Importen Suriname dramatisch afgenomen

59

PARAMARIBO, 16 dec – De totale import in Suriname is met zeker vijftig procent afgenomen in 2016. Dit blijkt uit cijfers van het bankwezen. Met de recente maatregelen die de regering heeft genomen, heeft de lagere import direct gevolgen. De druk op de wisselkoersen neemt af.

De handelsbanken zijn nu wel in staat om redelijk te voldoen aan de vraag naar dollars. De vraag is immers grotendeels afgenomen. “In 2015 hebben wij voor ruim twee miljard dollar geïmporteerd, terwijl tot het derde kwartaal van 2016 nog niet voor negenhonderd miljoen is geïmporteerd. Geëxtrapoleerd komt dat neer op ruim een miljard dollar. Er is dus een grote importdaling”, zegt een bankdirecteur tegen Dagblad Suriname.

Een factor die de prijs van de dollar toch blijft stuwen is de vraag naar dollars bij Surinam Airways. Het vliegbedrijf mag van de regering blijven afrekenen in dollars. Niemand anders mag dat. “In alle landen moet alles in lokale valuta worden betaald. De uitzondering voor de de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij zorgt ervoor dat de druk van de dollarvraag terugkomt bij de banken”, aldus de bankdirecteur.

- Advertentie -

59 REACTIES

 1. Een lagere import van het buitenlandse product moet een positief effect hebben op de omzet van lokaal geproduceerde goederen. De vraag naar dollars voor betalingen aan het buitenland nemen hierdoor ook af. Dit moet ook een stimulans zijn voor plaatselijke ondernemers om meer in eigen land te produceren.

 2. Het is gewoon symptoom bestrijding en niets anders. Het komt op het zelfde neer” als je niet meer gaat eten, hou je al het voedingsgeld over” om daarna in weelde te leven, niet wetende dat je het niet meer zal meemaken.

 3. Wie houd hier wie voor de gek. In de krant staat dat deStaat via diverse handelsbanken voor US$ 5 miljoen zal interveniëren om de koers omlaag te brengen. Door gebrek aan voldoende dollars is de koers van de US dollar in rap tempo omhooggeschoten naar SRD 7,90. De richtkoers van de Centrale Bank van Suriname voor vandaag is SRD 7,45 voor de US dollar. Wie spreekt hier de waarheid vraag ik mij af.

 4. RobG, grijp je kans, nu is het de tijd voor jou te remigreren om in Suriname een autofabriek, een vliegtuigfabriek, een televisiefabriek,een fietsenfabriek, een conservenindustrie, een cassavefabriek, een tandenstokerfabriek, een paperclipfabriek of weet ik veel wat voor andere soort industrietak neer te zetten, Suriname is namelijk wat industrie betreft een onbeschreven blad, je kunt het zo gek niet bedenken of Suriname zou een importvervangende industrie kunnen neerzetten omdat bijna 99,9℅ van wat we in Suriname gebruiken geïmporteerd wordt. Het enige positieve dat ik in deze feestdagen kan ontdekken in de afname van de import is dat er minder van die verschrikkelijke ondingen, die ze in Suriname bombels noemen, geïmporteerd zullen worden. Eindelijk is het Bouterse gelukt iets positiefs voor elkaar te krijgen; op oudejaarsdag kunnen we relatief schone lucht inademen.

 5. Zo erg kan het niet zijn. Ik heb de douane en de inklaarders nog niet horen klagen dat ze dit jaar minder tjuku hebben ontvangen van de Chinezen door de gedaalde import.

 6. Goede dag mr /mevrouw. Het zal suriname niet lukken om t economie op peil te houden. Schaarste aan onze buurlanden en eilanden (dollar ). 5 miljoen us om t te redden. Weddenschap. Bij voorbaat dank u

 7. Kortom weer een domme tjarra (aas) voor de domme surinaamse volk en ook voor robg.zo blijven stille en maar hopen!

 8. Bij dit soort berichten, is Rob G de eerste die reageert. Bij andere berichten was hij spoorloos de hele tijd…. Raar…..

 9. Nu weet ik het zeker!!! Robg is gewoon een laaggeschoolde idioot die uit zijn nek kletst……en totaal geen kennis heeft van de economie……..dat kan je teruglezen in zijn oerdomme post!!!! Die idioot snap nog steeds niet dat de instorting van de importen te maken heeft met de financiële puinhopen in het land!!!! Mongool Robg snapt ook niet dat mensen veel minder geld overhouden om uit te geven……..!!! Wat voor lokaal geproduceerde goederen heeft Su behalve groenten en grondgewassen……ook dat snapt hij niet…..!!!!

 10. En hetgeen geïmporteerd werd blijken eindproducten te zijn die dor de verpakkingsindustrie in Suriname worden ingepakt
  Voorbeeld
  Cement in bulk wordt verpakt in zakken.
  Ketchup in bulk aanvoeren die worden verpakt in flessen.
  Etc

  Hoezo wordt er geproduceerd?

 11. @RobG,
  Van de week heb ik lokaal geproduceerde ketchup en mayonaise gehaald. Niet te vreten en maar zeer beperkt houdbaar.
  Andere benodigde producten worden niet lokaal geproduceerd dus toch maar geïmporteerde producten ingeslagen tegen moordende prijzen.
  Jouw Jip- en Janneke kennis van economie zal dan ook geen ene reet aan input bijdragen in een land waar nauwelijks iets wordt geproduceerd.
  RobG dus stop met dom te lullen hier op deze site en kom helpen.

 12. Counter
  Nu weet ik het zeker!!! Robg is gewoon een laaggeschoolde idioot die uit zijn nek kletst……en totaal geen kennis heeft van de economie……..dat kan je teruglezen in zijn oerdomme post!!!!

  Correctie
  RobG is een “geschoolde econoom” en een self made man op het vakgebied IT waarvoor hij 10 jaar in de avinduren heeft gestudeerd.

  Maar Counter je hebt gelijk met hetgeen je neerpent kijkend naar de posting van RobG
  “Een lagere import van het buitenlandse product moet een positief effect hebben op de omzet van lokaal geproduceerde goederen.”

  Tenzij
  Er in Suriname dezelfde producten worden geproduceerd waardoor de import niet hoeft.
  Een voorbeeld die Bouterse voerde tijdens de revo tijd:
  “wij hoeven geen doperwten en worteltje in fles / blik want wij hebben kousenband en pompoen. Snij de kousenband klein en het vervangt de doperwten.
  Wij hoeven geen suiker te importeren want we gebruiken de honing uit Coronie”

  Er werd niet gezegd dat de honingproductie per maand enkele duizend ltrs bedroeg en 15 keer duurder was dan suiker.

  RobG
  Remigreer naar Suriname en open een bananenmeel fabriek of what so ever. Bouterse heeft jou inbreng als econoom en IT’er nodig.
  Veel succes bij terugkeer

 13. Off topic; het gaat zo goed in Suriname.Ook op het gebied van de import,er wordt minder geïmporteerd en dat moet een stimulans zijn om zelf aan de slag te gaan en te produceren.RobG bedoel je PLATINA SZF KAARTEN?

 14. Wahahahaha. We’re back in the eigthies. Wahahaha ai boi dit is het begin. Komend jaar komen er Venezolaanse Zimbabwaanse wantoestanden. Wahahaha. Het oerdom paars volk krijgt van baas didibri bittere paarse vruchten te vreten. Wahahaha het lachen zal al die paarse debiele dwaze idioten vergaan. Ook hun paarse slogan, neks no fout veranderd in wahahaha na bouta fout . Schaarste op elk front. Her en der lange rijen mensen voor het kopen van primaire levensbehoeften. 2016 na leki 1986, met nog meer paarse ellende die komen gaat, naast megaschulden. Wang burgeroorlog.

 15. Goeie genade ,een land draait op importen en exporten.In de jaren 80 gingen grote firmas als Kersten en co,De Vries kapot ,omdat er een import verbod kwam.
  God mang,surinamers lijken net als gevangenen in eigen land!
  Niet moeilijk te raden wie ze gegijzeld houd!!

 16. @RobG
  bedoeld je meester bouta tweede dubai maken van Suriname of is het gewoon zijn bedoeling tweede Cuba,je weet toch,zo geisoleerd van de buitenwereld en je leven lang de heerser/diktator blijven net als Castro’

 17. De Machthebbers gooien WEER enkele MILJOENEN WEG om de valutamarkt ZOGENAAMD tot rust te brengen !

  Er komt GEEN RUST, de Surinaamse MUNT wordt NOG STEEDS ondermijnd door de Machthebbers zelf, door de VEEL te HOGE STAATSUITGAVEN !

  Zolang de staat TEVEEL blijft uitgeven (meer dan het land aan inkomsten heeft) , blijven wij zitten met de vrij WAARDELOZE SRD-biljetten !

  Het regiem tracht de verdere valuta-ellende, tot na de kerst uit te stellen en VERKWANSELT DAARVOOR WEER ENKELE MILJOENEN VAN HET GELEENDE STAATSGELD !

  PS : De TOTALE economie van het land, KRIMPT bijzonder hard, door het gevoerde Financieel-economische en Sociaal WANBELEID ! YEPI NO DE !!!!

 18. Bigi Sma, gij die zo fanatiek gekant zijn tegen deze regering, produceren alleen maar oneliners en soundbites. Daarom ga ik het populisme dat jullie produceren niet met populisme beantwoorden. Jullie gaan moeilijk dom-denken over een simpele uiteenzetting van mij over de halvering van de importen uit het buitenland.

  Neem bijvoorbeeld het land Rusland dat zwaar geboycot wordt door het westen. ” Elk nadeel heb zijn voordeel “, heeft Johan Kruijf ooit gezegd. Alleen voor jullie geldt deze regel niet. Rusland is van een grote vlees en vis importland veranderd in een vlees en vis exportland. Zo kan ik nog meer voorbeelden aanhalen van landen die door een externe economische crisis getransformeerd zijn van naar exportlanden.

 19. Het is logisch!!! welke buitenland gaat met Su zaken doen!!! Ze doen het beter zaken doen als landen als Somalië en Sudan!! en dat komt allemaal door de paarse boevenbendes!!!

  @@ Ray!! vergeet HJ de vries niet!! die is persoonlijk door de Boef kapot gemaakt in de jaren 80!!! en je weet niet wat de boef in zijn eigen zak gestopt heeft!!! het MOEST een gift zijn voor de staat!!

 20. Belangrijkste oorzaak van de halvering van de importen is de forse daling van de koopkracht van consumenten. Een groot deel van de effectieve vraag naar goederen en diensten is daardoor weggevallen. Importeren heeft dan geen zin maar ook binnenlands produceren heeft geen zin, als dat zou kunnen in Suriname. Geen enkele ondernemer gaat iets produceren waar geen of weinig vraag naar is.
  De oplossing van RobG slaat nergens op.

 21. ROB.G MAAK JE MAAR NIET DRUK OM HET ZE UIT TE LEGGEN HUN GARNALEN VERSTAND IN HUN HARDE COCOSNOOT ZAL DAT NIET KUNNEN Verwerken. Het is gewoon poep naar de beerput dragen…Met deze POEPEJANTJES ..ZIJ STINKEN NAAR VERRAAD DEZE MUILEZELS.

 22. BA KA ECONOOM TAKROE FISSIE RAY HEEFT GESPROKEN…DUS soso BULLSHIT. MAAR GEEN PROBLEEM DAT ZIJN Wij gewend VAN DEZE EZEL.

 23. DE AANPAK VAN ONZE PRESIDENT BEGINT ZIJN VRUCHTEN AF TE WERPEN…EN DAT KUNNEN DE REDIE MOESOE PANNENKOEKEN NIET HEBBEN.

 24. @@Damsco
  DE AANPAK VAN ONZE PRESIDENT BEGINT ZIJN VRUCHTEN AF TE WERPEN…EN DAT KUNNEN DE REDIE MOESOE PANNENKOEKEN NIET HEBBEN

  Damsco! hier geef ik jou volkomen gelijk, zonder enige twijfel en er is geen discussie over mogelijk!!
  De vruchten die je afgewerpt krijgt van je baasje De Boef is enkel VAN ZIJN ACHTERWERK!! en die mag je opvreten sukkel!!! Vooral nu de feestendagen nadert!! Eet smakkelijk Damsco en als het kan, deel het samen mee met je soorten RobGay, Parbo etc.!!

 25. BOUTA werpt VRUCHTEN naar de HONGERIGE Sranan-bevolking op het plein !!!!

  PS : Neks no FOUT ! TOTAAL-FAILLISSEMENT !!!!

 26. @Srafu
  Helemaal mee eens.
  Het is de zoveelste interventie die niet gaat werken.

  Het beleid van de regering is op verkeerde aannamen gestoeld dus krijg je ook verkeerde uitkomsten.

 27. DAMSCO, DAMSCO toch, wanneer reageer je eens op een correcte manier in plaats van te beledigen en te schelden. Reacties zoals jij die plaatst moeten geweigerd worden want ook posting van andere mensen worden geweigerd. Ik heb een belangrijke vraag aan je en wel deze: woon je net als ROBG in Nederland? Ik lees je antwoord wel en niet jokken?

 28. Damsco: “DE AANPAK VAN ONZE PRESIDENT BEGINT ZIJN VRUCHTEN AF TE WERPEN”

  Dat de import met de helft gedaald is betekent dat men in Suriname de helft minder geld heeft om uit te geven aan buitenlandse producten. Oftewel, Suriname is in hoog tempo aan het verarmen. Is dat succesvol regeringsbeleid?

  Ter vergelijking: De import van Nederland is ongeveer 380 miljard Euro. In Nederland wonen ongeveer dertig maal zoveel mensen als in Suriname. Zou Suriname naar verhouding evenveel importeren als Nederland dan zou dat neerkomen op ongeveer 10 miljard Euro. Nederland exporteert voor ongeveer 440 miljard per jaar. (Daar betalen we al die uitkeringen van)

  Een import van slechts 1 miljard dollar is dus een zorgelijk teken!

 29. Het is één grote puinhoop in Surinaame. SRD dondert weer in elkaar en de staat intervenieert met 5 miljoen USD en dat is dus weggegooid held.

  Governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname is net als minister Gillmore Hoefdraad, uitlandig.

  ‘Bjshop”Steve Meyer houdt zinloze mars tegen moreel verval en steunt moordenaar Bouterse.

  En Surinamers doen een plas en alles blijft zoals het was.

  Wie doet het licht uit in Suriname…..?

 30. Hier – atlas.media.mit.edu/nl/profile/country/sur – een mooi overzicht van de Surinaamse economie. Veel informatie over alle facetten van de Surinaamse economie en overzicht van wat Suriname importeert en exporteert. Er is dezelfde informatie over alle landen in de wereld beschikbaar, kan men vergelijken. Verander daarvoor de landencode “sur” in die van het land van uw keuze. (guy=Guyana, hti=Haiti, ven=Venezuela, nld=Nederland, enzovoorts)

  Uit de grafiek blijkt dat de import dit jaar gedaald is naar het niveau van 2005. Met de export zal het niet beter zijn, waarschijnlijk nog wat minder.
  De gegevens over 2015 en 2016 zijn nog niet verwerkt.

 31. Geen meel, suiker, uien, aardappelen, toiletpapier, bouwmatrialen, onderdelen, gereedschappen, geen ene moer van a tot z net als in 1983 zal het in 2017 tot 2020 te vinden zijn. Wel in overvloed paars kommer en kwel. Misdaad op misdaad. Wo ka.

 32. Wat importgoederen is gedaald eigenlijk? ketchup en mayonaise worden zelf gemaakt[ Een teken van tekort? Worden deze producten gekeurd door een product evaluatie unit van een ministerie?

  Duurzame consumptie goederen die te duur zijn voor het volk als autos, ijskasten en wasmachines en dryers? De inbeslag genomen goederen waren sigaretten en dranken.

  Verder is Su een nieuwe lening aangegaan met een arm van IsDB voor 30 miljoen om consumptieve goederen in te voeren. d.i. voedsel en medicijnen. Weer niet eerst toestemming gevraagd van de DNA. Hoop dat hij een fout heeft gemaakt in de gevang wordt gegooid.

  Alleen sari tori van Su.

 33. Over een periode van 11 maanden, in 2016, heeft men voor ruim 900 miljoen (us-dollars) geimporteerd.
  De vraag is : Hoeveel miljoen heeft was de export over dezelfde periode?

  Hojot

  En La Sombra Del Arbol

 34. Wie durft nog tegenwoordig met deze stront situatie, zaken te doen met SU. Liever verbranden ze hun geld dan in zee gaan met SU!! verdrinken doe je toch door hen!!!

 35. henk molenaar2016

  Mijn postings worden niet meer geplaatst.
  Ik ben er klaar mee.

  Kande na wang paarse hack.

 36. Chaos en plundering in Venezuela na verplichte inwisseling bankbiljetten van 100 Bolivar !

  Ook dictatoriale Maduro bakt er niets van !

  Geldontwaarding in Sranan begint Venezuelaanse trekken te vertonen !

  Verdedig uw belangen en wacht niet af !

 37. DAMSCO,ik heb een drukke dag achter de rug.Het gaat niet een ieder voor de wind…je moet er soms wat voor doen.Ik heb je reactie gelezen.. Dat ik niet door de moderatie kom of zoals jij zegt dat ik geblokkeerd ben..zegt veel over jou en de situatie waar het land in is beland.Bullshit…dat is wat jij me verkopen wil…en omdat ik niet bijt..dan raken jij en de jouwen gefrustreerd.Gun een ieder zijn mening jongen ..democratie of niet??

 38. Goedemorgen Henk,soms lukt het nog wel wat te posten.Ik denk dat ze in Suriname dan hun siësta houden.Je weet wel lekker in hun hangmat,een par’bo erbij.Als wij belemmerd worden ons mening te geven over de gang van zaken in Suriname no sweat….Suriname is niet meer van alle Surinamers.Wij maken voor het eerst in de geschiedenis mee dat Suriname gelieerd is aan een bepaalde politieke groep.Dat ik niet meer kan posten,geen probleem…er komt een dagje dat ik het weer vrijelijk mag doen.Over 4 jaar gaan we weer KETI KOTIE vieren..ditmaal verlost van ons eigen zwarte man….

 39. als je geen geld meer hebt om iets te kopen , hoeft datgene ook niet meer geimporteerd te worden, niet zo moeilijk te begrijpen toch, en dat noemt RobG(estoord en gunstige ontwikkeling, hoe gek kun je zijn?

 40. Damsco@
  Toch dat lijntje maar snuiven, daar wordt je rustig van .
  Geen krijtlijn he
  En als met grootte letters schrijft ,dan ben je gefrustreerd.

 41. Een slecht en onvolledig verhaal. FF in het juiste perspectief zetten.
  Onder Bouterse is de import verdubbeld en dat is niet zo zeer door productiegoederen voor investeringen maar voor luxe goederen. Dus aan de import kant zitten we weer op het oude niveau? Jammer maar dat is niet het geval. De samenstelling van de import is duidelijk anders. En de groep die importeert bestaat vooral uit paarse.
  Daarnaast is de vraag naar valuta ook bepaald door export van winst en schuld gerelateerde betalingen. Die zijn explosief gestegen onder Bouterse. De middenstand heeft nog steeds grote problemen om aan valuta te komen en de straatkoers die recent weer door het beleid geïntroduceerd is ligt al 10% boven de officiële koers.
  Het verhaal bevat onjuistheden en, vooral, onvolledig. Een zinvol verhaal geeft inzicht in alle valuta stromen en een specificatie van de veranderingen in de import naar artikelgroepen. Dit verhaal is paarse non-informatie.

 42. als je niets te besteden hebt, zoals zovelen in Su, valt er ook minder te importeren, een logica die RobG onze econoom van de koude grond niet kan of wil begrijpen, hoe zou dat nu komen

 43. @Hans van de Broek
  Heel interessante link die je vermeld hebt.
  Hier kun je heel snel in zien hoe de vlag er werkelijk voor staat. en waarmee men de balans weer recht kan trekken indien men actief beleid zou maken.

  Men had het effect van Suralco op de economie (groter dan ik dacht al jaren van te voren kunnen zien aankomen.
  Door actiever te zijn met betrekking tot Surgold /Newmont had het hele gat dat geslagen is gedicht kunnen zijn voor dat het een probleem werd.

  Stel je voor men had de Venetiaan deal met Newmont door gezet in 2010 dan was er:

  1 >>> $ 180.000.000 minder geinvesteerd in Surgold Newmont = $ 15.000.000 minder rente per jaar.
  2 >>> had Newmont medio 2013 haar productie opgestart en was het weg vallen va Suralco, ook bij lage prijzen ruimschoots gecompenseerd.

  Het zelfde kan gesteld worden ten aanzien van de uitbreiding en de renovatie van de Raffinaderij en de sanering van EBS.

  Minder schulden en vroegere inkomsten. Helaas als men slechts plannen maakt op basis van eindeloos door stijgende prijzen komt men geheid in de problemen.

  RobG ga aub even naar de site die Hans van den Broek voor ons zichtbaar gemaakt heeft. Dan kunt u zien water makro en micro mis gaat en hoe nu gebrek aan geld de economie de das om draait.
  Het schip keert de wal nu er geen bestedingsruimte meer is.

 44. Wanneer je mensen de kans geeft om decadent te worden, dan worden ze ook decadent. Nu door de economische situatie er minder mogelijk is, zie je dat mensen zich beperken tot het minimaal noodzakelijke. Dat is voor een bepaalde periode een gezonde situatie. Overdaad en tekort balanceren zich vanzelf na een periode.

 45. Heel graag zou ik als Belg in Suriname komen wonen, ik ben gepensioneerd en heb dus iedere maand mijn uitkering. Ik help al 6 jaar een moeder en haar gehandicapt kind, ik krijg wel een visum voor 3 maanden maar niet om er te komen wonen. Waar kan ik nog terecht om mijn het in orde te krijgen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.