dinsdag, mei 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieTweede fase Wet Minumum Uurloon (WMU) in Suriname

Tweede fase Wet Minumum Uurloon (WMU) in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

[FOTO] – Straatvegers bezig met de schoonmaak van de Waterkant in Suriname. Schoonmakers zitten volgens de Wet Minumum Uurloon (WMU), waarvan de tweede fase op 1 januari 2017 is ingeluid, in een van de onderste categorieën. Het algemeen minimumuurloon is per 1 januari 2016 vastgesteld op SRD 5,22. Tot vorig jaar was dat nog maar SRD 4,29. Het uiteindelijk uurloon van elke arbeider wordt afgeleid van het algemeen uurloon, maar heeft verder ook te maken met de categorie van zijn of haar beroep. Zo zal het minimumuurloon voor dit jaar SRD 6,27 bedragen, terwijl de horeca- en bewakingsbedrijven het minimumuurloon moeten optrekken naar SRD 7,31. Het ministerie van Arbeid heeft deze maand benadrukt dat de wet, die sinds vorig jaar van kracht is, geen betrekking heeft op ambtenaren en hun salarissen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

16 REACTIES
 1. De schoonmakers zijn toch ambtenaren?
  Zelfs een arme samenleving kan prima rondkomen als je 4 loonklassen hebt waarvan niet wordt afgeweken.
  Klasse 4 is dan 3x het loon van klasse 1. Politici behoren tot klasse 3. Wetenschappers, artsen enz. in klasse 4.

  Een prima systeem voor een arm land als Suriname. Maar de gierigen van aard zullen er uiteraard tegen zijn.


  Maak melding
 2. De minimumloon is voor de bescherming van de werknemer tegen uitbuiting door de werkgevers. In kapitalistische VS heeft President Rooseveldt na zijn verkiezingsoverwinning in 1936 de minimumloon ingevoerd. Het was 25 ct per uur. Daarvoor werden de werknemers veel minder betaald. De beloningssysteem leide tot grote armoede onder de werkende mens. De werkgevers zijn tegen de minimumloon omdat het hun schade toebrengt. Dat is hun credo bij elke verhoging van de minimumloon.

  Tegenwoordig wil men een loon dat de levensstandaard kan dragen(Living wages). Met het loon moet de person zijn huur, eten, electriciteit en water, en kleren kunnen betalen.
  In California is de staat minimumloon $10.00 per uur. De Federal minimumloon is &7.25 per uur. Met deze lonen leeft men in armoede. De Living wages zijn 15.00 per huur. Je kan er net van leven.

  Zo in Suriname moet er toch research komen om vast te stellen hoeveel hoeveel de “living wages” zijn en hoeveel het verschilt met het minimum loon. Een bachelor nivea research zou goed zijn. Beter zou zijn een master niveau of zelfs een doctoraal niveau research. De statistiek bureau zou enquetes moeten doen om het vast te stellen.Natuurlijk gaan de werkgevers tegen janken. De wolven huilen altijd dat is hun aard. Bescherming van de werknemers en behoeden tegen armoede en uitbuiting.


  Maak melding
 3. @ tunggak

  Mooie analyse allemaal van jou ; maar dat zijn Amerikaanse toestanden, en dit onderwerp gaat over de omstandigheden in Su. Denkt je dat de Surinaamse overheid moeite gaat doen om naar de omstandigheden te onderzoeken of de mensen uit komen met hun salaris ????
  Misschien heb je toevallig deze studie gedaan, ga dan de Surinaamse overheid advies geven.

  Een ding weet ik zeker ; in Su wordt men niet volgens de CAO betaald erger nog, ze kennen dat woord niet !
  Als je bij een de particulere baas werkt ben je helemaal de
  LUL

  Jacko


  Maak melding
 4. Wat is zo geweldig hier?!
  Een ongeschoolde crimineel die lijder wordt en meer verdiend dan de straatveger met een schoonblad en die werkt voor zijn brood op een eerlijke manier?


  Maak melding
 5. Het probleem in dit soort arme en kleine landen als Suriname, hun economie, kleine bevolking, die niet of nauwelijks kunnen produceren en exporteren en kunnen concurreren met de grote en sterke landen is dat ze te veel op geld letten.

  Geld moet er zijn en is nodig om van te leven, maar als het land niet voldoende verdient en of slecht bestuurd wordt, corruptie weelderig tiert , dan zou men ook kunnen kijken naar welke mogelijkheden er nog meer zijn om het leven dragelijker te maken voor haar bevolking. De huidige en voorgaande Surinaamse regeringen falen hierin, waardoor het gevolg is dat de armoede afdruipt bij de bevolking vooral als het tegenzit door allerlei oorzaken in Suriname en het volk redeloos in de rondte loopt.

  Ga maar na als iedereen een hele kleine stukje grond bezat, waarop aan land-en tuinbouw kon doen.

  Ik denk dan aan mensen die nauwelijks wat verdienen moeten een stuk domeingrond krijgen om daarop aan land-en tuinbouw te kunnen doen. Suriname is groot genoeg en iedere Surinamer heeft recht op minimaal 1 ha domeingrond.

  Er moet dan ook hiervoor een wet gemaakt worden en bekrachtigd worden die aangeeft dat erop dit soort domeingrond bestemd voor land-en tuinbouw nooit mag worden gespeculeerd of voor andere doeleinden worden bestemd.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 6. @ Ray

  Dat is altijd zo geweest, niet alleen onder DDB bewind !
  Het is toch logisch dat de PRES; meer verdient dan de straatvegers, dat gebeurt ook in NL.
  Dat hij ( lijder ) is kan hij niet helpen,het volk heeft hem gekozen en dat dient gerespecteerd te worden.
  Niet dat ik eens bent met zijn beleid, maar het zij zo.
  Zolang het volk dat pikt; zal het tot de lengte van dagen zo blijven,en ik zie niet dat het binnenkort een verandering zal komen. Het grootste gedeelte van het volk is tevreden met DDB, en dat is nou eenmaal de clou.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 7. Weet je , het is gewoon een afleiding Manoeuvre, het moet z,g. heel wat voorstellen., met de inflatie erbij kan rustig je op z’n “Olland zeggen: Een heitje voor karweitje! Het is toch zielig hoe het volk voor de gek wordt gehouden.


  Maak melding
 8. @ Stenley: Een passend bedrag voor een land dat nummer 9 staat op de lijst van armste landen van de wereld.
  Een schande dat die arme vrouwen voor iets wat minder dan een fooi genoemd mag worden de hele dag in de brandende zon moeten werken. Waarschijnlijk kunnen ze niets anders om in leven te blijven, maar wat voor leven is dat?
  Het is te hopen dat ze familie en vrienden hebben die ze toch nog wat liefde en geborgenheid kunnen geven.


  Maak melding
 9. Tweede Fase! Dus er komt ook nog een derde Fase????
  Op 1 april!
  In elk geval hebben de ambtenaren weer wat te doen; dit moet wel bijgehouden worden. Zij gaan op straat kijken of er wel gewerkt wordt.


  Maak melding
 10. Passant@
  En je laat alle delf stoffen, door vreemde hand het land uit slepen,, en de paarsen lachen zich krom ook hier gaat het broekzak Vestzak ,we stonden er bij en keken er naar,woord waker voor dat ze alle rijkdom in jullie grond verkwanselen


  Maak melding
 11. Deze vrouwen werken niet de hele dag in de brandende zon. Ze werken pas na 5u smiddags, als de zon laag staat en er weinig tot geen winkelend publiek meer is. Werktijd is maar een kleine paar uurtjes.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES