Mini plantenkassen voor basisscholen Suriname

23

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij in Suriname heeft onlangs mini plantenkassen aan basisscholen gedoneerd. Het gaat om 100 kassen die door de Stichting Tuinbouw en rozen Suriname(TerSuriname) aan het ministerie zijn geschonken. De mini-plantenkasjes zijn ongeveer 30-25cm groot. Suriname telt landelijk 355 basisscholen die totaal ongeveer 16.000 leerlingen hebben. Het doel van dit project het ministerie en de stichting is om alle 5e klassen van de basisscholen in het schooljaar 2016-2017 te voorzien van plantenkasjes.


23 REACTIES

 1. Die plantenkassen die het ministerie van LVV doet aan de scholen zouden ze beter in een plan kunnen aanbieden aan het ministerie van onderwijs en wetenschappen in Suriname, die het dan in de praktijk gaan uitvoeren op de scholen.

  Het ministerie van LVV kan zich beter gaan bezig houden dat er productie ontstaat en is voor landbouw, veeteelt, visserij ondernemers die niet alleen zorg dragen voor het binnenlands product, maar ook kunnen gaan exporteren.

  Wat een schaamteloze vertoning om als mini ster zo bezig te zijn.

  Suriname is skeer en volwassen mensen/ouderen, zieken, minvermogenden, armen, enz hebben geen geld om zelf de eerste levensbehoeften oa voedsel en drinken voor hun kinderen, zichzelf, gezin te kopen.

  Wat een poppenkast. Heeft DDB je daarvoor op het ministerie LVV gezet om je hiermee bezig te houden? Mini ster, ” houd je zelf voor de gek”. De schaamte voorbij.

  Wie houdt wie voor de gek?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Misschien was het slimmer geweest de kinderen naar een zaadbank mee te nemen. Dan konden ze zelf zien wat er allemaal in hun balletjes krioelt en zwemt.
  Jammer voor de dames, want bij hen krioelt en zwemt niks. Daarom zijn ze ook afhankelijk van mannen.


  Maak melding

 3. Wat moeten de kinderen met die kweekbakjes? In Suriname is het helemaal niet nodig om zaden op te kweken in deze “kasjes”.
  Het zou nuttiger zijn om bij scholen schooltuinen aan te leggen met een grote kas waarin de kinderen kunnen leren hoe zelf groenten en bloemen te kweken.

  Nederland verdient miljarden aan de export van landbouwproducten. Alleen al met de kweek en export van uien wordt een half miljard euro per jaar verdiend.
  Ook aan de bloementeelt wordt heel veel verdiend.
  In Suriname groeien Helicona’s gewoon in het wild. Die worden in landen zoals Nederland in bloemstukken gebruikt. Een beetje slimme Surinamer gaat ze kweken en exporteert ze naar Nederland. De grootste bloemenveiling ter wereld staat naast Schiphol.
  Dat verdient beter dan wat groenten export. Leer dat die kinderen eens!

  Jahua, schaam je! Je ziet jonge meisjes en dan ga je dat soort dingen schrijven. Bah! Je zou ook eens wat biologielessen kunnen gaan volgen, dan weet je hoe het zit met de voortplanting. De bijdrage van de dames is aanmerkelijk groter dan die van de mannen.


  Maak melding

 4. Als dr scholen ruimte hebben voor een tuintje zou dat veel beter zijn dan een kleine kastuintje. Voor de stadskinderen die niet planten is zo’n tuintje dan een geode ondersteuning voor plantkunde en environment.

  Een kasje kan ook wel als er geen ruimte is voor een tuintje.


  Maak melding

 5. Prima initiatief met het oog op de toekomst. De agrarische sector in Suriname staat nog letterlijk in de kinderschoenen en heeft de potentie om naar een veel hoger plan te groeien.

  De minister ziet het goed om de interesse van de jeugd aan te wakkeren dmv dit initiatief. Er is een aanzet nodig… echter 100 mini-kassen op ruim 16.000 leerlingen is wel erg weinig… desondanks vind ik het een stap in de goede richting


  Maak melding

 6. Begrijpend lezen kijkt erg moeilijk te zijn.
  Het gaat om alle vijfde klasse leerlingen in het jaar 2016/2017 te voorzien van zo een plantenbak.
  Een heel goed gebaar.
  De reactie hierboven laat duidelijk zien dat vooroordelen erg is bij de Surinamers.
  Het is nooit goed zelf zitten ze vóór de centrale verwarming en achter hun pc en vooral wachtende op hun uitkering.


  Maak melding

 7. @Stan

  Mekaar afkraken en de les lezen zijn we erg goed in.

  Mijn reactie komt vanuit het hart, omdat ik lees dat het om een project vanuit het ministerie gaat. Die een gift gebruikt om zichzelf te profileren als weldoener.

  Op deze schaal blijft het echter een kleinzielige daad zonder toekomst.. en zeer zeker niet nieuwswaardig. En als ik jou moet geloven zijn er slechts 100 5de klassers in het land over 355 scholen. Lezen is idd een kunst.


  Maak melding

 8. Slim bedacht, zo kunnen de leerlingen alvast voedsel telen voor de stakende leerkrachten..Als het toch niks wordt met de staking kunnen de leerkrachten altijd nog een beroep doen op de kas telers voor groente.


  Maak melding

 9. @Stan en Johnsjikara
  In Suriname sneeuwt of hagelt het niet.Suriname heeft een tropische klimaat en groentekassen zijn niet nodig.De kinderen moeten op school zitten ze zijn niet daar om te leren hoe te overleven omdat de lijder van het land zelf niet deugd.
  In plaats van de groenten te telen voor stakende juf of meneer moeten ze liever de groenten gaan telen voor hun pappie of mammie want die zitten in hetzelfde bootje waarin juf en meneer zitten,die durven nog om op te komen voor hun rechten terwijl mammie en pappie geen moeite doen.
  Ze laten hun kind van 8,9,en 10 jaar hosselen.
  In Suriname hoef je geen ingenieur te zijn om een paar tomaten en peper plantjes te telen,Stop een paar zaadjes in de grond en voordat je het weet heb je groenten in je achtererf staan.Het open lucht in Suriname is goed voor plantenteelt.


  Maak melding

 10. @ Ray: Plantenkassen worden gebruikt om planten te beschermen tegen het klimaat en ongedierte. Dat klimaat kan ook zijn te felle zon of harde regen. Bij Lelydorp in Suriname heeft iemand een kas gebouwd. LVV heeft ze ook. Kassen in de tropen zijn niet ongewoon.

  Het kweekbakje is inderdaad onzin. Die kinderen hebben daar niets aan. Beter is het om, zoals Tunggak al zegt, om schooltuinen met een grote kas aan te leggen. Daar kunnen kinderen bloemen en planten leren kweken. Leuk en nuttig, niet zielig.

  Nederland verdient miljarden met landbouwproducten. Alleen de uien-export levert al 500 miljoen euro per jaar op.
  Bloemen zijn een luxeproduct, die leveren het meest op.

  In Suriname groeien bijvoorbeeld Helicona’s in het wild. In landen zoals Nederland worden die in bloemstukken gebruikt. Faja Lobi is ook heel mooi. Orchideeën doen het goed in Suriname en je ziet ze in Europa in elk tuincentrum en bloemenwinkel.

  Naast Schiphol staat de grootste bloemenveiling van de wereld. Suriname kan daar van profiteren via de goede luchtverbinding. Bloemenexport is wel aan strenge regels gebonden vanwege gevaar van import van schadelijke insecten en plantenziekten. Als dat geregeld is kan er veel verdiend worden.


  Maak melding

 11. Ray, je loopt achter in de ontwikkeling man. Surinaamse boeren hebbend alreeds de kassen systeem uit Holland ontdekt.Check it out ( Youtube ) . En ze hebben gelijk!


  Maak melding

 12. @Johnsjikara en Hans
  Suriname heeft een tropische klimaat en de gewassen hier kan je elk minuut van de dag verbouwen. Nederland en de andere landen waar de klimaat toevallig koud is.. daar heb je kassen nodig zodat je ook in de winter groenten hebt in en ook in de herfst. In Suriname hebben we geen sneeuw of herfst en honderden jaren lang al planten we zonder de hulp van kassen en we deden het fijn.!Je hoeft geen rocket scientist te zijn om een plantenkas op te zetten. Het getuigd niet van luxe zijn maar van noodzaak .Vraag het maar aan de landbouwers in de koude landen.
  En de kinderen gaan op school om te leren en niet om aan landbouw te doen,potverdorrie!


  Maak melding

 13. Wat leverd de kassen systeem op voor de surinaamse boeren.Liever gaan ze terug naar de tijd toen alles op traditionele wijze gedaan werd.@johnsjikara en Hans.


  Maak melding

 14. @ Ray: Heb je aan de landbouwuniversiteit gestudeerd dat je het allemaal zo goed weet?

  Het gebruik van kassen leidt tot hogere kwaliteit, grotere opbrengsten, minder arbeid, minder zware arbeid en minder afhankelijkheid van de klimatologische omstandigheden. In een kas kun je het kweekproces automatiseren en alle groeiomstandigheden beheersen. Dat geldt voor alle klimaten, ook de tropen.
  Het is high tech, computer gestuurd! Je moet zeer zeker weten wat je doet als je in een kas gaat kweken. In Nederland gaan ze daar jaren voor naar school.

  Je wil dat men teruggaat naar de vroegere tijd? Vanwege de vroegere tijd wil niemand in Suriname aan landbouw doen. Ga maar in Afrika en India kijken naar die traditionele land- en tuinbouw. Keihard werken, weinig opbrengst, ziektes, plagen, te veel regen, te weinig regen, mislukte oogsten, en bijna niets verdienen.
  Of kassen in Suriname waardevol zijn hangt af van de Surinamers, niet van de techniek. In ieder geval, in een kas mislukt de oogst nooit.

  Het verbouwen van voedsel is de meest elementaire vaardigheid die mensen moeten beheersen. Kinderen gaan inderdaad naar school om te leren, en leren hoe voedsel groeit is een van de meest essentiële en waardevolle zaken die ze daar kunnen leren.

  Uit je reacties blijkt een afkeer van landbouw. Waarom? Kijk je ook neer op al die boeren en tuinders die jou in leven houden met hun producten?

  Suriname wil onafhankelijk zijn. Landen, mensen, die hun eigen voedsel niet kunnen produceren zijn niet onafhankelijk. Als dat de kinderen geleerd wordt dan hebben ze heel veel geleerd.


  Maak melding

 15. Eens met de dhr Van den Broek. Leuk dat kinderen er kennis mee maken, maar ervaring met “echte” kassen, dat zou pas zou pas zoden aan de dijk zetten voor de tuinbouw in Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.