maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomie‘Niets aan de hand’ met De Surinaamsche Bank

‘Niets aan de hand’ met De Surinaamsche Bank

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 jan – Met De Surinaamsche Bank, DSB, is er totaal niets aan de hand. Directeur Sigmund Proeve is nog steeds op post en de bank is niet failliet. Op sociale media gaan de wildste geruchten rond.

Onder meer werden berichten gelanceerd over een faillissement van De Surinaamsche Bank (DSB) en ontslag van directeur Proeve. Surinamers werden opgeroepen hun geld zo snel mogelijk op te nemen. Proeve zelf heeft via STVS ontkend dat de bank failliet is. Glenn Gersie, president van de Centrale Bank van Suriname ontkent ook. Volgens Gersie worden alle bankinstellingen scherp gecontroleerd.

Van een faillissement is in elk geval geen sprake, zei Gersie tijdens de nieuwjaarsviering van de Vereniging van Economisten in Suriname. Er is geen reden tot paniek. De Centrale Bank van Suriname werkt nauw samen met alle handelsbanken, aangezien de gevolgen van de crisis merkbaar zijn in alle sectoren van de economie. De Surinaamsche Bank is Suriname’s grootste bankinstelling.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

45 REACTIES
 1. Ben benieuwd wat de social media zeggen. De Surinaamse Bank heeft verlies geleden in het eerste helft van 2016 (krante nieuws) zo het verlies van het tweede kwartaal kan wel groter zijn geweest.

  Gezien dat prive deposits in handelsbanken niet verzekert zijn bij de Centrale Bank kunnen zulke verliezen tot zulke kreten leiden.
  Voorbeeld in de VS zijn prive rekeningen tot 250,000.00 usd gegarandeerd door de central bank. Als de bank failliet gaat dan krijgen rekening houders met een bedrag van tot 250 duizend dollars hun geld terug. Zo in de VS is een run op de bank niet nodig. Als je geld meer is dan 250,000.00 dan moet je dat wel doen.
  Wel gemeen om te roepen om je geld in te kasseren als er geen redden voor is.

  @ Els vdp. Als je sommige creolen (Gelukkig niet alle) ziet bloggen hier dan is jouw observatie van discriminatie en neerkijken meest waarschijnlijk de waarheid. .`


  Maak melding
 2. Ik loop geen stage in Nederland ..nee, ik woon en ik werk er.Zoals jij NEE gers zich verbaal hebt horen uitspreken over andere bevolkings groepen?Gelukkig zijn er ook creolen die het niet doen…dus niet generaliseren.Ik heb ook Nederlanders gezien,mee gewerkt die hun collega’s het zo zwaar maken op de werkvloer met tegenwerken en pesterijen dat deze samen met de werkdruk een burn-out aan overhouden.Anderen raken zo depressief en aangezien er geen Bosjebrug is ze zich voor de trein gooien.Zeg aan je collega’s hoe jij het in Suriname hebt ervaren zodat zij er niet naar toe gaan en gewoon hier hun stage lopen.Je denkt toch niet dat alles wat in Nederland blinkt goud is??


  Maak melding
 3. Ik heb gereageerd op de wijze waarop mw.Pels zich over Suriname en de Surinaamse bevolking uitlaat.Maar ik merk dat mijn posting niet is ge plaats jammer.Mw.Pels houd je aan je leest ipv te generaliseren…daar ben jij dan weer goed in.


  Maak melding
 4. Volgens Gersie worden alle bankinstellingen scherp gecontroleerd.

  Hij kan zijn eigen toko niet eens controleren. Hoe gaat hij andere banken controleren.


  Maak melding
 5. Nou diana , die van der pels heeft helemaal gelijk!!!
  En het zal mij niet verbazen dat de DSB i n financiële crisis verkeerd. Let op: directeur is proeve
  :president is glen gersi
  : minister is hoefdraad
  : de president van het land is desi bouterse
  Allemaal ndp ers , diana.
  Het land suriname is failliet! Al l een het domme volk heeft het nog nie t in de gaten.


  Maak melding
 6. Als dit klopt zijn de banken in SWITI Sranan niet de 1 die in de problemen komen.Dit is een probleem die in heel veel landen voorkomt,ik weet niet wat de oorzaak hiervan is.Ik hoop denk dat met name dat de Surinaamse Bank niet zal omvallen aangezien een groot deel van de mensen die uit Nederland zijn vertrokken richting SWITI Sranan hun geld op rekeningen ontvangen van de Surinaamse Bank.


  Maak melding
 7. Suriname kan al vast een plan gereed maken voor het geval de DSB omvalt.
  Dan is dat al klaar en hoeft het alleen uitgevoerd te worden.
  Moeten niet als een struisvogel kop in het zand steken en zeggen er is geen gevaar of dat kan niet gebeuren.
  Gewaarschuwd mens telt voor twee


  Maak melding
 8. Suriname is inderdaad niet het eerste land dat in de problemen zit financieel cq ia gekomen.
  Maar bij mijn weten wel het eerste land dat met veel bombarie bij het IMF aanklopt, de eerste tranche incasseert, weigert afspraken na te komen en in alle werelddelen van de wereld schulden heeft.

  Het wordt een haast onmogelijke situatie in Suriname als ze niet gauw op hun knieën gaan bij het IMF.

  En wat betreft Els; ze heeft groot gelijk. Het zijn steeds de Hindoestanen dit en de Hindoestanen dat. 🙂


  Maak melding
 9. Als de regering / overheid schreeuwt er is geen brand en er is niets aan de hand.
  Dan is er vaak wat aan de hand. De hoge mensen sluizen siekem hun geld weg en jan modaal is sjaal als de boel omvalt.
  Heeft de regering een goed werkend plan mocht de bank omvallen ?
  Of is er geen Plan. Waarom zegt met niets hierover en wordt er zo geheimzinnig gedaan

  De periode 2010-2012 kenmerkte zich als economisch sterke jaren voor ons land, vanwege de hoge prijzen voor goud en olie. Na het kelderen van deze prijzen, in combinatie met het verkwistend beleid van de regeringen Bouterse I en Bouterse II, zijn onze monetaire reserves ook flink gedaald. Het resultaat daarvan is dat onze nationale munt, de SRD, met meer dan 100% is gedevalueerd.


  Maak melding
 10. Ela van der pels
  Het is ook anders om , ik heb ook Hindoestanen horen praten over nee gers, ik denk dat de angst is dat de een of de ander te veel macht krijg,


  Maak melding
 11. Diana , Els heeft groot gelijk . die groep is de eerste die schreeuwt als het om discriminatie en racisme gaat en ze leveren de minste bijdrage . het zijn de hindoestanen en chinezen die het land nog draaiende houden .
  neem eens een kijkje in de gevangenissen dan kan je verder praten.
  DSB failliet ,waar rook is , is er vuur .


  Maak melding
 12. De SRD is straks niks meer waard. Net als in de jaren 80 gaat er nieuw geld gedrukt worden. En dan is de SRD niets meer dan toilettepapier.
  Wie slim is neemt maatregelen.
  Hoe zal de nieuwe munt genoemd worden ?? De Surinaamse Dirham ??


  Maak melding
 13. DSB failliet ,waar rook is , is er vuur .
  Inderdaad Rocky.
  WAAR ROOK IS, IS VUUR. =waar geruchten zijn, zal er ook wel iets mis zijn.
  Als verslagen van de bank achter elkaar verliezen aangeven betekent dat het niet goed gaat met de bank. Maar betekent nog niet dat het failliet gaat.
  Echter onder de huidige slechte economische omstandigheden kunnen de gevolgen niet te overzien zijn. Maar het slecht gaan van de instelling kan ook te maken hebben vanwege de blunders en ongeregeldheden in het verleden, dat klanten het vertrouwen ook verliezen met als gevolg dat klanten weg trekken. In sommige gevallen het treffen van maatregelen en het vervangen van de direktie kunnen veranderingen brengen om het vertrouwen van klanten weer terug te krijgen. Jammer als de DSB de grootste handelsbank in Suriname moet sluiten.
  Conclusie, als op het ministerie van Financiën is tot diep in de nacht vergaderd over de situatie bij DSB (Starnieuws). Moet in alle ernst worden genomen. ??????


  Maak melding
 14. Goede dag mevrouw els. U heeft ’t meegemaakt hoe bepaalde mensen raciaal,racistisch zijn, ziekelijk in Suriname. Het zijn mensen die uit ontucht geboren. Bij voorbaat dank u


  Maak melding
 15. @ Diana, t.a.v. posting van Mevr. Els van der Pels,

  Ik ben geboren en opgegroeid in Paramaribo (de beste Katholieke Scholen bezocht); in mijn “opgroei-omgeving” waren we als een grote familie !! Stadscreolen, Bon-Koro,s, Hindostanen, weinig Javanen, Chinese hoekwinkeliers, geen rovende Djoeka’s , geen Indianen en een paar rustige prasie-oso Javanen !!
  Wat mw. van der Pels schrijft is een waarheid als een koe !!
  Ik schaamde mij in mijn functies wanneer ik creolen hoorde praten (steeds negatief) over Hindostanen enJavanen(stilletjes: fosting foefoeroe fowroe. diesting trong mneer nanga mevrouw !!
  Een “stagiare maakt veel mee en weet zeker waarover hij/zij praat !!


  Maak melding
 16. Goede dag meneer /mevrouw. Els heeft meegemaakt hoe stad(creolen)zijn. Die is een djuka,een koeli,etc… Zo worden buitenlanders geprogrammeerd. Bedankt mr els. Bij voorbaat dank u.


  Maak melding
 17. DSB bankrupt. Dat geloof ik. Wie kan hoefdraad, bouta en gersie geloven. Ze hebben zoveel gestolen en leugens verteld. Cbvs heeft geen geld dus hoe kan ze dsb controleren voile dieven
  Straks hoor je dat het de schuld is van hindustanen. Good luck voor allemaal die geld heeft bij dsb. Straks alles weg net als de goed vooraad en de staatskas.


  Maak melding
 18. Proeve heeft natuurlijk al het DSB geld uitgeleend aan de Staat. De Staat zou terugbetalen met het geld wat zij van het IMF zou krijgen … maar zij krijgen het geld niet, dus ook de DSB niet dus … kunnen binnenkort de ambtenaren salarissen niet meer betaald worden, of ze moeten een andere bank vinden die zo gek is als de heer proeve.

  Overigens zou proeve in aanmerking zijn gekomen om als Govenor van de CBvS te gaan dienen, daarom slijmde hij zo vreselijk bij de President en ondersteunde hij het Prudente financieel economisch verwoestende beleid.

  Kortom, onbehoorlijk bestuur op alle niveau’s waar NDP mensen bij betrokken zijn (neks no fout).

  En mevrouw Els … u heeft groot gelijk, degene die het meeste klagen over discriminatie discrimeneren zelf het meest. Vroeger op school moesten de donkere kinderen achter in de klas zitten … en als jij als lichtgekleurde met een heel donker iemand thuis kwam, werd je daar direct op gewezen … want dat hoorde niet.


  Maak melding
 19. Beste Mevr.Els, uw observatie snijdt hout. Maar in Nederland is het niet anders met mensen van een andere herkomst. In Suriname is het de gewoonte dat mensen met koershaar neerkijken op mensen met sluikhaar, die van oudsher ook over morgen denken dan sec vandaag feesten, morgen zien we wel. De huidige kliek van machthebbers bestaat merendeels uit mensen met koershaar en of mannen geboren uit ontuch. Had je anders verwacht, dan feesten en niet kijken naar morgen. Dat is wat Su is. De hardwerkende sluikharigen moeten het weer eens ontberen, en zorgen voor een kommetje rijst voor de koersharigen. Joke and rob, dat is waarin ze goed zijn, die nee gers.


  Maak melding
 20. Mee eens met Els.De groep waarover ze praat hebben geen 1 kopercent in de bank,natuurlijk zijn er een paar uitzonderingen ,maar gelijk heeft Els .

  De centrale bank van Suriname,eerder was het de trots en rots van onze economie.Nu staat het erbij zonder betekenis.Jammer.


  Maak melding
 21. @diana
  als je je niet negatief uitlaat over een bepaalde etnishe groep dan loop je de kans dat je posting in de prullenbak verdwijnt.
  wkn is gedegradeerd tot een uitlaatklep voor racistishe simplistische uit inteelt geboren figuren die allemaal uit hetzelfde land komen .
  je hoeft geen einstein te zijn om te raden hoe de modder eter
  eruit ziet.


  Maak melding
 22. @ Sam

  “Het wordt een haast onmogelijke situatie in Suriname als ze niet gauw op hun knieën gaan bij het IMF.”

  Voor op hun knieën gaan bi het IMF is het veel te laat. Dat had in Oktober nog gekund Nu niet meer. Wie vertrouwd d huidige regering nog.


  Maak melding
 23. Beste mensen,

  DSB is failliet, er is geld geleend door shardjoe en Boeren aan DSB om de bank draaiende te houden. Zolang de paarserovers aan de macht blijft komt het nooit goed met het land is gewoon de realiteit


  Maak melding
 24. @ray
  ik ben van inheemse afkomst.
  als het aan mij zou liggen zou ik jullie allemaal terug trappen naar waar jullie vandaan komen.
  jij weet niet hoe ik eruit zie , maar ik weet wel hoe jij eruit ziet.
  klein , dik , zonder baan of man en wonend in de omgeving van den haag.
  waarschijnlijk ook nog lesbisch.
  het enige wat jouw soort doet is wijzen naar anderen.
  jullie denken zeker dat sardjoe een nee ger is .
  de grootste rover van de laatste 7 jaar lijkt op jou.


  Maak melding
 25. En gersie zegt dat zij DSB goed in de gaten houd, Hahahahha net zo als ze de schatkist en goud vooraad in de gaten gehouden heeft, Alles in hert grote gat gevallen, verdwenen, verdampt, gestolen.

  DSB IS Failliet. Helaas er komt nog meer let op het nieuws de komende dagen


  Maak melding
 26. Failliet is failliet ! De staat Sranan is failliet gemaakt door onbetrouwbare politici !!!

  Toch komen de Suri-racisten met hun babbels : negers-faillissement, creools-faillissement, hindostaans-faillissement, javaans-faillissement, chinees-faillissement, marrons-faillissement etcetera !

  Of zitten wij met een Amnestie-faillissement ???

  Of is het “wij gaan de rechter stoppen”-faillissement ??????

  Of de Rechtsstaat-Is-Vernietigd-faillissement ??????????

  PS : Alle bezittingen van de staat lopen op dit moment gevaar, door handelen van de corrupte politici, ook de staatsbanken !!!


  Maak melding
 27. Er is geen officieel bevestiging, dus noem ik het maar Indianenverhalen , en als het toch zo is dan hebben ze hopelijk een garantiefonds . Dus ik geloof even nog geen anansie torie of ouwe wijven geklets!.


  Maak melding
 28. Els van der Pels heeft suri na haar stageperiode in haar hart gesloten!
  Daarom komt ze af en toe gluren op wkn, om herinneringen op te halen.
  Hallo Els, meid, je kunt ook stage gaan lopen in Gambia, same stuff.
  Nienke is nog daar, app haar maar.

  Suc6


  Maak melding
 29. hallo dames/heren, rustig aan hé..

  we moeten de komende 3 jaren dit allemaal ontberen , accepteren, meemaken, mee beleven, onder dank zegging van de nationale lief hebbende lijder van ons land. al houdt je niet van hem,, máár hij houdt ontzettend veel van ons..

  slapeloze nacht gewenst…


  Maak melding
 30. Ik woon en werk in Nederland en als ik ergens de pest aan heb is als iemand gaat generaliseren.Mw. van der Pels zegt niet sommige of veel Nee gers.Nee ze scheert alle negers over een kam en dat stoort mij enorm.Ik weid niet uit want het wordt misschien toch niet geplaatst.Dus mw.Pels als je niet een eerlijk oordeel kan vormen over mijn landgenoten ..houd je aan je leest.


  Maak melding
 31. Altijd waar er rook is, is er ook een vuurtje aanwezig en naarmate deze om zich heen grijpt da na heri omgeving e go sjie a faja. Wie de huideige machthebbers, zijn paarse roversbende, paarse parasieten en poepvliegen in de banken nog geloven en aanbidden …wahahaha wo ka, go poeroe alla joe monie na bank. Geen enkele financiele instelling waar de paarse Boefdraad de baas is, is nog te vertrouwen in het land, van de paarse lijders, zijn roverheid, zijn Boefdraad, noch Proeve. Wo ka.


  Maak melding
 32. Wat een lulkoek mbt, negers.
  Dit woord is lang geleden in de ban gedaan toch wordt dit woord hier volop gebezigd.
  Dit zijn echte racisten
  Ik ben een koelie. Alle bevolkingsgroepen kennen goede en slechte mensen.
  Waar ik mij veel meer zorgen overmaak, is de opmerking van de president van de centrale bank.
  Hij had zich beter van commentaar kunnen onthouden.


  Maak melding
 33. Neks no fout, straks alle geld weg, valt niets meer af te halen. Staat waakt over U geld. Weet U nog staat waakt over het staatskas, die is nu leeg. Staat waakt over goud vooraad, die is bijna niet meer. Goed werk Hoefdraad, Gersie en Bouterse, mensen moordenaar, land rovers.
  Mensen in SU moet massaal hun geld afhalen voor het te laat is.
  De staat/regering is niet te vertrouwen.


  Maak melding
 34. @ diana
  hou je niet bezi met els luis in de pels.
  els is zeer zeker geen witte nederlandse .
  er is geen enkele zichzelf respecterende nederlander die geintereseerd is in de handel of wandel van suriname of surinamers.
  jij die in ned woont en werkt weet dat een witte nederlander geen verschil ziet of maakt tussen een creool of een hindostaan.
  voor hun zijn het allemaal roetmoppen.

  valt het jou niet op dat de meeste postings gedaan zijn door figuren die een nickname hebben waarvan je zou denken dat het geen hindostaan is die erachter schuilt.


  Maak melding
 35. HIndustanen, afro surinamers, chinesen, brazilianen, allemaal discrimineren even zo hard. een pot nat.
  De schuld aan elkaar geven zijn ze goed voor niets anders.
  Te veel politiek gebaseerd op ras en niet op vooruitgang.
  Wanneer gaan ze het leren weet ik niet, best guess nooit.


  Maak melding
 36. ‘Niets aan de hand’ met De Surinaamsche Bank.
  Niets aan de hand met de DSB bank zei Dirk Scheringa.
  Een paar maanden later viel die bank om. De staat is ook blut.Dus ook geen geld voor een kapitaalinjectie. Weg spaargeld.


  Maak melding
 37. Snel je geld van de bank afhalen is de slechtste senario wat je kan bedenken. Is voer voor de rovers en overvallers. Ding mag e hossel in ding brokke waggi om je later toch armer te maken, dus het schiet niet op eerlijk gezegd.


  Maak melding
 38. @ buck fouta and ray

  Als je niet als persoon wilt aangesproken worden op je mening, dan neem je nickname. Ik vind dat een zwaktebod.
  Ik ben een witte Nederlander, die voor het eerst in 1974 in Suriname was. Om te zeggen dat “echte” witte Nederlanders het verschil niet kennen tussen creolen en hindoestanen, is ook generaliseren. Jammer dat hier zo veel over en weer gescholden wordt.


  Maak melding
 39. Het verwonderd mij niet want de toestand in Suriname is niet zo stabiel en de Surinaamse Bank deelt ook in de ondergang van zaken in het land.De economische situatie eist nu zijn tol meneer Bouterse als president van het failliete land die je veroorzaakt hebt in het land.Opstappen is het beste voor het land zodat er weer economische voorgang weer terug keert want het kan niet zo verder.Dat is mijn advies aan jouw al leider van het land.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES