‘Energie Bedrijven Suriname’ vast in rode cijfers

23

PARAMARIBO, 13 dec – Het blijft ploeteren voor Energie Bedrijven Suriname, EBS. De veel besproken en met kritiek overgoten tariefverhogingen hebben slechts deels soelaas gebracht. Dit zegt EBS-directeur Rabin Parmessar. Nog niet de helft van de kosten wordt gedekt.

Het heeft alles te maken met het hoge energieverbruik. Dat is de afgelopen drie maanden weer gigantisch toegenomen. Het verbruik was aanmerkelijk minder nadat de prijs omhoog ging vorig jaar. Dit jaar werd nog eens verhoogt als onderdeel van een program om de prijs marktconform te krijgen. De verhogingen werkten zo hard door, dat de regering genoodzaakt was de laatste fase in de ijskast te doen.

Doot de verhogingen was intussen de energieafname sterk terug gelopen. Niet meer dus sinds enkele maanden. Parmessar zoekt de oorzaak in ‘gewenning’ bij de afnemers. Om het bedrijf te redden is er geen andere mogelijkheid dan verder aan te passen. Het IMF heeft hetzelfde idee en vindt dat de regering moet doorgaan met het verhogen. President Desiré Bouterse vreest de sociale gevolgen en houdt voorlopig een voet in de deur.

Bekijk ook:

23 REACTIES

 1. 65 miljoen lenen voor de EBS en waarvoor zal dit dan gebruikt gaan worden? Waar blijven de cijfers!

  Heeft men al dat geld al teruggevorderd van die boeven van EBS? nee, en niemand hoor er nog wat van.


  Maak melding

 2. Overal in de wereld wordt het verwennen van energieverbruikers afgebouwd. Ook in Suriname zal men anders tegen de energieconsumpties moeten kijken,mede in het licht van de energieconferenties in Parijs en Cassablanca. Mensen gaan met realistische ogen kijken naar de energie consumptie. De overheid trekt zich terug met o.a. haar royale subsidies voor energie. Wie meer energie wil verbruiken zal ook meer moeten betalen. De tarieven in Suriname zullen verder omhoog moeten gaan.Het geheel moet kostendekkend worden.


  Maak melding

 3. Laat de E.B.S beginnen met het terug draaien van de torenhoge salarissen e.a 60plus toelagen die toegekend worden aan het personeel/ w.a. extra bonussen etc, etc
  Wat doet Parmessar met een salaris van srd/.35.000, plus plus plus?????????????


  Maak melding

 4. En de cijfers zullen rood blijven zolang corruptie/diefstal als normaal worden beschouwd. Daarnaast moeten ook de buitensporige secundaire arbeidsvoorwaarden voor het personeel worden aangepakt. EBS moet niet streven naar tariefsverhogingen maar naar kosten reductie. EBS moet bedrijfseconomisch worden geleid en niet als filantropische instelling. Waarom moet de totale bevolking opdraaien voor de buitensporige vergoedingen aan het personeel.


  Maak melding

 5. EBS moet de overheid gewoon laten betalen voor haar gebruik.
  Nu wordt de overheid omgeslagen over de bedrijven en particulieren.

  Juist het gedrag van de President geen verdere verhogingen valt duidelijk gelijk met het weer laten varen van zuinigheid met vlijt.

  Beste RobG u legt de ontwikkelingen in de rest van de wereld geheel verkeerd uit.
  In de rest van de wereld, behalve de grote olieproducenten en de VS, wordt energie belast en is het voor de overheid een cashcow van de overheid.

  In Nederland kost de opwekking een KWh euro 0,05 en wordt er voor transport, milieuheffingen en BTW ongeveer euro 0,15 aan toegevoegd.

  In Suriname wordt de ondoelmatigheid van EBS afgewenteld op de staat. De ondoelmatigheid van EBS is de laatst jaren door haar schulden en slechte inkoop zodanig verslechterd dat het niet meer te reden is door de overheid.

  Beste RobG dat de subsidies aan EBS te royaal werden kan slechts de verantwoordelijkheid zijn van de huidige regering.
  Onder de vorige regering met een begroting van max. SRD 3.500.000.000 en afnemende schulden waren de EBS subsidies draagbaar en alle grote investeringen in EBS waren toen reeds gedaan of voorbereid.

  Best RobG u bent weer eens niet op de hoogte


  Maak melding

 6. Hup naar de volgende ronde van verhogingen. De bevolking van Suriname vinden het IMF en bouta lief ,voor hun helemaal niet moeilijk om naar de slachtbank gebracht te worden.Elders op de wereld zou men in opstand komen,maar de surinamers…please,..ze proberen het niet eens!!,


  Maak melding

 7. De hoogste tijd dat grote particuliere export ondernemingen en de overheid, EBS het voorbeeld geven in duurzame energie opwekking.

  Ik denk dan aan:
  – rijstondernemingen in Nickerie,
  – banenondernemingen in Nickerie, Saramacca, Wanica,
  – houtondernemingen in geheel Suriname,
  – zeevisondernemingen, SAIL,
  talrijke ondernemingen in Paramaribo in de productiesector enz, enz.

  De overheid

  De EBS/Overheid zal hierin stappen moeten zetten, ze kunnen niet de kat uit de boom blijven kijken, maar zullen knopen moeten doorhakken, actie ondernemen, plan ten uitvoer brengen,

  Ook kijken waar de mogelijkheden liggen oa, water/getijdenstroom, windenergieparken voor de kust op zee, Nickerie, Coronie, Saramacca, Paramaribo, Commewijne, Marowijne; zonnepanelenarealen/plaatsen/bermen langs de Oostwestverbinding idem weg van Zanderij naar het Stuwmeer.

  Ook voor de dorpen van inheemsen, marrons of bij de stroomversnellingen, watervallen, airstrips.

  In Suriname praat men veel, maar komen niet tot actie. ( zie de zogenaamde economen van de NDP in DNA of awariedomrie van de NDP en anderen van de NDP.

  Ook burgers moeten zelf initiatieven ondernemen, wellicht met families in Nederland om zonnepanelen op hun eigen huisdaken te plaatsen voor eigen energie opwekking. Het salderen zal wel in deze fase wellicht achter blijven, omdat de EBS, waarschijnlijk achter blijft lopen op deze burgers. Daar wringt de schoen. Burgers/huishoudens kunnen dit veel sneller dan de EBS verwezenlijken.

  Time4Chan(ge)!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 8. Even geduld Suri’s.Elias heeft een gigantische vondst van gas voor de kust voorspeld.Daarmee gaan we ook de zware industrie ook kunnen draaien.We worden staal producent.


  Maak melding

 9. Rode cijfers is al 6 jrn geen probleem want het overal lenen zonder plafond is de nieuwe methode geworden. Deze Parmessar was topman bij AZP en wat was toen de stand van gezondheidszorg binnen deze instelling? Hij heeft zoals velen dik salaris opgestreken met EBS als volgende uitzuigend station in zijn cariere als bestuurder. Dit genetisch bepaald gajes houdt ontwikkeling tegen en het dom gehouden volk achter. Zonder ziel en schaamteloos leven en lopen zij vrij rond.


  Maak melding

 10. Jacobus
  Elias bedoeld zeker dat hij een gigantische wind(methaan gas) moet laten.

  Met de zware industrie gaan we geen staal produceren maar gebakken lucht.


  Maak melding

 11. Jojo, jammer dat ik niet de ruimte krijg om goed te reageren. Mijn berichten worden verwijderd. Het intellect wordt gedwarsboomd zodat domme ideeën kunnen overheersen.


  Maak melding

 12. @@ Jacobus!!! Met dat zelfde gas gaat deze boeven regering de Suries vergassen!! Ze hebben nu een te makkelijke middel daarvoor gevonden!!!

  Damsco/Robgay/ paraman/ milton/mazda/ Parbo en zijn soorten staan volgens mij op het lijst als nr 1.


  Maak melding

 13. Hahaha RobG
  Mensen die lukraak schreeuwen onder onderbouwing en zonder enig besef worden opgeborgen aan de Cultuurtuin laan
  Zodat ze het volk niet nodeloos lastg vallen met hun akrabadabra
  Daarom heeft de moderator drastisch moeten ingrijpen.
  Do you get the joke 🙂
  No offence 🙁


  Maak melding

 14. Die massamoordenaar vreest de sociale gevolgen, weer zo,n goedkope leugen, hij vreest zijn eigen kop, want het volk zou daardoor wel eens eindelijk in beweging kunnen komen.


  Maak melding

 15. Ndp en lijder aan het stuur is vragen voor ongelukken. Op Ndp en lijder stemmen om het land te besturen en het volk te leiden is armoede en ellende en MISDAADVLOEK. Wo ka. In 2010 en 2016 gaven oerdomme paarse debielen ieja hun stem voor dit wanbeleid. Geen van die ndper’s moet klagen, maar hun baas helpen, ook al buit hij ze uit met megaschulden die zij en hun nageslacht zullen moeten aflossen. Na kokolampe, hangmat, zinkplaten huisje of kartonnen doos voeroe foe deng paars donglobi sma e go tang. Wqacht maar af, wo ka go moro vara, en niemand zal het oerdom paars vol de helpende hand bieden, want krijsen ze…….NEKS NO FOUT. Wahahaha. wiens we ka, soso lobi baas, oe tang teki baas en ka dang. Wahahahaha


  Maak melding

 16. Dat is lachen geblazen Bouterse op de foto met de directeur.Zo lang Bouterse voor het zeggen heeft gaat alles fout in Suriname.Hij heeft geen verstand van zaken en is een domkop.Maar ja in Suriname ziet niemand het zitten maar durven hun mond niet open te doen anders word je opgepakt en weet niet of je levend uit komt.Zo gaat het in Suriname.


  Maak melding

 17. Beste Hans maar RobG krijgt op wkn wel de ruimte om de massamoordenaar Assad, Poetin en Hezbollah te feliciteren om de verovering op Aleppo. Het is maar welke moderator achter het schermpje zit.
  Wat mij betreft wordt er op geen enkele bericht censuur toegepast. Hebben we dat geneuzel ook niet meer.


  Maak melding

 18. Er wordt nergens gezegd waarom ze nou in de rode cijfers staan. Als energieverbruik toeneemt ontvang je dat toch ook terug door de eindafrekening die jaarlijks naar de comsument gaat?


  Maak melding

 19. As kunne mense betaale voor 100 kilowat en jij gaat produseeere en levere 200 kilowat, dan is wie schult? Geef niet meer dan sij kunne betaale, dan jij kom ook niet in rood.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.