zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisAfsluiting project Teruggave Archieven Suriname

Afsluiting project Teruggave Archieven Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Op 19 januari 2017 organiseert het Nationaal Archief een symposium in Den Haag ter afsluiting van het project Teruggave Archieven Suriname (TAS). De afgelopen zeven jaar heeft het Nationaal Archief aan dit project gewerkt. Met het overdragen van de laatste archieven is het project afgerond.

De archieven zijn geheel gedigitaliseerd en daarbij zijn ruim 5,5 miljoen scans gemaakt. Het laatste transport van 550 meter documenten staat klaar voor verzending naar het Surinaams Nationaal Archief in Paramaribo.

Tijdens het symposium gaan diverse sprekers in op wat dit project betekent voor hun onderzoek. De teruggave betreft 40 Surinaamse archieven van in totaal 800 meter. Alle documenten zijn gedigitaliseerd zodat zij ook beschikbaar blijven voor onderzoek in Nederland.

opening
Fernandes Express
BODO Party

11 REACTIES
 1. De digitale wereld is in Suriname nog niet doorgedrongen…zal nog decennia lang duren. Tot die tijd op de Surinaamse wijze met tam-tam en rooksignalen.


  Maak melding
 2. Nu nog met spoed de Indiaan op sterk water naar Suriname terug sturen.

  Hierdoor heeft Suriname nog een attractie te bieden aan de toeristen en zichzelf op de wereldkaart te zetten. Bovendien ontstaat daardoor weer enkele arbeidsplaatsen voor werkgelegenheid voor enkele medewerkers, informatie verstrekken, schoonmaak van de kast, wachters in het Surinaams museum.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 3. Passant, waar heb jij het over? Ik ken maar één pikin ingi boi die de Nederlanders maar al te graag op sterk water zouden willen zetten, maar die zit al lekker veilig in Suriname en geen ‘ingi wiri’ op zijn hoofd denkt eraan naar Nederland te gaan.


  Maak melding
 4. Ik vraag me af of Suriname de vereiste opberg plaats heeft voor de archieven. Ik zou graag zien dat de Universiteit van Suriname de beheerder van de documenten werd en open staat voor wetenschappelijke reseurch. Hoop dat ze geld krijgen voor dit project. Internationaal geld zou ook welkom zijn.


  Maak melding
 5. Heel lang geleden heb ik in één van de vele musea in Nederland een Surinaamse indiaan of foetus op sterk water gezien. Ik ga vanuit dat het door een kolonist uit die periode van uit Suriname, die toen nog een kolonie van Nederland was naar Nederland was gebracht en in dat Museum terecht is gekomen. Suriname was toen een wingewest e/o onderdeel van Holland/Nederland, Bataafse Republiek.

  Zeer waarschijnlijk is het daar nog aanwezig voor het publiek of in de entrepot, tenzij het al aan het Surinaams museum in Suriname is terug gegeven.

  Enige jaren geleden was er ook zo een geval van Koning Bonsu’s (Badu Bonsu II, een 19 de eeuwse vorst uit Afrika, thans Ghana). In een depot in een glazen kast van het Anatomisch Museum van het Leids Universitair Medisch Centrum bevond het zich. Een president van Ghana wist er niets van maar toen hij het hoorde van een Nederlander die er kennis van had, vroeg zijn ambassadeur van Ghana in Nederland aan Nederland om het hoofd terug te krijgen. Zo kon Badu Bonsu rust vinden, want een lichaam zonder hoofd kan geen rust vinden aldus de stam. Het was zelf op de Nederlandse teevee te zien. Een hele ceremonie protocollair ging er aan vooraf, met vlaggetjes en overdracht van het hoofd.

  Archiefstukken van de voormalige kolonie Suriname worden nu terug geven aan de republiek Suriname. Nu nog andere stukken, wellicht de indiaan of foetus op sterk water. Su kan dan ook zo het wereld nieuws/de media halen, ceremonie protocollair met vlaggetjes en overdracht. Er is toch geen nieuws dan slecht nieuws uit Suriname.

  Als de Surinaamse Indiaan of foetus op sterk water nog in een museum in Nederland is, kan die ook op die manier terug naar IloveSu met vlaggetjes en SuriNeds, Su-ambassade personeel en medewerkers uit die Nederlandse musea te zien zijn. Ik zal het wel op internet bekijken of ik tijd heb.

  Wellicht dat DDB ook zijn plunjebaal en andere spullen ook wil terug hebben toen hij in het Nederlandse Leger in Nederland diende om zijn voorraad van legerspullen voor zijn eigen museum in Mere Buku Kazerne aan te vullen.

  Zo niet kan er over worden nagedacht welke huidige personen die zo belangrijk zijn voor Suriname als die niet meer zijn op sterk water kunnen worden gezet om zo nog voor de toekomst zichtbaar te blijven, herinnerd willen worden voor Surinamers en toeristen als ze heel oud worden en ook een einde aan hun tijdperk gekomen is. Op die manier kunnen ze wellicht een positieve bijdrage leveren aan de economie van de toekomst van Suriname, Nu niet maar wel in de toekomst.

  Recht En waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding
 6. Toch goed dat Nl. dit soort dingen heeft bewaard, en duriname vliegen de gebouwen met archieven alleen maar in de fik of raken ze gewoon zuinig als ze op dit soort zaken zijn


  Maak melding
 7. Het voordeel is dat je het nu op harde schijven kunt bewaren waar de mieren ze niet gaan aanvreten.
  Overigens, om welke archieven gaat het? De gehele Surinaamse geschiedenis en administratie?


  Maak melding
 8. Eigen Mening Democraten.

  Denk niet dat Ik je geen repliek kan geven en je daarmee te kijk te zetten.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 9. Men heeft het vaak over Surinaamse indianen ; alsof het een bevolkingsgroep betreft die per definitie binnen de grenzen van Suriname thuishoort;als onderdanig aan de staat . . Het feit wil dat de talen die worden gesproken door de oorspronkelijke bewoners van Amerika juist ver buiten de koloniale grenzen reiken .De eigen culturele identiteit van deze groepen is dus ook op geen enkele wijze, behalve dan op basis van de externe territoriale Europese inmenging aan de koloniale staat verbonden . Dit omdat deze culturen al duizenden jaren voor het Europese Kolonialisme bestonden .De oorspronkelijke volken waren dus Millennia lang autonoom , zelfvoorzienend en hebben in die zin dan ook geen geweldige reden om dankbaar te zijn voor de zegeningen van de Kolonisatie van Amerika ,waarin wordt verondersteld dat de oorspronkelijke bevolking opeens de staat nodig heeft om zich te kunnen behelpen ..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES