zondag, april 21, 2024
HomeFotoCrowdfunding voor digitalisering slavenregisters in Suriname

Crowdfunding voor digitalisering slavenregisters in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Vandaag ging in Suriname en Nederland het project ‘Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ van start. De universiteiten van Nijmegen en Paramaribo willen ongeveer 80.000 mensen, die in de negentiende eeuw tot slaaf zijn gemaakt in Suriname, voor een breed publiek zichtbaar maken middels een online slavenregister.

De slavenregisters in het Nationaal Archief Suriname zijn de enige archiefbron waarin vrijwel alle slaafgemaakte mensen in Suriname te volgen zijn. Een ontroerend en tegelijkertijd schokkend inzicht in de levens van mensen in slavernij tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863. De slavenregisters zijn uniek in de wereld, een monument voor het Surinaams-Nederlandse slavernijverleden.

Het startsein is in Suriname gegeven in het gebouw van het Nationaal Archief Suriname, door Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit van Suriname(FOTO). De hoop is om de benodigde 25.000 euro bij elkaar te krijgen voor de uitvoering van het digitalisatieplan. Hiervoor is dit Crowdfundings project opgezet.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

35 REACTIES
 1. Ik voorspel alvast 1 ding: Geen enkele nakomeling van slaven gaat ook maar 1 SRD of 1 euro bijdragen aan dit project.

  Een grote bek en herstelbetalingen eisen maar geen cent uit eigen zak bijdragen .


  Maak melding
 2. Toen Suriname nog een kolonie was van Nederland, tijdens de slavernij tijden, waren de nederlanders zoals slaven meesters erg greulijk tegen over de slaven, die vrij wilden zijn toen. Surinamers, . Laten die bakras die boeken, met alle gekochten slaven namen naar Suriname sturen. Ze waren slaven, en geen vrije mensen. Nu is Suriname vrij, daardoor, laten we doen, en onder zoeken wie onze voor ouders waren. Nederlad weet dat, en nu willen wij ook weten. Je stuurd die boeken, of je kan ze houden. want Surinamers komen in Nederland, maar blijven Surinamers. Mijn groot groot groot voor ouders njang bakra ka, mie no e go njaming. Fuck nederland. jullie zijn neder/laag van al die andere europese landen. Big Up Sranang Nanga eng Kondre Mang. Fuck them tatamang. Mie lob mie kondre nanga mie kondremang.Denk aan bonnie en sholikur. Zovele slaven hebben hun hoofd van de nek gehad, door nederlandse slaven meesters.


  Maak melding
 3. Goed plan!

  Het is altijd handig om te weten waar je vandaan komt, vind ik, ondanks dat ik geen afstammeling ben.
  God weet ben je met je nichtje getrouwd, pffff 🙂

  De Nederlanders maken ook gebruik van het Geneanet om hun voorouders te traceren.
  Wat een gezeik over het bedelen, stelletje ‘grumpy old men’, op alle slakken zeezout leggen.

  Crowdfunding is dé manier om geld te verzamelen in deze eeuw, pfffffff


  Maak melding
 4. Goed lezen is ook een kunst! (gezien de vele negatieve reacties). Deze archieven, op papier, zijn al in Suriname en zijn ook Surinaams bezit! Maar om deze archieven voor het nageslacht te bewaren en om ze voor een ieder toegankelijk te doen zijn, is het nodig dat ze gedigitaliseerd worden. En daar is geld voor nodig, want voor niets gaat de zon op. En als we met zijn allen daar ons steentje aan bijdragen dan heeft Suriname, als enig land ter wereld, straks een zeer belangrijk stuk historie bewaard en voor een ieder toegankelijk gemaakt.


  Maak melding
 5. Ik vind dit een zeer goed initiatief en zal zeker wel eveneens mijn bijdrage doen.

  Herinnert u zich deze nog; If you don’t know your past, you won’t know your future !


  Maak melding
 6. GrietjeBie ik sluit mij hier helemaal bij aan. het is opvallend dat veel mensen op dit forum. zich laten leiden door emotie en dingen uit hun context halen. dit is voor ons en onze nakomelingen.


  Maak melding
 7. @@ Roy!! Hoe durf jij te zeggen dat Suriname vrij is?? Schaam jij je je zich niet!! of ben je een ka vreter van de terrorist Bouta en boutaClan?? Blijkbaar wel!! Ga eens je mond spoelen!! Nu is Suriname de kolonie van Bouta de boef!!

  Wat een vent ben je zeg!! weet niet eens wie je ouders zijn!! oef!! Vraag aan mamalief!! je komt wel achter!!

  Bakra ka yu no sa yang, want a diri tumsi gi yu!! Yu sa yang bouta ka!! of yu yaming kba!! Dus yu na wan ka man!!!

  Fijn dag ka piking!!


  Maak melding
 8. De mensen die geketend het Afrikaans continent werden uitgedreven waren geen misdadigers maar tegenstanders van de Afrikaanse handlangers en hun koloniale overheersers.

  In Suriname waren de handlangers de zogenaamde redie moesoe. Je ziet het, de geschiedenis zal zich blijven herhalen tot dat men gaat inzien dat verandering bij je zelf begint. Water naar zee dragen !.


  Maak melding
 9. @ milton

  Ik heb met de slavernij niks te maken, dat waren mijn voorouders ; mijn vader die heeft ook nooit geklaagd !
  Waarom moet ik het verleden kennen ? Dat ken ik wel, maar gedane zaken nemen geen keer.
  Ik kijk, en kijk ook voor mijn kinderen en klein de toekomst.
  Indertijd waren mijn voorouders slaven van de blanken
  zoals je wilt, de Kolonisatoren ( Nederlanders en Engelsen )
  Maar nu zijn de zwarten in Su slaven van ons eigen broeder
  ook een zwarte, en dat vind erger !!!!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 10. Beste S. Mart.

  Bedankt voor de tip, maar mijn smartphone zal ik als fervent anti- ‘not my president’ tegenstaander nooit gebruiken om berichtjes op wkn te plaatsen.

  Nu al is wkn bang voor represailles van de ‘not my president’, dus het kan ook gebeuren, dat de gebruikersdata ’toevallig’ wordt gehacked. Mij niet gezien.

  ‘Mijn reactie moet eerst goedgekeurd worden’.
  ik ben vóór de Crowdfunding, wss is webbie tegen 🙂 🙂 🙂


  Maak melding
 11. Mensen het gaat vooralsnog goed met de donaties. Vanmorgen stond de teller op bijna 900 euro, en nu staat het al op 3145 euro (incl mijn bijdrage) !

  Moet checken hoe het loopt want ik wil nog een 2e keer doneren omdat dit ontzettend belangrijk is. Het digitaal vastleggen van onze geschiedenis is voor onze kinderen zeker wel nodig.

  Een ieder die kan en niet wil meedoen zal het zelf moeten weten, maar achteraf moet men niet komen lullen dat we te weinig over onze eigen geschiedenis weten !


  Maak melding
 12. Vindt ik een goed initiatief , nu kunnen de nazaten achter komen wie de Brada’s waren in Afrika die de voorouders hebben verkocht aan de Kolonisten. Dit was de “grootste misdaad ” tegen de mensheid . Nabetaling eisen van Nederland is KUL .Nabetaling eisen van de zwarte handelaars is rieel. In Nederland zitten ook veel blanke nazaten. Families die gelokt zijn met mooie praatjes. Eenmaal daar, bleek dat ze bedrogen waren.Terug gaan kon niet, ze stierven vanwege de erbarmelijk heden. En degene die het overleeft hebben zijn later Boeroe’s geworden. Deze Nederlandse nazaten hebben ook recht op nabetaling. Maar wie moet dat betalen? Precies ! De Kolonisten. Van deze nazaten hoor je praktisch niks..

  kortom! De hele Nazaten/uitbetaling kwestie, is 1 grote beerput!


  Maak melding
 13. Dit initiatief kan rekenen op mijn steun. Daarnaast ben ik ook de mening toegedaan dat er meer onderzoek verricht moet worden naar de genocide die de blanke koloniale overheersers hebben gepleegd op de weggevoerde Afrikaanse mensen. Mensen moeten de harde feiten kunnen benoemen en deze wandaden niet goedpraten voor de witte man.

  RobG


  Maak melding
 14. Jammer dat in het artikel niet genoemd is de donatie van het Prins Bernhardfonds.

  Ik kreeg als donateur deze uitnodiging. Aangezien het Slavenregister zeer bijzonder is wil ik u deze info niet onthouden. Wij zijn een stap verder naar digitalisering van het register.

  Geachte donateurs,

  Onlangs informeerden we u dat de Stichting voor Surinaamse Genealogie een subsidie van het Prins Bernhard Cultuur Fonds is toegekend om de Surinaamse slavenregisters te digitaliseren en in een database te publiceren. Buiten het toegekende subsidie-bedrag van €40,000 is meer geld nodig om het project volledig uit te voeren. Om het resterende bedrag voor dit project binnen te halen en om deelnemers te werven voor het bouwen van de database start op 23 januari 2017 de campagne ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’.


  Maak melding
 15. “voor een breed publiek zichtbaar maken middels een online slavenregister. ” Waarvoor is dit nodig. Ik denk dat het beter is om nu per persoon of familie lid, zijn DNA afstaat en dat er een onderzoek gestart wordt naar zijn primair afkomst in afrika of elders in de wereld. Dat is wat wij zo graag willen weten en volgens mij dient dit proces gefinancierd te worden door Nederland.
  (boosdoener)


  Maak melding
 16. Wat is met die 1 miljard US dollars gebeurd na 2010 wat het nieuw front heeft achtergelaten in de staatskas?????

  Waarom helpt abrahams niet om dit project te ondersteunen?
  Hoe is een simpele boerenlul abrahams plotseling zo rijk geworden???

  Persoonlijk denk ik dat de nazaten niet geïnteresseerd zijn in het verleden, ze willen niet geassocieerd worden met Afrika. Want ja, wat heeft Afrika te bieden aan de mensheid??? Ze vinden het ook genant om over hun roots te praten.

  Recent tijdens de Africa-cup stonden 2 ploegen netjes opgesteld om naar het volkslied te zingen uit volle borst, ze stonden zeker 5 minuten met de hand op de borst maar er kwam geen geluid uit de speakers van het stadion, ik bedoel maar, zomaar een voorbeeld !!!!


  Maak melding
 17. Laat men eerst de registers opentrekken van de zwarte handelen die hun eigen mensen hebben verhandeld aan de kolonisten., In plaats van bagatelliseren van de feiten.

  Ik blijf het zeggen! Er lopen nog steeds idioten rond die het niet willen weten of weten.

  boro mang ede!


  Maak melding
 18. Armand Zoender,Voorz.herstelbetalingen !!

  Hij gaat het voorbeeld geven door zijn naam te veranderen in “OBIANGKOYEBA” en zo allen die zich schamen om bv Adolf,Hein,Bernhard, Groenhart, Kersenboom etc heten !!!
  Mie dat e-hori mie ning !!! A so-mie mamma nanga papie gie mie wan ning !!

  Weg met alle “doopnamen” uit de bijbel ook ????Waar zijn we mee bezig !!! Dommer kan het niet !!!
  Laten wij dan maar allen Indiaanse namen aannemen !!!


  Maak melding
 19. Direkteur Ramdin van Suralco had veel aluminium beschikbaar gesteld voor monumenten van het Slavernijverleden en de Hindoestaanse immigratie. Mijn broeders konden niet met elkaar eens worden.Dus GEEN monument in Suriname. De Hindoestanen hebben hun Baba en Mai monument. Door subsidie van de Gemeente Amsterdam is er een slavernij monument in Amsterdam,maar NIKS in Suriname waar het echte slavernij plaatsgevonden heeft. Schande !!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES