‘Bouterse moet vertellen wat er is gebeurd’

59

PARAMARIBO, 1 feb – Hoofdverdachte Desi Bouterse moet eens eindelijk vertellen wat er is gebeurd rond en op acht december 1982. Dit zegt Ruben Rozendaal, voormalige legerofficier en medeverdachte. De waarheid vertellen is niet alleen goed voor Bouterse.

De hele samenleving zal er wel bij varen na ruim dertig jaar van onduidelijkheid. “Je was toen jong en je hebt fouten gemaakt, zeg dan sorry. Ik denk dat Suriname dan een gezegend land wordt”, zegt Rozendaal tegenover de Ware Tijd. Eigenlijk had Bouterse er goed aan gedaan uit te komen nog voor hij president werd. Nu het strafproces doorgaat, kan het recht zegevieren: “Recht voor één, recht voor allen.”

Zelf vreest Rozendaal geen oordeel. Wel heeft hij na al die jaren vooral het gevoel misbruikt te zijn door Bouterse. “Ik weet dat ik niets heb gedaan. Ik heb ook verteld wat ik heb gedaan. Ik moest onder andere André Kamperveen ophalen en dat heb ik gedaan, maar ik was er niet van op de hoogte dat hij zou worden vermoord. Ik was toen jong en had weinig tot bijna geen politiek inzicht.”


59 REACTIES

 1. Ja he. Jaren gezwegen en nu het gevoel misbruikt te zijn.
  Wanneer is beloofd en niet toegekend gaat de beerput daarna altijd open.
  Was het kluifje toegekend dan zweeg men in alle talen.

  Sluit hun allemaal ass op.


  Maak melding

 2. Een lafaard zal nooit de waarheid vertellen. Zal altijd de schuld naar anderen wijzen. Hij zegt dat hij alleen politiek verantwoordelijk is wat er op 8 dec 1982 is gebeurd. Ik vraag mij af wat hij gedaan heeft als politiek verantwoordelijke toen hij erachter kwam dat er mensen waren vermoord. Zijn die mensen dan voor de rechter gebracht en opgesloten?. Nee. Ze zijn juist bevorderd. Voor mijn ben je dan ook een moordenaar.


  Maak melding

 3. Denken jullie nou echt da t als deze lafaard veroordeeld wordt het beter zal gaan ik n su. Hij zal beter behandeld worden door zijn maatjes die hij op de posten heeft gezet. Uit gevangenis k Un je tegeNoordik nog steeds je activiteiten voortzetten. Dus domme surinamers houden jullie dit maar in gedachte.


  Maak melding

 4. Daar is hij te laf voor, hij heeft tot nu alles gedaan inclusief met hulp van de DNA vz om obstructie te plegen om het strafproces te torpederen. Deze man zit niet op de waarheid te wachten.
  Daarom verschuilt hij zich achter een nep amnestie, artikel 148.
  Hij beseft dat zijn speelveld heel klein is internationaal gezien.
  De kans dat hij opgepakt zal worden is niet ondenkbaar.


  Maak melding

 5. Bij een leger is er EEN leider, een eenduidige opdrachtgever, de verantwoordelijke, die kan nooit zijn verantwoordelijkheid afwentelen op anderen, tot hij aftreedt of wordt ontslagen !

  Het gehele leger was trouwens op moment van de massamoord, buiten de wet, dus onwettig bezig. Strafrechtelijk gezien, kunnen zij geacht worden te hebben geopereerd, conform en als een criminele organisatie !


  Maak melding

 6. Als Bouterse ballen heeft dan doet hij nu zijn mond open dat hij fout was punt uit.Al die indianen verhalen ten spijten.Als mens als je zoiets doet dan ben je waardeloos als mens.Dat is mijn mening als Surinamer die schrijft wat hij denkt.


  Maak melding

 7. Ben het eens met de heer Rozendaal. De waarheid vertellen is niet alleen goed voor Bouterse. In eerste plaatst voor de surinaamse samenleving maar ook voor Nederland en haar burgers. Als Bouterse zijn kaarten op tafel legt dan Nederland maar ook. Graag dossiers vrijgeven.


  Maak melding

 8. Roosendaal moet eens zijn bek dicht houden. Wat voor nonsens ” ik was jong en heb een fout begaan” is dat. Het is niets anders dan verantwoording afleggen voor je misdaden. Zij hebben toch samen in het begin lekker van de nf 500.000 die door minister Jan de Koning werd overhandig genoten en vooral onderling verdeeld. Nu het niet meer kan wil hij de populaire jonge van de klas gaan spelen. Rot op mede moordenaar. Waar was je op 9 dec 1982? Toen kon je zeker je mond niet kunnen opentrekken.


  Maak melding

 9. Een Italiaans gezegde luidt:

  Een leugenaar kijkt altijd in zijn glas……..

  Hoop van harte dat IEDEREEN die bij deze lafhartige slachting betrokken was keihard gestraft wordt.

  Ook al was je jong en heb je “alleen ” maar iemand opgehaald die later de dood heeft gevonden. Heb je gewoon bloed aan je handen !!!

  Dus allemaal straf hypocriet gedoe !!!

  gegroet

  Wendell


  Maak melding

 10. Helaas zijn bijna alle betrokken militairen al dood. Sital leeft nog en die zal wel het e.e.a. weten. Laat hij z’n mond ook opendoen.
  De waarheid is dat ze gezworen hebben elkaar ten allen tijde te dekken hierover, zelfs al hebben ze ruzie over andere zaken.


  Maak melding

 11. Als medeverdachte na zoveel jarn toch durf nu t pratn,dan is hij e capabele man. Geen wonder dat d hoofdverdachte geen lef heeft…hij blijft zwijgen is al e teken v zwakte..jammer dat h zijn geweten naar het graf wilt brengn..


  Maak melding

 12. Bouterse en de waarheid gaan niet samen. Bouterse is een pathologische leugenaar en lafaard. We zullen de waarheid niet van hem horen. De verklaringen van de medeplichtigen zijn voldoende om hem te veroordelen voor de wandaden die hij heeft begaan


  Maak melding

 13. In mijn jeugd was heel Suriname in schock als er een moord gepleegd was.Het is nu bijna allerdaags en worden moordenaars zelf als helden vereerd.Sranang wat is er met jouw gebeurd?Is het inderdaad zo dat Neks no fout?
  Je hoort ook steeds minder mensen zeggen dat dit land een gezegend land is.Het doet pijn als je er altijd hebt gewoond en van dit land houd.Want tenslotte is het is ook van jouw.Je kan ook niet zeggen dat omdat je moeder lelijk is dat het je moeder niet is.Het is en blijft je moeder.
  Het enige wat je kan doen is bidden en hopen.Vertrouwen kan helaas niet meer.Ook met grote delen van onze jeugd gaat het goed fout dus de toekomst ziet er ook bedenkelijk uit.Een van de vele voorbeelden hiervan.Het afgelopen weekend steekt een detienjarig meisje een ander dertienjarige neer op een feestje om drie uur in de ochtend.Het feestje werd volgens de politie voornamelijk bezocht door minderjarigen.


  Maak melding

 14. Ruben Rozendaal heeft na al die jaren vooral het gevoel misbruikt te zijn door Bouterse.’ Hij had geen politiek inzicht, zo zegt hij. Wat een kul argument, want dit lijkt mij geen kwestie van gebrek aan politiek inzicht maar veronderstelt slechts het heulen met de duivel, daar hij achteraf zegt misbruikt te zijn door DDB. Misbruik lijkt mij in dit verband dat hem waarschijnlijk iets beloofd is, als hij maar zijn mond hield. Als Ruben Roozendaal zegt dat DDB moet vertellen wat er is gebeurd, dan is het niet onwaarschijnlijk dat hij ook zelf weet, wat er is gebeurd en een persoonlijke ooggetuige moet zijn geweest bij de executie van de 15 personen. Waar er rook is, is er immers ook vuur. Er zijn nabestaanden die al meer dan dertig jaar in het ongewisse verkeren. Waar was u (awarie domrie) al die tijd met uw moreelfatsoen, of heeft u nu last van uw geweten?

  Meneer Rozendaal Is het getij thans voor u gekeerd, nu het requisitoir aanstaande is en alle obstructies die door DDB zijn gepleegd (door de trias politica naar zijn hand te willen zetten ten einde het recht te ondermijnen) en nochtans door de krijgsraad zijn genegeerd. Ik ben van oordeel, dat u te laat met uw zogenaamde stellingname komt, maar evenwel een vuile lafaard en een schijnheilige bent met uw onnozel gedrag.


  Maak melding

 15. @tell me,

  Wat een stupiditeit verkondig jij.
  Het is nooit te laat om spijt te betuigen, dat is lef tonen.
  Een totaal contrast met die ‘ not my president’ karikatuur; die zal tot de laatste snik zijn wandaden trachten te verbergen.


  Maak melding

 16. Het is verstandig om niet allerlei doem- scenario’s hier te poneren.

  Geef die zombies die de ‘not-my-president’ tot hun ‘redder’ hebben verklaard geen gelegenheid om die ideeën ook daadwerkelijk toe te passen.

  Houden jullie je rustig en laat het recht zegevieren.


  Maak melding

 17. Ruben Rozendaal ?????

  Deze clown, mede couppleger,..wordt bang,dus meneertje e poer ing srefie uit a torie,..typische betaalde lafbek.a mang wan faja pres.maar een ieder in su weet dat ie betaald is !


  Maak melding

 18. Volgens een opiniepeiling heeft Bouterse in Paramaribo nog maar steun van zeventien procent van de inwoners. Dat aantal neemt in rap tempo af. De man kan zich niet veroorloven om geen president te zijn dit vanwege zijn onschendbaarheid. Verwacht dat Bouterse met een list komt. Desnoods grijpt hij naar de wapens. De man is krankzinnig.


  Maak melding

 19. Volgens een opiniepeiling heeft Bouterse in Paramaribo nog maar steun van zeventien procent van de inwoners. Dat aantal neemt in rap tempo af. De man kan zich niet veroorloven om geen president te zijn dit vanwege zijn onschendbaarheid. Verwacht dat Bouterse met een list komt. Desnoods grijpt hij naar de wapens. De man is krankzinnig


  Maak melding

 20. Toen Bouterse middels een waarheidscommissie wilde vertellen wat er was gebeurd, hadden deze zelfde mensen
  heel veel kritiek en moesten ze er niets van hebben.

  En nu roepen dezelfde lieden een heel ander verhaal !


  Maak melding

 21. ..A No…Mie..gaat bouta zeggen.
  Zo volgens het model van @Parbo moeten dan alle criminelen naar hun dossier gevraagd worden.Hey @parbo.ga poep eten klootzak.
  Trots op Rozenblad en zijn verleden zijn wij niet maar zijn stem laten horen helpt ons enorm.


  Maak melding

 22. Deze laffe hond, zal nooit vertellen de juiste toedracht betreffende de 8 decembermoorden, omdat hij zelf de hoofdrolspeler is met zijn zogenaamde revolutie, wat nooit een revolutie is geweest, een groot deel van het volk is mede schuldig, dat deze moordenaar nog steeds in beeld is met zijn criminele organisatie, die dit land naar de verdoemenis hebben geholpen.


  Maak melding

 23. @Esmerald

  Spijt betuigen mag altijd en ik heb er niets op tegen.
  Er is echter, ter zake deze weinig fantasie voor nodig om te veronderstellen dat er meer aan de hand moet zijn. Ik geef slechts mijn kritische mening hierover, maar oordeel of ventileer wel omtrent het feit dat betrokkene al die tijd voorbij gegaan is aan de fnuikende ervaring die de nabestaanden moeten doorstaan.

  Ik ben evenwel bewust van het feit, dat er al vele jaren er een angst regeert en wellicht voor sommige verdachten nog steeds traumatisch manifest zijn, omdat dit nog dichter bij hun staat. De onderste steen zal weldra en hopelijk worden gelicht of misschien ook niet. Als oprechte Surinamer, met gevoel voor normen en waarden die ik ook bij jouw zie, sympathiseer ik in ieder geval, dat het recht uiteindelijk zal zegevieren. Ik wens jou een fijne dag.


  Maak melding

 24. De mensen die hier blèren hebben categorisch de waarheid en verzoeningscommissie afgewezen. Nu janken ze om de waarheid. De waarheid ligt op voor 60 jaar opgeslagen in een kluis. Alles wat bouterse zegt wordt toch niet geloofd. Jullie kunnen allemaal aan de spuit poep


  Maak melding

 25. Het wordt nog een langdurige zaak. Eerst worden de beschuldigden aangewezen en waar ze van beschuldigd worden. Dan moeten er weer zaken tegen de individuen worden voorbereid. Die gaan dan in beroep enz. Voor dat uiteindelijk Bouterse aan bod komt zijn we weer 10 jaar verder.


  Maak melding

 26. De waarheid is dat de NEDERLANDER Bouterse Surinamers heeft vermoord. De nabestaanden kunnen schade claimen bij Nederland. Om dit te voorkomen, heeft Nederland het bewijs dat Bouterse een Nederlander was tijdens zijn misdaad, voor 60 jaar begraven in een kluis.


  Maak melding

 27. @Parbo
  Criminelen horen in de gevangenis thuis.Ook je baasje dus.Wij zijn geen sandew hira die juist meer om de criminelen geeft dan hun slachtoffers,al is 1 van de slachtoffets zijn eigen broer,nee hij gaat medelijden tonen met de moordenaar.Wanneer de criminelen ongevraagd bij ons thuis inbreken komen ze niet om ons te zegenen maar om ons te roven en te vermoorden en te verkrachten,snap je het @parbo.Er bestaat geen lieve crimineel of een crimineel die een held kan zijn,zoiets bestaat niet maar ja je moet een ndper zijn die zo geloofd en jij bent een vb van de domste ndper ooit.
  Zie je dan niet dat bv RobG en Damsco pannekoek wijselijk hun mond dichthouden?
  By the way,bestaan die 2 nog?


  Maak melding

 28. @parbo
  Wanneer de criminelen thuis bij ons inbreken komen ze niet met de bedoeling om ons te zegenen of vergiffenis te schenken.Ze komen om ons te roven ,vermoorden of te verkrachten.


  Maak melding

 29. @Tell me

  Duidelijk.
  Sorry voor het woord ‘stupiditeit’.

  Zelf zie ik het nut ervan niet in om Rozendaal aan te vallen, hij is maar een kleine pion in het spel.
  De focus moet liggen bij de dader, die de Surinaamse bevolking heeft gebruikt om zijn eigen hachje te redden.

  maar..
  De huidige suri-bevolking heeft jarenlang beweerd, dat ze er niet bij waren, de moorden zijn verzonnen.
  Het is verleden tijd, ze willen verder met de opbouw en de 8 dec moorden zijn een politieke stunt etc. etc.

  Zijn ze dan angstig?
  Voor wie?

  Dit noemen ze nou karma in zijn puurste vorm!


  Maak melding

 30. @ Stenlie….

  Lees wat je schrijft!!!!! Hoe dom kun je zijn !!! Toen alles in jullie ogen goed ging omdat men zand in jullie ogen had gestrooid met pokoe , dansie eten , drinken en feesten was alles geweldig…. een ieder was in hosanna stemming!!!

  Nu het uur daar is en men erachter is gekomen dat het land uitgebuit en verkracht is door een bepaalde groep SURINAMERS al sinds de decembermoorden.

  Dan komt Nederland weer in beeld want oh ja Nederland is overall schuldig aan!!!!

  Vraag jezelf dan maar eens af hoe slecht was het in Suriname VOOR 1975″

  Ga je toch schamen!!!!


  Maak melding

 31. @Wendell,

  Het is duidelijk dat Nederland iets geheim houdt en dat ook nog eens voor 60 jaar!!! Wat houdt Nederland geheim? Haar rol of de rol van haar onderdanen in de coup en ondersteuning van de coup natuurlijk. Bouterse was één van haar onderdanen. Als Nederlander heeft hij een wettige Surinaamse regering omver geworpen!! Nederland heeft dus een coup gepleegd in Suriname en één van haar eigen mensen (Bouterse) daar geinstalleerd als leider. Natuurlijk ga je dat dan verborgen houden voor de wereld.
  Zoek maar eens uit per wanneer Bouterse zijn Nederlanderschap heeft ingeleverd voor de Surinaamse nationaliteit!!


  Maak melding

 32. Mocht t zijn als die gast nog aanwezig zal zijn, denk ik niet dat die gast de waarheid gaat spreken. Wel beste mensen…ik was thuis met mn zoontje….

  A NO MIE….ahahahahaaa..zoals meer bekend..


  Maak melding

 33. @Parbo
  Bevrijden van wie?!
  Maak jezelf niet meer belachelijker dan je al bent.
  Voor de revo van je baasje deden we het goed.Had het volk jou baasje gevraagd om een coup te plegen?!16 machtsbegeerde militairen die als een dief in het holst van de nacht met geweld het land overnamen en voor 35 jaren lang Suriname tot tragedieland maakten.De revo van je baasje bracht alleen maar rampen met zich mee.Gelukkig komt er een einde hieraan.Je baasje houd zich muisstil.Ben jij zijn aangewezen woordvoetder misschien?#


  Maak melding

 34. Ray houd die lariekoek voor je. Die 15 patjakkers waren ordinaire landverraders.
  Als ze de instructies van de soldaten hadden opgevolgd dan was er niks gebeurd. Toendertijd ging het slecht met Suriname. Het land zat aan de leiband van de oud kolonisator. Bouterse heeft ervoor gezorgd dat Suriname bevrijd werd. Dus graag iets meer respect jij ondankbare schepsel.


  Maak melding

 35. Desi had voor, tijdens en na de Staatsgreep de Nederlandse nationaliteit.

  Het was dan ook een hollandse koloniale coup met medewerking van de Nederlandse Mil Inl Dienst !

  Ook ooggetuigen hebben het IND dossier van DB ingezien en hebben zelf kunnen vaststellen dat hij toen Nederlander was !

  Nederland streeft er uiteraard naar, op een zo laat mogelijk tijdstip, op internationaal niveau gezichtsverleis te lijden en te moeten overgaan tot betaling van schadevergoeding aan de staat Suriname !

  PS : berechting van DDB zou ook in Nederland mogelijk zijn, indien zijn persoonlijke nationaliteitsgegevens openbaar zouden worden. Er zijn namelijk ook Nederlandse onderdanen vermoord door de coupplegers ! (bijvoorbeeld de journalist Frank Wijngaarde)

  Regel is dat bij moord op een Nederlander, Nederland deze zaak in Nederland kan berechten !


  Maak melding

 36. President D.D.B heeft meerdere, en een grote kans gemist door zijn belofte aan MASRA YAHWEH niet te houden,om zij oprechte spijtbetuiging aan de nabestaanden en Volk bij de inauguratie als President in 2010 niet nagekomen…..anders was alles goed verlopen (vergeving,dossiers,Amnestie)Zegeningen voor Suriname, MASRA YAHWEH Vergeeft de oprechten van hart…..maar inplaats van Sakafasi luisterde hij liever naar zijn vrienden en zogenaamde adviseurs met hun dubbele agenda’s…..om zelf pastoors, gelovigen en delen van het Volk te misleiden door Bigifasi,zelfbedrog,vriendjespolitiek en toneel op te voeren…..zelf tweede verkiezingoverwinning met list,bedrog, ongeloof en arrogantie zoals koning Saul en koning Nebukatnessar ten val kwamen, want MASRA YAHWEH laat niet met zich spotten…..Zo vergaat het een ieder die gewetenloos en niet gewetensvol wilt handelen, gevolg angst en wroeging, wat een mens zaait zal hij oogsten(karma)…..Suriname,waar hoop is,is leven en achter de donkere wolken schijnt altijd de Zon….. MASRA YAHWEH ZIJN Molen maalt en draait langzaam maar zeker naar ZIJN GERECHTIGHEID, Shalom


  Maak melding

 37. parbo@
  Heb jij al door dat het begint te gisten in je hoofd, het woord steeds gekker moet jou ,eerst dacht ik alsheimer, toen dacht ik hash ,,maar nee je bent hellemaal van het padje


  Maak melding

 38. Het maakt toch niet uit wat voor nationaliteit een verdachte heeft of had? Een militair mag toch niet enkel een vreemde nationaliteit bezitten? Hij moet dan zeker de Surinaamse Nationaliteit hebben gehad, en daarnaast misschien ook nog de Nederlandse Nationaliteit.
  Stel hij had de Belgische nationaliteit. Is België dan (mede)schuldig? Als hij alles op eigen houtje heeft gedaan, dan is hij toch schuldig?

  Staatsgeheimen blijven doorgaan 70 of 75 jaar geheim. Dus zou nu nog ±40 jaar moeten zijn, want er zijn al 34 jaren verstreken


  Maak melding

 39. @ Esmerald

  Okay, Meningen kunnen verschillen. In mijn optiek kan er niet zonder meer gefocust worden op de hoofdverdachte. Het geheel is immers meer dan de som der delen.

  Er zijn medeverdachten / medeplichtigen die de mond stijf hielden of anders gezegd, dat tijdens de verhoren zij meestal niet meer precies wisten hoe het allemaal tijdens de voltrekking van de 8 december moorden in 1982 verder was toegegaan. Zij leden zo gezegd aan geheugen verlies omdat het al zolang geleden was. Psychologisch kan dit mogelijk als een vorm van verdringing worden gezien, omdat er een reële angst aan ten grondslag ligt. Het zou immers niet alleen bij de december moorden zijn gebleven, maar ook nadien hebben sommige medeverdachten die niet loyaal aan het militair gezag waren, op mysterieuze wijze toen het leven verloren.

  De gewone burger durfde zich ook niet meer vrij uit te spreken of hun mening te geven over DDB en consorten. Ze gaven telkens als antwoord geen commentaar.Tegen deze achtergrond zou je in mijn optiek de angst die vanaf dat moment heerste ook kunnen opvatten. De wandaden die DDB en consorten pleegde zijn bij vele in het geheugen gegrift. Er bestaat nog steeds een angst die regeert. De intimidaties in verband met de stakingen/ en betogingen van de afgelopen tijd, zijn niet van de lucht en gelden ook als een huidig voorbeeld dat men niet durft om op straat te gaan om voor hun rechten op te komen. Wat vrijheid ooit was werd macht, verdeel en heers en dat mag nooit de bedoeling zijn binnen een parlementaire democratie.


  Maak melding

 40. @ Parbo

  Jij schrijft de volgende aan @ Ray.

  Toender tijd ging het slecht met Suriname. Het land zat aan de leiband van de oude kolonisator, Bouterse heeft er voor gezorgd dat Suriname bevrijd werd.Dus graag iets meer respect jij ondankbare schepsel.

  Maar volgens mij bedoel je het volgende ; nl, @ Ray toender tijd ging het slecht in Suriname, maar na de coup van Bouta, is het nog slechter geworden !
  Ter aanvulling mijnerzijds ; het land is helemaal naar zijn moer geholpen. Maar dat zal jij best in alle toonaarden ontkennen, want je wordt er dik voor betaald om onzin uit te kraaien. Of jou hersens als die hebt; is helemaal naar zijn moer gegaan, maar wil het nog niet begeven !!!!

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 41. Komt door het gratis verstrekken van bruine bonen met zoutvlees waardoor een bepaalde groep dacht dat je 5 jaar gratis deze nyang zal krijgen zonder daarvoor te moeten werken !!!!!


  Maak melding

 42. Stenlie@
  Dus als een Surinamer een dubbeleL paspoort heeft ,en hij van Nederland naar Suriname reist ,pleegt daar een coup,dan geld het Nederlands paspoort en niet Surinaams,hoe krom kun je redeneren ,het is weer wijzen dat een ander het heeft fout gedaan,en ben je te lui om zelf uit te zoeken of hij een dubbel paspoort had.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.