Gesprekken over slavernijverleden in Tropenmuseum

34
gesprekken over het slavernijverleden

Wat weet men in Nederland over het slavernijverleden? Welke sporen heeft dit verleden achtergelaten die nog te voelen zijn in onze hedendaagse samenleving? En hoe maken we het slavernijverleden tot een gemeenschappelijk verleden? Academici, kunstenaars, muzikanten, activisten en belanghebbenden komen donderdag 9 februari samen in het Tropenmuseum. Zij gaan met elkaar in gesprek over hoe we het slavernijverleden een plek kunnen geven in kunst, cultuur en onderwijs en wat wij kunnen leren van andere landen. Iedereen is welkom om aan te sluiten en deel te nemen.

Met Gedeelde Geschiedenis wil het Tropenmuseum aankaarten hoe het slavernijverleden wordt besproken, herinnerd of vergeten. Het programma biedt de ruimte aan verschillende geluiden in de discussie rondom slavernij. Eregast is Dr. Lonnie Bunch, directeur van het Smithsonian’s National Museum of African American History and Culture.

Gedeelde Geschiedenis: gesprekken over het slavernijverleden | Donderdag 9 februari 2016 | Meer informatie volgt in aanloop naar het evenement.

(FOTO: ‘Happy Room’ van fotograaf: N. (Nardo) Brudet)
Deze foto komt uit de serie ‘Slaves of Holland’ waarin beelden van de slavernij zijn omgekeerd door de witte rollen door zwarte personen te laten verbeelden en vice versa. Het beeld nodigt de kijker uit tot reflectie over de omstreden rol die Nederland speelde in de slavernij. Brudet stelt zelf dat hij discussie en emotie wil stimuleren met deze fotoreeks, het confronterende karakter van het werk is niet bedoeld om te provoceren maar kwam tot stand vanuit nieuwsgierigheid. Welke reactie lokt het werk uit bij de kijker?

Bekijk ook:

34 REACTIES

 1. Broko,

  Verloren tijd, wees blij dat de blanken dit hebben gedaan, anders waren de negers in afrika gebleven, ene kant zou het goed zijn. minder overlast.


  Maak melding

 2. Hoezo Slavernij verleden, wat te denken van Slavernij HEDEN,

  Waar komen onze Iphone vandaan, waar komen de tablets en smart tv’s en de goedkope keukenmachines vandaan of onze goedkope textiel.

  Er zijn NU meer slaven als ooit.

  Voeg aan de fysieke slavernij de geestelijke toe van de junks die of aan geestverruimende middelen of aan allerlei andere zaken die zo nodig lijken te zijn verslaafd zijn en er blijven NU weinig vrije mensen over.

  Leef in het heden, begrijp het heden door te weten wat ons verleden was. Iedereen die het wil lezen kan al meer dan 50 jaar onverbloemd lezen wat er gebeurd is. Iedereen die en nu een grote show van maakt was slecht geïnformeerd en maakt misbruik van emoties.


  Maak melding

 3. Wij zijn in 2017.Moet men nog eeuwen terug gaan in het verleden?!Waarom?!Is het verleden de redding van de mensheid?!2017 is het jaar van vooruit kijken en niet 500 jaren terug!!Wel als ik zo naar het plaatje kijk dan kan ik alleen maar zeggen dat de zwartjes evenveel plezier zouden hebben als zij de meesters waren en de blanken hun slaven.Alles zou the same zijn met de rollen omgekeerd.


  Maak melding

 4. @Broko

  ik hoop dat u reactie ironie is. De blanke imperialist kwam regelmatig langs culturen die ouder en verder waren dan de blanken. Ook in Afrika.
  Alleen waren deze culturen minder weerbaar (Molukken) en waren de Blanken meer gericht op veroveren/ verwerven.

  @ Ray.
  Wil men het heden begrijpen dan zal men de route van uit het verleden moeten kennen.
  Als je het heden niet begrijpt kun je de toekomst niet verkennen laat staan een degelijk punt op de tijdshorizon plaatsen.


  Maak melding

 5. Jo jo ik sluit mij geheel bij jou aan. Mijn verleden interesseert mij ten zeerste en daarom heb ik een onderzoek naar mijn verleden gedaan. Ik ben zeer verrassende dingen tegengekomen. Ik wist niet dat mijn roots in de slavernij beginnen en dat mijn Javaanse voorouders als naam, een letter en een nummer hadden gekregen. Dit laatste geldt niet alleen voor de Javanen, maar ook voor de Hindoestanen. Letter(s) duidt het schip aan waarmede zij naar Suriname zijn gekomen. Dus als jouw verleden jou niet interesseert, negeer het, maar respecteer in ieder geval de mening en gevoelens van een ander. Ik negeer het niet omdat ik heel veel te weten ben gekomen, die niet in de Surinaamse geschiedenisboeken zijn opgenomen. Maar wat wil je, deze boeken zijn toch door onze witte overheersers geschreven? Die zullen alle voor hun pijnlijke dingen weglaten.


  Maak melding

 6. Ray, als je niet weet waar jij het over hebt, kan je beter je smond houden, de slavernij is pas in 1863 afgeschaft, waarom zouden we dat moeten vergeten en er niet meer over mogen praten, terwijl onze overgrootouders en grootouders toen geleefd hebben en strijd leverden tegen de uitbuiters? Tegelijkertijd leren de kleinkinderen van de slavenhouders wel over die periode, die zij de gouden eeuw noemen omdat zij toen de basis legden voor hun huidige welvaart?

  Wil jij dat de Joden ook moeten vergeten dat de Nazi’s hun grootouders en ouders uitgebuit, bestolen en vermoord hebben?


  Maak melding

 7. @Jojo
  Is er nog iets dat je niet weet over het slavernijverleden?
  Het is een stuk geschiedenis dat niet meer weg gemaakt kan worden.Leer er mee leven ,het is geschiedenis!!,
  Leer 400 of 500 jaren vooruit te kijken in de toekomst!
  Blijven zeuren over het slavernijverleden gaat ons geen goed doen !Oh en het heden begrijpen we heel goed…..Suriname moet bevrijdt worden van bouta en hiermee kunne de slaven van 500 jaar geleden ons niet helpen ,wij moeten het doen!!


  Maak melding

 8. @John

  Wij zijn heel blij voor je dat jij je roots ontdekt heb,zo mars terug naar Java jij!!@
  Op de rest van de javanen zijn wij trots op en ook op de hindostanen die zich niet laten achterhouden door het verleden!
  Jij en Jojo,de 2 die snoepen van twee wallen tegelijk!!


  Maak melding

 9. Degene hier die deze bijeenkomst maar niets vinden hebben ook commentaar op de doden herdenking of mag dat wel. Is dat dan ook geen geschiedenis??? Volgens mij vallen ze niemand lastig.
  leef en laat leven.
  PS.Laat Suriname er AUB er buiten .Dit is iets dat in Nl plaats vindt. Suriname bij alles betrekken hier is Hot blijkbaar


  Maak melding

 10. andy,
  staat er ergens geschreven dat het om een dodenherdenking gaat?
  en ja, leef en laat leven maar niet van ons belasting geld
  via subsidies


  Maak melding

 11. De Afrikanen deden prima zaken met de Nederlanders en andere Europeanen. Slaven werden geruild en de Afrikanen kregen onder andere gewilde vuurwapens. Immers, Europeanen gingen bij bosjes dood als ze de jungle ingingen, die waren daar niet voor gemaakt, ze kochten de slaven enkel op. Dus de Afrikanen hebben net zoveel schuld als de Europeanen aan de slavernij.


  Maak melding

 12. Het is toch van den zotte dat Nederlandse historici hun eigen geschiedenis voor hun eigen bevolking proberen te verdoezelen? Waar zijn deze mensen mee bezig?


  Maak melding

 13. ” Een Volk dat zijn geschiedenis, cultuur en originaliteit niet kent, is als een Boom zonder Wortels ” Marcus Garvey……De Realiteit van het heden is de uitkomst uit het verleden en geeft onzekerheid en angst in de toekomst, voor degene die het verleden hebben genegeerd en vergeten……The struggle of men against power is the struggle of memory against forgetting ” Milan Kundera , Shalom .


  Maak melding

 14. De discussie van Ray en Jojo is interessant. Het verleden kan inspiratie zijn voor het heden. De voorouders hebben uitgevonden dat ze geen gedwongen leven hoefden te hebben op de plantages. Ze kunnen het bos in vluchten en hun leven naar eigen inzichten inrichten. Ze kunnen dat levens stijl ook verdedigen.

  In het heden kan je ook kiezen om niet beroofd en geplunderd te worden door de paarse regering en de afgrond ingeduwd worden. Je kan die keuze ook verdedigen.
  Dat was een voorbeedje.


  Maak melding

 15. Geen enkel land is Afrika is rijk geworden door slavenhandel.
  Ze hebben elkaar gewoon voor wapens en drank verruild. Als je wilt weten hoe het toen ging kijk maar hoe zij tot nu toe elkaar behandelen. Voor de Europeanen die overal in de wereld heerschappij voeren is de Afrikaan een makkelijk te manipuleren prooi. Strijden tegen racisme in Europa of America heeft daarom geen zin. Alles wordt tegengewerkt door de aanbidders van de witte huid.


  Maak melding

 16. De nederlanders hebben in het verleden een grote fout gemaakt door creolen uit Afrika te halen..
  dan waren we hier gevrijwaard gebleven van deze, het lijken wel beroeps zeurpieten en hadden deze zelfden nu lekker in hun bijkans blote kont rondgelopen geteisterd door hongersnoden en grote droogtes afhankelijk van medische zorg en ontwikkelingshulp door de zo door hun vervloekte blanken


  Maak melding

 17. Waarom mijn bijdrage niet geplaatst is, is mij niet duidelijk. Het kan me eigenlijk niet schelen of mijn bijdrage wel of niet geplaatst wordt, ik vind het alleen vervelend dat mij niet verteld wordt waarom er censuur is toegepast.


  Maak melding

 18. Witje Ray wil de zwartjes voorschrijven hoe of wat. Op alles van de zwartjes heeft Witje Dallit uit Srilanka negatief commentaar.
  Get a life lagie dagoe.


  Maak melding

 19. De slavernij gedenken is een goede zaak, het is immers geschiedenis, maar zie het niet als een kapstok.
  Het leven gaat verder, die periode was een andere tijdgeest.
  Beter is om jezelf te blijven ontwikkelen en mens worden.
  Dat andere volken barbaarse methoden toegepast hebben voor eigen gewin, deze zelfde mensen zouden nu in deze tijd dit afkeuren maar dat is nou hypocrise. Hun welvaart is opgebouwd ten kost van destructie. Neem een voorbeeld naar Aziatische landen die zijn als een rietstengel overeind blijven staan maar niet afgebroken !!!!
  Ga door met ontwikkelen en blijf niet stil staan. Kijk maar naar Suriname altijd schelden op de Hollanders maar wie buit nu Suriname uit?????


  Maak melding

 20. Ik ben het project, voortgekomen uit slavernij !!
  Goede opleiding in Paramaribo genoten.
  Hoera. Alleen mulatten, bonkoro,s, chinezen,hindostanen en javanen kunnen Suriname tot ontwikkeling brengen.
  Niet de weggevluchte djoe-ka’s !!! Alleen roven en plunderen kunnen ze, in tegenstelling tot foto-negre’s


  Maak melding

 21. Het lange termijn geheugen zit wel goed in Sranan,maar het korte ,dat zijn ze plotseling kwijt,doe wel en zie niet om ,je zal met de verschillende groeperingen moeten kunnen omgaan ,anders word het niks,dit is jullie erfenis,zet je trots opzij en maak er wat van, maar dat even terzijde,de Surinamer wil met niks doen rijk worden ,dat gaat je niet lukken,uitzonderingen daar gelaten, kijk maar naar de regering, in 1975 bezaten deze gasten geen cent, en nu je wil niet weten hoe rijk ze zijn , groot grond bezitters ,geld op buitlandse banken,en dat hebben ze niet met hard werken verdient, oneigenlijk gebruik maken van de middelen die Suriname terbeschikkingstelling had goud ,grond, olie, maar de hele agrarische sector schandalig verwaarloosd,dat is jullie duur te staan gekomen,zie heden het resultaat.


  Maak melding

 22. De bijdrage van Soldier laat dus zien waarom ik als Surinamer zo huiverig ben voor alles wat met slavernij en racisme heeft te maken. In Suriname heerst nog steeds racisme en discriminatie waar met name de Creolen er een handje van hebben. En worden zij zelf gediscrimineerd dan huilen ze als kleine kinderen. Sylvana Simons moet eens een kijkje hier komen nemen als zij zich geroepen voelt om racisme en discriminatie te bestrijden. Maar Simons is voor de zoveelste keer ontmaskerd als een leugenaarster.


  Maak melding

 23. Franchepane.
  Ik heb hetzelfde probleem. Ray reageert op een door mij geplaatste reactie, die door een Nederlands georiënteerde moderator is verwijderd. Ik blijf erbij dat onze geschiedenisboeken door witten zijn geschreven en dat ze alle voor hun pijnlijke dingen(de zwarte bladzijden) hebben overgeslagen.
  En al al die historische negatievelingen het volgende: jullie reactie is overduidelijk het bewijs dat het vak geschiedenis op school niet jullie sterkste kant was. Ik was juist heel goed in geschiedenis.


  Maak melding

 24. Vraag aan Ray?
  Hoeveel punten kreeg jij voor het vak geschiedenis op school?
  zeker een koelie 10 oftewel een 3.

  Opmerking: als jij 400 of 500 jaren vooruit kan denken, dan mag jij zeker de plaats van onze wonderboy Boefdraad innemen. Suriname heeft mensen met vooruitziende blikken hard nodig.


  Maak melding

 25. John@
  Er is door heelveel zwarte mensen geschiedschrijving gedaan over slavernij, als je dat allemaal wilt lezen heb je geen tijd om op de waterkant posting te reageren, daar bij is het een misvatting ,dat Hollanders niets over hun historie ,wat betreft Indonesië en suriname weten, het zou je verrassen, maar jullie willen alleen lezen wat in jullie straatje past, ga je eens echt verdiepen succes
  En dit geld ook voor Persaud


  Maak melding

 26. Misschien willen de Nederlanders er ook niet aan herinnerd worden dat ze ooit slaven van de Romeinen, Napoleon, Spanjaarden, Duitsers waren. In de loop van de tijd is Nederland door zoveel andere landen/volkeren onder de voet gelopen en hebben deze mannen hun zaad in de Nederlandse vrouwen geloosd dat er geen echte Hollander meer bestaat.
  Maxima zei ook terecht dat DE Nederlander niet bestaat.
  Bij heel veel Nederlanders kun je nog duidelijk Romeinse, Franse of Spaanse (of andere) trekken zien in hun gezicht.


  Maak melding

 27. John, ik heb er mijn gedachten ook over laten gaan waarom mijn bijdragen soms niet geplaatst worden, zelf denk ik dat men het bij de redactie niet leuk vindt als ik het koloniale verleden van Nederland aan de kaak stel, verder mag ik niets kritisch over Israël schrijven en vaak heb ik het vermoeden dat er ook niets negatiefs gezegd mag worden van de Surinaamse first lady. Ik kan me vergissen, maar het zou best waar kunnen zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.