Herstelplan bauxietindustrie in Suriname vaag

25

PARAMARIBO, 7 jan – Het is onduidelijk wat de toekomst is van de bauxietindustrie in Suriname. De regering laat weinig los, terwijl deskundigen nu al weten dat herstel een haast onmogelijke klus wordt. Suriname heeft geen geld.

Er is toch wel veel kapitaal nodig om te doen wat de regering kennelijk voornemens is. Naar analogie van de overeenkomsten met de goudwinningsbedrijven, wordt gedoeld op het verkrijgen van aandelen. Hans Lim A Po senior, voormalig directeur van Billiton Suriname, zegt tegenover Dagblad Suriname te vrezen voor de toekomst van de industrie. Het vertrek van Alcoa uit Suriname betekent wellicht het einde.

Volgens Lim A Po zal het sowieso nog enige tijd duren voor Suriname en Alcoa tot een vergelijk komen over de toekomst. Alcoa wil zijn bezittingen in Suriname overdragen. Tot die bezittingen behoort de aluinaardefabriek. Het moet een soort compensatie zijn voor aangerichte milieuschade. Suriname zal mogelijk de fabriek en resterende bauxietvoorkomens in zetten bij onderhandelingen met het geïnteresseerde Monaco Resources.

Bekijk ook:

25 REACTIES

 1. De crimineel DDB en zijn roversbende laten voor de weer ontelbare keren zien dat ze geen visie hebben met toekomst van de bauxiet sector.
  Deze lijder is met zich zelf bezig


  Maak melding

 2. De crimineel DDB en zijn roversbende laten voor de weer ontelbare keren zien dat ze geen visie hebben met toekomt van de bauxiet sector.
  Deze lijder is met zich zelf bezig


  Maak melding

 3. Dit was al meer dan 3jaar bekend, een late reactie van de regering, robg zal dit wel weer een briljante zet van de regering vinden, geneuzel in de marge,hoe krijg je een land naar de klote, wanhoop sprong,


  Maak melding

 4. Een cassave bedrijf is een uitdaging gebleken voor deze incompetente regering en het cassave bedrijf die bestaat niet meer.Nu dit erbij.Het word alvast een ramp.


  Maak melding

 5. het zijn de bekende boeven, schurken, die deze belangen gaan dienen..

  het eerste waar zij aandenken, is hun eigen zak vullen, na een tijdje, denken ze dat zij namens het land daar zitten..

  mijn opmerking is,,, ”waarom neemt men niet een groep deskundigen uit het buitenland, die minder betaald worden onafhankelijk oprecht eerlijk’ zijn ”…’daar heb je als land veel meer aan…


  Maak melding

 6. je hoort nooit wat van de coalitie leden, die de bevolking vertegenwoordigen..

  zijn ze werkelijk net als hun lijder in hun piyama in slaap gevallen tot einde periode nog 5..

  je zou toch verwachten, nu het land aan de rand van het faiïssement staat, dat deze leden op zijn minst hun bek zouden open doen..

  neem nou een figuur als miesi kaba, doekhie, mevrouw simons, dit zijn toch de vooraanstaande figuren van de n d p ..


  Maak melding

 7. Iets wat vaag is daar komt gehaaid iets achteraan. En dat woordje HERSTEL kan ik helemaal niet meer hebben. Doet me steeds denken aan herstelbetaling, ( illusie ). Maar goed, op de foto zie ik de heren pennen, dus zo vaag kan het niet zijn. Maar ik ga vanuit dat dit verslag door een dame is geschreven, dus in dat geval zou ik zeggen: Nieuwsgierigheid is vrouwelijk. .


  Maak melding

 8. Niet overnemen die oude boedel. Laat Alcoa maar zelf een koper vinden en anders hen laten opdraaien voor de milieuschades tot ze alles voor niks weggeven.
  Zoek onbevreesde en slimme onderhaandelaars. Suriname kan hier veel winnen (en verliezen).


  Maak melding

 9. ik zou nooit nimmer die oude raffinaderij over nemen voor nog geen 1 cent. s r d..

  dat ding is zo oud, dat het al uit elkaar valt.., voor veel weinig kun je tegenwoordig een heel nieuw modern raff. kopen, die voldoet aan de huidige eisen van de tijd..

  dus laat suralco het zelf opruimen en weg dragen, natuurlijk milieu vriendelijk schoon achter laten.., hebben een paar arbeiders ook een beetje loon.

  ze moeten ook nog alles wat ze achter gelaten hebben milieu vervuiling opschonen ..

  sme moet niks betalen voor de stroom levering, het is ons water, ons grond gebied, wat voor rot zooi is dat..


  Maak melding

 10. Waar is RobG? Kan hij geen deel uitmaken van een commissie die met Suralco onderhandelt? Hij kan zijn economische opleiding inzetten om economisch te denken en tevens zijn IT genoten opleiding inzetten om alles snel en goed te berekenen met een vooraf door RobG ontwikkelde programmatuur.

  Suriname skeer, ontbeert kennis en ervaring, ontbeert visie planmatig denken.
  Denk maar aan Misiekaba die in 2014 schreeuwde in de DNA en de baka djarie van de NDP “wij worden een tweede DUBAI”

  Het is niets het wordt niets en ze hebben niets.
  Suriname neemt dus niets over des te meer zal Suralco veel meer neer moeten tellen om alles op te ruimen en brandschoon (indien mogelijk) achterlatend.


  Maak melding

 11. Iedereen die staat oogluikend toe te kijken hoe de regering het land naar de ondergang helpt en niemand doet er wat aan.Het blijft maar bij klagen. Het volk moet eens een keer opstaan en deze graaiers weg jagen om erger te verkomen


  Maak melding

 12. Alles wat de NDP,ers aanraken vervalt in een gat en Chaos tot en met.

  Op het podium heeft Bouterse geroepen hoe de jongeren tot 17 jaar en de ouderen vanaf 60 jaar gratis en door de overheid verzekerd zouden zijn. SZF was toen GEEN verzekeringsmaatschappij en zie wat er nu gebeurd.

  Vandaag op de dag moet iedereen letterlijk volgens hun leeftijd gaan betalen.
  Waarom denk men dat nu bijna driekwart van de bevolking en zelfs de DNA leden nu onder de SZF vallen??????
  Ja ja zodoende ontvangt de Staat al dat geld dan kunnen zij weer gaan bepalen hoe dat geld verdeeld wordt.

  Onder Bouterse is het moeilijk je loon te ontvangen en lees wat Sjardjoe te vertellen heeft over Alcoa::::::::

  ==Niemand mocht toen weten waarom Bouterse de Guyanese president zou ontmoeten voor een gesprek. Wel NIETS blijf geheim::::

  =Laatste gesprek met de Guyanese president heeft Bouterse het gehad over de betaling van de kwakkelende Canawaima-veerverbinding om die weer op koers te helpen. De landen zijn elk voor 50 procent aandeelhouder van de veermaatschappij en moeten beide bijdragen in de onderhoudskosten. Er waren miljoenen op de bank in Suriname en vandaag krijg Guyana te horen dat Suriname GEEN geld heeft.

  Werknemers Jan Starke opleiding en ontspannings centrum Zanderij 1 nog steeds niet uitbetaald

  Indien president Desi Bouterse de criminaliteit en corruptie te lijf wil gaan, moeten de financiële middelen daarvoor ook worden vrijgemaakt. Zo luidt het pleidooi van minister Jennifer van Dijk – Silos van Justitie en Politie.

  De werknemers van de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) die in het binnenland werken voelen zich gepakt. Ondanks de toezegging dat de betaling maandag zou plaatsvinden, is dat niet gebeurt.

  Als wij de mededelingen van Dilip Sardjoe, Surinames hoofdonderhandelaar met Alcoa, mogen geloven, is het land nog verder van huis. “Het kan niet erger dan dit. Er is gewoon niets veranderd van die gewraakte intentieverklaring die kamerbreed door het parlement is verworpen.
  Dit betekent, dat Suriname voor de komende drie jaar niets zal kunnen doen met de bauxietsector, terwijl wij Alcoa juist zullen moeten betalen voor stroom”, waarschuwt Viren Ajodhia, energie-expert en criticus.

  EEN GROTE BENDE ZOOI MET DEZE REGERING BOUTERSE EN CO.


  Maak melding

 13. De Surinaamse overheid moet niet het risico nemen om grootschalig te investeren in de bauxietsector.Laat buitenlandse investeerders dat voor hun rekening nemen. Met moet niet de grote fout maken van de arrogante, eigenzinnige, alles en beter wetende NPSers met hun mislukte mega investeringen in West Suriname.

  De totale wereldeconomie lag in die periode op haar gat en toch namen zij het onwijze besluit om het grootste deel van het verkregen geld in de bauxietsector van west Suriname te investeren. Zij waren gewaarschuwd door heel veel internationale deskundigen. De risico’s zijn te groot.Laat buitenlandse investeerders dat risico dragen. Zij hebben de knowhow om internationale marktonderzoeken uit te voeren. Zij hebben de expertise in huis om afzetmarkten te creëeren.


  Maak melding

 14. Als ik het goed begrijp!krijgen we ter compensatie een oude aluinaarde fabriek en daarmee is alles betaald. Dat is pas een mooie deal voor alcoa.


  Maak melding

 15. Jij had toch een grote bek dat NDP jou partij en lijders Bouterse de beste is. Wel idioot kijk hoe je baas een kat in de zak koopt en land naar de mallemoer help.en jou soort moet op de boot terug. Chinezen zijn de parasieten die gebruik maken corrupte regeringen. Zeer laag volk.


  Maak melding

 16. De regering moet zeker niet de grote fout maken die NPS ooit heeft gemaakt met de mega investeringen in west Suriname. De investeringen dragen een groot risico met zich mee. Laat dit risico gedragen worden door buitenlandse of binnenlandse investeerders. De NPS heeft meer dan de helft van de NF 3,- miljard verkwanseld in een periode toen het economisch zeer slecht ging in de wereld.


  Maak melding

 17. Deze MACHTHEBBERS, hebben HEEL SUR, PLUS ALLE

  GELD, GOUD ea GRONDSTOFFEN en BEZITTINGEN,

  V E R K W A N S E L D !!

  PS : WIJ hebben als STAAT en als VOLK een MIN-SALDO

  van RUIM VIJFTIEN MILJARD !!!

  PLUS MORO LENING-HEBI E DORO !!!


  Maak melding

 18. @ RobG

  “De regering moet zeker niet de grote fout maken die NPS ooit heeft gemaakt met de mega investeringen in west Suriname. De investeringen dragen een groot risico met zich mee. Laat dit risico gedragen worden door buitenlandse of binnenlandse investeerders. De NPS heeft meer dan de helft van de NF 3,- miljard verkwanseld in een periode toen het economisch zeer slecht ging in de wereld.”

  Beste RobG u zwetst weer.
  Bouterse heeft de stekker uit het west Suriname project getrokken en daarmee dfl 500.000.000 laten verdampen net als de dfl 500.000.000 noodhulp die hij via Cheng a Seng heeft ontvangen en heeft laten verdampen. U verdraait de zaak weer eens.

  Als het west suriname project afgerond zou zijn had Suriname waarschijnlijk nog op de Bauxiet markt een rol kunnen spellen omdat dan ook de voorraden in het Bakhuis gebergte geexploiteerd hadden kunnen worden. Kort gezegd u wijst naar de NPS met 1 vinger en vergeet dat er 3 naar de NDP/Bouterse wijzen. Door Bouterse zijn ingrepen zijn deze investeringen onder het groen verdwenen.

  Bouterse was recent ingesprek met Noorse consultants voor het Kabalebo project.
  Met Monaco resources en Alcoa worden nu illusoire haalbaarheidsstudies gedaan. Illusoir omdat nu alle infrastructuur weer gepland moet worden terwijl het west Suriname project die al groot en deels had afgerond. De locomtieven , de rails, de onderhoudswerkplaats, en van alles wat al uitgedacht, geproduceerd en betaald was maar nog onderweg was. Allemaal verspild door Bouterse en niet door de NPS of Front.


  Maak melding

 19. lekker niets doen ,3000 man op straat die van de bauxit leven,
  nog meer ellende in sur wie gaat dat betalen.
  robg jij hebt waarschijnlijk de oplossing, laat eens horen ik ben benieuwd het land komt al dik 20.000.000.000 miljard te kort,denk na econoom


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.