dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisEeuwenoude botten en potscherven in Surinaamse zandput

Eeuwenoude botten en potscherven in Surinaamse zandput

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 jan – In een zandput in het oosten van Suriname zijn blijkbaar eeuwenoude menselijke resten en potscherven aangetroffen. Dit meldt de Ware Tijd. De vergunninghouder van de put wordt mogelijk vervolgd.

De man is niet gestopt met graven toen de resten eenmaal ontdekt waren. Dat kan vervolging wegens grafschennis opleveren. Volgens Dave Abeleven, topfunctionaris op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, hebben mijninspecteurs de ontdekking gedaan. De scherven zijn zo op het oog afkomstig van potten en kruiken. Volgens de eerste indrukken betreft het materiaal van zeker acht eeuwen terug.

Het ministerie van Onderwijs Wetenschap & Cultuur heeft intussen een team archeologen ingezet. De vergunninghouder overweegt intussen juridische stappen. Hij zegt veel geld te hebben geïnvesteerd. Dat kan nu niet terugverdiend worden, omdat het afgraven van zand is stopgezet. “Dit is echt een kwalijke zaak”, zegt vergunninghouder en ondernemer Laurens Soeleman.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

17 REACTIES
 1. Sommige mensen in Suriname doen alles voor geld en macht, ze hebben er geen moeite mee daarvoor te roven en te moorden, ze gaan letterlijk en figuurlijk over lijken. Voor deze ondernemer is geld zo belangrijk dat hij niet eens even pas op de plaats wil maken om archeologen de gelegenheid te geven om waardevolle kennis over onze historie te vergaren en hij toont totaal geen respect voor de resten van zijn medemens, hij buldozert gewoon over een eeuwenoude begraafplaats.


  Maak melding
 2. In Israel and in Europese landen worden commerciele activiteiten gestaakt wanneer archeologische vonsten worden gedaan. De betreffende ondernemer heeft total geen belangstelling voor deze belangrijke vonst.

  Het wordt tijd om een wet archeologische vonsten te creeeren met straffen aan overtreders. Een vonst moet zodra gevonden aan een te benoemen authoriteit gemeld worden met stop setting van werkzaamheden.


  Maak melding
 3. @Franchepane

  Je hebt het over onze historie. Maar jouw historie van eeuwen oud ligt in Afrika.
  Je bent geen echte Surinamer. Je bent voor Su een allochtoon.


  Maak melding
 4. Ze moeten die ondernemer dankbaar zijn dat er een ontdekking werd gedaan anders hadden wij het nooit geweten.En die man moet inderdaad gecompenseerd worden.Hij was niet illegaal bezig maar had een vergunning om daar te te graven.En wie gelooft nu de zogenaamde deskundigen van de ndp??!!


  Maak melding
 5. Laurens Soeleman, een zéér bekende PAARSE RAT en TOP aanhanger van de Mega-BERUCHTE partij ” Nak’ Deng Panya “, WALST volgens mij als het even kan met gemak over zijn EIGEN MOEDER, laatstaan haar GRAF en dat van ANDEREN,wanneer het om geld gaat !!!

  Ben ik nou verkeerd als ik deze gedeeltelijk tandarme PAARSE RAT en ” Baka Wójo man ” betitel als zijnde een CULTUURBARBAAR………???? !!!

  Trevlig helg! CHAVÉZ


  Maak melding
 6. dit soort mensen denken aan ike ike ike en het hele land kan stikken

  Denken niet in het lands belang of het belang voor de mens
  Maar alleen eigen belang

  Beetje als iemand anders die het land regeert.


  Maak melding
 7. haai baja suriname, met name meneer soeleman, wat moet ik zeggen? mijn God! geschatte oudheid acht eeuwen en jij hebt het over … mijn God, suirname…


  Maak melding
 8. Dit verhaal doet mij denken aan een vondst op een Commewijne plantage. Iemand wilde een huis bouwen en ging o.a. graven in de grond. Hij vond schedels en botten.

  De politie onderzocht voor misdaad. De ingescakelde archeologen bevestigen dat het bonen van slaven waren die op het plantage gewerk hadden.

  Toch interessant te weten wat hun diet was en wat voor kwalen en ziektes ze hadden van hun werk op een koffie en katoen plantage. Er was geen onderzoek gedaan. De botten liggen er nog.


  Maak melding
 9. Vervolging van deze ondernemer is terecht op zijn plaats. In elk beschaafd landWillens en wetens heeft hij zich schuldig gemaakt aan het vernietigen van waarschijnlijk cultureel erfgoed van Suriname. Dit zijn voor de Surinaamse cultuur en geschiedenis waardevol geachte materiële kenmerken van de cultuur uit het verleden. Cultureel erfgoed wordt van belang geacht omdat het huidige generaties een beeld geeft van het verleden en kan bijdragen aan de culturele identiteit van het land.

  Het openbaar ministerie moet mijn inziens zwaar inzetten bij de vervolging van deze cultuurbarbaar.Waarschijnlijk denkt deze man dat zijn cultuur veel hoger staat dan de cultuur van de inheemsen die oorspronkelijk dit gebied bewoond hebben. Dit soort figuren denkt alleen maar aan geld. Voor een een habbekrats roven ze Suriname van haar natuurlijke hulpbronnen. Als de dag begint zien zij alleen maar geldtekens voor hun ogen.


  Maak melding
 10. Forummers, reageerders, Odi odi.

  @Hugo Chavéz!
  Fawaka mang.
  Ja inderdaad kan er in deze gesproken worden over een
  CULTUURBARBAAR!

  En die man moet inderdaad gecompenseerd worden.
  Hij was niet illegaal bezig maar had een vergunning om daar te graven.

  Ik zeg: Geen enkele compensatie aan Laurens Soeleman.
  Hij had volgens het artikel wel een vergunning om ‘zand’ te graven.
  Maar niet voor ‘schelpzand’.
  En dat wist deze ondernemer bliksems goed.

  Bij het ontdekken van de menselijke resten zijn direct de nodige acties ondernomen en zijn alle werkzaamheden van de betreffende concessiehouder voor schelpzandafgraving stopgezet.

  Volgens mij mag er sedert 2016 geen schelpzand meer worden opgegraven en verhandeld.

  En deze concessiehouder t.w. Laurens Soeleman, moet nu echt uitkijken, dat hij niet wordt vervolgd door de ‘geesten’ die hij heeft opgegraven.
  Want het kan echt gaan spoken bij deze ondernemer.

  Hij kan alvast hulp gaan zoeken bij STEVE MEYE WONDER.
  De zogenaamde geestenbezweerder.


  Maak melding
 11. RG@
  De voor laatste Alinia slaat helemaal nergens op ,Voor een een habbekrats roven ze Suriname van haar natuurlijke hulpbronnen.?????? Dat heeft deze regering al gedaan, oppassen met wat je post


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES