donderdag, februari 22, 2024
HomeNieuws uit SurinameStakende Surinaamse leerkrachten positief gestemd

Stakende Surinaamse leerkrachten positief gestemd

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 21 jan – De Alliantie voor Leerkrachten in Suriname, ALS, en de Bond van Leraren zijn positief gestemd. Volgens voorzitter Wilgo Valies is de kans op een oplossing iets dichterbij. Er is ruim vier uren lang gesproken met een regeringsdelegatie.

De sfeer lijkt al anders dan de afgelopen dagen sinds de aanvang van de lerarenstaking. “De gesprekken zijn positief richting oplossing. We zijn er nog niet, vandaar een vervolggesprek”, zegt Valies tegenover de Ware Tijd. Heet hangijzer is nog de ‘herwaardering’ van de leerkrachten. De beide vakorganisaties willen onmiddellijke uitvoering van een reeds overeengekomen herwaarderingsprogramma.

De regering wil het programma in maart starten. Volgens Valies was afgesproken dat in januari zou worden begonnen. De Bond van Leraren en ALS zijn het beu steeds met een kluitje in het riet te worden gestuurd. De leerkrachten blijven voorlopig in actie. Zelfs als er overeenstemming wordt bereikt, wordt aan het begin van de nieuwe week eerst vergaderd. Tienduizenden kinderen zitten nu zonder onderwijs op diverse niveaus.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

40 REACTIES
 1. Dit zijn de laatste stuiptrekken van D.D.Boeler als president van Suriname.
  Alles beloven maar nooit uitvoeren.
  Waar blijft de oppositie partijen.
  Alleen Brunswijk heeft aangegeven dat ze de straat niet opgaan.
  Reden hij denkt nog altijd dat het mogelijk is om samen te werken met de moordenaar.
  Waar blijft de zogenaamde held Curtis .
  Ineens hoor je niets meer van hem zeker een paar euro’s en een bevordering gehad om zijn mond dicht te houden.
  Chan Santhoki en somohardjo hebben last van vergetenheid .
  Ik denk dat iedereen bang is om steun te betuigingen aan de stakers of om mee te doen.
  Als men de regering naar huis wil sturen dan zijn de kansen nu om je aan te sluiten bij de stakers en laten uitmonden op een algehele staking.


  Maak melding
 2. Suriname heeft een overschot aan leerkrachten. De regering moet de stakers ontslaan en leerkrachten aanstellen die het belang van de leerlingen voorop stellen. De stakende leerkrachten voelen nattigheid en nemen nu ineens een positieve standpunt in. De regering moet een no-nonsens standpunt innemen. De stakers moeten opdonderen.


  Maak melding
 3. De stakers voelen nattigheid.Ze stellen zich ineens positief op terwijl ze al schade hebben aangericht in de educatieve opvoeding van de leerlingen.Regering blijf een nononsens beleid voeren en ontsla ze allemaal.Er zijn ruim 2000 leerkrachten in Suriname die graag aan het werk willen.


  Maak melding
 4. Hèhè..hij is terug onze eigen wkn econoom R..G. (hoop bij deze de moderator te omzeilen)Als jij het niet ben mijn excuses..ik reageer wat over anthousiast.Je had me al bijna over de streep ik begon zowat alles al paars te zien en van het ene op het ander moment liet je ons in de steek..En als jij het niet bent aub laat wat van je kunde horen..


  Maak melding
 5. Voor deze groep zeker..totdat de prijzen in de winkel hun verhoging voorbij steven.Maar voor nu ja koek en ei.Wat met de rest van de bevolking gebeurd die nergens bij zijn aangesloten maakt geen mens zich druk om.De zgn”domme”massa…er is voor alles een tijd onder de zon.Prepare to meet thy God..


  Maak melding
 6. Hèhè..hij is terug onze eigen wkn econoom R..G. (hoop bij deze de moderator te omzeilen)Als jij het niet ben mijn excuses..ik reageer wat over anthousiast.Hij de econoom,had me al bijna over de streep ik begon zowat alles al paars te zien en van het ene op het ander moment liet hij ons in de steek..En als jij het niet bent aub laat wat van je horen..


  Maak melding
 7. “Regering blijf een nononsens beleid voeren en ontsla ze allemaal”,
  wordt hierboven aangegeven, jaja ! Dictatoriale tendensen !

  Ontsla de nuttteloze figuren, start bij de top van de machthebbers, de ongedekte bankbiljettendrukkers , die ons land failliet hebben gemaakt !!!

  Dang yu e tak tori !!!!! Dang Sranan kan sitie baka !!


  Maak melding
 8. Zo nichtje van Rob G? Als er schade is gericht en natigheid wordt gevoelt!dan is dat in Bouterse zijn onderbroek waar jij een onderdeel van bent.


  Maak melding
 9. @RG, verdiep je nou eens in die situatie voordat je aangeeft dat ze met ontslag moeten.

  Bouterse en co geven ook geen goede opvoeding aan het volk vandaar dat er nu onrust is. Een moordenaar aan het hoofd van een land zal nooit kinderen goed kunnen opvoeden, maar zal alleen ellende met zich meebrengen.

  Zie ook maar hoeveel mensen tot heden niet betaald zijn voor het werk wat ze verricht hebben, maar Boefdraad en co ontvangen elke maand hun salaris op tijd.

  Valies heeft tenminste wat bereikt door die mutatie terug te laten draaien. Velen sluiten zich nu aan bij die vakbond.

  Hooghart slijmt nu met zijn vorige vijand Bouterse.
  Waardeloze mensen die op deze aardbodem rondlopen.

  Ik hoop dat een ieder die achter deze machthebbers lopen ooit een keer zodanig arm worden dat ze het tot in hun huid voelen dan zullen zij anders gaan praten.

  Principeloos


  Maak melding
 10. De leerkrachten staken, vechten om de bedoelde herwaardering gerealiseerd te krijgen. De herwaardering gaat uiteindelijk om lotsverbetering. Lotsverbetering waarom? dat wil zeggen het gaat niet goed met de leerkrachten. Nou het lot van het hele land is in een grote shit beland. Hoe? Lakin vindt dat we moeten doen wat belangrijk is voor het land. Volgens hem is dat verzorgen van kwaliteit onderwijs aan de kinderen. Dat zien ze nu in, terwijl ze daarvoor( voor de staking) belangrijk vonden om hun eigen belangen voorop te stellen, waardoor het land in die shit is beland. Het hele volk van Suriname moest in opstand komen. Nu zijn de leerkrachten positief gestemd en zo is een groot deel van de stakers weggewerkt. De oppositie, vakbeweging en andere organisatie die wensten de leerkrachten te ondersteunen door ook deel te nemen aan de stakingen zijn nu buiten spel gezet. De “regeerders ” zijn uit wanhoop snel gaan graaien naar oplossingen om erger te voorkomen als gevolg van de toezeggingen van de diverse organisaties. Lakin zei dat er nog berekeningen moeten worden gemaakt, de mogelijkheden moeten bekeken worden. Dat wil zeggen het wachten is toch tot maart of langer. De acties moeten daarom grotere vormen aannemen en de oppositie en alle belanghebbenden moeten nu onmiddellijk in opstand komen voordat met nieuwe loze beloften wordt gekomen. We moeten nu samen het land redden en met deze regeerders zal het niet meer lukken. Ze proberen altijd de put te dempen als…..Zogenaamd zoeken naar oplossingen, terwijl er zoveel oplossingen voor de hand liggen. Het nemen van de beslissingen is een probleem, want daardoor kunnen ze niet meer…………


  Maak melding
 11. Als aanvulling op de reactie van reactie RobG 11:43 uur.

  Op de O.S. Uitkijk waren er voor de staking 29 onderwijsgevenden ‘werkzaam’ die er allerhande zaken deden en bedreven.

  Nadat men in staking is gegaan heeft Min Peneux een team van 12 onderwijsgevenden samengesteld, om het werk over te nemen. Let wel, deze 12 mensen voeren nu dezelfde werkzaamheden uit waar er voorheen 29 man nodig waren.

  Now ju sjie pe a monie e go !


  Maak melding
 12. Goed zo!! ga zo door!! de aanhouder wint!!!
  stré de fu stré!! yu sa go moro fara!! tede, tamara, wi stré go moro fara!!

  Ga 1 ga allen!!! De goeden zullen de kwaden overwinnen!!! De kwaden horen in de hel!!!


  Maak melding
 13. Leraren zijn positief ingesteld, hahaha. Zelfs een ezel stoot zich niet twee maal aan dezelfde steen, hahaha. Wat een voorbeeld voor de kinderen, hahaha.


  Maak melding
 14. jaja, baja,

  de onderwijsgevenden hebben voor miljarden aan ONGEDEKTE bankbiljetten gedrukt, waardoor de Surinaamse staat Failliet is !

  Dang soortu sma wan sabi pe a monie go ?????

  PS : de Machthebbers bekogelen de bevolking steeds met
  pertinent onware propaganda !
  Iedereen behalve de Machthebbers, weet WAAR en naar Wie, Ons geld is weggesluisd !


  Maak melding
 15. RobG
  De regering moet de stakers ontslaan en leerkrachten aanstellen die het belang van de leerlingen voorop stellen.

  RobG
  Zowaar opgestaan uit de doden.Wat je hier aangeeft getuigd wederom van kortzichtigheid en dom geleuter.
  M.a.w.
  Ontsla degenen die het belang van de groep niet voorop stelt.
  Dus ontsla de totale coalitie en zorg ervoor dat je diegenen in de regering plaatst die het belang van ht volk voorop stelt.

  RobG
  Is een waarheid als een koe door diegenen ontslaan van hun functie omdat zij het belang van ee groep niet voorop telt.
  Yes eindelijk heb je het begrepen. Wat heeft het lng geduurd edele econoom.


  Maak melding
 16. @RobG, ook in Nederland wordt gestaakt toch…….sukkel!!! Jij vreet lekker van een uitkering in Nederland…..maar je gunt de mensen in Su geen goed leven…….wat voor hond ben je?!!!


  Maak melding
 17. Onderwijssysteem in Suriname is pappen en nathouden. Keer op keer moet er geld naar het onderwijs. Op zich is dat geen probleem als het geld daadwerkelijk naar het onderwijs gaat. Het zijn leraren die daar van willen profiteren over de rug van de kinderen. Hoogste tijd om de boel te saneren. Overbodige onderwijzers dienen ontslagen te worden. Het onderwijs in Suriname kan beter en efficiënter.


  Maak melding
 18. als ze nu teruggaan naar school zonder te krijgen wat ze moet hebben zal ze nooit iets meer krijgen. Heel NDP regering en kont likkers bemoeit met onderwijs.
  Keef de mensen wat ze verdient, niet tekenen voor iets dan later zeggen dat het niet nodig is. afspraak is afspraak. devaluatie is meer dan 100% dus salaris met 110% verhogen.
  Geen gelul peneux doen.


  Maak melding
 19. Het staats-bestuurs-systeem moet efficienter !

  Ontsla het complete kabinet van de president, door oa hun slechte adviezen, is Sranan failliet !

  Dan hou je 350 miljoen over, die kan worden besteed aan
  investeringen om de PRODUCTIE op gang te krijgen !

  PS : enkele propagandisten lijken te VERGETEN, dat ook de onderwijzers door het wanbeleid van de machthebbers zwaar zijn getroffen ! Hun salaris is meer dan 70 % gedaald in waarde, in de afgelopen twee jaar. (devaluaties, reeks van prijs- en koersstijgingen etc)


  Maak melding
 20. Srafu volgens mij heb je ergens in het proces een brain meltdown gekregen. In tijd van crises gaat niemand op vooruit. Het zijn alleen deze klootzakken die klagen. Het is al eerder gezegd deze raddraaiers verdienen ontslag. Een kijken wat er dan nog overblijft van hun salaris. Het is slikken of stikken.


  Maak melding
 21. Bigi Sma, vanuit macro-economisch oogpunt is het ‘ not done’ dat de overheid in een periode van recessie loonsverhogingen gaat geven aan onproductieve groepen en groepen die geen inkomsten genereren voor het land. De gevolgen kunnen door de loonsverhogingen funester zijn voor het land en de bevolking. De overheid moet de nul-lijn aanhouden om het begrotingstekort niet groter te laten worden.Waar moet de overheid de gelden vandaan halen om de leerkrachten tegemoet te komen?


  Maak melding
 22. Het is geen crisis, wij zijn opzettelijk FAILLIET gemaakt door Wanbeleid en Corruptie !

  (je kan als staat alleen uitgeven, hetgeen als staat wordt verdiend. de machthebbers geven nog steeds meer uit dan er aan geld binnenkomt !)

  De ongedekte bankbiljettendrukkers (meer dan drie miljard), hebben de Sranan-financien vernietigd !

  De wanbeleid gaat elke dag verder en corruptie van politici wordt niet vervolgd en bestraft !

  De vele leningen van de machthebbers, voor Onproductieve doeleinden, storten Sranan steeds verder in het financiele ravijn !

  De machthebbers zijn na het door hun wanbeleid ontstane faillissement, niet in staat gebleken het rampzalige beleid te WIJZIGEN !

  De machthebbers blijven steeds geld lenen voor Onproductieve doeleinden !

  Het hooghartige optreden tegen IMF zal Sranan ten slotte duur komen te staan !

  Door het domme leenbeleid zal de bom barsten !

  De machthebbers zien geen uitweg meer, om uit de financiele put te geraken. Steeds meer groepen werkenden, die financieel zijn geript door het wanbeleid, zullen zich niet neerleggen bij de rampsituatie !

  PS : de machthebbers hebben ons land, via wanbeleid, geleid naar een MONEY MELTDOWN !


  Maak melding
 23. Het is NOT DONE om enkele duizenden nieuwe ambtenaren aan te stellen, vlak voor de verkiezingen, als stemvee !

  De machthebbers wisten toen al (zie het in het geheim drukken van miljarden aan ongedekte bankbiljetten), dat zij Sranan failliet hadden gemaakt !

  Toen, en eerder hadden zij de macro-economische wetten moeten toepassen !

  Nu de benadeelde (geripte) loontrekkers klagen en eisen, durven de machthebbers te komen met economische wetmatigheden !

  Financiele Wet nr 1 is : 1 + 1 = 2 en niet 3 !!!!!
  Uitgaven = inkomsten, geen cent meer !!!

  PS : Is de Afobaka-dam al in handen van een particulier ???


  Maak melding
 24. RobG

  Ga zo door. De mensen komen dan van zelf zoeken waar Bouterse en co hu geld houden en de inhoud van de koelkast nemen.

  U kraamt macro onzin uit.

  Als het koopkrachtverlies niet opgevangen wordt valt alles stil.


  Maak melding
 25. Jojo, ik bekijk dit vraagstuk enkel en alleen vanuit een economische wetenschappelijke invalshoek.Gij hebt altijd de indruk willen wekken alsof Suriname tot een van de meest verdienende landen behoord. Niets is minder waar.Met sprookjes en verdachtmakingen komt met niet ver.


  Maak melding
 26. RobG, in welk prehistorisch hol woon jij? Hoe kom je erbij dat Suriname een overschot aan leerkrachten heeft, terwijl we in Suriname op alle niveaus een tekort hebben aan (bevoegde) onderwijzers, leerkrachten en docenten?

  RobG, Kan het eigenlijk nog achterlijker dat jij onderwijzers wil wegzetten als nutteloze figuren die niets produceren en daarom geen recht op loonsverhoging hebben? Stel dat je gelijk hebt dat onderwijzers geen recht op een loonsverhoging hebben, waarom doet de achterlijke en corrupte regering dan de toezegging dat ze wel een loonsverhoging mogen tegemoetzien? Wist de regering, toen ze dat beloofde, niet dat ze geen geld had om de loonsverhoging te kunnen realiseren?
  Dat soort idiote toestanden krijg je wanneer de mensen die leiding moeten geven aan het land niet genoeg onderwijs gekregen hebben van bevoegde leerkrachten. En van de zo geroemde productie die jou voor ogen staat, komt ook niet veel, wanneer arbeiders in het land niet genoeg onderwijs genoten hebben.


  Maak melding
 27. Ik hoop dat Valies gelijk heeft om optimistisch te zijn. Blijft wakker meneer Valies. Laat je niet in slaap sussen. Laat je adviseren door goede deskundigen.

  De armoede van de leraren en onderwijzers moeten hun inspireren voor goede deal.


  Maak melding
 28. RobG ziet onderwijs als een onproductieve zaak waar je niet te veel geld in moet investeren.

  Dit is een wel zeer kortzichtige visie. Goed onderwijs ligt aan de basis van de welvaart. Kinderen die vandaag op school zitten kosten vandaag geld, maar morgen leveren ze dik geld op. Het is niet voor niets dat ouders zo veel moeite doen en er zo veel in investeren om hun kinderen de beste opleiding te geven.
  Dokters, ingenieurs, vakmensen opleiden, welnee, die heeft Suriname toch niet nodig! Aldus RobG.

  Of de vakbonden op de goede weg zijn met hun gestaak in deze omstandigheden is weer een andere zaak. Toen ik nog in Suriname werkte was er ook een staking. Ik heb toen Fred Derby, die in die tijd voorzitter was van de onderwijsbond, gevraagd of het wel verantwoord was om in een land in opbouw, zoals Suriname, te gaan staken. Derby antwoordde dat de financiële problemen van de overheid niet zijn problemen waren, hij stond hier voor de belangen van zijn leden.

  Aan de toekomst denken is niet het sterkste punt van Surinamers lijkt het. In Nederland kennen we het verhaal van de krekel en de mier. Ik krijg de indruk dat er in Suriname veel meer krekels dan mieren leven. Het zal het klimaat wel zijn.


  Maak melding
 29. Deze greepenmeekers geloven er heilig in dat overige ploeterende ambtenaren op hun lauweren zullen rusten wanneer zij vorstelijke salarissen zullen gaan opstrijken.


  Maak melding
 30. Parbo en robg
  Daar kom ik weer ,je hebt mensen die gratis naar school zijn geweest ,en je hebt mensen die voor niks naar school zijn geweest,tot die laatste categorie behoren jullie
  Sari tori


  Maak melding
 31. He Milton
  1 op 100 inwoners zijn ambtenaar dus allemaal niks nutten ,jij heb de laatste zes jaar van je school zeker niet afgemaakt ,dan snap ik jou opmerking. Lampie


  Maak melding
 32. RobG ziet het onderwijzend personeel als onproductief, wel eens van investeren in de toekomst gehoord, investeren in mensen, econoom van de koude grond


  Maak melding
 33. -Oud president van Gambia laat lege staatskas achter voor zijn opvolger.
  Hij reisde daarna door naar Equatoriaal-Guinea om daar in ballingschap te gaan.

  Bouterse volgt nog tenzij hij niet dood gaat zoals men dat heeft aangegeven vanwege zijn gezondheid.


  Maak melding
 34. @ RobG

  “Jojo, ik bekijk dit vraagstuk enkel en alleen vanuit een economische wetenschappelijke invalshoek.Gij hebt altijd de indruk willen wekken alsof Suriname tot een van de meest verdienende landen behoord. Niets is minder waar.Met sprookjes en verdachtmakingen komt met niet ver.”

  U bekijkt het niet vanuit economische en wetenschappelijke invalshoeken omdat u dan zou mee wegen hoe Bouterse deze super inflatie veroorzaakt heeft en de SRD heeft laten instorten. Bouterse is verantwoordelijk voor monetair financieren en het laten verdwijnen van de reserves en ’s landsverdien capaciteit.

  Er staat ondertussen een staatsschuld op stappel van SRD 15.000.000.000 en die gaat per november als men de koers van dec 2016 moet implementeren met ongeveer 50% stijgen.

  Dit is snel macro rekenen.

  Ik heb Suriname als een meest verdienend land gezien. Ik heb slechts de getallen van de economie tussen 2000 en 2013 laten zien en wat er nu gebeurd.
  Suriname is onder Venetiaan uit het dal van Wijdenbosch geklommen naar een hoogte punt in 2010/2011 daarna is Suriname ondanks veel extra inkomsten keihard aan het afgeleiden naar 3de wereld land.

  Wie zit er sinds 2010 aan de knoppen.


  Maak melding
 35. @ Ira

  Maar dat is de Clou ; onkruid vergaat niet !
  Voor mij mag hij blijven leven hoor, tenslotte
  is hij de beste President die Suriname verdient.
  Ding é go k@ moro nanga moro te lik ding krapeer !!!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 36. Al geruime tijd merk ik dat veel van mijn berichten niet worden geplaatst door moderatoren van WKN. Hooguit een enkele bericht ontkomt aan hun ijver om mij dwars te zitten. Het lijkt alsof deze moderatoren bang zijn voor het ware verhaal. Een andere kijk op de zware vooroordelen waarmee men de politiek in Suriname benaderd, staan ze niet toe.

  Ik ben van mening dat het onderwijs in Suriname aan een complete vernieuwing toe is. Het zijn juist de stakers die meer geld eisen, die het onderwijsvernieuwingsproces tegenhouden. De overheid blijft maar veel geld pompen in het onderwijs en het rendement blijft aan de lage kant. Neem maar het aantal gediplomeerden van de verschillende onderwijsinstituten van hoog tot laag. Ook het aantal dropouts, dus voortijdige schoolverlaters is schrikbarend hoog.

  Als men de totale investering in het onderwijs gaat delen naar het aantal gediplomeerden, zal men zien dat voor per gediplomeerde mogelijk het tienvoudige wordt uitgegeven in vergelijking met veel andere landen. Surinaamse leerkrachten eisen veel loon van de overheid maar ze presteren maar weinig met mensen goed onderwijs te geven en om meer gediplomeerden af te leveren.Ze krijgen een hoog loon, maar het aantal dropouts is zeer hoog omdat de leerkrachten geen moeite doen om de leerlingen binnen de school te houden.Foei toch………!


  Maak melding
 37. Ik begrijp niet dat de Fols onderwijsgevenden Marcelino Nerkust niet afzetten. Die man is een regelrechte spreekbuis/Aanhangsel van deze regering.

  Fols Onderwijsgevenden: jullie moeten deze Marcelino Nerkust afzetten als president van de Fols.

  Weg met deze KUMA LOVER!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES