maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisAanpak Nederlandse koloniale straatnamen

Aanpak Nederlandse koloniale straatnamen

-

Does Travel - naar Suriname

Vanavond is Activist Leroy Lucas te gast in het live debatprogramma ‘Kwesties’. Als het aan hem ligt verdwijnen de koloniale straatnamen in Nederland. ‘Die straten moeten de namen krijgen van de verzetshelden tegen de slavernij. Net zoals we straatnamen hebben voor de verzetshelden tijdens de holocaust’, zegt hij tegen presentatrice Marianne van den Anker in Den Haag bij het Zeeheldenkwartier.

Aan het woord ook een nazaat van Michiel de Ruyter, een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis, maar ook iemand die de Nederlandse slavenhandel in stand hield. Zijn nazaat Frits de Ruyter De Wildt, vindt dat als je onder meer slavenhandel wilt aanpakken dit niet de manier is. ‘Stop dan niet je energie in het veranderen van naambordjes maar in de slavenhandel van nu.’

Kwesties is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Presentatoren Rob Oudkerk en Marianne van den Anker reizen elke zondagavond af naar locaties waar zich actuele en controversiële onderwerpen afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving.

Zondag 22 januari 2017, 20.00 – 21.00 uur op NPO Radio 1


[In Suriname is er ook een beweging die het straatbeeld wil ontdoen van koloniale kenmerken. Zo werd de houten beeltenis bovenop het presidentieel paleis in Suriname, met onder meer het wapen van Amsterdam en van de Geoctroyeerde Sociëteit van Suriname, in 2014 aangepast]

opening
Fernandes Express
Passion in concert

78 REACTIES
 1. Helemaal fout. In NL heb je niets te willen, in Suriname moet je bundelen om dat soort dingen aan te pakken straatnamen, de taal, gewoontes van de kolonialisme etc.


  Maak melding
 2. Hebben deze niets nuttigst te doen? Als je toch zich dienstbaar aan je medemens wilt stellen, kijk even naar de landgenoten die in de bijstand leven. Doe iets goed voor ze ipv rotzooi uit je nek te kraaien.


  Maak melding
 3. Laat de geschiedenis van Suriname met rust!Laat de idoten die interesse hebben hierin liever moeite doen om Suriname te helpen bevrijden van bouta in 2017.Misschien dat we dan een paar straten naar deze helden van 2017 gaan benoemen.


  Maak melding
 4. De geschiedenis kun je niet ongedaan maken door hem weg te stoppen. De oude binnenstad van Parimaribo is door plantageigenaren, slavenhandelaren, en dergelijke gebouwd. Gaan we nu de stad daarom ook afbreken?


  Maak melding
 5. Elk land heeft zijn historie. Ze moeten niet vergeten dat de Nederlandse Kolonisten destijds Suriname hebben gekregen van de Engelsen overheersing. Ze willen in Suriname alle historische waarden uitwissen en tegelijk de toeristen sector stimuleren. Je trekt toeristen enkel, als je historische waarden kan aanbieden. Met deze verwijderings aktie zien de bekrompenheid ( hersenen ) van sommige lieden . Deze groep noem ik de domme negers! Zoals Elvis Baah. en Julian With , Negers, over hun eigen ras schrijft.

  hahahahah wat een poppenkast zeg..

  Vraag je eerst af wie de Slaven- grossiers waren in Afrika..

  Verdiep je in de materie dat er 2 soorten negers waren in Afrika , de ( domme ) Djoeka’s die slaven werden en de ( slimme ) Staats Neger’s die ondernemers waren .
  Deze 2 groepen vindt je nog steeds in Suriname, Brada’s zou je zeggen. Maar zijn nooit Brada’s geworden.

  In Ólland, hebben we een uitdrukking ” spek op de kat binden” De kolonisten waar ook ter wereld hebben hier gebruik van gemaakt.

  Dus Populisten: Verdiep je in deze materie voordat je nog meer kapot maakt dan lief is.

  Het blijft een sari tori !


  Maak melding
 6. die dombo’s hebben niet door dat de ‘koloniale namen’ ook een toeristische trekpleister zijn. Maak nog meer kapot, ga zo door en vernietig alles.
  Verander dan ook de naam van Suriname; is ook een koloniale naam.
  noem het dan Nieuw Ghana of Boutakondre


  Maak melding
 7. Het wordt met de dag steeds gekker ; de ene idioot wil dat de ander dit. Sinterklaas en pieten mogen niet dat mag niet !Mensen ik ben ook een zwarte, maar ik let net op die dingen, als je als een zwarte met deze problemen kampt waarom blijf je dan hier in Nederland ??? Ik zou zeggen je biezen pakken en op tieven, naar je eiland die reeds naar de klootten is geholpen door een Zwarte broeder.
  Begin maar in Su een andere voertaal in te voeren, behalve Sranan tongo en Nederlands.In Su wordt nog steeds Nederlands onderwezen, kort samen gevat slap GELUL allemaal.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 8. Kunnen wij misschien ook de namen veranderen van mensen met een koloniale naam in b.v.buriki,dagu,sneki,enz.enz.De CBB heeft dan handen volwerk.
  Dat zal niet minder dan 70% van de surinaamse bevolking worden..De toekomst ligt voor een groot deel in onze eigen hand maar het verleden niet.This is waste of time and time is money.


  Maak melding
 9. @ Parbo

  Je kan gelijk zien uit welke gelederen je komt : hebben de Bakra´s al niet genoeg geld gegeven ???????
  Ga werken met je luie flikker; het bedel cultuur zit heel diep ingeworteld bij jullie Paars flikkers.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 10. Doe eerst de armoede in Suriname verdwijnen en de mensen van De terrorist Bouta en Bouta Clan aanpakken en verdrijven!!

  Wanneer de arme burgers geen volle maag hebben, kunnen zij ook geen geen bal pakken!!

  Straks zijn de Suries ook brodeloos , al hoewel zij hersenloos waren om voor de terrorist te gaan kiezen!! Zij hebben voor de NDP gekozen en nu zijn ze gewetenloos!!


  Maak melding
 11. JZwartmans!! doe rustig aan en ga niet op in met zulke ongediertes in discussie.
  Je heb zo een mooie zondag en geniet ervan!!! Parbo biertje met een Sigaar in je veranda en de kachel op 23 graden!! De zon schijnt vol op!! Dus yu na heer mang!!! Laat niet door imbecielen stuk maken!!!

  Geniet ze, fijne en gezegende dag!!!

  Tranga lobi sondro moni!!!


  Maak melding
 12. @@ Parbo!! De bakras moeten een vuurpijl in je R>>T stoppen en afvuren!!! dan ben je gelijk in Uganda!! alwaar je heel gelukkig zal zijn!!

  Discussie uitgesloten!!!


  Maak melding
 13. Doekoe voor de failliete Bevolking, of voor de zakken van de machthebbers ?????????????????

  Doekoe voor personen die NOOIT iets zinnigs in de staat Sranan hebben gepresteerd ???????????????

  PS : Machthebbers, veroorzakers van ons faillissement, DRUK nog meer Miljarden aan Ongedekte Bankbiljetten, dang w’o gwa fesi, welvaart o doro !!!!!!!!!


  Maak melding
 14. -In vele Zuid-Amerikaanse landen ontvangen de mensen heel veel geld vanwege de geschiedenis van het land. Ook hebben die landen heel veel weg van de koloniale geschiedenis.
  Die mensen keuren het af wat er in het verleden gebeurd is, maar zijn nu wel blij met hun inkomsten. Zij waarderen alles wat met de koloniale tijd te maken heeft gehad en genieten vandaag volop ervan.

  In Suriname zijn er een paar zieke gasten die de geschiedenis willen uitkammen, maar helaas zal dit NOOIT kunnen gebeuren anders zou je alle ouderen moeten vermoorden die wel met de geschiedenis zijn groot gebracht.

  Het veranderen van het symbool op het presidentieel paleis in Suriname slaat daarom ook nergens op, omdat die domme Surinamers wel die logo hebben gebruikt van de koloniale tijd waar ze aan herinnerd worden. Alleen twee indianen zijn erbij toegevoegd meer niet.

  Breek het paleis en vele andere gebouwen dan af. Stomme
  mensen moet ik zeggen die niet door kunnen denken.

  Bouterse was in 2010 nauwelijks president van het land en men heeft zijn naam laten graferen op een naambord, omdat hij zogenaamd heel veel voor het land heeft betekent. Bah, is dit wat de jongeren moeten leren???LEUGENS dus.

  ==Aan al die activisten zou ik zeggen::::::pak je koffers en donder terug naar je land en zeur niet over hoe de Hollanders willen leven.

  Dit is zijn weer extra zetels voor Wilders.

  @parbo, als je de geschiedenis zou kennen zou je snel erachter komen dat NIET alleen Nederland het land Suriname in handen had.


  Maak melding
 15. parbo
  Prima stap ! Uit eindelijk moeten de bakra’s formele excuses aanbieden en over gaan tot herstelbetaling. Wij willen doekoe zien en snel ook.

  Daar komt paarse rioolrat Parbo weer boven water.

  Je leven lang je hand ophouden……daar zijn types als Parbo meester in.

  Nog minder moraal dan het navelpluis van een straathond.


  Maak melding
 16. Het enige dat moet worden ontmantelt ( van energie bron ontdoen) is volgens mij de geest van ongelijkheid. De zombie die nog steeds rondwaart en mensen in een negatieve positie houdt. Wees verlost in 2017 AMEN.


  Maak melding
 17. Parbo@
  Nogmaals je hebt mensen die gratis op school gezeten hebben ,en mensen die voorniks op school hebben gezeten.
  Parbo jij hoort bij de laatste groep
  Sari Tori
  Parbo jullie moeten excuses maken ,om dat jullie zoveel geld hebben gekost


  Maak melding
 18. Leroy Lucas.
  Dan heb jenog wat te doen in Suriname,maar neem dan gelijk de Duitsers ook mee en de joden deze mensen hebben ook een stempel gedrukt op jullie verleden.
  Dit zijn van die figuren die hun gelijk willen halen waar ze geen recht op Hebben,koloniaal verleden je kunt het eens schrijven, over het slaven verleden en het koloniaallisme moet je alles lezen en niet alles wat jij wil lezen,ik ben niet trots op
  Dat verleden ,maar wat jullie er van gebakken hebben is triest
  Je eigen bevolking uit melken en dan zeggen die bakras allen rijkdom geroofd, jullie huidige regering heeft alle bodem schatten verkwanseld ,goud bauxit, olie ,zelfs zoetwater en klagen bij de creolen het woord lui boven in het vaandel,jullie Nederlandse woorden hoe!K zijn alle werkwoorden weg gelaten.ga je schamen stelletje idioten


  Maak melding
 19. Parbo, jij behoort duidelijk tot de categorie ( domme Surinamer) met je domme opmerking! Jammer dat je hier geen foto’s kan posten, konden we lachen.


  Maak melding
 20. Vervangen van straatnamen in su zullen verlichting brengen in de hongerige maag van de bevolking . Dat zal wel zo zijn. Maar in de Bijlmer wordt de Anton de kom plein zeker niet vervangen.
  Mensen met koloniale Hollandse namen moeten ook dan Afrikaanse namen aannemen. Het is toch zo. Nederland wordt door Surinamers gediscrimineerd .


  Maak melding
 21. Gorillastraat, Baviaanstraat, Chimpanseestraat, Roverstraat, Drugs Dealerstraat, Massamoordenaarstraat, Werkallergiestraat, Drugsmaffiastraat, Corruptiestraat, Overvalstraat, Streeliebiestraat, Lieverstelendanwerkenstraat….

  Namen van criminelen en rovers kunnen eventueel ook gebruikt worden ter vervanging van koloniale namen. Het zijn er tienduizenden.

  Dit zijn namen die veel beter passen in deze land.


  Maak melding
 22. Moderator@
  Jullie woorden er niet geloofwaardiger van door posting niette plaatsen
  Er staat niets verkeerds in mijns in ziens, ik spreek allen de waarheid geziennmijn ervaringen met Suriname,ik heb er twee jaar gewoond alleen in de goede tijd jaren zestig toen wij twee NL guldens moesten betalen voor een sur gulden
  Dat waren nog eens tijden


  Maak melding
 23. Waar gaat het allemaal om, de historie als we de slaven en koloniale tijd willen laten verdwijnen, alle Nederlandse en Duitse naam geefvingen van dorpen laten verdwijnen de Nederlandse taal allen koloniale gebouwen weg ,maar dan is half Paramaribo verdwenen,alle polders ,je kan je afkomst niet verlogenen, er komt een tijd dat ze Suriname gaan ontdekken,als alle klerezooi voor bij is stel je er opin dat je niet krijgt wat je wilt,en dat is geld ,wat dat betreft is Nederland er hellemaal klaar mee , ga dit nou eens beseffen,
  Jullie staan er alleen voor zolang deze regering aan blijft.
  Oja ik vergat de Chinese daar hebt je wat aan 18000 huizen

  Spoorlijn ,vierbaans wegen noem maar op .En dan de leningen triest
  En dat wil dan gaan eisen
  Sari Tori


  Maak melding
 24. als het hem niet bevalt kan hij nog altijd terug naar afrika
  dit is de geschiedenis van su, wat lult hij, sjeeees
  overal het zelfde gelul met hun complex geouwehoer


  Maak melding
 25. Wie is zo dom en debiel weer,in suriname leven niet alleen zwarten …maar ook bruin wit en geel.etc,etc…dus ze moeten niet lullen met hun verleden..wat de geschiedenis is moet blijven …dat kun je niet veranderen..je leert van het verleden.De toekomst dat is belangrijk en de hedendaagse problemen oplossen in suriname…maar niet die naam borden veranderen…soso ka dah na ede…


  Maak melding
 26. He Parbo moeten de plantages ook weg ,die slaan echt op jullie verleden,zou een armzalig land worden als het al niet zo is.bijvoorbeeld Fredriksdorp prachtig gerestaureerde, met particulier geld met steun van Nederland.
  Je bent echt een trieste man of bedelaar
  Sari Tori


  Maak melding
 27. Als hij hieraan begint zou het goed zijn bij zich zelf te beginnen ea die het met hem eens zijn, door alle koloniale familie- en voornamen van SuriNeds, Anti/Antilliaan, afstammelingen van de Afrikaanse slaven ea van de nieuwe wereld te laten veranderen en andere namen aannemen. Wellicht ook hun klederdracht, westerse opvoeding, westerse zeden en gewoonten enz veranderen.

  Leroy is een Engelse naam die is afgeleid van het Franse le roi, “de koning”. De naam kan ook worden gezien als samenstelling van de Engelse namen Lee en Roy. Lee kan een afleiding zijn van de achternaam Lee met de betekenis “open plek” of een afkorting van namen als Ashley, Beverly Kimberley en Leslie. ( bron: wikipedia)

  Lucas is een Latijnse naam voor jongens en betekent, licht. De naam Lucas wordt voornamelijk gebruikt in Engelstalige landen en in Nederland ( Bron: Google: Lucas)

  Leroy Lucas, de activist kan al vast beginnen zijn voornaam en familienaam te veranderen. Evenals eten en drinken, geloof, klederdracht, enz

  De afstammelingen van slaven in de nieuwe wereld, het westen zouden er goed aan doen om een studie te maken van de Afrikaanse geschiedenis en hun helden, aardrijkskunde, hun gebied, infrastructuur, cultuur, zeden, godsdienst, hun familienamen toen en nu, bestuur en inrichting van hun maatschappij stam, toen en nu in Afrika?, hun architectuur toen en nu, waar woonden zij, hoe woonden zij toen en nu?, sociaal, wetenschappen, enz, hoe leefden zij voor Europeanen en Moslims ea er kwamen?, hun gingen ze om met de natuur, enz en dit goed vast leggen boeken, internet en dit dan gaan onderwijzen, doorgeven aan mensen die op ze lijken en het op die manier in stand houden en relaties met andere landen aangaan in de wereld. Wat is hun bijdrage aan de wereld?, wat hebben andere culturen, etniciteit, enz van hun overgenomen? en zij van hen, kennis in de wetenschappen in Afrika en in de nieuwe wereld, westerse wereld, hun (stammen)oorlogen, oorlog en vrede, hoe gingen ze om met elkaar en gaan ze nu om met de natuur, klimaat, gingen ze anders om dan hoe mensen in andere werelddelen met elkaar omgingen toen en nu? enz.

  In de nieuwe wereld oa vooral USA, in het westen Europese vrouwen die met moslimmannen trouwen en meegaan met het geloof, zeden, gewoonten, klederdracht, kids enz, zijn er mensen die op hem lijken die hun namen veranderd hebben in moslim namen en zelf dat geloof hebben aangenomen, hun klederdracht, voedsel, drank, enz.

  Iedereen moet zelf weten hoe of wat, hopelijk dat ze zich kunnen handhaven. Mensen willen meer omgaan met mensen die op hem lijken, dezelfde cultuur, zeden en gewoonten, geloof, sporten, eten, drinken, enz. Ook in het westen heb je anderen die ook moslim of een andere geloof enz aannemen.

  Meestal leiden deze verschillen ook tot spanningen en oorlogen. Zie maar in de USA, afstammelingen van slaven die het nog steeds moeilijk hebben en in grote armoede leven en gediscrimineerd worden. Ze hebben weinig of niets te vertellen, hebben nauwelijks mensenrechten en zijn kansloos in bijna alles.

  Mensen beïnvloeden elkaar, je geschiedenis moet je kennen om te weten wie je bent. Ik vraag me af als mensen die in de nieuwe wereld eeuwenlang onder een andere cultuur, zeden en gewoonten geleefd hebben, slaven waren, hun vrijheid kregen, moeilijk hebben wel in die landen moeten blijven of niet naar plaatsen, landen te trekken, waar mensen meer op hun lijken en meegaan met die mensen.

  Een zeer moeilijke poging om anderen bewust te maken van hun geschiedenis, cultuur, macht, enz. In de geschiedenis hebben anderen het ook geprobeerd, oa Mahama Ghandi, Martin Luther King, enz. De geschiedenis zal uitwijzen of Leroy Lucas in dat rijtje thuis hoort. Zijn koloniale namen heeft hij nu alvast mee. Heeft het wel zin wat hij wil en wat wil hij mee bereiken? De Europeanen willen toch zien wat ze willen zien. Voor hun zijn hun mensen die bepaalde zaken gedaan hebben helden, voor de afstammelingen van de slaven zijn dat lafaards. Wat ook vermeld moet worden dat Afirkaanse mensen ook hun eigen mensen oppakten en verhandeld hebben aan anderen, oa moslims en Europeanen. Dat gebeurde ook in Europa, Azie, dat mensen hun eigen mensen onderdrukten, enz.

  Ook thans spelen die zaken zich nog steeds af overal ter wereld.

  De sterksten zullen het overleven.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 28. Ieder zichzelf gerespecteerd land, plaats helden en voorbeeld figuren op openbare plekken voor toekomstige generaties….. en negatieve figuren in de geschiedenis in een Museum…..bestaan er ook straatnamen van A.Hitler of dr. Mengelestraat in Duitsland? …..De Realiteit van het heden is het resultaat uit het verleden, en geeft onzekerheid en angst aan degene die het verleden hebben genegeerd en vergeten, Shalom .


  Maak melding
 29. SFB Straat, Bouta Moordenaarstraat. Brunsi Coca Straat, Cliff Limbo Leugenenaarstraat, Eugene Dombostraat, Stinkbek Herrenbergstraat, etc.
  Suriname moet hun eigen rotzooi gaan opruimen. De slaven handelaars waren onze eigen sort in west afrika. Het was handel and daar is toen gebruik van gemaakt. Onze eigen voorouders hebben ons veraadt. Ga naar afrika, Ghana saar weet niemand iets van, aleen in SU zijn ons daar blijven steken. WE weten alles over 300 jaar terug en niet kan vergeten maar 8 december 1982 moeten wij vergeten. dit kan tock niet


  Maak melding
 30. De geschiedenis heeft ons gebracht waar we nu zijn.

  Daar zitten binnen ons hedendaagse bewust zijn heel veel slechte dingen bij. We kunnen ze niet meer veranderen wel gedenken en er van leren.
  Door nu wat vroeger “helden” waren nu te verbannen helpt niemand. Als deze naam boordjes blijven worden we er ten minste aan herinnert en kunnen we nagaan denken of we nu wel zoveel beter zijn als we goedkope textiel kopen of in de rij staan voor een nieuwe Iphone.

  Leer van het verleden, Neem het niet de maat met hedendaags inzichten.


  Maak melding
 31. Ik vraag me af wat Mijnheer Leroy Lucas heeft gegeten, voordat hij met dit briljante idee is gekomen, om straatnamen te gaan wijzigen. Nou Mijnheer L. Lucas; er is flink nagedacht door diverse reageerders; zou maar een paar uitkiezen ! Ik zal van mijn kant, ook een paar aan U toevertrouwen ; Wat dacht U van ; watra ka gracht, dodo steeg, bigi bana laan, Kuma koisi kampoe,Njang ka dam.
  etc etc.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 32. Een mentaliteitsverandering lijkt mij harder nodig dan een verandering van de straatnamen. Eerlijk leven, je best doen en je aan de wet houden. Daar schiet je wel wat mee op.


  Maak melding
 33. @ Pakira

  Volkomen met je eens; maar de mensen van nu zijn anders dan de vorige generatie´s. Maar aan de andere kant is ; ze volgen hun idool en geliefde President, en natuurlijk gehoorzamen ze ook de Ministers van het land.
  En het Surinaamse volk is heel bang voor de Mini-ster van Juspol, want die wil een copie van Alcatraz in Su bouwen !

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 34. Straatnamen veranderen: ik kan mij de gevoelens daarbij wel een beetje voorstellen maar…….het is niet te betalen! Weet men wel wat er dan nog meer gewijzigd moet worden? Alleen een straatnaambordje veranderen daar komt men er niet mee. Kost miljoenen. En dat voor een schatkist die al meer dan leeg is en voorlopig ook leeg zal blijven. Einde thema straatnamen.


  Maak melding
 35. Goed lezen! Dit artikel gaat over een flapdrol die de koloniale straatnamen in NEDERLAND wil veranderen! In Suriname is dat nog steeds niet gelukt, laat staan in Nederland.


  Maak melding
 36. Goed ik kon niet slapen van het lachen, dus wil hierbij ook mijn bijdrage leveren, nu we toch over Namen hebben Wat denkt u van:
  – langa bana strati
  – mik lobie strati
  – kibri strati
  – so so moni strati
  – mi soeko strati
  – kiri strati
  – wakka mang strati
  – wakka oema strati

  Tot dus ver mijn bijdrage.


  Maak melding
 37. Velen maken zich druk om t verleden. Eigenlijk voor niks, je kan t toch niet veranderen. De Surinaamse en Caraibische cultuur kan nu zoveel meer bewondering krijgen. Geniet daarom liever van het heden en zorg dat de toekomst goed is.


  Maak melding
 38. @ passant,

  Een goede posting van jou !!! We zijn bekrompen van geest in Suriname !!

  Een taak voor leraren “geografie, geschiedenis, sociologie” is weggelegd voor ze in Suriname !!
  Helaas vanaf de “kweekscholen” krijgen de studenten lessen in deze vakken van personen die moer afweten van deze onderwerpen !!


  Maak melding
 39. Een Anti-lin-monnie-strati : sparen en niet lenen !

  Een Wroko-strati : elke burger verricht arbeid, starten met eigen voedsel zelf vergaren !

  Een Sranan-Natio-strati : Vergeet het rassen- en groeps-geouwehoer en -haat, alle bewoners zijn Srananman !

  Een Lanti-telraam-strati : 1 + 1 + 2, niet meer uitgaven dan de staat aan verdiensten/belastingen binnenhaalt !

  Een Rechtsstaat-strati : Wijk niet af van Grondwet, wet en recht !!! (zie het huidige staats-faillissement)


  Maak melding
 40. Iedere bevolkingsgroep kent zijn geschiedenis de afgelopen 1000 jaren, alleen de Afro -diaspora niet,terwijl Zij de verloren stammen van Israël waren in Afrika, voor de slavernij…..@passant,helemaal met je posting eens,dat wij eerst moeten weten wie wij zijn en onze namen moeten veranderen, voordat wij straatnamen enzo gaan veranderen…..iedere Afro-diaspora die daarin geïnteresseerd is moet kijken op YouTube kanaal : Hebrew name before slavetrade , Shalom.


  Maak melding
 41. Hebben jullie wel gehoord van de Hollandse held Jan Piererszoon Coen. Deze man heeft in Indonesie een volkerenmoord uitgevoerd en hij wordt geëerd in Nederland met straatnamen en een standbeeld.Deze man is geen held maar een misdadiger. Ik vind daarom dat de slachtoffers in de strijd tegen koloniale overheersing een gezicht moeten krijgen.


  Maak melding
 42. Hebben jullie wel gehoord van de Surinaamse held die twee massamoorden heeft gepleegd op Surinaamse staatsburgers.

  Hij wacht nog steeds op zijn strafvonnis !

  De nieuwe slavernij in Sranan moet nog doordringen tot een groot deel van de Srananmans !

  De slachtoffers, het gehele Sranan volk, moet zich hervinden !


  Maak melding
 43. RobG
  Jan Pieterzoon Coen wordt al jaren niet meer geëerd. Iedereen die iets van de geschiedenis weet is op de hoogte wat hij op de Molukken heeft uit gevoerd namelijk de bevolking van hele eilanden uitroeien, behoudens zij die noodzakelijk waren voor de kruidnagelcultuur.

  Hij was zo berucht dat bewoners van eilanden 500 km verder op in de Filipijnen hun kruidnagelcultuur vernietigd hebben.

  Niets nieuws onder de zon. Nu gebeur dit nog steeds in met name Afrika in het kader van mijnbouw door Chinezen of door Joden (edelstenen) etc.

  Het is zinvol de zaken in de context van haar tijd te bezien


  Maak melding
 44. Dat is de reden dat de afride nergens op de wereld vooruit komen, ze lopen nog steeds met een trauma van 300 jaar geleden. Laten ze een voorbeeld nemen aan die Aziaten, hoor je ze ooit klagen !!!! In plaats dat de afride harder gaan werken in plaats van de hele dag in hun hangmat liggen en 5 jaar gratis wachten op bruine bonen met zoutvlees !!


  Maak melding
 45. Silvana richt een partij die moet zorgen dat zwarte piet afgeschaft word en daar voor krijg zij subsudie van de blanke Nederlanders.
  Als zij een partij zou oprichten die in Zuid Afrika die vrouwen zou willen helpen die duizend keren verkracht zijn dan zou zij geen subsudie krijgen.
  Maar dat zou zij nooit doen want die vermogen heeft zij niet,
  ze wil makkelijk,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES