Bouterse bij doorstart palmolie-industrie Suriname

50

PARAMARIBO, 14 dec – De palmolie-industrie krijgt een doorstart. In Patamacca zal opnieuw een fabriek met oliepalmaanplant uit de grond worden gestampt. President Desiré Bouterse geeft het officiële startsein.

Het staatshoofd is uitgenodigd om het eerste plantje in de grond te doen. Het opnieuw starten van de palmolie-industrie heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Al tijdens de regering van president Ronald Venetiaan werden pogingen ondernomen. Met het China Zhong Hengt Tai waren al vergaande afspraken gemaakt. Maar vanwege onder meer verzet binnen de toenmalige coalitie kwam er niets van terecht.

China Zhong Heng Tai is terug. De bedoeling is zoveel mogelijk plaatselijk te rekruteren om het arbeidsbestand te vullen. Het bedrijf wil per jaar minimaal twaalf miljoen liters palmolie produceren. Daar is ruim veertigduizend hectare land voor beschikbaar. Suriname kende in de jaren zeventig en tachtig al een bloeiende palmolie-industrie. De plantages te Baboenhol en Patamacca werden de grond ingeboord tijdens de ‘Binnenlandse Oorlog’.

Bekijk ook:

50 REACTIES

 1. Hou toch op.
  De president is uitgenodigd om de eerste plant in de grond te doen.
  Alles wat de president aanraakt veranderd is shit.
  Het lijkt een broer van overleden Bruma die de naam van vernietiger had.
  Waterloo plantage in Nickerie is duidelijk een voorbeeld van.
  Bouterse denkt het domme volk voor de gek te houden.
  Zogenaamd zal een deel van de lening naar het project gaan.
  Er worden alleen plannen gemaakt hoe men de lening kan wegmoffelen.


  Maak melding

 2. hopelijk lukt het om het hout niet aan de chinezen mee te geven maar gewoon zelf te verkopen en of bewerken / zagen voor export of nationaal verbruik.
  Of dit zal lukken? Denk het niet want zo kan er weer wat aan de smeerstok blijven hangen


  Maak melding

 3. @Ray

  Dit zal een ramp worden alvast!!
  Hoeveel keren hebben de ndp aanhangels hun baasje voorbarig gefeliciteerd met de vele rampen die toen volgden?!
  Baasje gaat nu pronken met andermans veren…dat denkt hij..

  Venetiaan U was goed bezig,We MISS you


  Maak melding

 4. Het zal een ramp worden voor Marowijne, terwijl een paar mensen rondom de president schatrijk zullen worden..
  Alle aangenomen locale werknemers zullen binnen een maand weer op straat gezet worden…


  Maak melding

 5. Didibri heeft zoals iedereen weet
  horens en bokkenpoten en zoals alle Surinamers weten is elk plantje dat door ‘krabita anu’ wordt beroerd, gedoemd te verwelken. Gezien al de mooie projecten van DiDiBri (spoorbaan, cassavefabriek enz.) die mislukten of nooit van de grond kwamen of een roemloze dood stierven, kan het niet anders dan dat DiDiBri ‘krabita anu’ heeft. Als de Chinezen willen dat het palmolie project een succes wordt, moeten ze in het contract laten opnemen dat DiDiBri, Brampie, Sjonne en al de andere paarse boeven het bedrijf tot op 10 km mogen benaderen, als ze dichterbij komen moeten ze meteen gecastreerd worden en als dat nog niet helpt (ze hebben namelijk meer dan genoeg ballen wat corruptie betreft) mogen ze worden doodgeschoten.


  Maak melding

 6. Dat de mensen nog durven door die rioolrat de eerste plant te laten aanplanten!! uchhhh!! foei!! ben aan het kotsen op de mensen wier hem heeft uitgenodigd!! wat een laag volk zeg!!!

  Als het op deze manier mag gebeuren, dan hoop ik dat alles naar de klote gaat en mislukt!!!!


  Maak melding

 7. Hahaha. Alweer een dwalspoor voor de bevolking uit de grond gestamd. Het blijft gewoon bij één boom en daarna zijn ze grond ook kwijt. Het is niets anders dan de beloofde cassave en de ananas industrie. Hoe lang nog???????


  Maak melding

 8. Na 4 jaar de eerste oogst.
  Farao al Bouta is dus hoopvol dat hij de eerste oogst gaat meemaken.
  De bedoeling is zoveel mogelijk plaatselijk te rekruteren om het arbeidsbestand te vullen. Dit is nou ekte Surinaamse humor.


  Maak melding

 9. -Dit staat geschreven::::Al tijdens de regering van president Ronald Venetiaan werden pogingen ondernomen. Met het China Zhong Hengt Tai waren al vergaande afspraken gemaakt. Maar vanwege onder meer verzet binnen de toenmalige coalitie kwam er niets van terecht.

  -Vaak lees je dat Venetiaan nooit aan productie heeft gedacht en niets voor het land heeft gedaan, zie maar weer wat nu er gebeurd.

  -Is het niet zo dat Venetiaan wel met productie bezig was en deze zelfde Bouterse en consorten het tegen hebben gehouden????


  Maak melding

 10. En Algoe zn bamboe project op Patamacca, komt dat er ook nog? Dat was ook vele hectaren groot. We zouden de enige bamboeindustrie op dit halfrond worden, of zoiets. Hoe ver is dit project nu. Of is de grond daarvoor bedoeld, aan de Chinaman gegeven??


  Maak melding

 11. Alles waar de ndp en lijder hun handen aan zitten of bemoeienis hebben is gedoemd om vroeg of laat te mislukken. Vanaf de jaren tachtig is de revo mislukt en is het volk nog meer verdeeld. Sinds 2010 tot heden is alles mislukt wat deze lijder het volk en zijn oerdomme paarse debiele dwaze idiotenheeft voorgehouden. Wie geloven en hopen dat deze paarse duivelse mens rust, vrede en voorspoed zal brengen zijn gedoemd om in paarse hel die hij zal maken van verworden misdaadstaat Suribabwe te leven, vol paarse kommer en kwel. Wo ka. By the way De valse apostel Stef Me ANUS gaat wederom te keer.


  Maak melding

 12. Bij elk project, waarbij deze moordenaar betrokken is, is het bijvoorbaat al gedoemd om te mislukken.
  Het is lachwekkend om te zien, dat dagelijks deze grote criminele moordenaar aangesproken wordt met zijne exelentie, het kan niet gekker in dit land.


  Maak melding

 13. 2022 geld stroomt binnen wat een progressie,palm olie hoe gaan we dit vervoeren ,vrachtwagen Train per schip.
  Gaat het land zelf exploiteren of gaat het weer naar China.
  Ik hoop dat ze nu eens de goed gaan controleren ,dat er weer niet een hoop geld aan de strijk stok blijft hangen


  Maak melding

 14. hoe vaak is de eerste steen gelegd en daarbij gebleven..

  hoeveel projecten zijn op die manier eens in de afgelopen 6 jaren opgestart,, maar nooit tot een eind gekome..

  hoeveel 1000 den ha. grond is op deze manier naar de veel beloofden toegekend..

  terecht de vraag pé á monie gó..


  Maak melding

 15. Goed initiatief van de regering om samen met de ondernemers dit project nieuw leven in te blazen.De bedrijvigheid zal haar effect hebben op de economie en de werkgelegenheid. Met name de in Suriname wonende Haïtianen zullen profiteren van de werkgelegenheid die gecreëerd zal worden. De gemiddelde Surinamer, ook al begint zijn voornaam met Raynatsingh, Ricardo, Kewal of Moesarmin is niet snel geneigd om op plantages zware arbeid te verrichten. Haïtianen zijn hardwerkende en trouwe arbeiders. Als het aan mij ligt mogen er meer van dit soort bedrijven in Suriname opgericht worden.


  Maak melding

 16. Limbo moet ons in het vervolg maar komen informeren over de geweldige projecten van zijn baas wanneer het opgeleverd wordt of het eerste eindproduct eruit komt rollen. Over de eerste steenlegging, het in de grond stoppen van het eerste plantje, het onthullen van een bord of het doorknippen van een lintje, willen we de komende vier jaar geen waardeloze felicitaties meer ontvangen van DiDiBri.


  Maak melding

 17. eis openbaarheid va bestuur het is schandalig dat de regering maar wat aan mag modderen, en zich niet hoeft te verantwoorden tegen over het volk doe wat


  Maak melding

 18. Wanneer gaat men in Suriname eens nadenken voor er wat gezegd wordt.

  > Plamolie stampt men niet uit de grond. Het duurt heel wat jaren voor dat men echt kan gaan oogsten.
  > De normale productie is 5 ton/ha zodra alles goed draait en dat kan meer worden als men de veredeld planten gebruikt.
  > 12 mio liter komt overeen met 2.400 ha terwijl er 40.000 ha uitgegeven wordt.
  > 40.000 ha zal overeenkomen met 200.000 ton/jaar ofwel 200.000.000 liter.
  > dit zal 5.000 medewerkers vergen die om de wereld markt prijs te kunnen volgen net als in Indonesie niet meer dan $200/maand verdienen in een 6 daagse werkweek van 60 uur of meer.

  Hoeveel mensen zijn er in Suriname die in Pattamacca gaan wonen 6 dagen per week van 10 uur gaan werken voor minder dan $ 1/ uur.

  Bull shit verhaal indien men dit op de Aziatische wijze gaat uitvoeren


  Maak melding

 19. waarom zegd de pres. nooit iets wanneer er drugs die dagelijks onderschept worden nooit wat over..

  heeft hij ook deel aan, onder zijn arbeiders/personeel..

  de man heeft zelf woorden als,, dom, ezel, poppenkast en nog meer van die stratie fasie woorden gebezigd in het parlement en eist, dat de mensen niet geschoold / visie hebben..

  hij komt niet zeggen in het poppenkast, hoe goed het gaat in het land, laat staan hoe zijn volk eronder lijdt, want hij houdt van het volk, ook al houdt het volk niet van hem.. ,

  ,hij gunt ze ook geen gouden kerst..

  alleen maar slapeloze nachten..


  Maak melding

 20. 1 Malaysian Ringgit(MYR) is 0.224921 usd. Prijzen van palmolie worden uitgedrukt in MYR.
  Huidige prijs (12-13-2016) is 3.211.00 MYR per ton. Dat is 3,211 x 0.224921 = 722,222 usd/per ton.

  Zo als je nu boompjes gaat planten dan kun je in 4 jaar gaan oogsten. Zo je hebt tijd om jouw
  fabriek op te zetten die palmolie en bijproducten kan produceren. Hopelijk dat de Chinees geleerd
  heeft dat je niet alleen chinezen in dienst kan nemen voor de palm olie plantage. Jammer dat we de Victoria palmolie plantage in de binnenlandse oorlog hebben verloren.
  Zou ddb nog leven na 4 jaren?

  Wat zou Su terug kunnen krijgen van een palm olie bedrijf? Zang Han Tai wil minimal 12 miljoen liters palmolie produceren.

  3.5 kg = 1 gallon = 3.7 liters = 11.55 usd retail.
  Zo voor vandaag prijzen retail zou dat zijn
  (12000000:3.7)x$11.55= $37,459,459.46 usd/per jaar.

  Wat de overeenkomst tussen ZHT en de regering weet
  alleen ddb. Zo zeg dat Su royalties krijgt en inkomsten belasting (zonder trucs van ZHT) en loonbelasting van werknemers. Dat geeft Su een redelijk bedrag
  van ZHT.

  Wel dit palmolie bedrijf in Patamacca en de slachtvee import van Brazilie bedrijf in Baboenhol is dan een kleine stap vooruit in diversificatie van de productie in Su.


  Maak melding

 21. Binnenkort oplevering door Desi van de beloofde 17.866

  (zeventienduizend-achthonderdzesenzestig) Volkswoningen !

  PS : De totale Surinaamse productie is VERMINDERD/
  MINIMAAL !!!!!


  Maak melding

 22. Waar halen ze het geld vandaan.

  Een functionerende palmoliebedrijf vergt een investering van $ 8.000/ha of wel voor 40.000 ha zal er $ 320.000.000 zijn.
  De chinezen zijn bij Venetiaan door de mand gevallen omdat ze geen bankgarantie van $ 10.000.000 konden leveren.


  Maak melding

 23. Wel JOJO goede vraag. Mischien hebben ze bedrijven in Maleisie en Indonesia zo ze kunnen een hypotheek op die assets opnemen. Ingewikkeld natuurlijk en alleen ddb kan daar intrappen.

  In Nigeria, India, Indonesia en de Philipines hebben ze duurzame palmolie bedrijven owned en run bij individuelen. Waarom geven ze de teelt niet aan prive ondernemers? Ze hebben wel een gezamelijke fabriek of de fabriek is van een grote kapitaalkrachtige maatschappij. In iedergeval niet de staat. DDB is zo dwingend voor een grote onderneming. Voor de tjoekoes?

  Ik vraag me af hoe de Hollanders plantage Victoria hebben kunnen financieren en runnen.


  Maak melding

 24. Jongens dit project is geen Project van de regering maar van een chinese ondernemer

  dus het slagingspercentage is vele malen groter.

  De aanwezigheid van de regering en de de president was puur ceremonieel.
  “Liu Jiang is bijzonder blij. “We hebben 12 jaar gewacht op dit moment” haalt hij aan. “We hadden in 2004 al een contract getekend”


  Maak melding

 25. @Tunggak

  Toen ik ooit China …..Investment ooit googlede was er heel weinig te vinden. Was duidelijk waarom zij geen bankgarantie konden geven en dat zij helemaal niets met Palmolie van doen hadden.

  Beste Tunggak
  Net zoals in Maleisië en Indonesie wordt palmolie gefinancieerd uit met het houd op de locatie. Daarom is het zo vresselkijk milieu belastend.

  $ 40.000 aan hout per ha waarvan $ 8.000 terug geploegd wordt.

  Deze regering laat dat toe Venetiaan door zag dat


  Maak melding

 26. Alle berichten die ik plaats worden van dit forum verwijderd. De waarheid mag niet gehoord worden. Het is een teken van zwakte van de oppositie in Suriname. Deze zwakte heeft tot in Nederland een reikwijdte.


  Maak melding

 27. Op 40.000 hectare land kun je de grootste veestapel van de Caraiben neerzetten met heel veel melk- en zuivelproductie en dan kies je voor palmolie ipv echte boter(olie)?
  Denk weer na…..


  Maak melding

 28. @DAMSCO
  WEDEROM GEDOEMD OM TE MISLUKKEN OMDAT OLIEBOL BOUTERSE ER AAN ZIT
  //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  NEP DAMSCO,…JIJ BENT OOK NOG EEN DOMME PAPAGAAI.GHA GHA GHAAAAA,BOUTA IS EEN TRAUMA VOOR JOU,..EVENALS DAMSCO,…JIJ BENT MOE,DAMSCO REAGEERT ALTIJD POSITIEF OVER BOUTERSE,MAAR JE BENT ZO EEN GROTE …EZEL …DAT JIJ JEZELF BELACHELIJK MAAKT PIPO…ZELFS ANONIEM BEN JIJ EEN IDIOOT.WOOOOOOIIII..


  Maak melding

 29. Als men op China Zhong Heng Tai googled ziet men dat het een grote Rond hout exporteur is in Suriname maar nergens anders ter wereld hits vertoont behalve dat het op 01 10.2015 in Hong Kong dissolved is. CHTZ is in China opgelost. Met wie doet men in Suriname zaken


  Maak melding

 30. @@@@@ AAPENSTAARTJES : MET SCHEERMESJES EN VUURWERK,..ALLEMAAL,MET HOOFDEN ZO HARD ALS EEN MARIEPA KO,..haco,…Sam…,Danthe…,.JoJo…,..ER ZIJN HEEL WAT VAN JULLIE SOORT,TEVEEL OM OP TE NOEMEN MIE GADDO.,..JULLIE ZIJN ZELF TEVEEL VOOR DE BOSJE BRUG,..FILE OP DE BRUG !


  Maak melding

 31. @marcel
  WAT ??????????????????HET VOLK HOUDT NIET VAN BOUTERSE,JIJ BENT VAN LOTJE GETIKT,GEILE KWAKZALVER,..GA EEN WASSIE NEMEN BIJ DE BONNOEMANG.!,..DONGKAW JOE !


  Maak melding

 32. @Ray
  @Counter
  Herinner jij Staatscassave bedrijf nog en er werd helemaal niet met kwik gewerkt!!
  Het werd een ramp ,een grote ramp nogerbij!!
  ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  OVER RAMPEN GESPROKEN,DE GROOTSTE BEN JIJ,JOU UILSKUIKEN NAAM BEGINT OOK AL MET EEN .”R “..DUS ….RRRRROT OP RARE RRRIOOLRAT.


  Maak melding

 33. @ Damsco …. zeg het in m’n oor … de anderen hoeven het niet te horen …. Damsco … wie is jou soufleur … want je bent zelf niet in staat zoveel koeterwaals neer te pennen. Je hebt het nivo van een ” niet-volwassen ” … EMBRYO.

  @ Damsco … je soufleur gebruikt … misbruikt je …. mijn goeie genade … wanneer ga je dat eindelijk inzien. Misschien word je dik betaalt met FOEFOEROE MONIE !!!

  @ Damsco … de economische crisis van Nederland is voorbij …. er is plenty werk …. de overheid zoekt een poetser om de TRAINRAILS TE POETSEN …. daar ben jij Damsco uitermate geschikt voor. Doen … doen … no sying!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.