maandag, juni 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameStakende Surinaamse leerkrachten voor de rechter

Stakende Surinaamse leerkrachten voor de rechter

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 jan – De regering wil radicaal afrekenen met de stakende leerkrachten. Na het vastlopen van onderhandelingen, is gekozen voor de gang naar de rechter. Het protest gaat onverkort door.

De regering heeft een kort geding aangespannen. Het nieuws was al gauw terecht in het actiecentrum van de honderden stakers. “Wij gaan ongestoord door”, werd gescandeerd toen het algemeen bekend was. Volgens Wilgo Valies, leider van de actievoerders en voorzitter van de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname is het meer dan ooit gebleken dat de regering geen oplossing wil.

Er wordt aangestuurd op confrontatie. De ruim een week durende staking moet leiden tot betere lonen in het onderwijs. De regering zegt genoeg gedaan te hebben om de leerkrachten van vooral het middelbaar onderwijs weer voor de klas te krijgen. Een voorstel voor meer loon is afgewezen door de twee vakbonden. De regering wil nu gedaan krijgen dat het onderwijsproces herstelt en rustig verder onderhandeld wordt.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

27 REACTIES
 1. Alleen als het ze goed uitkomt gaan ze naar de rechter. Maar als ze zelf roven, stelen en moorden dan is een gang naar rechter no go area. Dat treedt art 148 in werking en doet de kaolo baynath wat de moordenaar DDB hem opdraagt.


  Maak melding
 2. Deze hypocriete paarse bende weet nu ineens wel de rechter te vinden, na al die jaren van het niet uitvoeren van vonnissen, en het vertrappen van de rechterlijke macht, en grondwet, en nu het ze niet uitkomt, weten ze in ėėn keer wel de rechter te vinden, hopelijk maakt de rechterlijke macht nu korte metten met deze criminele paarse organisatie.


  Maak melding
 3. Vrouwe justitie is door de moordenaar keer op keer verkracht. Ze ligt in de lappenmand. Uitspraak volgt ergens in 2025. Zonder gekheid natuurlijk gaat de rechter in het voordeel van de moordenaar vonnissen. Geen enkele rechter wil paarse kogels wegkoppen.


  Maak melding
 4. Hoe Dang?
  De overheid houdt zich niet aan een overeenkomst gesloten met onderwijzers en leraren. De onbetrouwbare overheid doet vervolgens een ontoereikend voorstel om tot een oplossing te komen en stapt naar de rechter als BVL het voorstel afwijst omdat het voorstel niet conform de eerdere afspraak is. Wie is gek?


  Maak melding
 5. Allemaal kleine dictatortjes aan beide zijden van het conflict. Peneux en Jozefzoon zijn ook nog eens eng, Nerkust is een clown Vallies een beetje autistisch.


  Maak melding
 6. Als de rechters in het voordeel van de regering beslissen, moeten de leraren eisen dat Chitan en Sapoen eerst oprotten voordat zij het bevel van de rechters uitvoeren.

  Deze ##€& regering lapt de uitspraken van de rechters, die niet in hun voordeel uitvallen, consequent aan hun laars, maar ze willen wel dat anderen de rechterlijke uitspraken eerbiedigen. Zo werkt het niet in een beschaafd land; niemand staat boven de wet en als de regering w.o. de president denken boven de wet te staan, dan moeten ze niet verbaasd zijn dat anderen hun voorbeeld navolgen.


  Maak melding
 7. Naar de Rechter, en dan? Een uitspraak komt er sowieso, maar wat schiet je ermee op! Het wordt wederom lange adem torie. Het is een DOLHOF!


  Maak melding
 8. Ieder ambtenaar van hoog tot laag, moet collectief het werk neerleggen als steun aan hun collega´s ( onderwijs )
  Als ik ambtenaar zeg, dan is het de hele apparaat van
  de overheid. De overheid kan 1 a 10 ambtenaren ontslaan,
  maar niet het gehele bestand van ambtenaren.
  MAAR DAT ZAL NIET GEBEUREN,WANT ZE SCHIJTEN IN HUN BROEKEN !!!!!

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding
 9. Ongebreidelde loonsverhogingen zullen leiden tot inflatie en daar heb je ook niets aan. Ik denk dat Valies niet meer met een vakbondstrijd bezig is, maar een machtstrijd. Ik hoop dat de mensen in de oppositie zo intelligent zijn om dat in te zien, want hetzelfde wat deze regerring nu overkomt, kan hun ook overkomen. Daarnaast is het zeer teleurstellend dat goedgeschoolde mensen (leerkrachten) zo Dom lijken te zijn. De regering moest verder allang naar de rechter zijn gestapt.


  Maak melding
 10. Is gebleken dat deze leraren in staat zijn om het slagingspercentage van de examenuitslagen boven 50% te tillen.Dan zou je kunnen zeggen loon naar werken.
  Kort hun salaris zolang ze staken meneer de rechter.


  Maak melding
 11. @ Wim

  Ongebreidelde loonsverhogingen zullen leiden tot inflatie
  en daar heb je ook niets aan.

  Daarnaast is het zeer teleurstellend dat goedgeschoolde mensen ( leerkrachten )zo dom lijken te zijn.

  Wel beste Wim; dat is jou mening, en daar kan er niemand aan tornen, maar als je in hun schoenen zou staan, zou je het ook gedaan hebben.
  Naar de rechter stappen is de laatste strohalm, die de regering kan doen ! Wat mij betreft krijgen de leerkrachten nog gelijk ook van de rechter (s. ) maar dat zal wel niet gebeuren. Want de rechter (s ) zullen kiezen voor de overheid dat staat als een paal boven water.

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding
 12. @ Juda lion

  Het slagingspercentage hangt naar mijnsinziens niet hoe de leraar les geeft , maar hoe de leerling zich met de stoffen
  wat hij / zij krijgt omgaat. Niet voor niets zegt men ; waar een wil is, is een weg ! En daar blijf ik bij, het zij zo.

  Sari tori
  Jacko


  Maak melding
 13. Het is toch schandalig!! Het is omgekeerde wereld in Suriname!! Wie rechten hebben en niet krijgen, moet voor de rechter komen!! En degenen die achter de tralies horen lopen vrij en wordt de recht hebbende gedagvaard!! Wat een rechtstaat in de bananen republiek!!

  Na soso kumakoisi!! Kan ook niet anders verwachten!!

  Ik hoop dat de rechters geen paarse Krabdagu stront in hun kop hebben!!


  Maak melding
 14. Wim@
  Ongebreidelde loonsverhogingen zullen leiden tot inflatie en daar heb je ook niets aan.

  Hahahaha, mop van de dag, ik wist niet dat loonsverhogingen tot inflatie leiden heheheh. Maar goed! weer wat geleerd.

  Sorry Wim, ik kon het niet late.

  Ai boi, ik blijf lachen hier.


  Maak melding
 15. Bouterse moet voor de rechter voor het vermoorden van de 15 van 8 December, zoveel strafzaken en jaren worden opgelegd voor feiten maar Bouterse loot vrij rong ook zin partners in crime lopen vrij rond Id dit democratie? De rechters in SU moeten schamen. De mensen in SU moeten ook schamen wnat ze slapen allemaal, dom gehouden. Ze moeten de leraren steun door op straat te gaan dan zie je hoe snel een oplossing komt. SU wakker worden, nu is de kans te bundelen en iets bereiken. DSB is failliet, SU Is failliet, willen jullie blijven leven in Diktatuur onder BOuterse, Denk van niet.


  Maak melding
 16. @Jacko

  De leraar is zeer zeker ook debet aan het slagingspercentage.
  Een goede leraar bezit op z,n minst het vermogen om een leerling op zijn/haar niveau te houden.Het is misleiding om te trachten alle verantwoordelijkheid over het slagingspercentage op de leerling af te wenden.De waardering wordt ook verdient door het doel te bereiken dat men nastreef.
  Hier wordt dus de leerling dubbel in de tang genomen.


  Maak melding
 17. Gewaardeerd willen worden terwijl de leerprestaties onder de maat zijn.De functionering van vele leraren laat te wensen over.De uitdrukkingsvaardigheid van velen is verbazend wekkend.Het zal jou kind maar wezen.
  Het belang van het surinaams kind wordt hier weer misbruikt.


  Maak melding
 18. Opmerkelijk dat de Rechter op zo een korte termijn dit “kort-geding” behandeld terwijl andere “kort-gedingen” in de lade verdwijnen !!!
  Zo ook die van “Poentje en Satan” !! En de vele oplichtings en corruptiezaken bij de Overheid .

  Het zal een bijzonder “slimme rechter” zijn die zo een breed/diepgaand onderwijsveldzaak, binnen een dag heeft doorgrond en uitgedokterd !!
  Hopelijk heeft deze rechter nooit zoals wij vroeger een pakslag met een bruinhartlat of bamboestok gekregen anders zwaait er wat voor Valies en zijn leden van de Bond !!


  Maak melding
 19. *Niet zozeer fan van de ‘Surinamers zijn bang’-theorie. Dat de overige ambtenaren nalaten om in actie te komen/te staken, is volgens mij eerder een mix van Onwetendheid, Geen Saamhorigheid, en Gewend zijn Aan/Tevreden zijn Met het Weinige.

  Dus zitten zij rustig! (wat trouwens ook liever gedaan wordt ipv al dat gedoe)


  Maak melding
 20. “Gewaardeerd willen worden terwijl de leerprestaties onder de maat zijn.De functionering van vele leraren laat te wensen over.”

  – True, ook algemeen bekend. Er moet een officieel/grootschalig onderzoek onder leerlingen/ouders zijn om dat met cijfers te ondersteunen.

  Het slecht functioneren van die bepaalde leerkrachten/leraren heeft weinig met ontoereikende salarissen en onderwijsvoorzieningen te maken. Hoe dealt het Herwaarderingsprogramma hiermee? Dit heel ding is geen kleine koek!


  Maak melding
 21. Wat voor strijd het ook is; ik zeg: die strijd is prima.

  Zaken kloppen/lopen gewoon niet goed in dit mooi land. Jaar in jaar uit.

  En niks anders dan Slecht Functionerende Mensen/Processen zitten achter die zaken.

  Het wordt dus tijd dat die sneuvelen! Op den duur wordt heel Suriname er beter van


  Maak melding
 22. We niet kunnen inzien/ beseffen dat we van een consumptie naar een productie maatschappij moeten.Goed producerende leerkrachten zijn leveranciers van goed presterende leerlingen,met een slagingspercentage van tenminste boven de 60%landelijk. Dan heb je tenminste een redelijk productiecapaciteit als leraar. Herwaardering mag,maar verdient ook een tegenprestatie . loon naar werk en prestatie/productie/functionering.Zeker is er inderdaad sinds jaren wel sprake van slecht functionerende mensen/processen die productie en industriesectoren saboteren , door buitenlandse investeerders en vrienden corruptief te accommoderen / Geld grond enzovoorts roven.
  De vraag is nu waar en hoe begin je met het aanpakken van die kwesties in elk geval niet lukraak. We mogen toch geen kern raket lanceren!begin nu met een anti corruptie wet.vooruit kijken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES