Lichtpuntje in Surinaams onderwijsconflict

3

PARAMARIBO, 27 jan – De rechter heeft een uitweg geboden in het slepende conflict tussen de regering en onderwijsvakbonden. Tijdens de voortzetting van het kortgeding heeft de rechter een voorstel op tafel gelegd. Beide partijen spreken van een ‘positieve ontwikkeling’.

Hoewel het voorstel nog niet publiekelijk is gemaakt, lijkt het wel verteerbaar voor beide partijen. Dat was in elki geval te merken aan de reacties van de advocaten na afloop van de zitting. Of de leerkrachten weer aan het werk gaan, is nog niet duidelijk. De Bond van Leraren en de Associatie van Leerkrachten in Suriname, ALS, houden een spoedvergadering in het weekeinde. “Het is aan de leden”, zegt bondsvoorzitter Wilgo Valies.

Het voorstel van de rechter zal tijdens de vergadering worden besproken. Scholen van verscheidene niveaus zijn al ruim een weke gesloten. Tentamens op middelbare scholen zijn node uitgesteld. De leerkrachten legden spontaan het werk neer. De vakbonden zijn niet tevreden over de manier waarop een akkoord over ‘herwaardering’ wordt uitgevoerd.


3 REACTIES

 1. Off Topic

  Sinds begin dit jaar hebben al 61 winkels in Paramaribo hun deuren moeten sluiten. Vanwege de economische malaise hebben tot nu toe 51 ondernemers van kledings- en levensmiddelenzaken zich uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). “Een groot deel daarvan zijn kleine winkeliers”, zegt Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW).
  Bij de KKF melden zich elke dag een aantal ondernemers aan die hun bedrijf sluiten. Vanwege tegenvallende inkomsten leiden vele bedrijven verlies. “Ze kunnen hun vaste lasten niet betalen en zijn noodgedwongen om hun personeel te bedanken. De verhoging van brandstof en energieprijzen zijn ook dreigend voor ondernemers “, beaamt Hasnoe.
  Ook gaan grote importeurs gebukt onder de economische malaise. Volgens de VSW-voorzitter blijkt uit gesprekken met grote importeurs dat de import met 40 procent is afgenomen. In 2016 hebben in totaal 1770 bedrijven hun deuren gesloten.

  Velen onder hen waren of zijn NDPer’s. Wahahaha
  Deze trend zal zich in dit jaar blijven voortzetten, als ook vele stakingen. Het is een kwestie van tijd en dan is het gedaan met de NDP en haar lijdsman.


  Maak melding

 2. Bouterse weet al lang al wat hem staat te wachten. Hij is nu bezig met het beramen van een “veiligheidsplan”. Zijn buit is in ieder geval al binnen. De rest bekijkt het maar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.