Slavernijstrip niet voor Surinaamse schoolkinderen

32

PARAMARIBO, 1 feb – Misschien dat ze er later van horen, maar schoolkinderen in Suriname krijgen het stripboek Quaco niet te zien. Minister Robert Peneux van Onderwijs Wetenschap & Cultuur verbiedt het gebruik op school. Op de inhoud, een verhaal over hoe de slavernij was, is niets aan te merken.

Waar de minister volgens een brief wel ove struikelt is de wijze van presenteren, een stripboek. “Didactisch niet verantwoord”, oordeelt de hoogste onderwijsautoriteit. Niet iedereen is het er mee eens. “Beeldverhalen en striptekeningen zijn juist zeer geschikt om jonge kinderen inzicht te geven in ingewikkelde situaties”, zegt pedagoog en schrijfster Ismene Krishnadath tegenover de Ware Tijd.

Opmerkelijk genoeg rept Peneux in zijn brief aan de opdrachtgever, de Surinaamse stichting Projecten, met geen woord over de inhoud van het boek. “De mening dat een stripboek didactisch onverantwoord is, houdt geen stand zonder goede argumenten”, zegt Krishnadath. De kosten zijn betaald door de Nederlandse ambassade. Tekst en tekeningen zijn van de Nederlanders Ineke Mok en Erik Heuvel.


32 REACTIES

 1. Klopt wat de minister zegt. Want je ziet haast geen Creool in de tekeningen, wel pure Afrikanen. In Suriname zijn de Djoeka’s (het meest Afrikaans) slechts een minderheid. De Creolen (Afrikaans-Europees bloed) vormen de meerderheid onder de afstammelingen van de Afrikanen in Suriname. En die komen niet aan bod in deze tekeningen.
  De lichtgekleurde Creolen komen al helemaal niet voor in die strips.


  Maak melding

 2. Je eigen geschiedenis is verboden te kennen.25 feb verboden.8dec 1982 verboden.
  @Bagson
  Het waren puur afrikanen die werden overgebracht naar Suriname en geen mix max afrikanen.


  Maak melding

 3. En al zou de strip puur zwartgekleurde slaven bevatten dan hadden we een ander verhaal dan zou men moord en brand schreeuwen dat zij eruit zien als zwarte piet en dat is taboe.


  Maak melding

 4. Het probleem is dat in strips zwarte mensen er altijd angstaanjagend uitzien. Denk maar aan Sjors & Sjimmie.Blijkbaar heeft het iets te maken met niet de juiste tint kunnen vinden.


  Maak melding

 5. @Bagson, de afrikanen waren de slaven….en geen mix-types!!!! En sinds wanneer zijn creolen een mix tussen afrikaans en europees…….dat is nieuw!!!


  Maak melding

 6. Shrek is zelf een stripfiguur, hij denkt dat hij, door dit stripboek toe te laten op de scholen, in de ogen van DiDiBri, Dora, de Koning van Nickerie, tante Jenny, Aswijn en de rest van de paarse stripfiguren uit de poppenkast, in aanzien zal dalen.

  Dat een minister van onderwijs een historische gebeurtenis in stripvorm gegoten, om kinderen iets te leren, afkeurt is in deze moderne tijd eigenlijk niet te vatten, deze ezel zal kinderen vast ook willen verbieden ezelsbruggetjes te gebruiken om alle planeten in ons zonnestelsel of de botten van het skelet te onthouden. De mensen van Projecta hadden het stripverhaal op een UB stick moeten aanbieden aan deze clown, dan was het in zijn ogen didactisch wel verantwoord geweest.

  De beroemde formule van Einstein E=MC² is niet minder waar als het in een stripverhaal neergepend wordt i.p.v. in een proefschrift. Als Didibri Shrek reshuffelt voor de eerste de beste illegale parkeerwachter, zal dat in één klap het gemiddeld IQ van het nieuwe kabinet met tientallen punten verhogen.


  Maak melding

 7. @Wazig,

  Precies dat wil ik nou zeggen. De mistypes worden niet eens genoemd, terwijl Suriname vooral de mixtypes kent. Wat hebben kinderen dan aan deze onzin wanneer ze om zich heen veelal mixtypes zien en ze hun in de boeken niet terugvinden? Het brengt de kinderen alleen maar in de war.
  Bovendien, moeten de kinderen ineens het blanke gedeelte van hun bloed gaan haten dan?
  Zulke geschiedenis is goed, maar dan wel op oudere leeftijd en niet als kind. Een kind hoort zich niet bezig te houden met slavernij en dat soort gruwelen.


  Maak melding

 8. Deze minister leeft nog in het stenen tijdperk. Een stripboek is voor kinderen de beste manier om iets te weten te komen over het slavernijverleden. Na het lezen van dit stripboek op de school,(of tijdens de schoolstaking), kunnen de kinderen onder leiding van hun leerkrachten dit verleden uitdiepen. Een gemiste kans van een mislukte minister. Maar ja, wat lukt er eigenlijk wel in Suri?


  Maak melding

 9. Ik vindt het geen slechte plan om boeken uit te brengen, zolang het op de realiteit gebaseerd is.

  Het moet goed onderbouwd zijn , dus vanaf de basis.

  En het basis begint in Afrika, de stammenoorlog onderling, de zwakke Afrikanen die gevangen werden genomen door de sterke Afrikanen, en vervolgens door de Afrikaanse handelaren, als slaaf gedistribueerd o.a. door het VOC.

  Alleen dan is het “Didactisch verantwoord”,

  Er is veel onwetendheid.


  Maak melding

 10. Wat ik mij afvraag is wanneer ze een keer verder gaan dan de slavernij en de ware afkomst laten zien van de tot slaaf gemaakte zodat men kan zien weten en leren dat de “Neger” eigenljk uit Israel komt #dotheresearch


  Maak melding

 11. Een Volk dat zijn geschiedenis,cultuur en originaliteit niet kent,is als een Boom zonder Wortels, Marcus Garvey…..Alle kennis en feiten uit het verleden is goed, in welke vorm ook gegoten…..kinderen tegenwoordig krijgen al genoeg rotzooi(horror,halloween,sf,erotisch, geweld) in tekenfilms en stripboeken voorgeschoteld……om hun verleden te doen vergeten en geen binding te hebben met hun oorsprong……De Realiteit van het heden is het resultaat uit het verleden, en geeft onzekerheid en angst in de toekomst aan degene die het verleden hebben genegeerd of vergeten, Shalom .


  Maak melding

 12. Goh mevr Ineke mok.. Vanwaar uw passie toch voor het Surinaams slavernij verleden? Wellicht bent u gefascineerd door uw eigen slavernij verleden doordat uw voorouders de naam mok hebben omgedraaid naar kom aan de vrij verklaarde Slaven..

  De strip is een verkapte vorm van racistische propaganda en hedendaagse White supremacy.

  Een goed besluit van de minister om dit op surinaamse scholen te verbieden.


  Maak melding

 13. Misschien is dat het probleem. Als er alleen donkergekleurde Afrikanen te zien zijn gaan de lichter gekleurde kinderen misschien denken dat hun voorouders geen slaven konden zijn geweest.
  A no mie, gaan die kindertjes misschien wel denken, en dat moeten we niet willen, de mythe moet in stand blijven, want waar blijven die slavernij activisten anders met hun gedram dat alle Surinamers slachtoffers zijn van die vreselijke Hollandse slavendrijvers?
  Moderne Surinamers zullen er ook wat moeite mee hebben om zich te identificeren met de afgebeelde Afrikanen vermoed ik. De meeste inwoners van Suriname stammen ook helemaal niet af van slaven.

  Wat de creool betreft, oorspronkelijk was het een aanduiding voor personen die buiten Europa geboren waren uit Europese ouders. Later werd het gebruikt voor mensen van gemengde afkomst met Afrikaans bloed in Amerika en in het Caribisch gebied. In Suriname werd iedereen met Afro wortels als creool gezien, tot de boslandbewoners aan toe, de boslandcreolen.


  Maak melding

 14. @Bagson
  Wat de kinderen leren is onze geschiedenis.Het slaven verleden .Ze weten wel hoe een afrikaan eruit ziet.
  @Djahmanti
  Jij weet hoe racisme levend te houden.De wereld is black en white voor je.Verdomme het zijn stripfiguren , waar de leerlingen met plezier naar de plaatjes gaan kijken.Als je de stripfguren zwart kleurt ben ik bang dat ze hun vriendjes met ze gaat vergelijken.Het deert ons niet hoe ze onze voorouders uit India gaan neerzetten in stripfiguren de geschiedenis is belangrijker dan de tekeningen en hun kleur.wij jammeren niet om kleinigheidjes en daarom komen wij vooruit en jullie soort nooit.


  Maak melding

 15. Je sluit je bericht af met shalom. Daarvan ga ik er even van uit dat je joods of joodse roots hebt ( ik kan mij vergissen). Als het zo een goede educatie is waarom dan niet voor stellen de holocaust in stripvorm uit te brengen??

  Wat vind je daarvan?

  Wat ik jou duidelijk wil maken Is het baggetaliseren van de slavernij of holocaust door middel van een stripvorm het minder serieus of zelf polariserend/racistisch uitwerkt.

  Wat vind jij er van als nazaat van joodse tussenhandelaar/slavenhandel? Van mijn voorstel?

  Tan bun nanga yu srefi en makandra!


  Maak melding

 16. @Djahmanti,de holocaust uit de tweede wereldoorlog die bijna 5jaar heeft geduurd is al uitgebreid gedocumenteerd in allerlei vormen….De holocaust,genocide van de zwarte mens die meer dan 300 jaar heeft geduurd, was/is onder het tapijt weggemoffeld als zwarte bladzijde…..ook in het onderwijs en documentaires door geschiedvervalsing,maar al is de leugen nog zo snel, de Waarheid achterhaald haar wel….Wij zwarte hebreeuwen zijn de slachtoffers van de nep jodenhandelaars in de slavenhandel geweest, Shalom .


  Maak melding

 17. Door Peneux weet ik eindelijk waarom ik niets van het christendom wil weten, terwijl mijn hele familie elke zondag in de kerk zit; mijn moeder heeft de fout gemaakt bij de eerste Bijbel, die zij mij te lezen gaf, te kiezen voor een kinderbijbel in stripvorm, ik krijg nog elke avond nachtmerries van de tekeningen van Adam en Eva in het paradijs, van de witte rook van Abel die recht omhoog ging en de zwarte rook van Kaïn die terugviel op aarde, van Daniël in de leeuwenkuil, van de vrouw van Lod die veranderde in een zoutpilaar enz.enz. Als mijn moeder gekozen had voor een bijbel zonder plaatjes, was ik nu zonder twijfel de eerste paus uit Suriname.


  Maak melding

 18. @Isaac Israel. Shalom brada vnaf slavernij leren ze onze kidz Altijd ja, MA onze mensen willen liever kennis(leugens) van de wereld geloven maar van hun eigen king James Bijbel die hun werkelijke geschiedenis is laten z aan N kant ligge. Welke Zwarte ouder koopt N Zwarte POP voor hun dochterje? geen want onbewust haten ze zichzelf omdat ze niet weten wie ze zijn (DEUTEREMINIUM 7: 6) EN ALS j niet van jezelf houd dan wrom verlang j naar de liefde van andere volkere wnt als j vn jezelf houd heb j geen liefde vn andere nodig drom wilt die ene afrikaan mix European zijn terwijl die andere die hij djoeka noemt zijn broer is van de zelfde stam ( 12 stammen v Isreal) They have taken crafty counsel against thy people, and consulted against thy hidden ones.

  4They have said, Come, and let us cut them off from being a nation; that the name of Israel may be no more in remembrance.
  Psalm 83 :3-4


  Maak melding

 19. Gabriel Benjamin@ Falasha@

  Joe i taki so so nonsense , wat heeft de bijbel te maken met slavernij of zelf bewustwording.

  Jullie vergeten erbij te vertellen dat er veel illustraties wordt gebruikt, en niet alles letterlijk is, of veel teksten figuurlijk is .
  Blanke mensen ( Joden ) waren in de eerste eeuw de slaven van de Egyptenaren. What about that?

  Waarom denk je dat Mozes opdracht kreeg de Joden te bevrijden uit Egypte. precies ! Omdat hun slaven waren!

  De ( Joden ) zijn later verworven als Gods volk omdat ze koppig waren, en zo kregen later andere volken waaronder ook de zwarte ras de gelegenheid om de God van de Joden te aanbidden.

  De apostel Paulus bevestigde dat Jaweh de mens heeft geschapen toen hij tot de Atheners zei: „Hij heeft uit één mens elke natie van mensen gemaakt om op de gehele oppervlakte der aarde te wonen” (Han 17:26). Bijgevolg hebben alle natiën en rassen een gemeenschappelijke oorsprong

  Met andere woorden: Alle mensen zijn gelijk


  Maak melding

 20. @EigenMeningDemocraten,je verwoord wat vele van ons denken/dachten,de yahudies(joden)waren etnisch zwart en stammen af van Ibrahim,Isaak en Yacob(Israël)de Aardsvaders…..voorgeslacht van Jezus(YAHUSHUA)…..nageslachten van Noach en zijn drie zonen,Shem, de broer van Ham(Egypte) die zwart waren en broers van Jafeth die albino was en voorgeslacht van alle witte mensen en licht gekleurde mensen(Chinezen )…..ik zou door kunnen gaan uitleggen,is to much,de Europeanen(Rk)hebben veel verdoezeld en weggemoffeld, maar zoek en gij zult vinden, Shalom .


  Maak melding

 21. Check ff http://gfcnieuws.org/bij-kennismakingsbezoek-spbogrootopperhoofd-der-aucaners-openbaart-geheim/
  Ook in dagblad van gister 3 Feb 2017
  Ok nu nr DE joden in de Bijbel klaagliederen 5:10,hooglied 1:5-6, job 30:30, jeremia 8:21, jeremia 14:2,handelingen 13:1,klaagliederen 4:8, en over de zogenaamde joden (Jewish – doen alsof) openbaring 2:9,lukas 21:24,Nu over Gods volk titus 2:4, 1petrus 2:9,Matt 15:24,John 17:9, John 18:20, Rom 9:1-13.lukas1:70-71,openbaringen 21:12, dus er is genoeg bewijs doe j research, no soekoe foe sabie da koni foe grongtapoe datie na dong (dwaasheid) , beginning of wisdom is to fear GOD, for the whole duty of men is to keep his commentmants, not rules or tradions of men


  Maak melding

 22. Toon me de waarheid waar vrouwen verkracht werden, borsten afgesneden, mannen mishandeld en lichaamsdelen eraf gehakt door de blanken,
  Niet rozengeur en maneschijn.
  Dit moet een mooie versie zijn van wat de blanken met de zwarten deden.Ik wil realiteit
  Moet niet lijken op hard werken en blanke kijkt toe. Ze hebben de zwarten vernietigd en dat zou nog doorwerken 300 jaar na de slavernij.


  Maak melding

 23. Vanuit Hollands point of view geschreven zie ik, hoop gemanipuleer. Eerst ff vingerwijzen dat de slaven al slaaf waren in Afrika (dan wat was niet hun zaak), dan een doodsreis met een boter(romantisch) sausje overdekken, leuk vriendinnetje etc., dan komt Kwakoe, want dat moet Quaco voorstellen, terecht in gunstige omstandigheden . Nog ff.. Goed besluit vd minister, weg met dat gemanipuleer vh denken vd Surinaamse kinderen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.