‘Geheimzinnigheid’ rond leningenbeleid Suriname

36

PARAMARIBO, 22 dec – Rond de leningen die de regering opneemt hangt een dikke waas van geheimzinnigheid. Dit zegt parlementariër Mahinder Jogi (VHP). De ene lening na de andere wordt opgenomen zonder behoorlijke uitleg. Pas nog was het weer raak.

De regering heeft een lening van mar liefst dertig miljoen dollar opgenomen. Het geld is geleend bij de Islamic Trade Finance Corporation, ITFC, voor het aankopen van onder meer levensmiddelen. “Er worden besprekingen gevoerd, waarna raamovereenkomsten worden getekend. Je hebt slechts een rubberen stempel van de coalitie nodig. Dan is alles in orde,” zegt Jogi tegenover Dagblad Suriname.

Het is een modus operandi die de uitvoerders vrijwaart van de plicht verantwoording af te leggen. Het is ook waarom de oppositie minister Gilmore Hoefdraad van Financiën heeft aangeklaagd. Bij de procureur-generaal ligt nu een klacht wegens het illegaal schenden van het maximum op leningen. “De bedoeling is de samenleving te beschermen en ook de minister, zodat hij geen handelingen pleegt in strijd met de wet”aldus Jogi.

Bekijk ook:


36 REACTIES

 1. Njan njan na fesi, kaka na bakka.
  Het echte feest voor het volk begint bij terugbetaling.
  We gaan voor nog 5 riepen ze koor.
  Wel over 5 jaar kondre klari, skeer volledig.

  Te joe njang Bouta njan njan joe sa pai Bouta paimang.
  Hoe dan ook betalen zullen jullie. Een bereidverklaring kan je niet eten, de waarde van de srd een derde van wat het was, kinderbijslag en Aov verdampt . Er rest niets anders dan op de blaren zitten.

  Wacht maar af, blijf maar niets doen tegen Bouta en Su zit binnenkort volledig in de ellende.
  Wo Ka


  Maak melding

 2. Weet je wat de regering DDB vergeet?
  Ze vergeten dat elke andere regering die na hen komt beter scoort dan wat zij het volk tot nu toe hebben gegeven. Het kan volgens mij echt niet slechter gaan.
  Het jaar 2016 gaat de geschiedenis is als het jaar van de leningen. Of dat zo is weet ik niet omdat het op mij overkomt alsof vele van de aangegane leningen als aflossing van oude leningen hebben gediend. Anders gezegd: ze hebben gaten gegraven om andere gaten te dichten. Het overzicht van alle leningen en de amortisatieplannen (een woord wat mevrouw Mathoera had moeten gebruiken) ervan is een raadsel. Kijk dus niet raar op als men lijken in de kast vindt, zoals die lening van Venezuela van 50 miljoen. Weet je wat mij pijn doet?
  Deze regering heeft een erfenis van de regering Venetiaan gekregen om u tegen te zeggen. Ja de president die DDB persoonlijk heeft omschreven als de gierigste president van Suriname. Het bewijs dat DDB niet gierig is heeft hij geleverd door aan potverteren te doen met alle nadelige economische,
  financiele en maatschappelijke gevolgen van dien. Ik wil weer een gierige, maar rechtvaardige president terug.
  Deze gulle president is niet zo gul meer. Hopelijk zullen de kiezers ook niet gul zijn met hun stem in 2020.


  Maak melding

 3. @Wo Ka,….JIJ BENT FRACTIE LEIDER VAN DE DOMME RIJ HIER SAMEN MET PTJIENG TOLLY TAKROE FISSIE RAY !..TROUWENS WAAR IS DIE DOMME ..HENK WEEREDE MOLENAAR GEBLEVEN,MISSCHIEN OVERGESTAPT NAAR DE ..NDP ! ??????


  Maak melding

 4. Dat is nu een onderwerp met ” grote ” nieuwswaarde..waarom al de leningen en wat er met deze geldbedragen gebeurd,en hoe ze worden uitbesteed.Waar blijft de verantwoording naar het volk?Of is Suriname een land enkel en alleen van de machthebbers?Als je leent is het toch belangrijk dat je het volk inlicht waarom en waar deze lening goed voor is,en na afloop een evaluatie of de inzet van het geleend bedrag zijn doel heeft gediend?Nee,we horen nergens meer over als het geld eenmaal binnen is,de Surinamers worden blij gemaakt met de jaarlijkse weging.Dan weet je tenminste dat een kilo suiker een kilo weegt en een pond aardappelen ook echt een pond is…ha ha ha..


  Maak melding

 5. Wie heeft de wet gemaakt om een leningplafond in te stellen? Deze wet is door de oppositiepartijen in het verleden gemaakt. Nu hebben we te maken met een andere regering. De wet is achterhaald en is niet meer van deze tijd. Dus, de reering is genoodzaakt om deze wet overboord te gooien. Zo is dat en niets anders.


  Maak melding

 6. @Damsco, een stukje tekst voor jou. Dit komt van meneer Breeveld::::::

  = “Het zijn nu geen buitenlanders die sommigen voor het gemak soms de schuld geven voor eigen falen, maar eigen Sranansma die hun volk benadelen door corruptieve praktijken. Fraude, omkoping, vriendjespolitiek, misbruik van macht en staatsmiddelen zijn aan de orde van de dag. Erger is dat de maatregelen die genomen moeten en kunnen worden op basis van het wetboek van Strafrecht, achterwege blijven”, stelt de volksvertegenwoordiger.


  Maak melding

 7. @sonnyboy
  Liever een racist als venne dan deze bende.

  Kan je mij bewijzen dat Venne een rasist is.
  Want praatjes vullen geen gaatjes.

  Op welke side of link kan ik dat zien.
  Want anders lul je gewoon uit je nek.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 8. @Damsco
  HENK WEEREDE MOLENAAR GEBLEVEN,MISSCHIEN OVERGESTAPT NAAR DE ..NDP ! ??????

  =======================================

  Henk heeft zichzelf opgeheven. De rest van die pannenkoeken volgen snel. Is maar beter ook.


  Maak melding

 9. @Damsco Pannekoek ,Romy,Paul
  Wij gaan de 20tal helden van jullie die binnen no-time wetten gedaan krijgen zoals de dierenwet om jullie paarse leuter te beschermen,ja wij gaan ze inzetten om een wet VERBODEN TE LENEN ….gedaan te krijgen!!
  Geef verantwoording wat je baasje en schoonzoon Boefdraad met al die leningen doet!!Het geleende geld wordt in ieder geval niet aan ons besteed!!
  Paarse ellendelingen,wereld kampioen bedelaars!!!
  Zo baasje bouta zo discipelen,handen omhoog houden,onbeschaafde paarse gelul!!


  Maak melding

 10. Hoefdraad is LENER VAN HET JAAR.
  Het probleem van BOEFDRAAD is dat meneer geleend geld niet terugbetaald. Boefdraad lijdt aan een enge,erge vorm van LEEN ZIEKTE. Dit hebben wij ervaren op de AMS ……… Boefdraad moet nog steeds geleend geld aan mede-leerlingen {studenten} teruggeven.

  Rep.Suriname is de klos!!!


  Maak melding

 11. Wat de oppositie nu moet doen is, dat zij alle ambassades van alle landen met wie SU te maken heeft, gaat in details waarschuwen waar de boeven mee bezig zijn en waar en bij wie en hoeveel er geleend is. Wedden dat er geen cent wordt verstrekt!!! Maar dan alle ambassades waar SU mee te maken heeft!! Pret is dan al gauw afgelopen!!!


  Maak melding

 12. WELKE RACIST heeft te PARAMARIBO, VELE ONGE-WAPENDE EN ONSCHULDIGE AFRO SRANANMANS, GEMARTELD EN VERMOORD ?????

  GADO O YIPPIE SRANAN NANGA A HEBI DISI !!!!


  Maak melding

 13. @@JoJo, weet je waarom de sites niet meer te vinden zijn?

  -Boefdraad is er achter gekomen dat de oppositie de pg gaat vragen voor een grondig financieel onderzoek.
  Nu kan Boefdraad met cijfers gaan knoeien.


  Maak melding

 14. @Diana

  NDP moderatie op een website waar jullie de meest idiote taal uitkramen en alles blijft staan? Zit je al aan de kerstborrel ofzo? Doe niet zo dwaas.


  Maak melding

 15. Jongens en Meisjes, de blaffende man kan even niet reageren.Één het is te inhoudelijk, twee hij is pannenkoeken aan het bakken. RobG(oebbels), Parbo de statiegeld man, Para de padvinder man en nog velen mede-debielen komen straks langs. Het is weer een gezellig samenzijn van rechtpraters van wat krom is.


  Maak melding

 16. Paul
  @Diana

  NDP moderatie op een website waar jullie de meest idiote taal uitkramen en alles blijft staan? Zit je al aan de kerstborrel ofzo? Doe niet zo dwaas.

  donderdag 22 december 2016 om 19:20 uur.

  ********************************************************************
  @ Paul …. je bedoelt toch niet de zeer gerespecteerde, rechtgeaarde Surinamers of tenminste degenen die het echt … echt … menen met het Surinaamse volk.
  Ik denk dat je eerder de NDP- GEBOEFTEN bedoelt.

  @ Paul … ik denk dat je bedoelt …. ding NDP man nanga ding SOETA DOE maniri …. die NDP-KLEPTOMANEN …. die alles wat krom is recht praten. Het zijn allemaal schaamteloze KADAVERS.

  N.B. gelukkig zijn er nog aantal verstandige NDP-ers.

  @Paul …. zeg in alle eerlijkheid …. wie kraait de meest idiote taal uit !!!!!


  Maak melding

 17. Aloha……….Deze regering van Bouta stuwt door naar buitenlandse leningen.Waar blijft dat geld allemaal.De enorme inkomsten van de hulp bronnen gaan die in de zakken van de Graaiers.Wel als deze leningen niet afgelost zullen worden dan zullen de nieuwe regeerders na Bouta de schuld moeten aflossen.Che!!!!


  Maak melding

 18. @sonnyboy

  Je hebt mijn vorige bericht niet goed gelezen.
  kom met bewijzen.

  Ik ga je een voorbeeld geven.
  Van bouta wordt gezegd dat hij in coco handelt.
  Er zijn linken die dat staven.
  En hij is door een Nederlandse rechter veroordeeld.

  Is vene ooit veroordeeld voor het geen jij zegt.
  Is er een kranten artikel waarin staat dat hij een racist is?
  Is er bewijs.
  Heeft er ook een onderzoek plaatsgevonden.
  Jij moet nog veel leren.

  Nee. Dan lul je uit je nek.
  Jij maakt het persoonlijk.
  Heeft hij jou slechte cijfers gegeven.
  Of je bent van een andere politieke partij. Paars ?
  Hahahaha.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 19. Onder andere door drukte heb ik niet meer gereageerd op artikelen en postings. Wel heb ik af en toe het een en ander gelezen. Natuurlijk de artikelen over leningen.
  Ik had begrepen dat het ‘voorlopig op dat front rustig zou blijven. Mooi niet.
  Ik kende de uitdrukkingen ongebonden en gebonden ontwikkelingshulp, maar de laatste lening waarin het buitenland dicteert: ik leen je geld, maar ík koop met dat geld consumptiegoederen voor jou is nieuw.
  “super gebonden ontwikkelingshulp”? Wat een afgang.
  Arme Hoefdraad.

  John,
  ik ben het niet eens met alinea 1 van je posting:
  “weet……gaan.”
  Het zal vele malen slechter gaan. Immers het wordt nu enigszins gecamoufleerd door leningen (zelf voor consumptiegoederen). Als deze er straks niet meer zijn, hoe zal het dan gaan? en als vervolgens er afbetaald moet worden, hoe zal het dan gaan?
  Conclusie:
  vele malen slechter.
  Wie er dan bewind is zal worden nagewezen als de groep die het land naar de afgrond heeft gebracht.

  Ik weet niet of ik voor kerst nog op de site zal komen daarom
  wens ik jullie allen:
  prettige kerstdagen


  Maak melding

 20. Er zijn te veel apen met scheermessen. Er is een minister van financien die parlementariers beledigt. Zo is drey ting met de informatie Regentijd is ver weg. Ay me sranang. Weg met deze paarse regering.


  Maak melding

 21. @sonnyboy.

  Ik zie dat je mijn bericht niet goed hebt gelezen.

  Op welke side of via welke link kan ik jou bewering lezen.
  Want nu zit je iemand via de media zwart te maken.
  Zonder bewijs.
  Dat je van een partij bent met een andere kleur geeft jou nog niet het recht om iemand zomaar de grond in te boren.

  Loser.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 22. Bouta kardja lei lei ke paiswa apne g@@r mein daare hai. Ohie khatir to okar pet itna phulala hai. Abbe dekhiye ki djadoegier niyar moeh me se paisa nikari.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.