Overname Alcoa-bezit in Suriname kan beginnen

29

PARAMARIBO, 5 jan – Binnenkort begint de formele overname van bezittingen van aluminiumgigant Alcoa. Dat stelt de voorzitter van de Surinaamse onderhandelingscommissie, Dilip Sardjoe. Nu Alcoa haar definitief vertrek heeft aangekondigd, is het een kwestie van aftellen.

Deze maand nog worden de bauxietconcessies, infrastructuur en woongebieden van dochterbedrijf Suralco in Oost-Suriname overgedragen. De staat geldt als enige begunstigde. Sardjoe zegt tegenover de Ware Tijd dat dan een andere fase begint. Het betreft de overname van de waterkrachtcentrale te Afobakka. De overname moet tegen eind 2019 voltooid zij. Nu al worden voorbereidingen getroffen.

Surinamers worden voorbereid op overname van het beheer over de waterkrachtcentrale. Intussen worden opslagtanks voor chemicaliën en gevaarlijke stoffen in voormalig mijngebied verwijderd. Partijen praten nog over herstel van uitgemijnde gebieden. Volgens Sardjoe draait Alcoa voor alle kosten op van het herstelwerk. Alcoa heeft bijna honderd jaar bauxiet gemijnd en verwerkt in Suriname.

29 REACTIES

 1. Misschien heeft Suriname de expertise niet om alle schades, dus ook de benodigde herstelwerkzaamheden, goed te taxeren. Ze kunnen hiervoor Chinese experts in de arm nemen.


  Maak melding

 2. Nu ervoor waken dat de waterkracht centrale in handen van volk van Suriname komt evenals Moengodorp en de overige ex-bezittingen van Suralco.

  De bezittingen mogen niet partkulier worden door het weg te geven aan leden van de commissie en andere ndpers.


  Maak melding

 3. Er zijn genoeg deskundigen in Suriname om de overgebleven tegoeden inclusief de waterkracht centrale goed te besteden voor land en volk. Een uitdaging voor de NDP om dit in goede banen te leiden


  Maak melding

 4. tunggak,
  Je hebt 100% gelijk maar ik denk dat dit vergeefse moeite is die schuil gaat achter jou gedachte.
  Want nu al is het duidelijk dat de waterkracht centrale in handen zal komen van een onderneming waarvan enkele eigenaren nu reeds bekend zijn, de namen van Sardjoe en Abrahams doen de ronde maar ook enkele anderen die niet op de voorgrond treden.

  Ik zo het inderdaad een misdaad noemen als dit voornemen wordt uitgevoerd maar het is wishful thinking dat dit nie gebeuren zal.


  Maak melding

 5. Het zal me niet verbazen als straks weer blijkt dat, net als bij het IMF, de regering niet weet wat er precies is afgesproken en onze president slapeloze nachten krijgt, wanneer het eindelijk tot hem doordringt wat hij precies is overeengekomen met Alcoa, toen hij zijn duimafdruk plaatste onder de overeenkomst.


  Maak melding

 6. De kans is groot dat Alcoa locaties afstoot naar hebberige NDPers zonder dat het de locaties netjes herstelt volgens de regels die daar voorstaan.
  Dat kan omdat niemand de regels kent en er via vrienden consultants in de arm genomen worden die slechts de beste deals voor zich zelf en de vrienden nastreven.

  De bedragen die Alcoa gereserveerd heeft $ 150.000.000 en al genomen heeft $ 90.000.000 zijn veel te laag om netjes 100 jaar bauxiet mijnbouw, raffinage en smelten goed op te ruimen.
  Biliton heeft voor haar deel aan Suralco een afkoopsom van $ 300.000.000 betaalt.

  Wees beducht op het laatste dealtje van Sardjoe voor Bouterse


  Maak melding

 7. Wat ook belangrijk is ,dat de giftige stoffen goed worden opgeruimd en dat het wordt gecontroleerd.
  Zodat de mensen die daar wonen gezond blijven.


  Maak melding

 8. MoeVan, wij hoeven niet van de Alcoa te houden, de Alcoa houdt, net als Bouterse, wel van ons, de mensen in de vervuilde gebieden zullen daarom nog heel veel slapeloze nachten hebben als zij er op rekenen dat het gif opgeruimd zal worden.


  Maak melding

 9. Vooralsnog heeft men het enkel over Oost Suriname, maar what about de obsoletes die elders (Brokopondo en Wanica) in de grond zijn opgeslagen.

  Zullen al deze overjarige chemicaliën eveneens grondig worden verwijderd ?
  Heb begrepen dat er nu reeds giftige stoffen beginnen te lekken uit de raffinaderij te Paranam aangezien deze plant niet in bedrijf is !

  Ik ben benieuwd of alles netjes zal worden opgeruimd en hoop dat er een kritische organisatie wordt opgezet om dit alles te controleren.


  Maak melding

 10. De miljoenen herstelbetalingen door suralco gaan de criminelen DDB, Dilip, boefdraad en Ramon verdelen. Dus de schade aan de grond zal ook niet hersteld worden door suralco. De schade gaan deze criminelen uitkopen voor de helft van de prijs.

  Crimineel dilip wordt de nieuwe eigenaar. Deze klojo moet gelyncht worden. Deze criminelen hebben op beëindiging aangestuurd om te kunnen cashen voor eigen gewin


  Maak melding

 11. Dat vele aluminium giganten hun fabrieken sluiten is niet nieuws, tata steel heeft zijn aluminium tak 15 jaar geleden gesloten in delftzijl, want er wordt staal gemaakt dat lichter en sterker is dan aluminium. Dat doen we in ijmuiden, en ik ben een van de staal ontwikkelaar.
  Boeing en Airbus hebben heel veel van dat soort materiaal besteld, zeker komende 6 jaren hebben we handen vol werk. Wat mooi is van dit materiaal, is dat hij zijn oorspronkelijk vorm weer aanneemt na dat het ingedeukt is. Behalve als de vliegtuig neerstort .
  wat ik hiermee wil zeggen is dat er heel slecht wordt geïnnoveerd en niet wordt gedacht aan de veranderingen op de wereld. We zijn net als een stelletje iidioten in een kooi. Denken alleen aan drugsverkoop en corruptieve handelingen.
  We denken nog steeds achteruit en ouderwets. Vinger wijzen aan individuen die niks mee te maken hebben.
  dat de alcoa het haze pad kiest uit suriname met achterlatingen van hun bezittingen komen net goed uit voor de huidige aasgieren die in het macht centrum zitten. Wat mij betreft, mogen sardjoe en bandieten al die bezittingen opvreten, een ding is zeker onderhouden kunnen ze niet. Die stuwdam is meerdere malen hersteld van breuken. Ik dank u.


  Maak melding

 12. @Milton
  Jij en de rest van de ndpers denken dat de amerikanen zomaar iets in een ander land opzetten zonder eerst grondig hun huiswerk te hebben gedaan?Ze zijn de ndp regering niet die in eigen huis een cassave fabriek draaiende kunnen houden.Suralco is in Suriname al decennias lang en wij leven lang en gelukkig geen last van niks!Geen enkel arbeider van jaren te voren en geen van heden kan zeggen dat ze gezondheidsproblemen hebben opgelopen door voor Suralco te werken.Wat denk je van de illegale en prive goudmijnen?Denk jij dat zij rekening met ons houden ?!Blijf dromen,maar vooralsnog, blijf deze vernielzuchtige ndp regering verdedigen dat laat ons blijken hoe dom je wel niet bent.


  Maak melding

 13. De NDP regering nam een trieste verworvenheid van NPS en VHP regeerders over. Toch zal de regering met deze manco moeten/dienen om te gaan hetgeen een moeilijke opgave zal zijn. Het aantrekken van nieuwe investeerders in de bauxiet zal moeizaam gaan. Ontginbare hoeveelheden bauxiet liggen op grote afstanden in het hoogland. Dit vraagt om zeer grote investeringen om de winning rendabel te maken. Daarnaast moet men rekening mee houden dat Surinaamse arbeiders een hoge loonkostpost zijn. Ik ben van mening dat de regering geen cent moet stoppen in de voortzetting van de bauxietindustrie in het land. Laat kapitaalkrachtige investeerders dit voor hun rekening nemen. De risico’s zijn te groot voor het land.


  Maak melding

 14. Milton, Shell droeg voor 1 Nederlandse gulden haar raffinaderij over aan de Antilliaanse regering. Dat hebben ze op Curacao geweten. Die blauwe ogen zijn voor geen cent te vertrouwen.De bodemvervuiling op Curacao was verschrikkelijk. Dit hebben de goden van Ray geheim gehouden voor de Antilliaanse regering.Achteraf kwamen de Antillianen hier pas achter, maar toen hadden zijn hun handtekeningen al gezet op de overeenkomsten.


  Maak melding

 15. Ray, als niemand in Suriname door de aktiviteiten van Suralco vergiftigd is, dan was het puur toeval en geluk, jij denkt toch niet dat een Amerikaanse multinational zich zorgen maakt om de gezondheid van mens en het milieu buiten de VS, terwijl ze niet eens rekening houden met Amerikanen en het Amerikaanse milieu?

  Ray, dat jij denkt dat geen enkele arbeider van Suralco ziek is geworden door toedoen van Suralco, is daarom niet waar. Overigens heb je wel gelijk dat het de NDP ook niets kan schelen of Surinamers door hun exponenten in de goudmijnbouw vergiftigd worden.

  Ik zie het nog voor me (als kind) dat de woningen van de stafleden in Paraman er mooi schoon bij lagen boven de wind gelegen, terwijl de huizen en manjabomen van arbeiders helemaal rood gekleurd waren omdat de rode rook uit de bauxiet drogerij constant die richting uit ging (ik heb het over de tijd dat Suriname alleen bauxiet en geen aluinaarde en aluminium exporteerde). Als die arbeiders niet allemaal door ademhalingsproblemen zijn gestorven, dan is het een wonder. De mudlake te Paraman heeft, zeker weten, geen waterdichte, ondoorlatende bodem, het kan dus niet anders dan dat chemische stoffen uit dat meer in ons drinkwater en voedselgewassen terecht zijn gekomen. Niet alleen hun arbeiders, maar alle Surinamers zijn in de loop der tijd ziek geworden door Suralco, zonder dat we ons daar bewust van zijn.


  Maak melding

 16. De verdeling van 300 miljoen usd kan beginnen.
  Gewoon alles zo laten staan, de front regeringen de schuld geven, eb verdelen onder de top 100 ndp leden.


  Maak melding

 17. Het zal zo makkelijk zijn voor Alcoa om de regering een rad voor de ogen te draaien, want er is geen milieuexpert in Suriname. Misschien moeten ze die ex-greenpeace activist Samsom inhuren. Maar ja, die is ook al lang van links naar rechts geswitched. Geld en macht saboteren eendracht.


  Maak melding

 18. Dit is voeding voor de grootste corruptie-zaakdit zich nu aan het broeden is. Dzgn pres. kan toch direct aangeven wie de eiegenaar v.d affobakkadam wordt, is het de staat, is het de ebs of staatsolie, waarbij alle speculaties in 1 keer ophoudt


  Maak melding

 19. Heren
  Julie hebben het voor het zeggen,mijn commentaar is ,je hebt vanaf 1954 zelfbestuur,er is geen kloten mee gedaan ,ik wordt er zo langzamerhand dood ziek van dit kloten volk ,alles en iedereen de schuld geven waar er allemaal mis is gegaan,te walgelijk voor worden ,die bakras hebben voor miljarden guldens in dat land gestopt ,wat wij ook aan jullie verplicht!Icht waren ,maar jullie ondankbare honden vinden het noch niet genoeg.

  Het spreek niet in jullie voordeel om zo te blijven reageren,
  Als we blijven leven die tweehonderd jaar terug word je er niet
  Vrolijk van ,word wakker mouwen op stropen en gaan met die banaan ,je hebt je ,eigen toekomst in handen ,en die krijg je niet met achterover leunen op kostgrondtje.
  En kom niet met lul verhalen ,jullie Hollanders hebben Suriname leeg geplunderd,dan is mijn vraag waar mee,en als jullie het hard kunnen maken ,heb ik er vrede mee


  Maak melding

 20. Kao Chu@
  Haal de kennis uit China,is Suriname al niet van China,
  Een grote puinhoop in Suriname ,ze zouden in staat zijn hun eigen moeder te verkopen aan de hoogste bieder ziekelijk gewoon, ik ben benieuwd hoe het land Suriname over een jaar gaat heten,en ik hoop dat u er bewust van bent ,dat dit ernst is.
  Het is niet hopen dat zij de kennis uit China gaan halen ,die zijn nog slechter dan die bakras sari tori


  Maak melding

 21. Robg@
  Wat ben jij ziek zeg,is er een regenworm je hersenpan gekropen, zelfs een psychiater zou gillend weg rennen,walgelijk,
  Maar eendingding moet ik je na geven ,je houd de discussie aardig opgang,ziekelijk
  Niet uit je duim zuigen kom met feiten ,ik ben een kenner dus brandt los lampie


  Maak melding

 22. Robg@
  Men moet geen cent stoppen in de bauxit winning,hoeveel zijn er afhankelijk van bauxit winning,schop die de straat op en dan moet je maar eens uit rekenen wat dat kost ,en dat dan moet u nagaan hoe lang de paarse regering het al wist ,ziekelijk ,maar niets onder nemen ,onze econoom robg weet het nog steeds niet huilebalk


  Maak melding

 23. @ RobG

  “Dit vraagt om zeer grote investeringen om de winning rendabel te maken.”

  Indien Bouterse het West Suriname project niet gecanceld had was de basis infrastructuur er gewoon geweest in plaats van verroest of overgroeid door de Jungle.

  In gevaarlijke wegen (Glen Helder en Rick Brandsteder) kon men de verloren gegane remise, spoorbruggen, rail en locomotieven nog eens zien op de Nederlandse TV.
  Bouterse heeft incl. Noodhulp in 2 jaar tijd ongeveer dfl. 1.000.000.000 verbrand en een streep gezet door de Bauxiet winning in het Bakhuisgebergte.

  U orakelt wat over hoge loonkosten echter in Australië zijn de loonkosten heel wat hoger. Het is echter wel de grootste producent ter wereld.

  U beweert econoom te zijn. U check helaas heel weinig feiten en roept maar wat.


  Maak melding

 24. @RobG

  “Laat kapitaalkrachtige investeerders dit voor hun rekening nemen. De risico’s zijn te groot voor het land.”

  Ik raad u aan de MOU met Alcoa te lezen. Suriname betaald alles zelf omdat men heel dome afspraken gemaakt heeft en Alcoa Suriname (Sardjoe) daar aan houdt.

  Alcoa heeft uitgegeven en gereserveerd voor de ontmanteling in Suriname $ 240.000.000.
  Het heeft ooit van Biliton voor het opruimen van haar rotzooi $ 300.000.000 ontvangen.
  Echter tussen 2015 en eind 2019 gaat Suriname $ 200.000.000 plus betalen voor Brokopondo stroom die al haar eigendom is.

  Dit is zelfs door Simons in de DNA zo gebracht en toch gaat Sardjoe door met de MOU.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.