donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijViering 110e verjaardag Dr. Sophie Redmond in A'dam Zuidoost

Viering 110e verjaardag Dr. Sophie Redmond in A’dam Zuidoost

-

Does Travel & Cadushi Tours

Op zaterdag 14 januari wordt de 110e geboortedag van Sophie Redmond herdacht. Dit gebeurt middels een ceremonie met een bloemlegging op het plein dat naar haar vernoemd is in Amsterdam Zuidoost. De ceremonie die om 12.00u ’s middags Nederlandse tijd plaatsvindt, loopt gelijk met een soortgelijke bloemlegging bij haar standbeeld in het Academisch Ziekenhuis in Suriname. Middels voordrachten wordt er aandacht gegeven aan het maatschappelijke nalatenschap van deze bijzondere vrouw. Het leven van Dr. Sophie Redmond stond namelijk in het teken van positieverbetering van (Surinaamse) vrouwen. Ze was er voor de minder draagkrachtigen en kwetsbaren in de samenleving.

Dr. Sophie Redmond was de eerste zwarte vrouw die een opleiding tot arts met succes wist te doorlopen, maar was ook politiek en cultureel actief. Ze schreef geëngageerde toneelstukken, verzorgde gezondheidsvoorlichting op de radio en speelde graag viool. Sophie Redmond heeft bewezen dat je als vrouw heel veel kan bereiken en daarmee was/is ze een heuse rolmodel.

Stichting Between the Lines/radio Double7FM organiseert sinds 2013 jaarlijks de dokter Sophie Redmondlezing. Tijdens deze activiteit wordt ook de Gouden Vioolspeld uitgereikt aan een vrouw die die zich in de geest van Sophie Redmond vrouwen inspireert en gezien wordt als een rolmodel vanwege buitengewone prestaties op maatschappelijk en/of cultureel gebied. In 2013 aan schrijfster Thea Doelwijt, 2014 aan zangeres Annemarie Hunsel, 2015 aan Cardioloog Harriette Verwey en 2016 aan zangeres/actrice Gerda Havertong.

De eerst volgende Dr. Sophie Redmondlezing en uitreiking van de onderscheiding voor dit jaar vindt plaats op 25 maart a.s. Bij deze ceremonie zal aandacht gevraagd worden voor het maatschappelijke nalatenschap van deze bijzondere Surinaamse vrouw.

Datum : zaterdag 14 jan. 2017
Tijd : 12.00 – 13.00 uur
Locatie : Sophie Redmondplein, Amsterdam Zuid Oost

opening
Fernandes Express
Caribbean Party

5 REACTIES
 1. Een Volk dat zijn geschiedenis, cultuur en originaliteit niet kent, is als een Boom zonder Wortels ,Marcus Garvey……De Realiteit van het Heden is de uitkomst uit het Verleden, en geeft onzekerheid en angst voor de Toekomst, aan degene die het Verleden hebben genegeerd en vergeten , Shalom .


  Maak melding
 2. En nog steeds zijn er, 110 jaar na de geboorte van deze grote Surinaamse vrouw, vrouwen in Suriname te vinden, die zich spiegelen aan figuren als Kim Kardhasian.


  Maak melding
 3. Mensen die een duidelijke doel hebben in hun leven, zijn gedrevener dan anderen. Maar je kunt ook gedreven zijn met verkeerde doelstellingen, zoals heer Bouterse (macht) of met goede doelstellingen zoals mevr. dr. Sophie Redmond.
  In Nederland zal er nooit een plein naar Bouterse genoemd worden, zoals is genoemd naar Redmond.


  Maak melding
 4. In het rijtje past Sylvana Simons. Althans zij moet ooit voorgedragen worden. Een toonbeeld voor de strijdbaarheid, moed en vrouwen emancipatie. Ik hoop dat onze doelgroep, straks bij verkiezingen, massaal achter Sylvana staat. Ze steekt voor ons haar nek uit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES