zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaams parlement eist uitleg over vertrek Alcoa

Surinaams parlement eist uitleg over vertrek Alcoa

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 jan – Het parlement wil binnen enkele dagen uitleg van de regering over het vertrek van multinational Alcoa uit Suriname. Dit zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons. De oppositie heeft de indruk dat de regering een eigen koers vaart.

Het parlement had eerder een ondeugdelijke intentieverklaring afgewezen. De intentieverklaring tussen de regering en Alcoa was te zeer in het nadeel van Suriname. Gregory Rusland (NPS) zegt dat het er veel van weg heeft dat de intentieverklaring toch wordt uitgevoerd. Die indruk wordt versterkt door onder meer de publieke mededelingen van Dilip Sardjoe, voorzitter van de commissie die onderhandelt met Alcoa.

De multinational zelf kondigde onlangs het definitieve vertrek aan. Ook werd bekend gemaakt dat de aluinaarderaffinaderij binnenkort zal worden ontmanteld. Volgens Simons geeft het allemaal reden te vragen om duidelijkheid over onder meer de oude Brokopondo-overeenkomst met Alcoa. Die wordt geacht nog te gelden. “De overeenkomst kan alleen door het parlement beëindigd of gewijzigd worden”, zei Simons.

opening
Fernandes Express
BODO Party

22 REACTIES
 1. Vanaf het begin toen bekend werd dat Suralco haar activiteiten in Suriname zou staken heeft de oppositie de onderhandelingen tussen regering en Alcoa besmeurd.Dat noemen de amateurs van het Front effectief een bijdrage leveren aandeel economische ontwikkeling van het land.


  Maak melding
 2. Bla bla bla. Wacht totdat bouta op de rem trapt. De coalitie zal zoals bij de commotie rondom de Boefdraad wederom in de hol terugtrekken en haar smoel dicht naaien.


  Maak melding
 3. @RobG,

  Je probeert een waas over de discussie te trekken. In jouw ogen is de oppositie de schuldige hiervan. Feit is dat het vertrek van Alcao een groot verlies is voor Suriname.

  In het verleden heeft Suriname ook afscheid moeten nemen van Bruynzeel en Billiton en in beide gevallen is dat ten koste gegaan van heel veel werkgelegenheid. Op het moment, dat ergens anders in de wereld goedkoper goud kan worden gewonnen, dan in Suriname, vertrekt ook IamGold ook. Zelfde geld ook voor Newmont.

  Het resultaat van dit alles is Suriname minder multinationals overhoud die voor de broodnodige werkgelegenheid moet zorgen. Dat is een trieste constatering waarover Suriname zorgen moeten maken. Het land heeft niet de kennis en expertise hebben om grondstoffen uit bodem te halen.

  Wat heeft de huidige gedaan om nieuwe multinationals aan te trekken ? Wat heeft de huidige regering gedaan om nieuwe banen te scheppen ? Het antwoord laat zich al raden.

  PS :en nee de oppositie heeft niet de onderhandeling met Alcoa besmeurd. De regering heeft verzuimd om de oppositie tussentijds te informeren. De zaak Alcoa is van nationaal belang en dit dossier is te groot voor de huidige regering. Bouterse had de oppositie moeten betrekken met de onderhandelingen


  Maak melding
 4. haco
  lekker niets doen ,3000 man op straat die van de bauxit leven,
  nog meer ellende in sur wie gaat dat betalen.
  robg jij hebt waarschijnlijk de oplossing, laat eens horen ik ben benieuwd het land komt al dik 20.000.000.000 miljard te kort,denk na econoom.
  En Silos denkt iets de in melk te kunnen brokkelen,het parlement maakt uit of de overeenkomst word geratificeerd of niet HaHaHaHa wat een lachertje.
  De oplossing van Robg,Frontera hebben alles gedwarsboomd
  En dat is het dan , getuigd van niveau


  Maak melding
 5. Een coalitie die geen kritiek toestaat of negeert is teken van ondemocratisch beleid. Kritiek dient om het beleid te verbeteren. Als het niet past in het straatje van de coalitie, is men stil als een graf. Men vergeet: na een actie komt er reactie.


  Maak melding
 6. Vreemd dat de voorziier ook uitleg wil hebben. De oppositie heeft informatie dat de regering de exbezittingen van Suralco al aan het verdelen is onder zijn politiek gelieerden.

  De regering zal wel smoesjes vertellen aan de DNA. De oppositie zal wel afgehamerd worden.


  Maak melding
 7. RobG

  U vergeet dat de oppositie vorig jaar november de slechte MOU aan de orde gesteld heeft en dat de Hele DNA dat overgenomen heeft.
  De president heeft daarna de DNA gevraagd de MOU af te keuren. Dat is gebeurd waarna de president de MOU ook door gehaald heeft.

  Gisteren heeft Simons de regering de oren gewassen naar aanleiding wat deze, volgens u, AMATEURS op gestart hebben.

  Beste RobG u bent ziende blind en horende doof.

  Ook de NDP is verbaast over de solo acties van Sardjoe die Suriname honderden miljoenen aan schade gaan opleveren.
  De claim die er op Alcoa gelegd kan worden (dollars terug naar Suriname) kan de hele economie op poten zetten:

  1.>> $ 50.000.000 / jaar minder aan energie kosten.
  2 >> Groot onderhoud aan Brokopondo centrale, powerline, trafostation paranam, stuwdam en stuwmeer (uit te voeren door Alcoa.
  3 >> Vervangingsreserve.
  4 >> Herstel alle mijn locaties (incl. grondwater sanering).
  5 >> Bodem saneringen.
  6 >> Weghalen alles dat geen waarde heeft voor opvolgende partijen.

  Nu reserveer Alcoa voor het boven vermelde $ 150.000.000 terwijl Biliton voor haar deel van de sanering via Alcoa $ 300.000.000 in een saneringspot gestopt heeft.

  Beste RobG Sardjoe laat Suriname middels de energie rekening betalen aan Suralco om de milieuschade met voor $ 150.000.000 zand er over (te leveren door Sardjoe bedrijven) op te lossen.

  Donderdag moet de regering haar negeren van een DNA breed besluit zich verantwoorden.

  Simons was heel duidelijk de Brokopondo Overeenkomst is een Wet en die kan niet door Sardjoe als adviseur van de President en niet door de President gewijzigd worden. Dat gebeurt in de DNA. Met dank aan wat u AMATEURS vindt. Zij hebben dit na jaren zwijgen van de regering aangekaart.


  Maak melding
 8. @robg,de heer santokhi heeft toch gewaarschuwd in 2016 over het vertrek van alcoa en hij werdt toen als leugenaar benaamd,
  Geef een toch een zinnig antwoord

  opo kondre mang oe opo


  Maak melding
 9. De oppositie heeft gelijk!De ndpers van de coalitie denken dat Suriname bestaat uit ndpers alleen die geen vragen stellen en geen verantwoording eisen.Wij van de oppositie willen antwoord op onze vragen.Wij zijn de ndpers niet die in een soort trance leven vanwege de liefde voor hun lijder de moordenaar.


  Maak melding
 10. De oppositie eist.
  Ze hebben niks te eisen. Het interesseert niemand wat ze eisen, aangezien er totaal niet naar hen wordt geluisterd.

  Rob,
  wat je nu weer doet, zodra je het (ook) niet meer weet, is een ander de schuld geven.
  Jij geeft altijd de schuld aan Front.
  Bouterse cs. geven de schuld aan Nederland.
  Om tijd te besparen adviseer ik je een bestand te maken, zodat je deze iedere keer hier kan plakken.
  Er komt niets zinnigs (meer) van je af.

  Waar blijven de investeerders. Ze stonden toch in de rij?
  Ik krijg het idee dat ze in de rij stonden om weg te gaan.
  Waarom vertrekken zij?
  De dooddoener dat de wereldeconomie niet meer om producten vraagt die SU produceert, of de dooddoener dat de wereldeconomie stagneert gaan nu niet meer op.
  Het is nu, gelet op de aantrekkende wereldeconomie en de bijzonder lage stand van de rente aantrekkelijk om te investeren. Toch gebeurt dit niet. Waarom niet?
  Het antwoord luidt: politiek instabiel klimaat.
  Daar komt bij dat de ongelooflijk stomme fout om eerst met het IMF in zee te gaan en daarna als het echt menens wordt af te haken, investeerders wegjaagt.
  Of je gaat niet met het IMF in zee of je doet dit wel, maar dan ook volledig. Door voortijdig af te haken heeft Hoefdraad Suriname een zeer slechte dienst bewezen.
  Wat rest hem nu?
  Hij zal de gang naar Canossa moeten maken.


  Maak melding
 11. Jij bent echt de domste econoom die er bestaat. Ben je blind en doofstom tegelijk of spoor je gewoon niet. Een ieder die Bouterse een pres vind is geestelijk labiel.


  Maak melding
 12. Bouta ziet door de bomen het bos niet meer.

  Hij is aan het doordraaien. Hij weet het gewoon niet meer!!!

  Hoelang houdt hij het nog vol. De problemen stapelen zich alleen maar op.

  Bouta je tijd is gekomen.
  Je kan het niet, je hebt het nooit gekund.
  Gooi de handdoek in de ring.

  Hoelang nog, hoelang nog, hoelang nog??????????????


  Maak melding
 13. Beste RobG

  De DNA met mevrouw Simons voorop hebben de input van de oppositie in november 2015 omarmt en gezamenlijk de regering gestopt bij haar rare plannen.
  Door dit gezamenlijke DNA optreden is de MOU terug genomen door de President.

  Medio 2016 bleek dat Hoefdraad nog steeds betaalde voor de Brokopondo stroom. Het geen Simons in vertwijfeling in de DNA weer een noodkreet naar de regering liet gaan.

  Ook gisteren heeft Simons namens een unanieme DNA de regering geboden het rare gedrag van Sardjoe uit te komen leggen.

  Beste RobG Sardjoe is de echte president van Suriname die de trekpop Bouterse bedient.
  Het ziet er echter naar uit dat de kuilen gegraven worden om deze regering in te laten verdwijnen.

  De Brokopondo overeenkomst is een wet en wetten worden gemaakt en gewijzigd in de DNA en niet door een aan de kant gezette voorzitter van een presidentiële commissie.

  Beste RobG dat het allemaal duidelijk geworden is komt voor rekening van de Oppositie

  Zij voorkomen dat Sardjoe zelf miljoenen incasseerd en de staat honderden miljoenen aan schade bezorgt.


  Maak melding
 14. Sorry hoor maar jullie zijn zo dom he zo dom!!

  het hangt al jaren in de lucht dat Alcoa weg gaat uit suriname…. maar nee jullie denken we gaan met onze armen over elkaar zitten wachten wat er gaat gebeuren.
  Passief volk Surinamers,…. Ik heb net mijn ticket omgeboekt hoor wij gaan 3 weken naar Curacao
  Ik ga mijn zuurverdiende centen niet meer in suriname investeren……

  Jammer hoor het land is mooi maar helaas verkeerd bestuurd……

  gegroet Suriname tot ooit!!!!

  Wendell


  Maak melding
 15. Jojo, ge neemt net als de oppositie onhoudbare standpunten in en ge hebt onhoudbare standpuntbepalingen. Ze zetten geen zoden aan de dijk.Met de kennis van nu weten we dat het moeilijk zal worden om deze industrie in Suriname nieuw leven in te blazen. Er is veel geld nodig om de logistiek voor elkaar te krijgen zodat de winbare hoeveelheden bauxiet naar de fabrieken vervoerd kunnen worden. De spoorwegverbinding in West Suriname liep van niets naar nergens. Het leek erop dat alle gelden die het land nog bezat in het mislukt project geïnvesteerd zouden worden. Het steekt de oppositie dat zij niet de ruimte hebben om Suralco af te bouwen. Al draaide je het links of rechtsom de Suralco zou Suriname verlaten. Elders kunnen ze veel goedkoper aan grondstoffen en raffinage capaciteit komen. In IJsland worden door Suralco en andere partijen in hoog tempo smelterijen gebouwd. Suriname is voor hen te duur.


  Maak melding
 16. Beste RobG

  U herhaald veel van de zaken die ik reeds meerdere malen heb aangehaald. Gezien de productie elders en de volumes daar heeft Suriname niets te bieden qua Aluminium.
  De havens zijn te ondiep om grootschalig te plus 20.000.000 ton / jaar te kunnen werken.

  Het voorgaande heeft niets met oppositie, front of coalitie te maken maar met de wereld markt en de infrastructuur van Suriname.

  Indien Bouterse het West Suriname project niet had gestaakt dan was de mijnbouw daar op gang gekomen en had men of toen grotere volumes kunnen mijnen en dus een groter aandeel van de wereldmarkt veroverd en was toetreding elders moeilijker geworden. Men had dus nu nog door gekund met mijnen als Bouterse de dfl 500.000.000 van het west Suriname project niet in de sloot gegooid had.

  Het voorgaande is geen front beslissing geweest maar een Revo /Bouterse beslissing.

  U draait in de actualiteit weer om de feiten heen. Nu west Suriname (voorraad + 500.000.000 ton) niet beschikbaar is. staat vast dat Suralco weg gaat. Dat is niet iets van vandaag of gisteren maar iets waar men van 2005 tot 2010 ook mee bezig was. Minister Hok heeft dat dossier in goede staat overgedragen gekregen (woorden van Hok).

  Wat deze regering nu aan paniek voetbal doet berust op wanbeleid.
  De MOU deugde niet omdat:
  1 >> Brokopondo niet overgedragen werd en Suriname voor de energie blijft betalen
  2 >> de saneringsplannen ronduit frauduleus waren (zand er over).
  3 >> de haalbaarheidsstudies onzinnig waren en slechts tot doel hebben tijd te winnen.

  Beste RobG Het standpunt van de Oppositie, dat ik ondersteun, is over genomen door de hele DNA en mevrouw Simons heeft nu voor de Derde of Vierde keer heel duidelijk laten horen dat Sardjoe rare dingen doet.

  Sardjoe is werkt volgens de lijnen van Alcoa die nog maximaal $ 150.000.000 willen uitgeven en de $ 150.000.000 laten betalen via de electriciteitsrekening van de Surinamers.

  Beste RobG ik heb wat verstand van kosten en bouwen en weet dat de decommisioning van de Suralco en Biliton operaties die nu plaats moeten vinden qua kosten en vergoedingen dichter bij $ 1.000.000.000 liggen dan $ 150.000.000.
  Dat zijn bestedingen die gezien de aard allemaal in Suriname plaats gaan / moeten vinden.
  Denk eens na hoeveel geld Sardjoe en de president verspelen door door te gaan met de MOU.


  Maak melding
 17. Zo robg ,als je dit commentaar leest van Jo Jo dan wordt je daar rustig van, dat blijkt wel want we hebben je laatste 7 en een half uur niet meer gehoord, je bent zeker druk in overleg met je tekst schrijvers hoe je hier op moet reageren,nou hoop ik dat ze !Je adviseren, even niet te reageren,of je moet een verhaal hebben wat hout snijden ,en niet het gebral van de laatste tijd, je komt niet geloofwaardig over.


  Maak melding
 18. RobG

  luister eens naar de DNA en zie hoe Bouterse en Sardjoe duiken en Dodson die formeel geen rol speelt de kastanjes uit het vuur moet halen.

  Miesiekaba verwijst staat zelfs volmondig achter Santohki.

  De regering, de president en de presidentiële commissie krijgen DNA breed een veeg uit de pan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES