nederland zou vele miljarden gaan kosten aan uitkeringen en andere sociale voorzieningen + een hoop gezeur van nationalistische Nederland haters.
  Verder heeft Suriname niets te bieden dat Nederland nodig heeft of zou willen hebben of niet ergens anders goedkoper kan krijgen. Men wil ook geen nieuwe migratiestroom van Surinamers naar Nederland, er zijn al genoeg problemen op dat gebied.

  Er is maar één weg voor Suriname om vooruit te komen, handen uit de mouwen en aan het werk. Niemand anders gaat het doen.

  Wat betreft die taalvaardigheid van de Surinamers, die is zo slecht nog niet, al zijn er uitzonderingen.


  Maak melding

 27. @Das Kapital

  Ik ben het met je eens als het over verdeling en beloning van salarissen gaat ,inderdaad mensen die gigantisch bedragen verdienen die nergens op slaan, dat geld ook voor voetballers die voor de. Minimum van tijd tientallen zoniet honderden miljoenen verdienen ,te gek.
  Maar hoe doen we het met belastingen en uitkeringen dat leverd best problemen op


  Maak melding

 28. @Hacojoba,

  Belastingheffing is simpel: je belast geen inkomen, maar belast de producten en diensten. Zo komt de overheid aan haar geld. Bedrijven betalen alleen belasting als ze verlies draaien. Dat stimuleert om goed en efficient beleid te voeren en te sparen voor magere jaren en voor investeringen.

  Een ondernemer moet zelf voor kapitaal zorgen. Hij kan ook lenen bij de overheid. Geen commerciele banken!

  Investeringen uit het buitenland gaan via de overheid: de buitenlandse investeerder krijgt nooit meer dan 110% van het geinvesteerde bedrag terug, om afroming van het land te voorkomen.

  Uitkeringen: alleen voor mensen die echt niet kunnen werken.

  Mensen die kunnen werken, krijgen een baan/omscholing aangeboden van de overheid. Wie 3 aanbiedingen weigert, zoekt het zelf maar uit. Je kan uiteraaard zelf een ban zoeken.

  Geen uitzendbureaus, want die vervuilen het werkzoekendenbestand. Bovendien moeten ze toch loon betalen volgens de 4 loonklassen, dus zijn ze echt overbodig. De overheid kan dat veel beter aan.

  Het bedrijfsleven kan direct mensen werven of bij de overheid aankloppen voor personeel.

  Minimale werkcontracten van 1 jaar, afhankelijk van de sector.

  Iedereen kan aangeven aan de overheid ander werk te willen en komt op een wachtlijst. Werkende mensen kunnen tegen een vergoeding zich laten omscholen, mits er vraag is naar het betreffende beroep.

  Na 5 jaar werk krijgt iedereen 6 maanden betaald vrij, waarin hij kan doen en laten wat hij wil. Naast de normale vakantiedagen per jaar.

  Wie voor een zieke familielid moet zorgen, krijgt daar 2 uren voor vrij per dag en een vergoeding.

  Wie meetbaar sneller en beter werkt dan een ander, dus productiever is, krijgt niet meer betaald, maar kan wel eerder naar huis.

  Zie hier enkele ideën.

  De staat speelt dus een centrale rol en zorgt ervoor dat het volk goed opgeleid is, een redelijke inkomen heeft (de 4 loonklassen), dat er voldoende werk is en dat er ook gespaard wordt voor magere jaren.


  Maak melding

 29. @@ Babachan!! Jij heb geen idee hoe, maar je heb ze wel!!
  Wanneer je rijles volgt, krijg je daarginds ook niet rijden onder invloed van alcohol, je heb toch gekken die dat wel doen! En hoe pak je ze aan?? Door goed beleid en strak optreden en laat je niet pakken, anders ben je de lul!! Ach, ja het is Su en blijft SU!!! Maar het kan wel!!!!!!!!


  Maak melding

 30. Marron, Nederland moet Suriname terug nemen. NEEEEEE

  Nederland zal dat nooit doen omdat Nederland ook in zijn eigen stront zit nl: 1,5 miljoen werklozen, veel mensen in de uitkering ,en met al die vluchtelingen enz.

  Nederland heeft zelf geprobeerd om al die Surenders met een hongerloon van 300 euro per mnd hun paspoort in te leveren en het land te verlaten, alleen zijn de Surenders niet erin getrapt. De Surenders zijn toch wat slimmer.

  Dussssssssssssss….. het gaat nooit gebeuren


  Maak melding

 31. @@Hans van den Broek!! door de toestanden in SU wilt NL niet eens op hun bodem gaan plassen!! Ze willen niet in stront gaan zwemmen. Verzuipen gaan ze nooit!!! Het zijn witten volk en ook wel te slim!!!

  @@ Roos!! NL heeft mischien wel 1,5 miljoen werklozen, maar voed ze wel! In SU ga je letterlijk DOOD!!! en als je
  € 300,- krijgt door niets te doen, kan je overleven en niet DOOD gaan!!! vooral in SU!!!!! Je leeft daar als boven de gemiddelde!!! of anders moet je elke dag naar CHI MIN gaan of naar Diamond bij de hoeren!!!! Vergeet Casino Princess niet!! daar is het ook gratis eten en drinken/zuipen!! Dat doen ze vaak!! en als je wat gewonnen hebt, kan je zo een mooie dame met je meenemen!! zo makkelijk gaat het ook daarginds!!


  Maak melding

 32. al jaren wordt er over corruptie gesproken. van lachmand, Venetiaan en nu bouta. 1 ding is duidelijk deze misbaksels houden de inwoners voor de gek. het zijn in principe land verraders. als je zelf een crimineel bent wil je niet dat je zelf wordt aangepakt. hoe moeilijk is het eigenlijk om de corruptie aan te pakken. heel makkelijk tenzij je zelf heel corrupt bent dan ga je het tegen werken wat decennia lang gebeurt. burgers jullie worden gewoon genaaid.. wie is hier nu de ezel..jij en je betaald nu ook de prijs voor. lachen?????


  Maak melding

 33. Try this :

  Start alvast met Permanente Screening van alle politici en ambtenaren, door een Onafhankelijk instituut !

  Een gespecialiseerde afdeling van het OM corruptie laten opsporen en zaken voorleggen aan de strafrechter !

  Goede anti-corruptie-wet, aangevuld met een pluk-ze-wetgeving, die alle corruptelingen kaal plukt !
  Alle illegaal verkregen goederen en gelden etc dienen teruggevorderd te worden !

  Sranan moet terug naar de situatie waarbij alle wettelijke Beginselen van behoorlijk bestuur, worden gehanteerd door de overheid en haar organen !

  In de huidige bestuurlijke chaos, kan geen stap gezet worden richting ontwikkeling van het land !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.